Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Ανάπτυξη (06)

Κουβέντιαζα με ένα φίλο μου σήμερα, γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε, με το νησί, τα blogs, και τέτοια.

Θα ήθελα να γυρίσω πίσω το ρολόι, να έχουν κόσμο τα χωριά, να ποτίζονται περιβόλια, να χτυπάνε οι καμπάνες 3 φορές την ημέρα, να είναι πράσινα τα αμπέλια, χρυσό το κριθάρι, όρθιες οι ξερολιθιές και με πολλή κίνηση τα μονοπάτια.

Δεν μπορώ να ξαναγίνω 15 χρονών, και, το ότι ασχολούμαι τόσο πολύ με νοσταλγίες και αναμνήσεις, είναι καθαρό σημάδι ότι γερνάω.

Μπορώ λοιπόν να κοιτάω την φωτογραφία της κουνιστής πολυθρόνας, να θυμάμαι τον ήχο από τον αέρα και τα σπουργίτια, το τικ-τακ του ρολογιού στο «μπουρό», την μυρωδιά από τα φρύγανα στο τζάκι…

Ή μπορώ να σκέπτομαι, ποια ανάπτυξη, πως, τι να πω που να κάνει νόημα, να είναι υλοποιήσιμο, πρακτικό, πως μπορούν να έχουν ζωή τα χωριά, παιδιά, φωνές, γέλια, καυγάδες;

Να σιωπηλέ φίλε, έχω κολλήσει…

13 σχόλια:

venthesikymi είπε...

twra to katalaves oti eheis gerasei???

Ανώνυμος είπε...

μακάρι όλοι όσοι έχουν "γεράσει" να έχουν τόσο νεανική ψυχή φίλε venthesikymi.

venthesikymi είπε...

"fili" venthsikymi, kori tis amfitritis, óhi poly efharisti, taftizetai me to feggari pou adeiazei kai theoreitai "atyhi"

Ιάσων είπε...

Θυμάσαι τι έγραψε ο Καζαντζάκης; «ζωή και όνειρο είναι ένα»...

Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι απλή:

στήριξη και υποδομή για τους αγρότες: διαχείρηση νερού, δρόμοι (σεμνά να μην φάτε ξύλο), βοήθεια στο marketing επαγγελματικά, όχι ερασιτεχνικά, νέα προϊόντα. Μην υποτιμάτε την ανακύκλωση νερού ιδίως από τριτογενή επεξεργασία για δέντρα.

Ανάδειξη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (αυτό το βιβλίο του παπα Αντώνη;;; κανένας χάρτης, λίγη ιστορία;)

Σπίτια ΙΧ. Φτιάξτε και επιβάλετε μέσω Δήμου και πολεοδομίας προδιαγραφές. Πραγματικά παραδοσιακά, όχι μπετονιένες τούρτες.

Ενοικιαζόμενα. Το κλασσικό καλοκαιρινό

Και για τα σπίτια και για τα ενοικιαζόμενα μην αφήσετε κάθε πικραμένο να κάνει σχέδια με μπουρδοαισθητική...Ξεκινήστε με μια ιδιωτική ή δημοτική έκταση. Φωνάξτε Τηνιακούς αρχιτέκτονες να προτείνουν ιδέες σε διαγωνισμό, ανακυρήξτε το καλύτερο σχέδιο με παρόντες δημοσιογράφους, κανέναν μεγάλο απο την Καρδιανή... Διαφήμιση, προβολή. Ξυπνείστε, marketing είναι.

αμμοδύτης είπε...

δεν βαριέστε; ούτως ή άλλως γιράσκω αεί ...

Νικηφόρε Φ, νομίζω ότι αυτό που γράφεις για Καζαντζάκη, το είπε ο πασάς στο γιουσουφάκι!

Κατά τα λοιπά, σωστές οι επισημάνσεις σου!

Ανώνυμος είπε...

Ο Νικηφόρος Φωκάς στα είπε. Γιατί αδειάζουν τα χωριά σας; Δεν είστε στις Σερρες, σε νησί στις Κυκλάδες είστε. Παρ' όλη την ύφεση, ο κόσμος σε νησιά θέλει να πηγαίνει και όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι έρχονται νότια για διακοπές. Γεωργία, τουρισμός, πολιτιστική παράδοση. Ο,τι ζημιά και να γινεται στο νησι εξακολουθεί και είνα από τα πιο ενδιαφεροντα, λόγω μεγέθους και τοπίου

Αν εμεις αγαπησουμε το νησι και τη γη μας και αν οι Τοπικη Αυτοδιοίκηση καταλάβει που είναι το μέλλον και πως να το πετυχει δεν θα εχει προβλημα.

zavodiniakia είπε...

Η αρχή της λύσης οποιοδήποτε προβλήματος, είναι η αποτύπωσή του.

Αν μιλάς με τους του Δήμου, γιατί δεν κάθεστε, να φτιάξετε μια «αναπτυξιακή ατζέντα», ποια είναι τα προβλήματα που θέλετε να λύσετε, τι προτεραιότητα, πως τα ξεκινάτε...κλπ. Θα το έχουν ήδη κάνει.

Αν βρίσκατε 3-4 «συνεργάτες» να βοηθήσουν θα ήταν καλό. Μην το ανακοινώσετε και μην το διαφημίσετε γιατί τότε θα ασχολείστε με την προβολή και όχι με την ουσία.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα είναι Τρίτη και 13, αφήστε τα πολλά-πολλά!!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που είπες αμμοδύτη για μονοπάτια, έτυχε να βρεθώ στο γραφείο ενός αρχιτέκτονα, άσχετο με την Τήνο, όπου είχε πάνω στο γραφείο του ένα προσπέκτους με πεζοπορικούς χάρτες από όλη την Έλλάδα με εικόνα στο εξώφυλλο του μονοπάτι από την Τήνο. Έπειτα από συζήτηση μαζί του μου είπε ότι καταγράφει μονοπάτια σε όλη την Έλλάδα και συνεργάζεται με την εταιρεία "ΑΝΑΒΑΣΗ". Μου είπε ότι βγήκε καινούριος πεζοπορικός χάρτης της Τήνου τον οποίο και αγόρασα. Έχει ενδιαφέρον. Για περισσότερες πληροφορίες : www.anavasi.gr/

αμμοδύτης είπε...

γεια σου αρχέγονε, ενας φίλος απο τα παλιά (που δεν με πάει επειδή μάζεψα υπογραφές να αποχαρακτηριστούμε από βιομηχανική ζώνη) μου το είπε πριν 2-3 ώρες...θα το βρώ. Τα «δικά μου» μονοπάτια είναι πιο χρησιμα σαν αποτύπωση όλου του δικτύου παρά σαν περιπατητικός οδηγός..

Ανώνυμος είπε...

Τα «δικά μου» (sou) ta exeis kryfa omws!

αμμοδύτης είπε...

μπα καθόλου, αλλά να κάθομαι στην οθόνη μου, έχω και ένα δυο πραγματάκια άλλα που τρέχουν, νταντέυω και κάτι βελανιδιές...

Εχω σκοπό μόλις τελειώσω να το χαρίσω. Και ίσως δώσω και την ημιτελή μορφή να φύγει από πάνω μου. Τα συμπερασματα που έψαχνα τα βρήκα (ενα μικροσκοπικό συμπέρασμα το ανήρτησα στο «αγναντεύω Σαρακηνούς». (Η χρήση των μονοπατιών στο control, command and communications) Τι νομίζεις, δεν έχει μέθοδο η τρέλλα;

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 11:44, έχει αντίγραφο της αεροφωτογραφίας η Ελληνική Εταιρία Προστασίας ...ότι είναι αυτό που προστατεύουν