Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Κατευθυντήριες Γραμμές της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον


http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4543625

Ο λόγος που οι ΑΠΕ έγιναν της μόδας με το που ήρθε στα πράγματα ο ΓΑΠ (ο κύριος Πράσινη Ανάπτυξη και Λεφτά Υπάρχουν), είναι επειδή ψηφίστηκε ο Νόμος Μπιρμπίλη στις αρχές του 2010. Ο Νόμος Μπιρμπίλη "για την προώθηση των ΑΠΕ" είναι αντιγραφή αντίστοιχου Γερμανικού Νόμου του 1991.  Σε περίληψη, ο Νόμος Μπιρμπίλη (1) έκανε υποχρεωτικές τις ΑΠΕ σαν ποσοστό, (2) επέβαλε στην ΔΕΗ να αγοράζει το προϊόν τους, κατά προτεραιότητα, είτε το θέλει, είτε όχι, (3) έβαλε "ταρίφες", "καπέλο" στο ρεύμα για να πληρώνονται αυτά τα πράγματα, (4) έδωσε ένα σωρό άλλα κίνητρα σε υποδομές για ΑΠΕ (πχ καλώδια και δρόμοι στο πουθενά, χρήση καμένων δασών για ΑΠΕ κλπ) και (5) όλα αυτά για να σώσουμε δήθεν τον Πλανήτη από κάποια καταστροφική υπερθέρμανση.

Αυτά έγιναν ταυτόχρονα με την εμφάνιση δήθεν "οικολόγων" και "πράσινων ιεραποστόλων" και φυσικά των ΜΜΕ (που ανήκουν σε τύπους που πουλάνε φυσικό αέριο που πάει πακέτο με τις ΑΠΕ).  Και των τραπεζών που είδαν την ευκαιρία να δώσουν δάνεια, σαν τα διακοποδάνεια, τα μετοχοδάνεια και τα γαμοδάνεια της δεκαετίας του 1995-2004.

Όταν αποκτήσαμε τον Νόμο Μπιρμπίλη όμως, η φούσκα είχε ήδη σκάσει!  Τα δήθεν δικαιώματα άνθρακα είχαν καταρρεύσει στην Αμερική. Η αγορά των ΑΠΕ είχε σκάσει στην Ισπανία.  Οι μόνοι που ευημερούσαν ήταν οι Γερμανοί εξαγωγείς ΑΠΕ.   Μόνο λαμόγια, πια, προωθούσαν ΑΠΕ, και η Ελλάδα έχει άφθονα.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, έγιναν κι άλλα, που δεν μαθαίνουμε εδώ στην χαρά της νησιώτικης ηρεμίας: 1) Μάθαμε ότι η Γη δεν θερμαίνεται από περίπου το 1995. 2) Μάθαμε ότι τα περί Φαινομένων Θερμοκηπίου μπορεί και να είναι μούφα και μάλλον μικρή η σχέση με το τι κάνει ο άνθρωπος. 3) Μάθαμε ότι σε χώρες που μπήκαν πολλές ΑΠΕ, ακρίβυνε πολύ το ρεύμα χωρίς όμως να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων! 4) Μάθαμε ότι οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά δεν μειώνουν πραγματικές εκπομπές CO2!  4) Είδαμε μεγάλες και σοβαρές εταιρίες να διαμαρτύρονται για την αύξηση στο ρεύμα και την μείωση της ανταγωνιστικότητας. 5) Μέχρι και την ΕΝΕΛ είδαμε να ψηφίζει υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων σε ΑΠΕ, αφού, πραγματικά, καταστρέφουν την πραγματική ηλεκτροπαραγωγή και την πραγματική οικονομία.

Οι ΑΠΕ υπήρξαν και υπάρχουν μόνο επειδή είναι υποχρεωτικές και επιδοτούνται. Οι ίδιοι οι "Ευρωπαίοι" που έστησαν αυτό το μηχανάκι, δεν το θέλουν πια, τους έχει πηδήξει και τους ίδιους.  Χωρίς επιδοτήσεις, δεν υπάρχουν ΑΠΕ. Για αυτό, ένα πράγμα που βοηθάει να γλυτώσουμε είναι να κοπούν οι επιδοτήσεις. Να μην πληρώνουμε τέλη υπέρ ΑΠΕ και ΕΤΜΕΑΡ και τέτοια.  Που είναι πεταμένα λεφτά όσον αφορά εμάς, και δεν μας περισσεύουν.

Δεν είμαι κατά των ΑΠΕ επειδή δεν μ' αρέσουν. Ούτε είμαι κατά των ΑΠΕ επειδή ρίχνουν την αξία των ακινήτων, ή καταστρέφουν τα τοπία, ή σκοτώνουν πουλιά. Είμαι κατά των ΑΠΕ επειδή είναι είναι μια οικονομική αφαίμαξη σε καιρό φτώχειας και ύφεσης, είναι σε βάρος της οικονομίας μας, σε βάρος της τσέπης μας, και, κυρίως, δεν ηλεκτροδοτούν.  Είναι κοροϊδία.  Το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δημιουργεί τέτοια άλλα προβλήματα που καλύτερα να μην υπάρχει. Όχι σε δίκτυα!  Σε αυθαίρετα και στα εκτός σχεδίου, καν΄τε ότι θέλετε (με δικά σας λεφτά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: