Όχι επειδή μας έχουν προγραμματίσει να λένε πάντα κάτι τέτοια, μέρα που είναι...
Ούτε επειδή μας έπιασε πατριωτικό μένος, με την ύφεση να σέρνεται.
Αλλά δεν μπορώ παρά να θυμάμαι:
...«Αυτοί που' ναι ταγμένοι για τη ρέγγα και το χαλβά, σ' αυτά πάντα θα ξαναγυρίζουν. Και οι άλλοι στα δεφτέρια τους που δεν έχουν τελειωμό, και άλλοι στα κρεβάτια τους τα μαλακά που τα στρώνουν μα δεν τα ορίζουν. Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει με το σκοτάδι μέσα του θα' χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο»...
ἢ οὕτως εἶ σοφὸς ὥστε λέληθέν σε ὅτι μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρὶς καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ καὶ παρὰ θεοῖς καὶ παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι, καὶ σέβεσθαι δεῖ καὶ μᾶλλον ὑπείκειν καὶ θωπεύειν πατρίδα χαλεπαίνουσαν ἢ πατέρα, καὶ ἢ πείθειν ἢ ποιεῖν ἃ ἂν κελεύῃ, καὶ πάσχειν ἐάν τι προστάττῃ παθεῖν ἡσυχίαν ἄγοντα, ἐάντε τύπτεσθαι ἐάντε δεῖσθαι, ἐάντε εἰς πόλεμον ἄγῃ τρωθησόμενον ἢ ἀποθανούμενον, ποιητέον ταῦτα, καὶ τὸ δίκαιον οὕτως ἔχει, καὶ οὐχὶ ὑπεικτέον οὐδὲ ἀναχωρητέον οὐδὲ λειπτέον τὴν τάξιν, ἀλλὰ καὶ ἐν πολέμῳ καὶ ἐν δικαστηρίῳ καὶ πανταχοῦ ποιητέον ἃ ἂν κελεύῃ ἡ πόλις καὶ ἡ πατρίς, ἢ πείθειν αὐτὴν ᾗ τὸ δίκαιον πέφυκε· βιάζεσθαι δὲ οὐχ ὅσιον οὔτε μητέρα οὔτε πατέρα, πολὺ δὲ τούτων ἔτι ἧττον τὴν πατρίδα;
Οι φωτογραφίες είναι από το http://www.fhw.gr/chronos/14/gr/1940_1945/b_world_war/index.html
Ο Κρίτωνας του Πλάτωνα από το http://www.mikrosapoplous.gr/texts1.htm
Το «Μερτικό στον ήλιο» είναι από τους «Ημιονηγούς», στο ’Αξιον Εστί του Ελύτη, Ίκαρος Εκδοτική Εταιρία
12 σχόλια:
καλημέρα Αμμοδύτη μου...Μέσα στο πνεύμα της ημέρας σε βρίσκω...
Οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι έχουν και αυτά ψεύτικες ταμπέλες. Από τον 18 αιώνα και μάλλον και πιο παλιά η σύγκρουση είναι ανάμεσα σε «άγγλους» και «γερμανούς». Οι Γάλλοι είναι πότε από εδώ πότε από εκεί. Οι Έληνες παραδοσικά διχασμένοι. Οι Ρώσοι στην αρχή με τους άγγλους μετά με τους γερμανούς σαν κομμουνιστές στην αρχή με τους γερμανούς, μετά με τους άγγλους, σήμερα με τους γερμανούς. Την αγγλογερμανική σύγκρουση πληρώσαμε στον πόλεμο. Βρεθήκαμε με τους «νικητές» αλλά σήμερα ανήκουμε στους γερμανούς. Το ΟΧΙ είναι επίκαιρο
καυγάς για αποικίες και πετρέλαια. τώρα οι γερμανοί τα έχουν βρει με τους ρώσους και οι αγγλοαμερικάνοι κανουν εκδρομές στην Ασία
Οι περισσότεροι σήμερα χαλβά ρέγκα και κρεβάτι θέλουν. Και κανένα αυτοκίνητο για να εντυπωσιαζουν τον γείτονα. Και ακριβό ρολόι αλλα να φαίνεται.
Μελετηρέ οι Βρετανοί είναι οι μόνοι σταθεροί.
Ο σκοπός τους ήταν πάντα μια διαιρεμένη Ευρώπη που δεν θα τους απειλούσε με εισβολή και θα τους επέτρεπε ελεύθερο εμπόριο.
Πάντα πολεμούσαν ενάντια στην όποια Ευρωπαική δύναμη απειλούσε τις ακτές της Φλάνδρας.
