Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι ακόμα πιο ακριβά από ότι νομίζαμε


Το άρθρο αυτό πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Economist πριν ένα μήνα. http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21608646-wind-and-solar-power-are-even-more-expensive-commonly-thought-sun-wind-and

Kαι σε περίληψη (στα Ελληνικά), με διάφορα σχόλια, στο  http://www.archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html

Το αρχικό άρθρο λέει ότι επειδή τα αιολικά (και τα φωτοβολταϊκά) παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, που δεν αποθηκεύεται, και δεν συνάδει, αναγκαστικά, με την ζήτηση για ρεύμα, είναι πολύ πιο ακριβό από όσο νομίζαμε. Ακόμα και οι μεσοσταθμισμένες κοστολογήσεις που το έβγαζαν "ακριβό" ήταν ανεπαρκείς. Η σωστή κοστολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει τι υποκαθιστά και τι εξοικονομεί το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα. Και με σωστή κοστολόγηση, το συμπέρασμα είναι ότι, απλά, ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ για ηλεκτροδότηση.

Το άρθρο δεν αναφέρεται σε ζημιά στον τουρισμό, στα τοπία, στην όχληση, στα νερά, στα πουλιά κλπ. Καθαρά σχέση "κόστους-οφέλους" σε ηλεκτροπαραγωγή:  "Δεν συμφέρει"

Η  Δανία και την Γερμανία έχουν πάρα πολλά αιολικά και έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.  Αλλά αυτοί εξάγουν πολύ περισσότερα αιολικά (σε εμάς και άλλα κορόϊδα).  Αυτοί απασχολούν τις πολλές χιλιάδες (εκατοντάδες χιλιάδες) κόσμο στην κατασκευή τους.  Εμείς πληρώνουμε, υφιστάμεθα την ζημιά, και δεν έχουμε κανένα ενεργειακό όφελος. Πληρώνουμε κουτουρού.

"Όλα τα αιολικά της Ελλάδας, 1.800 αιολικά μεγαβάτ, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε μία [λιγνιτική] μονάδα των 150 μεγαβάτ, και δεν μπορούν να εξοικονομήσουν ούτε ένα κιλό λιγνίτη. 1.800 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ έχουν κοστίσει 2,7 δις, μπροστά, και πληρώνονται με ταρίφες, που όσο χαμηλές κι αν είναι, δεν παίρνουμε κάτι χρήσιμο σε αντάλλαγμα".

Και τσάμπα εάν ήταν τα αιολικά, πάλι δεν θα συνέφεραν, για αυτό που πραγματικά συνεισφέρουν. Και μόνο τσάμπα δεν είναι.  Δείτε ποιοί σας προωθούν αιολικά, δείτε για ποιόν δουλεύουν, δείτε από ποιές χώρες είναι. Όσο κι αν μασκαρευτούν πίσω από Οικολόγους, ΜΚΟ, δήθεν Ευρωπαϊκές οδηγίες, και άλλα τέτοια θέατρα, Γερμανοί και Δανοί πλασιέ είναι. Ο μισθός τους είναι από επιδοτήσεις που εμείς πληρώνουμε. Παπαγαλίζουν για να κονομάνε.

2 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου και ακόμα πιο καλός ο τίτλος της. Το 22% είναι από υδροηλετκρικά. Θεωρεί ότι τα υδροηλεκτρικά είναι ΑΠΕ. Μόνο που οι αιολικοί δεν θέλουν να μετράνε σαν ΑΠΕ μπας και πουλήσουν αιολικά. Αν δεις αυτό το γράφημα στην σχετική ανάρτηση εδώ επιβεβαιώνει αυτό που λές:

Οι ΑΠΕ είναι αποκλειστικά τα Υ/Η. Οι άλλες ΑΠΕ είναι ασήμαντες μούφες.

Βέβαια, ξέρω ότι είσαι λαμόγιο και δεν εννοούσες αυτό, αλλά όταν παραθέτεις κάτι, διάβαζέ το πρώτα, για να μην γίνεσαι ρεζίλι. Όχι απλώ λαμόγιο, αλλά και αγράμματο λαμόγιο που νομίζει ότι όλοι είναι του επιπέδου του.

Αλλο τίποτα έχεις να στείλεις?

αμμοδύτης είπε...

Ακόμα και η βιομάζα, τα καυσόξυλα, είναι πιο σημαντικά στην παγκόσμια ηλεκτροπραγωγή από τα αιολικά. Και η βιομάζα είναι ντιπ για ντιπ ασήμαντη, άσχετε.