Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Κολυμπήθρα (2)


Μην νομίσετε ότι προσπαθώ να σας την διαφημίσω με μπουνάτσα... Η Κολυμπήθρα είναι εντυπωσιακή με Βοριά, με απίθανα κύματα που αφρίζουν στο πλάτος του όρμου και σκάνε με ένα βουητό στην αμμουδιά, που μου έχει γίνει γνώριμος ήχος, κάτι σαν αναπνοή ή χτύπος καρδιάς.

Για ένα διάστημα που ήμουν και εγώ λίγο μακριά, η ανάμνηση από το ρυθμικό κύμα και οι φωτογραφίες κάποιας instamatic με βοήθησαν (ή αν θέλετε να το δείτε μισό άδειο) με εμπόδισαν να ξεφορτωθώ όλο το ελληνικό πακέτο.

Η άμμος στο βάθος ήταν και είναι παιχνίδι για παιδιά που σκαρφαλώνουν και κατρακυλούν. Οι πρασινάδα, δεν υπήρχε, τότε ήταν ένα χωράφι που δέναμε τα γαϊδούρια. Την πρασινάδα όπως σας είπα πριν την φύτεψα εγώ, και τώρα δεν χωράω ούτε να περάσω από μέσα. Αλλά, πριν 5-6 χρόνια, φώλιασαν στις κουκουναριές δύο γερακίνες και φωτογράφιζα τα 3 (σπάνια) μικρά να μεγαλώνουν μέχρι που πέταξαν. Δεν θα με πιστέψετε, μέχρι πέρυσι τα έβλεπα να πετούν ανά δύο ή ανά τρία. Η μία μάνα είναι χαρακτηριστική γιατί της λείπει κανένα φτερό από την φτερούγα. Φέτος, με το blog τα έχω χάσει...

Αν σας άνοιξε η όρεξη, πηγαίνετε αύριο στην Κολυμπήθρα. Θα απογοητευτείτε, γιατί διάλεξα προσεκτικά τι σας δείχνω απόψε. Αύριο, η αλήθεια.

Σε μία από τις πρώτες αναρτήσεις με τίτλο «Πρωταπριλιά» σας έχω τις φωτογραφίες της instamatic του 1971 ή 72 δεν θυμάμαι τώρα.

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως παλιότερα είχε στο τέλος της πολύ περισσ6όερη άμμο.Από την άλλη οι ντόπιοι την φοβούνται γιατι έχει ρουφήχτες υπούλες που σε πάνε στα ανοιχτά έτσι λένε χαχα .Εσύ που έχεις ζήσει εκέι τι λές;

.comtianos είπε...

αυτά τα λένε όση τη ζηλεύουν

αμμοδύτης είπε...

Δεν είμαι παραλιολόγος, δεν βλέπω διαφορά στο πόσο άμμο είχε ή έχει. Είναι συνάρτηση πόσο άμμο έχει φέρει κάτω η βροχή από την «κατρακύλα» και πόσο βοριά κάνει να την ξαναστοιβάξει.

Το ρέμα που άνοιξε μπροστά απο τις πρασινάδες το 74 (;) άλλαξε λίγο την εμφάνιση. Οι επισκέπτες ή ο καιρός χάλασαν κάτι θύσανους με είδος βούρλων που παλαιότερα «έκρυβαν» αυτο που φαίνεται σαν πρασινάδα. Μην σου φανεί παράξενο, σε ολόκληρη την Αμερική απαγορεύεται σε επισκέπτες να πλησιάζουν αμμόλοφους και την βλάστησή τους

Ευτυχώς τα εξωτερικά αρμυρίκια έχουν γίνει τέρατα και κρατάνε λίγο το έδαφος και την άμμο. Αναρωτιέμαι με λίγο δέος αν αυτό είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δεν έχει ρουφήχτρες, έχει αντίθετα ρεύματα.

Με βοριά, δημιουργείται ένα επιφανειακό ρεύμα που σωριάζει νερό προς το κέντρο της παραλίας. ΄(είναι το ρεύμα που βγάζει τα ξύλα και τα σκουπίδια!). Το νερό αυτό που σωριάζει ο αέρας μέσα, κάπου πρέπει να πάει (ειδεμή θα ξεχύλιζε η Κολυμπήθρα!). Το νερό αυτό επιστρέφει έξω από τον όρμο από τον βυθό (που δεν φυσάει) και από τις άκρες (που φυσαει λιγότερο).

Έτσι με βοριά, αν πέσεις στην άκρη της θάλασσας, που φαινομενικά έχει λιγότερο κύμα, ανακαλύπτεις με τρόμο ότι σε τραβάει προς τα μέσα. Το δοκίμασα! Εάν σου τύχει, μην πανικοβληθείς γιατί πνίγεσαι. Το μυστικό είναι να κολυμπήσεις προς το κέντρο με τα πολλά κύματα, και σε βγάζει το ρεύμα. Το φαινόμενο είναι γνωστό σαν lateral undertow.

Δεν είναι αστείο, έχουν πνιγει παιδιά και μεγάλοι

αμμοδύτης είπε...

comtiane συμφωνώ ότι κάτι μουσμουλα που τους αφιέρωσα μια πορτοκαλιά φωτογραφία δεν χάνουν ευκαιρία να κακολογήσουν την Κολυμπήθρα, γιατι ζηλεύουν τις εκατοντάδες που έρχονται το καλοκάιρι και γίνεται το αδιαχώρητο. Σε προϊδεάζω για να φέρεις ενσιχύσεις για αυρίο, γιατί θα πω και εγώ λίγες κακιούλες, μερικές ελπίζω επικοδομοιτικές.

Ανώνυμος είπε...

Καλά εγώ δεν το είπα για να την κακολογήσω την έχω ζήσει την δεκαετία το 80 και μου άρεσε.Αλλά όπως όλα τα ωραία και δύσκολα θέλει τον τρόπο της

.comtianos είπε...

...τώρα είναι η εποχή της, άντε μέχρι και τέλος Ιουνίου... και μετά πάλι το Σεπτέμβρη

Ανώνυμος είπε...

poio palia phgenan kai gymnistes ekei, alla tora mazeyete polys kosmos to kalokairi.

sosta eipotike apo ton komtiano, tora einai h poio oraia epoxh, oxi ton aygousto

Ανώνυμος είπε...

ακόμα πηγαίνουν γυμνιστές, πριν τις 10-11 το πρωί, και κρυφά ζευγάρια, σαν τις χελώνες που καμιά φορά κολυμπουν στον όρμο και γεννούν στην μεγάλη άμμο

Ανώνυμος είπε...

τέτοιες φωτογραφίες να δείχνεις, το καλοκαίρι θα έχει ομπρέλλες.

Ανώνυμος είπε...

Ποιο παλιά οι Φρέρ καθάριζαν με τα παιδιά των κατασκηνώσεων κάθε καλοκαίρι την κολυμπήθρα και με αυτά που μάζευαν έβαζαν μεγάλες φωτιές το βράδυ, ήταν πολύ ωραίο, επίσης πριν το Καποδίστρια θυμάμαι όταν βρόμιζε πολύ η παραλία όλοι τρέχανε στο πρόεδρο της Κώμης και του λέγανε να πάει να την καθαρίσει, μάλιστα ένας απ αυτούς ο γνωστός με το παρατσούκλι “πολές” το θεωρούσε πολύ βαρύ να τον κακολογούν ότι είναι βρόμικη η κολυμπήθρα και συχνά πήγαινε μόνος του και καθάριζε……

Άλλα χρόνια εκείνα ποιο αθώα.. τώρα πρέπει να υπάρξει ιδιωτική πρωτοβουλία συνοδευόμενη με οικονομικό όφελος για να γίνει κάτι

Και αυτή η νοοτροπία μας εκφυλίζει, ακούω συχνά πυκνά να λένε και γιατί να πάω εγώ να καθαρίσω? Δεν υπάρχει Δήμος?

Όλοι μιλάμε με αγάπη για τον τόπο μας αλλά απλώς μιλάμε.

Οι παλιότεροι δεν μίλαγαν, την αγάπη τους την έκαναν πράξη με πολλούς τρόπους…. Στα μονοπάτια, στην κολυμπήθρα, στο χωριό, στο χωράφι, στο γείτονα, στο ξένο, παντού …..

αμμοδύτης είπε...

γεια σου τυθή,

παλαιότερα την μεγάλη άμμο την έχω καθαρίσει 3 ή 4 φορές μόνος μου, και 2 φορές έβαλα αλλοδαπούς εργάτες. Με εξαίρεση τις πίσσες δεν είναι τίποτα. Και οι πολλές (παλιές) πίσσες μαζεύονται, με γάντια και καίγονται ωραία!

Μετά αποφάσισα ότι την προτιμώ βρώμικη για να μην έρχεται κόσμος. Μετά ερχοταν κόσμος ασχέτως του πόσο βρώμικη ήταν.

Θα γράψω ένα δυο κομμάτια για τα σκουπίδια της μεγάλης άμμου. Εθνογραφία και ανθρωπολογία.

αμμοδύτης είπε...

συγνώμη, το τηθύ το έγραψα τυθή...δεν έχει spellcheck στα σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

να ρωτήσω εγώ και ανωνύμως: Τι πιστεύεις ότι θέλουν οι δύο ταβέρνες και ο ομπρελάς στην Κωμ'τιανή άμμο; καθαρή Μεγάλη Άμμο ή βρώμικη;

Τι νομίζεις ότι θέλουν και τι νομίζεις ότι τους συμφέρει;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:34 μην είσαι τόσο καχύποπτος. Η πιθανότερη αιτία είναι η αδιαφορία. Δεν χρειάζεται να τρέχει το μυαλό μας μακρύτερα! Επιπλέον ο ομπρελάς όπως λες, τρέχει και διατηρεί την παραλία πεντακάθαρη και ετοιμάζεται να ανοίξη παράρτημα στην Αγαπιανή!!!

Ανώνυμος είπε...

ανοίξει... καταραμένο spell check που λέει και το φίδι

αμμοδύτης είπε...

κι όμως σωστά το έγραψες στοιχειό

αμμοδύτης είπε...

αλλά δεν απάντησες...αν τους συμφέρει καθαρή, θα την καθάριζαν; το προβλημα με την μεγάλη άμμο είναι καθαρίζεις σήμερα, σε δυό μέρες να οι πίσσες.

κάποτε στην Αγαπιανή είχε σαργούς στις πλασουριές.

Ανώνυμος είπε...

Αν τους συνέφερε να είναι καθαρή, σίγουρα θα την καθάριζαν. Αλλά δεν νομίζω να εμπόδισαν κανένα που πήγε να τις καθαρίσει...
Σχετικό:
Ένα πουλάκι μου είπε πως πέρυσι ο Δήμος είχε πληρώσει άνθρωπο να τις καθαρίσει και να τις διατηρεί (όλες τις παραλίες του Δήμου) που ενώ πήρε τα λεφτά κανονικά δεν εμφανίστηκε σε καμία παραλία!
Ένα άλλο πουλάκι μου είπε πως ο λεγάμενος είναι από το Αγάπη και φίλος των εκλεγμένων...
Τι κακά πουλάκια...
Οι σαργοί και οι πλασουριές τι σου έλεγαν;;;

Ανώνυμος είπε...

Α και που είσαι φιδάκι...
Βάλε θέμα για τις γεωτρήσεις να σου πω τι μου έχουν πει άλλα πουλάκια μιας και το έφερε η κουβέντα...

Είναι που δεν θέλω να είμαι εκτός θέματος σαν την προηγούμενη φορά!

αμμοδύτης είπε...

στ'χιό, έχω θέματα με νερά, αλλά δεν έχω εικόνα. Δεν μπορώ τι φωτογραφία θα άρεσε με θέμα γεωτρήσεις... το γεωτρύπανο; το νερό η πηγή στο Βρυσί που στήρεψεν;

αμμοδύτης είπε...

και δεν έχει εντός ή εκτός θέματος, δεν είμαστε σχολείο.

Ανώνυμος είπε...

Καλά βγάζουμε τα άπλυτα στη φόρα...
Πουλάκια όλου του κόσμου ενωθείτε...
Λοιπόν κάποιος άλλος, συγγενής εκλεγμένου πήγαινε πριν από δύο χρόνια να ανοίξει γεώτρηση πάνω από την πηγή της σπηλιάς (κάποιοι δεν ξέρουν που είναι αλλά δεν έχει σημασία, σημασία έχει πως παραλίγο να στερέψει ολόκληρο χωριό!)
Δυστυχώς για 'κείνον τον κατάλαβαν...

ΥΓ: Να μην ανοίξω θέμα άχρηστων γεωτρήσεων που έγιναν για να βουλώσουν στόματα. Οι λεγόμενες γεωτρήσεις "αεργίας"!!! Καταστρέψετε και την υπόγεια Τήνο... τουλάχιστον αυτή δεν φαίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Μην μιλάτε για κακά πουλάκια και για εκλεγμένους στον Δήμο γιατί είναι όλοι φίλοι του Φιδιού και τον κουρδίζεται.
Τελικά η ενοικίασει σχεδόν όλων των παραλιών του Δήμου είναι εξέλιξη;Υπάρχει οικονομικό όφελος για τον Δήμο.Είναι νόμιμη η διαδικασία;

αμμοδύτης είπε...

τα φίδια δεν κουρδίζονται με τέτοια... (φωτοβολταϊκά στα σύννεφα και 500 ερώ επιδότηση την μεγαβατώρα... αυτά με φτιάχνουν)

θιγετε σοβαρά θέματα. Οι χαζομαρίτσες, έστω και με ιδιοτέλεια δεν με αγχώνουν

Οι γεωτρήσεις πεθαίνουν το νησί, τόσο απλό, το λένε οι ειδικοί...

Για το καθεστώς των παραλιών θα ρωτήσω και θα σας πώ (αν μάθω...)

Γενικά, η μύτη μου μου λέει ότι υπάρχουν νομικά κενά και πιθανά προβλήματα. Θα ρωτήσω. (Αυτό το «θα» έχει αρχίσει να θυμίζει το «υπομονή»...

Ανώνυμος είπε...

H ιδιοτέλεια ήτε πίσω απο χαζομαρούλες ήτε πίσω απο σοβαρά κείμενα με χαλάει.

Ανώνυμος είπε...

Όλους μας χαλάει η ιδοτέλεια, στην Ελλάδα την πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη (αν και η Βουλγαρία και η Ρουμανία μας σώζουν).

Τι να κάνουμε; αν η πλειοψηφία ψηφίζει ιδιοτελείς ποιά είναι η λύση; Παπαδόπουλος ή Γουδί;

Το μόνο «όπλο» είναι η διαφάνεια και η ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

Η κολυμπήθρα είναι από τις ομορφότερες παραλίες..ακόμα!Έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό ακόμα την φυσική της ομορφιά. Θα μπορούσε να είχαν κτιστεί ξενοδοχεία και μαγαζιά στην περιοχή.
Έχω πολλές αναμνήσεις από αυτήν από μικρός. Τρεις εβδομαδές στους Freres κάθε Ιούνιο για πέντε χρόνια την ζούσαμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Θυμάμαι φτιάχναμε κρυφά από τους Freres ξύλινα πλοιάρια σε ένα εργαστήριο που είχαμε στην κατασκήνωση και τα πηγαίναμε χωρίς να το ξέρουν το πρωί στην λίμνη, τους δέναμε ένα σχοινί και κάναμε αγώνες. Πρέπει να υπάρχουν δεκάδες από αυτά διαλυμένα κάπου προς τα μεσα της λίμνης.
Μας κατέβαζαν δύο φορές την μέρα για μπάνιο και μερικές φορές αργά το απόγευμα όταν άδειαζε η παραλία κατεβαίναμε και παίζαμε διάφορα παιχνίδια.
Τα βράδια η ησυχία της Κολυμπήθρας ήταν μια μαγεία. Από το ανοιχτό παράθυρο των κοιτώνων της κατασκήνωσης, πριν κοιμηθούμε, δεν άκουγες τίποτα άλλο παρά μόνο την χαλαρωτική επαναλαμβανόμενη ροή των κυμάτων. Βλέπαμε πολλές φορές αστέρια να πέφτουν τόσο κοντά μας και είμασταν τόσο σίγουροι πως είχαν πέσει στη παραλία που τρέχαμε με αγωνία το επόμενο πρωί να τα βρούμε. Από το ανοιχτό παράθυρο των κοιτώνων βλέπαμε και το φως του ήλιου το πρωί να παιχνιδίζει πάνω στη θάλασσα.
Ελπίζω να μην "χαλάσει" ποτέ η κολυμπήθρα. Αυτές τις εικόνες θέλω να νιώθω κάθε φορά που την επισκέπτομαι ακόμα..τις εικόνες από το ανοιχτό παράθυρο των κοιτώνων!