Τον 14 και 15 αιώνα πολεμησαν τους Γάλλους με συμμάχους την Βουργουνδία.
Το 16 και 17 αιώνα τους Ισπανούς με συμμάχους τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.
Μετά πολέμησαν με τους Ολλανδούς για λίγο.
Μετά συμμαχήσαν με τους Πρώσσους, Αυστριακούς, Ισπανούς, Ρώσους κ.α εναντίων των Γάλλων.
Και τελικά χρειάστηκαν 2 πολέμους ( Α κα Β παγκόσμιο) για να σταματήσουν τους Γερμανούς.
Μακάρι και εμείς να αποκτήσουμε μια τοσο οργανωμένη και σταθερή εξωτερική πολιτική.
Α και Χρόνια Πολλά
Έβρεξε πάρα πολύ στην Τήνο, ιδιώς πάνω στου Πόλέμου τον Κάμπο. Έκανε ζημιές στον δρόμο που πάει από Αετοφωλιά στα Πλατειά, και στην Καρδιανή πλημύρησαν σπίτα έγιναν ζημιές και παρά λίγο να πνιγούν δύο άτομα. Ζημιές έγιναν και σε χωράφια. Πολύ νερό.
Καλησπέρα. Όταν βλέπω ιστορικά ντοκιμαντέρ για τον Β'ΠΠ κολλάω άσχημα. Μαθαίνεις φοβερά πράγματα.
Ειδικά κάτι ρωσικά-αμερικανικά συμπαραγωγές, που προβάλει το κανάλι της Βουλής.
Καλή εβδομάδα σε όλους.
@αλλενάκι
Η Ιστορία, αν την ψάξεις έστω και επιφανειακά, έχει απαντήσεις. Πράγματι, μετά την τελευταία σημαντική εισβολή στην Αγγλία από Νορμανδούς το 1066, η Αγγλία αμύνεται εναντίον Ευρωπαϊκών εισβολών και ανταγωνίζεται με Ισπανούς και Γάλλους (και Ολλανδούς) για αποικίες. Η ενδυνάμωση των Άγγλων στην θάλασσα, παραδόξως βοηθήθηκε από την Τουρκική ηγεμονία στην Μεσόγειο, που τους ανάγκασε να πάνε πιο μακριά και από άλλους δρόμους. Οι Γερμανοί έμειναν πίσω σε αυτήν την «ιμπεριαλιστική» επέκταση, οι μόνοι χωρίς αποικίες στις αρχές του 20ου αιώνα, χωρίς να είναι καν ένα έθνος, μετά από παλαιότερα μεγαλεία Ιερής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το Μεγάλο Παιχνίδι είναι η προσπάθεια των Άγγλων (και όσων συμμάχων βρήκαν) να υπερασπιστούν τις αποικίες τους ενάντια στους Γερμανούς και τους συμμάχους των Γερμανών, είτε ήταν οι Τούρκοι είτε οι Ρώσοι. Η παύση των εχθροπραξιών μετά την επανάσταση του 1917, στο Ανατολικό Μέτωπο, είχε λίγο αργότερα σαν συνέπεια την εισβολή των Άγγλων στην Ρωσία με σκοπό, να ανατρέψουν τους …Κόκκινους.
Σήμερα οι Αμερικανοί έχουν υποκαταστήσει τους Άγγλους, οι Γερμανοί είναι ξανά φιλαράκια με τους Ρώσους… είναι; Παίζεται;
Αυτά, εκτός από ενδιαφέροντα, μας αφορούν, γιατί νομίζω είναι πίσω από τους δικούς μας εμφύλιους και διχασμούς. Να θυμίσω ότι οι Άγγλοι ήταν υποστηρικτές των Υδραίων και Σπετσιωτών, και οι Ρώσοι των …ορθοδόξων, οι Γάλλοι των καθολικών, το 1821… Το Μεγάλο Παιχνίδι. Ο καυγάς για τις αποικίες.
Εδώ καράβια πνίγονται βαρκούλες αρμενίζουν......
Αμμοδύτη τώρα σε θέλω να πας να βγάλεις φωτογραφίες στην Καρδιανή,είναι να την κλαίς τουλαχιστον 10 διαπιστωμένα σπίτια πλημηρισμένα τα 3 με πολύ σοβαρές ζημιές μάλλον μη αποκαταστήσημες.
Το Περιβόλη ,η παλιά μπυραρία γκρέμισε.
Τα κηπάκια κοντά στο χωριό έγιναν όλα μια κλύστρα,άστα να πάνε.
Κοιτώντας προς τα μέρη σου μου φαίνετε πως το τοπίο άλλαξε σαν να έφυγαν κομάτια απο παραγγεριές,και η παραλία του Γιανάκη στο σημείο που εκβάλει το ρέμμα έχει επεκταθεί κατά 10 μέτρα.
Δυστυχώς δεν είμαι στην Τήνο...ίσως η aerial μπορέσει, αλλά όποιος έχει φωτογραφίες, ammodytes.gr@gmail.com
πράγματι έγιναν πολλές καταστροφές, κυρίως στην Καρδιανή.
Θα προσπαθήσω να συλλέξω ότι μπορώ.
Αγάντα, γιατί προβλέπεται και δύσκολο ΣΚ με 9 μποφώρ βοριά!
Τίποτα καλό δεν προμηνύεται στο άκουσμά του.
Τα σημερινά τρομερά παιδιά τα πληροφορημένα.
Τα έξυπνα τα παιδιά. Τα παιδιά που είναι κάτω από την σκέπη και των δυο γονιών. Αυτά τα παιδιά με κάνουν να «παθαίνω» και να αναφωνώ.
"Ναι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα".
Μεσημεράκι χθες. Είχε τελειώσει η παρέλαση και καθίσαμε στην πλατεία για να ξαποστάσουμε λίγο από την ορθοστασία με κάποιους φίλους.
Στην παρέα μας η κόρη του ενός φίλου, μαθήτρια στην 3η Λυκείου και σημαιοφόρος.
Ο άλλος φίλος της και συμμαθητής – παραστάτης και αυτός εκεί.
Εκεί και ένα άλλο κοριτσάκι της παρέας.
Εμείς οι μεγάλοι και τα παιδιά όλοι μαζί, εννέα.
Τα καφεδάκια, οι κρύες σοκολάτες, οι χυμοί, οι τυρόπιτες και ύστερα λίγο χαλαρή κουβεντούλα.
Τι άλλο γύρο από την παρέλαση και λίγο για την ιστορία.
Ρωτάω την σημαιοφόρο:
Για πες μου αν ξέρεις τι ήτανε ο Μεταξάς?
Τα πάντα όλα (όπως λέει και ο Αλέφαντος) περί Μεταξά γνώριζε το κορίτσι. Αλλά και για όλα τα γεγονότα της εποχής. Μας τα εξέθεσε με ηρεμία (κάποια συστολή), σύντομη κριτική τοποθέτηση και ευφράδεια.
"Τάπαιξα" ας μου επιτραπεί η έκφραση!!!
«Αντιπαθής δικτάτορας και από τους πατριάρχες της φασιστικής δεξιάς στην τότε Ελλάδα».
Συμφωνώ κορίτσι μου, αλλά γιατί τότε είπε «όχι» στο ιταλικό τηλεσίγραφο του Ιταλού πρεσβευτή Grazzi?
Η απάντηση ήτανε απλή και αφοπλιστική:
«Δεν είχε άλλη επιλογή. Ήτανε βλέπετε πολύ νωπή η μνήμη του ύπουλου και άνανδρου τορπιλισμού από τους Ιταλούς της «Έλλης» στην Τήνο.
Δεν είχανε περάσει βλέπετε, ούτε δυόμιση μήνες.
Αν επέτρεπε στους Ιταλούς φασίστες να περάσουν, θα υπέγραφε ταυτόχρονα μαζί με τον εξανδραποδισμό της δικτατορικής του κυβέρνησης και την θανατική του καταδίκη.
Έντιμοι αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού, αλλά και η διογκούμενη λαϊκή οργή θα τον "τσαλάκωναν".
Εκτός τούτου ας μη τον αδικούμε!
Δεν νομίζω πως μπορούσε να βρεθεί τότε Έλληνας κυβερνήτης (ανεξαρτήτου ιδεολογίας και τοποθέτησης στα τότε διεθνή δρώμενα), που θα παρέδιδε εύκολα και στην «ψύχρα» την εθνική μας κυριαρχία.
Τα ΟΧΙ - στην πράξη όμως το αναφώνησε ο Ελληνικός Λαός, τόσο στα μέτωπα όσο και στα μετόπισθεν».
Μπράβο στο κοριτσάκι με την μπλε φουστίτσα, το άσπρο πουκαμισάκι και το όμορφο προσωπάκι.. Το σεμνό κοριτσάκι με το σχεδόν απόλυτο άριστα το 19 και 9 από την Δευτέρα στην Τρίτη Λυκείου
Καλή της πρόοδο!!!
Δημοσίευση σχολίου