Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Σημείωμα για την Αιολική "Ενέργεια"


Υπάρχει πολλή δήθεν "πληροφόρηση" για τα αιολικά. Η περισσότερη προέρχεται από αυτούς που πουλάνε ή βάζουν αιολικά, δηλαδή από την αιολική βιομηχανία. Η αιολική βιομηχανία χρηματοδοτεί, επίσημα και ανεπίσημα, διάφορες Μ.Κ.Ο. που εμφανίζονται σαν "οικολογικές" οργανώσεις, ή "αυθόρμητα" κινήματα, με διάφορα, σχεδόν πάντα εμφανή, προσωπεία. Επίσης έχει χρησιμοποιεί ακαδημαϊκούς, και Μ.Μ.Ε. (δεν τα λένε διαπλεκόμενα, χωρίς λόγο). Το αιολικό λόμπι είναι οργανωμένο, πανευρωπαϊκό και διεθνές. Ο σκοπός του είναι να πουλάει αιολικά. Οι σύμμαχοί του είναι όσοι κερδίζουν, τόσο από τα αιολικά, αλλά, πιο σημαντικό από την αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Επικίνδυνος συνδυασμός.

Για να πάρετε μια ιδέα του πόσα λεφτά είναι η "αύξηση στην τιμή του ρεύματος", θα σας πώ μόνο δύο πράγματα, και θα κάνω έναν πολλαπλασιασμό:  1) Ο τζίρος της ΔΕΗ είναι περίπου 5 δις ευρώ. 2) Το ρεύμα στην Γερμανία περίπου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολλών ΑΠΕ. 3) Εάν το ρεύμα στην Ελλάδα διπλασιαστεί, αυτό σημαίνει άλλα 5 δις ευρώ, αλλά όχι αναγκαστικά για την ΔΕΗ:  (α) για τους ιδιώτες που θέλουν την ΔΕΗ (και έχουν ΜΜΕ), (β) για τους εισαγωγείς και προωθητές αερίου (ακριβό το αέριο), (γ) για όλο τον συρφετό των ΑΠΕ σε πανελλαδικό, Γερμανικό, Δανέζικο, και σε ...τοπικό επίπεδο. Εμείς βλέπουμε τους τελευταίους, και "ενημερωνόμαστε" από τους πρώτους.

Μιλάμε για μια πίτα περίπου 5 δις, από την οποία, χοντρικά, οι ΑΠΕ είναι το 1 δις. Μέχρι τώρα έχουμε 1.800 αιολικά μεγαβάτ κόστους περίπου 2,7 δις,  και δεν ξέρω πόσα φωτοβολταϊκά, κάπου είχα δει περί τα 2.500 μεγαβάτ, κόστους της τάξεως των 5-6 δις. Χοντρικά, 8 δις σε ΑΠΕ. Κόστος σε εμάς? Χοντρικά (και επιεικώς) περί το 10% τον χρόνο ή 800 εκατ. τον χρόνο. Αυτό, δεν φαίνεται όλο στον λογαριασμό, είναι καταχωνιασμένο σε άλλες τρύπες, όπως πχ το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Να μην σας ζαλίζω όμως με τέτοια, δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτής της ανάρτησης.

Το αιολικό λόμπι λέει τα δικά του: Ότι είμαστε ευλογημένοι με πολύ ήλιο και πολύ αέρα, κλπ. Αυτό που δεν λέει ότι για πραγματικούς, τεχνικούς, επιστημονικούς, πραγματικούς, ανυπέρβλητους λόγους, ο αέρας και ο ήλιος είναι πραγματικά ακατάλληλοι και ακριβοί τρόποι ηλεκτροδότησης. Τουλάχιστον τα φ/β είναι ακριβή ημερήσια ισχύς αιχμής. Κάτι κάνουν. Τα αιολικά είναι κουτουρού, και σκέτη παρασιτολογία.

Το αιολικό λόμπι έχει επίσης φαιδρά επιχειρήματα όπως "οι καρκίνοι της Πτολεμαΐδας". Τα αιολικά σαφώς δεν θεραπεύουν τον καρκίνο, αλλά ούτε τον προλαμβάνουν, μόνο και μόνο επειδή ΔΕΝ εξοικονομούν και δεν υποκαθιστούν τον λιγνίτη. Θα ήθελαν αλλά δεν είναι εφικτό.  Το αέριο μπορεί να υποκαταστήσει τον λιγνίτη. Όχι τα αιολικά. Βέβαια, το αέριο είναι πανάκριβο και έρχεται μέσω Ουκρανίας ή Τουρκίας, ή με καράβια LNG.  Ξεχάστε το LNG για ηλεκτροδότηση:   Είναι πανάκριβο και θα γίνει δυσεύρετο έτσι και το χρειαστούν οι ...Γερμανοί.  Με μικρό μόνο ποσοστό από τα δις των ΑΠΕ και του αερίου, θα είχαμε φίλτρα και το καθαρότερες μονάδες λιγνίτη (ή κάρβουνου) στον κόσμο. Τα φίλτρα προλαμβάνουν τον καρκίνο, όχι τα αιολικά. Ηλεκτροδότηση με LNG και αιολικά, σημαίνει ότι οι μισοί δεν θα έχουμε λεφτά για ρεύμα, και υπόλοιποι δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα.

Αυτά είναι βέβαια αποσπασματικές δηλώσεις. Υπάρχει πολλή αντιαιολική πληροφόρηση, αλλά κυρίως σε blogs όπου και εκεί είναι "αναρτήσεις", που άντε να τις παρακολουθήσεις.

Η Μ.Κ.ετοίμασε, με πολλή δουλειά, ένα εγχειρίδιο μου πουλήθηκε, μοιράστηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Αλλά και αυτό το βρίσκω δύσκολο, αν και θα το "χρησιμοποιήσω". Θέλω κάτι σύντομο, με αρχή, μέση και τέλος, που να αποκαλύπτει πέρα από κάθε αμφιβολία την απάτη, ή τουλάχιστον να δίνει τα στοιχεία ώστε ο αναγνώστης στον οποίο απευθύνεται να μπορεί να διαμορ΄φωσει άποψη.

Θα γράψω λοιπόν ένα "Σημείωμα" σαν να γράφω Υπόμνημα στην δουλειά μου, για επαγγελματική χρήση. Θα το έχω τελειώσει ελπίζω σύντομα, γιατί έχω αρκετή και καλή βοήθεια.  Θα έχει πίνακα περιεχομένων, κεφάλαια, και παραπομπές.  Δεν θα είναι "εύκολο διάβασμα" για όλους, αλλά θα είναι αυτοτελές, και πιστεύω θα είναι απόλυτα κατανοητό από αυτούς στους οποίους πραγματικά απευθύνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: