Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ποιά είναι η ENEL που θέλει να βάλει αιολικά στις Κυκλάδες;


Για την ακρίβεια, δεν είναι η ENEL, είναι η ENEL Green.  Όπου βλέπετε Green να θυμάστε την Πράσινη Ανάπτυξη που σας έταζαν κάποιοι άλλοι πριν 5 χρόνια. 

Η ENEL ήταν κάποτε η Ιταλική "ΔΕΗ". Γνωστή κυρίως για τον θάνατο 2000 ατόμων το 1963 από την καταστροφή σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα. Δεν ξέρω πόσο έφταιγε, αλλά αυτή και η Montedison τότε καταδικάστηκαν να πληρώσουν κάτι αποζημιώσεις.  Ξεχασμένες ιστορίες.  Να έχετε το νου σας:  Η ENEL φλερτάρει και με ...αντησιοταμιεύσεις.

Σήμερα η ENEL, απ' ευθείας και μέσω θυγατρικών κυνηγάει και έχει πολλές "ΑΠΕ", κυρίως στις ΗΠΑ, στην Λατινική Αμερική. Στην Γαλλία συμμετέχει και σε κάποιο πυρηνικό έργο. Στα Βαλκάνια είναι σε λιγνίτη. Στην Ρωσία έχει δουλειές με την Γκαζπρόμ.

Στην Ιταλία φαίνεται να θέλει να βγει από το ακριβό αέριο (αν και έβαλε μονάδες διπλού κύκλου -- αυτές που είναι ασύμβατες με αιολικά) και ασχολείται με σύγχρονες μονάδες κάρβουνου.  Στην Ιταλία, η ΕNEL είχε το αντίστοιχο του ΑΔΜΗΕ (που εκεί λέγεται TERNA -- καμιά σχέση με την ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη που είναι μάλλον Gaz de France).  Ωστόσο ακούγεται ότι η Ιταλική TERNA θέλει να πάρει τον ΑΔΜΗΕ.

Η ΕΝΕL Green είναι και αυτή θυγατρική της ENEL και αυτή δεν ασχολείται παρά μόνο με Πράσινες Απάτες. Επιδοτείται από νόμους που προώθησε μαζί με άλλους και παρασιτολογεί. Κάθε έργο της ENEL Green είναι επιδότηση από ανυποψίαστα θύματα υπέρ Ιταλών καταναλωτών.  Και πάει πακέτο με άλλους εκπροσώπους της Γκαζπρομ στην Ελλάδα. Η ENEL θα επιδοτείται με ΑΠΕ. οι της Γκαζπρομ με ΑΔΙ (επιδότηση αντιοικονομικών μονάδων που καίνε πανάκριβο φυσικό αέριο. Όλα για την προστασία του Κλίματος, φυσικά.

Αντίθετα με την διαφήμισή της, η ENEL Green έχει κυριολεκτικά χεσμένη την "βιώσιμη ανάπτυξη".  Εκτός εάν "βιώσιμη ανάπτυξη" σημαίνει να επιδοτούμε παράσιτα για το προνόμιο να μας καταστρέφουν τα νησιά και τα βουνά, χωρίς να ηλεκτροδοτούν!  Οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν. Οι ΑΠΕ καταστρέφουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή επειδή δεν την χρειάζονται, επειδή εάν υπάρχει δεν μπορούν να παρασιτολογούν. Αλλά έχουν παρασιτική, συμβιωτική συνύπαρξη με τις επίσης επιδοτούμενες μονάδες αερίου. Θυμάστε την Μπιρμπίλη και τους Πράσινους κηπουρούς της;  Πώς χαιρόταν όταν έκλεινε μονάδες λιγνίτη;  Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν και δεν εξοικονομούν λιγνίτη. Το αέριο ίσως, αλλά με τετραπλάσιο κόστος. Που ακριβαίνει ακόμα περισσότερο λόγω ΑΠΕ.

Και αυτά, δεν τα λέω εγώ!  Τα λέει η ίδια η ΕΝEL:


Τον περασμένο Οκτώβριο, 2013, η ENEL με ένα σωρό άλλες μεγάλες και σοβαρές ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες, υπέγραψαν κοινό αίτημα προς την ΕΕ να σταματήσουν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ επειδή κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή! Και φυσικά, χωρίς επιδοτήσεις δεν υπάρχουν ΑΠΕ. Αυτό για την σοβαρή ηλεκτροπαραγωγή. Στην Ελλάδα, η ENEL χέστηκε για την ηλεκτροπαραγωγή, ή για την βιωσιμότητα ή για την Ελληνική οικονομία και βιομηχανία. Στην Ελλάδα, η ENEL είναι ΜΟΝΟ για παρασιτικές και μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις. Είναι κάτι σαν ιδιωτικός φοροεισπράκτορας.


Έξω σοβαροί, μέσα ΑΠΕτεώνες. Σας το ξαναλέω:  Οι ΑΠΕ δεν είναι επένδυση. Είναι σαν αναγκαστικό δάνειο. Σαν το Κατοχικό Δάνειο, αλλά άντε να ξέρετε τί ήταν αυτό.

Η ίδια είδηση (του περασμένου Οκτωβρίου) είναι και στα:
http://www.euractiv.com/energy/energy-ceos-call-renewable-subsi-news-531024
http://www.gdfsuez.com/en/journalists/press-kits/magritte-group-measures-to-safeguard-europes-energy-future/
http://www.euronews.com/2013/10/11/energy-giants-urge-end-to-subsidies-for-green-power/

3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

δες κι αυτό

Ανώνυμος είπε...

Μαζεύουν γιουσουφάκια για καθοδήγηση στην Σίφνο http://info-cyclades.gr/σιφνοσ-ενεργειακοί-συνεταιρισμοί-δι/

αμμοδύτης είπε...

Nα πάω να βγάλω φωτογραφίες? Ή να έχω μαγνητόφωνο?

Το είδα a. Εχει ζητήσει ή έχει πάρει άδεια από την ΡΑΕ να τους πουλήσει κι άλλο ποσοστό.