Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Χάρης Μ.

Συνάντησα σήμερα βιαστικά τον Χάρη. Μιλήσαμε για τα μονοπάτια, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ιδιωτική πρωτοβουλία, το blogging, τους οικολόγους και τους πυλώνες (και άλλα πολλά).

Ο Χάρης είναι έξαλλος που οι μπουλντόζες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χάλασαν το μονοπάτι κάτω από τις βελανιδιές κοντά στη Βωλάξ. Προσπάθησα να απολογηθώ και του είπα ότι έχει και άλλο τέτοιο μονοπάτι που μπορούμε να φυλάξουμε, μαζί. Του άρεσε ο χάρτης μου, θα του δώσω το κομμάτι που ξέρει, να συμπληρώσει κενά. Ενθαρρύνει δημοσίευση.

Προφανώς έχει απογοητευθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και είναι εξαιρετικά απαισιόδοξος, δεν πιστεύει ότι μπορούμε να βρούμε μεσαίο δρόμο. Θέλει περισσότερη κεντρική εξουσία. Ο Χάρης είναι πιο έξυπνος από μένα (δεν το λέω σαν σχήμα λόγου).

Θεωρεί επίτευγμα των οικολόγων, όσο και αν έχουν αδίκως διασυρθεί στην Τήνο, την απομάκρυνση των πυλώνων. Τον προσγείωσα, ίσως, όταν του είπα ότι οι πυλώνες δεν έφυγαν μόνο λόγω οικολόγων, αλλά γιατί εμφανίστηκαν νέα ελκυστικά μέσα μεταφοράς με υψηλότερα περιθώρια και καλύτερες μίζες. Αχ καημένα παιδιά, έχει παρασκήνιο που δεν παίρνετε χαμπάρι...

Ο Χάρης είναι κατά της δικής μου εκδοχής ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Προτιμώ την συνταγματική, αργή, βρωμερή, αδερφίστικη, κεντρική, δημοσιοϋπαλληλική πειθαρχία, από την πιο καλόπιστη ιδιωτική προστασία του περιβάλλοντος». Ομολογώ ότι τέτοια από τον Χάρη με σταματάνε κόκαλο, και τον ρώτησα «μα, μου, γιατί», και απάντησε:

«Εάν εγώ εξασκούσα την δική μου ιδιωτική πρωτοβουλία θα έκαιγα την Τήνο και θα έβλεπα παίζοντας πίπιζα». (Ευτυχώς, ενώ είναι μουσικός, φωτογράφος, και λίγο διάνοια, δεν είναι πυρομανής) . Είπαμε πολλά άλλα, στην μισή ώρα, αλλά δεν χωράνε εδώ...

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόση ώρα έψαχνες για να βρεις αυτή τη φωτό?

Ανώνυμος είπε...

Η' είναι κολάζ? Οτι και να'ναι πολύ cool!
να σου πω και γω μια φαντασίωσή μου μπας και την κάνεις εικόνα?

αμμοδύτης είπε...

Τηθύ, θα σου συνεχίσω την απάντησή μου εδώ: Οχι δεν θεωρώ ότι οι οκολόγοι είναι λαμόγια. Οπως δεν θεωρώ ότι οι βιομηχανοι είναι κλέφτες. Δεν θεωρώ ότι οι ορθόδοξοι κάνουν διακρίσεις σε βάρος των καθολικών.

Αλλά παίζω με λόγια και λογική.

Ο Σωκράτης αναπνέει, η γάτα μου αναπνέει, άρα ο Σωκράτης είναι γάτα!

Εχει επιχειρηματίες τίμιους και λιγότερο τίμιους. Έχει ορθόδοξους που δεν ενδιαφέρονται για δογματα κλπ, έχει και κάτι μούσμουλα... (μην βλέπεις που δεν μιλάνε οι καθολικοί, ντρέπονται και φοβούνται)

Εχει bloggers καλά παιδιά και άλλους αλήτες. Εγώ είμαι ο Επιμενίδης ο Κρής...χα χα.

Εχει οικολόγους, οικολόγους, έχει και μπουμπούκια.

Οι «οικολόγοι» στην Σητεία που κλαίνε για το project της Μονής Τοπλού είναι (ή έχουν αρχηγούς που είναι) έμμισθοι υπάλληλοι των ξενοδόχων της υπόλοιπης Κρήτης. Το ίδιο και κάτι οικολόγοι στο Βόλο για θέματα Σκιάθου. Ξέρω, πρωτο χέρι, και σημειωτέον ότι θεωρώ και τους Αγγλους στο Τοπλού ολίγον, όχι καλά παιδιά (το άλλαξα εδω, μην φάω καμία...)

Η greenpeace; ή νομίζεις δεν ξέρω για συμφωνίες σχετικά με σκωρίες της Λάρκο και άλλα τέτοια.

Αυτό που είπα για τους πυλώνες στην Τηνο, το λέω με κάποια μικρή επιφύλαξη γιατι ενώ πολλά δείχνουν ότι έχω δίκιο, δεν το ξέρω πρώτο χέρι. Αλλά εσύ Μεγάλη Θεά μπορεί να δούλευες χωρίς να το έχεις καταλάβει για την εταιρία Χ ή την Ψ.

Η άλλη φίλη μου που με επέπληξε και μου έβγαλε λόγο για την σοβαρότητα της οικολογίας και για το ότι τα χωράφια του φουκαρά πρέπει να μείνουν απέιρου φυσικού καλους, συγνώμη, είναι φίλη αυτή και ο άντρας της αλλά έχει συμφέρον. Στο άλλο μου χωριο ξεσηκώνονται με όπλα αν πας να τους πάρεις τη γή τους.

Θες να είναι τα χωράφια μου λαγολίβαδα για να στελνεις τουρίστες ή να κάνεις βόλτα; Ελα αγόρασέ τα (εδώ διαφωνεί ο Χάρης). Αφου όμως θες να πας δια της πλαγίας οδού, ξέρω κάποιον στο State Department που παιρνει σοβαρά καταγγελίες για δυσμενή και συστηματική διάκριση μειονοτήτων και θα σε διασύρω μέχρι το Oregon (όχι εσένα Τυθή, κάτι πονηρούς...)

Συγνώμη, μεγάλη απάντηση, αλλά...

αμμοδύτης είπε...

underwater, όχι φαντασιώσεις παρακαλώ, έχω δηλώσει στην Google "no adult content", θα με κλεισει.

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά που πήγε το μυαλό σου? τστστσσσσσ...... Φίδια σου λέει μετα....

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ερώτημα για το αν προτιμά κανείς την τοπική αυτοδιοίκηση ή την κεντρική εξουσία. Επειδή δηλωνεις φιλελεύθερος, ή οπαδός του Μάνου, δεν θυμάμαι τι έχει πει, νομίζω πρέπει να τάσσεσαι υπέρ της ελευθερίας επιλογής. Το κράτος στην αφαιρεί. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να στην αφαιρέσει αν είσαι «ζαβός».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ωστόσο εμπεριέχει στοιχεία ελέγχου, εντοπιότητας, διαφάνειας (εάν θες να το δεις «μισό γεμάτο» όπως λες, ή τα κάνουν όλοι μαζί πλακάκια για να κάνουν την δουλειά τους.

Νομίζω ότι η Κοινότητα είναι καλύτερη από τον Δήμο και ο Δήμος καλύτερος από τον ενοποιημένο Δήμο.

Το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της λαϊκής συμμετοχής. Το internet είναι πολύ πίσω στην Τήνο. Σκέψου εσύ και οι συνομιλητές σου (μοιάζετε να έχετε ανοίξει διάλογο 2-3) να τυπώσετε μερικές από τις αναρτήσεις και τα σχόλια και να τα μοιράζετε.

Ανώνυμος είπε...

Η τοπικη αυτοδιοίκηση μπορεί να χαρακτηριστεί σαν η δευτερη καταστροφή του Πασοκ. Κοίτα γύρω σου

Ανώνυμος είπε...

Πασόκος ο χωραϊτης;

Ανώνυμος είπε...

ωραία τα λες μελετηρέ, πολλοί Δήμοι, πολλές Κοινότητες, πολλές συντάξεις, πολλοί διορισμοί, πολλά αυτοκίνητα

μην ξεχνάς ποιος πληρώνει...που λές και συ στα φωτοβολταικα

αμμοδύτης είπε...

μελετηρέ, δεν νομίζω ότι μπορώ να μοιράζω τέτοια πράγματα...εκτός από ότι φαίνονται ασυνάρτητα τυπωμένα, θα θεωρήσουν όλοι ότι είμαι υποψήφιος (που δεν είμαι)

Η Ενδοχώρα είναι γραμμένη για να μοιράζεται. Το blog είναι blog.

Θέλει σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Το συγκεκριμένο μονοπάτι άνοιξε σε μια νύχτα, και ήταν μεσαιωνικό πλακόστρωτο. Κρίμα γιατί όχι μόνο δε μπορούμε να αναδείξουμε την ιστορία μας, αλλά την καταστρέφουμε κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Κι εξακολουθούμε. Πηγαίνται στη Λιβάδα.... Αλλά μιλάει κανείς? Στην Τήνο θεωρείτε ντροπή να μιλάς γι'αυτά που σ'ενοχλούν (χριστιανικά αποθημένα νομίζω). Τι θα πει ο γείτονας, τι θα πει το χωριό, τι θα πει ο παππάς, τι θα πει ο παντζανάκης, πνιγόμαστε χωρίς λόγο.
Αν μιλούσαμε όλοι κάτι θα γινότανε. Αλλά έχουμε επιλέξει να τρέχουμε πίσω απ'τους 3-4 που κάνουν κουμάντο και να περιμένουμε τις λύσεις απ'το 'θεό' δήμαρχο/έπαρχο/κ σια. Πάλι καλά που κινούνται λίγο αυτά τα blogs.

Ανώνυμος είπε...

Αν κανείς διαβάσει όλα αυτά που γράφονται εδώ πιστεύω θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τα πολλά πολλά είναι περιττά. Όλοι θέλουμε σωστή ανάπτυξη με σεβασμό στον τόπο μας και το περιβάλλον, διαφωνεί κανείς?

Γιατί όμως δεν γίνετε αυτό?

Νομίζω σ αυτό θα έπρεπε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας

Ο underwater με δυο λόγια νομίζω έβαλε τις σωστές βάσεις….

Ανώνυμος είπε...

Για την φωτό δεν μιλάγαμε?

Ανώνυμος είπε...

Σιγά που δεν θα απολογιθείς.
Επηρεάζεσαι.
Τό φράγμα στη Γρίζα θα γίνει;
Ετσι θα στέλνουμε νερό και στο λιβάδι(απαραίτητα).
Με ποιά Δημαρχιακή πιστεύεις οτι θα δημοπρατηθεί ο βιολογικός.

αμμοδύτης είπε...

Ξαφνικά, εγω είμαι αγχωμένος, και σας το λέω. Ξεκίνησα πριν ενάμιση μήνα να πω τα παραμύθια μου, να κλαφτώ για την βιομηχανική ζώνη και να διασκεδάζω βλέποντας τις φωτογραφίες και «ποιητικές» λεζάντες.

Και ξαφνικά αισθάνομαι «ευθύνη» αν πω κάτι καλά ή όχι.

Με επέπληξαν δυο-τρεις μετά τον Χάρη ότι υποτιμώ την προσπάθεια των οικολόγων πχ με τους πυλώνες. Αστειέυεστε; οι πυλώνες θα περνούσαν από την Βαθειά Λίμνο, το κέντρο του κόσμου μου. Φυσικά και είμαι ευγνωμων.

Με επέπληξαν επειδή μάζεψα υπογραφές να ανατρέψω αυτό που πιστεύω είναι αδικία.

Μετά το χθεσυνοβράδυνες επισκέψεις, αναρωτιέμαι: με ενδιαφέρει τι θέλω εγώ ή όλοι εσείς οι σιωπηλοί που διαβάζετε, το βλέπω, αλλά δεν μιλάτε. Ή με ενδιαφέρει να γράφετε σχόλια για να γίνεται διάλογος;

Συμφωνώ με την Τυθή:

Ξέρουμε τι θέλουμε, τωρα τι κάνουμε;

Ξέρουμε τι θέλουμε, γιατί δεν γίνεται;

Τέτοια ώρα, δύσκολη η τεχνοκρατική απάντηση, και σίγουρα δεν μπορώ να την δωσω εγώ. Πρόκειται για ανάπτυξη ή για σκοπους ζωής, καταπιεσμένα αισθήματα και κάθεαρση; Η επικοινωνία μεταξύ μας είναι μέσο για να πετύχουμε κάτι ή μήπως είναι αυτοσκοπός; Σας το ομολογώ, την απολαμβάνω παρά τις ενοχές αν «πω» κάτι που δεν αρέσει.

Και στην πεζή πραγματικότητα, παράξενε, ΘΕΛΩ να δημοπρατηθεί ο βιολογικός τώρα. Τι μπορώ να κάνω εκτός από το να το πώ;

χόχλακας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
χόχλακας είπε...

να το πεις και εκεί που πήγες τις υπογραφές... πάει απευθείας ανάθεση αυτό το έργο, δεν σηκώνει καθυστερήσεις...
και πρέπει να συνεχίσεις, μπορεί και να μην γίνει και τίποτα γενικά, αλλά το καλό είναι ότι θα ακουσθεί...

αμμοδύτης είπε...

Τα blogs ή οι εφημερίδες είναι για να ακουστεί. Αν πάει εκεί που πήγαν οι υπογραφές για να περάσει. Νόμιζα κολλάει στο χωράφι...