Ανώνυμος είπε...

η ενοικίαση των παραλιών δεν είναι εξέλιξη!! χωρίς βέβαια να αμφισβητώ οτι οχοντρός που νοίκιασε τη μικρή κολυμπίθρα, την έχει πάντα καθαρή

όσο για της γεωτρήσης, είναι γνωστό οτι ιδιώτης απο το κρόκο άνοιξε μία πάνω απο τη πηγή του Λαζάρου και η πηγή έπεθε κι αυτή την εξέληξή της

ένας άλλος κατα κεί πάλη με γεώτρηση στερεψε το λαγκάδι, αλλα ήταν πονιρός και έμαθα οτι έβαλε ενα οικολόγο να τον υπερασπηστεί, πολλοί που γράφουν εδώ ξέρουν πολλά, αλλα δε βλέπω να μιλάνε.....
τι φοβούντε? να κανεις ανάρτηση με θέμα "τα πουλάκια"

Ανώνυμος είπε...

να μιλήσουν τα πουλάκια και να μας πούνε την ιστορία των γεωτρήσεων στο Βρυσή στο κάμπο, στη Στενή ....

Ανώνυμος είπε...

Στο Βρυσι ήρθε ο τύπος από την Αθήνα μέσω Βρυξελλών, παλιός συνεργάτης του Αντρέα, διπλομισθίες,είχε άκρες στην Σύρο ή στην Αθήνα, έκανε τις τρύπες του ξέρανε το νερό στη εκκλεησία και δυο τρία άλλα γύρω γύρω. Τραβάνε οι ντόπιο τα μαλιά τους αλλά τι να πεις; Υπουργός, σημαντικός, μεγας, δεν χρειάστηκε να περάσει καν από το Δημο. Και αυτος ποιοτικός τουρίστας.

Ανώνυμος είπε...

λοιπον για να μπουν καποια πραγματα στη θεση τους...
η κολυμπηθρα ειναι μια απ τις πιο ομορφες παραλιες του νησιου!καθε χρονο παρατηρειται βελτιωση των τουριστικων δομων της κ γι αυτο αυξηση των επισκεπτων της χωρις ομως να εχει χαθει κατι απ την αυθεντικοτητα του τοπιου και χωρις επεμβασεις που να εχουν καταστρεψει την απαραμιλλη ομορφια του τοπιου!!ομως απ το '89-'90 που με την επεμβαση του κ.Ματθαιου Μπαιμπα(που δυστυχως απεβιωσε περυσι)ο οποιος πρωτος ανακαλυψε την αξια της κολυμπηθρας κ θελησε να την αξιοποιησει,καταφερε ωστε να ασφαλτοστρωθει ο εως τοτε χωματοδρομος που ενωνε την κωμη με την κολυμπηθρα,ξεκινησε μια συνεχης προσπα8εια των καταστηματαρχων της χωρας να βλαψουν την εικονα της κολυμπηθρας διαδιδοντας ψευδεις φημες για ρουφηχτρες κ αλλα τετοια!βεβαια αυτο εχει σταματησει πλεον να γινεται αλλα στο μυαλο οσο δν ξερουν την κολυμπηθρα μπορει να εχει δημιουργηθει μια λανθασμενη εντυπωση....