Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σχόλια από λαμόγια

 
Μ' αρέσουν γενικά τα σχόλια, που τα βάζω σε δύο κατηγορίες. Τα σχόλια από τα οποία μπορώ να μάθω κάτι, και τα σχόλια που δείχνουν ότι έχω ενοχλήσει κάποιον. Στην περίπτωση αυτή, έχω ενοχλήσει κάποιο Πράσινο Λαμόγιο.  Η Ελλάδα είναι γεμάτη, και η Τήνος έχει τουλάχιστον 2-3 φανερούς και ποιος ξέρει πόσους "καμουφλαρισμένους".

Επί της ουσίας:

1. Για το εάν τα αιολικά είναι επιβλαβή για τα νερά της Τήνου, δεν είμαι ειδικός. Έχω όμως μια μελέτη, 110 σελίδες, τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη, με παραπομπές, με γραφήματα, λεπτομέρειες για την Τήνο, και, πουλάκι μου λέει ότι είναι επιβλαβή, έως καταστροφικά, ανάλογα που θα μπουν.  Τώρα τι έμαθες εσύ, και που το έμαθες, στείλε βιογραφικό να δω τι ξέρεις.

2. Η Τήνος ηλεκτροδοτείται από βασικά λιγνίτη και υδροηλεκτρικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, και από το 2009 που αυξήθηκε η χρήση αερίου, από αέριο, πάλι σε ώρες αιχμής.  Δεν ηλεκτροδοτείται ούτε από τα 1.800 εγκατεστημένα "ονομαστικά" μεγαβάτ, ούτε από τα φωτοβολταϊκά.  Όχι επειδή αυτά δεν υπάρχουν και δεν έχουν μοσχοπληρωθεί και μοσχοπληρώνονται, αλλά επειδή δεν υποκαθιστούν καύσιμα όταν "παράγουν", ιδίως τα αιολικά. Εάν, ανώνυμε που είσαι πλέον στα spam,, καταλαβαίνεις ελληνικά, διάβασε την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος, του ΑΔΜΗΕ, σελ 40 και 50, εάν στα έμαθαν αυτά εκεί που πήγες σχολείο.  Αν βαριέσαι να ψάχνεις την Μελέτη, να μια περίληψη, εδώ, και στα έχω υπογραμμίσει, για να μην παιδεύεις το μυαλουδάκι σου.

3.  Τα αιολικά, λόγω στοχαστικότητας (μα διάβασε την περίληψη!) απαιτούν μονάδες ταχείας απόκρισης, που καίνε αέριο, και που δεν έχουμε (ούτε το αέριο, ούτε τις μονάδες) και που από την φύση τους είναι "αναποτελεσματικές". Αντί να έχουν αποτελεσματικότητα 45-50% που έχουν οι μονάδες διπλού κύκλου, έχουν αποτελεσματικότητα 20-30%.  Καίνε το διπλό αέριο. Τα αιολικά αυξάνουν την χρήση και εξάρτηση από αέριο. Που όχι μόνο το καίνε "αναποτελεσματικά" αλλά το κάνουν ακριβότερο, εξ ου και η ανάγκη επιδοτήσεων από ΑΔΙ.  Όχι μόνο αυξάνει η εξάρτηση από αέριο, αλλά καίμε περισσότερο και το πληρώνουμε ακριβότερα, λόγω ΑΠΕ, και από τις ΑΠΕ, τα αιολικά είναι πιο βλαβερά στο θέμα (μα διάβασε τι λέει ο ΑΔΜΗΕ!). Δεν ξέρεις ποια είναι η διαφορά μονάδων διπλού κύκλου, και μονάδων ταχείας απόκρισης...  Μάθε... Οι πρώτες είναι για ηλεκτροπαραγωγή, οι δεύτερες για αεροπλάνα.

4.  Το πετρέλαιο είναι ασήμαντο στην ηλεκτροπαραγωγή, και χρησιμοποιείται μόνο όπου δεν υπάρχουν διασυνδέσεις, με την θεωρία ότι είναι ένα βολικό και ακριβό καύσιμο, και, σε μερικά μέρη, συμφέρει, ή βολεύει. Η Κύπρος πχ, ηλεκτροδοτείται 100% από πετρέλαιο και έχει φθηνότερο ρεύμα από την Δανία (λόγω πολλών αιολικών σε αυτήν) ή την Γερμανία (λόγω πολλών αιολικών και πολλών φωτοβολταϊκών). Υπάρχει σχετικό γράφημα της Eurostat, και το πήρα από εδώ (αναφέρονται πρωτογενείς πηγές).

5.  Τι πληρώνουμε? Μα δες τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Πέρα από τα χαράτσια, πληρώνεις, ΕΤΜΕΑΡ και τέλος διασυνδέσεων. Και τα δύο για ΑΠΕ!  Το ρεύμα έχει πάει 40% πάνω από το 2009. Δεν φταίνε μόνο οι ΑΠΕ, φταίει και το αέριο.  Και όπως πάμε...

6. Ποιόν βουλευτή προβάλω? Να μου το πεις, να πάω να ζητήσω κανένα ρουσφέτι... Όσο για το ποιος καπηλεύεται τι, πες μου ποιος είσαι και θα σου πω πόσο λαμόγιο είσαι εσύ και η παρέα σου.


Οι κολώνες της ΔΕΗ μπορεί να μην είναι ωραίες, αλλά μεταφέρουν ρεύμα που ηλεκτροδοτεί. Και έχουν ύψος περί τα 8-10 μέτρα. Τα αιολικά έχουν ύψος περί τα 100-120 (η Τήνος έχει μέσο ύψος περί τα 300 μέτρα) και δεν ηλεκτροδοτούν. Τις κολώνες της ΔΕΗ τις θέλουμε για να έχουμε ρεύμα. Τα αιολικά τα θες εσύ, μπας και αρπάξεις κανένα κόκαλο, λιγούρη.  Να που μπορείς να βάλεις τα αιολικά, εάν τα θες. Πες μας εάν σφυρίζουν.

Εάν λοιπόν δεν είσαι 100% στόκος (και δεν ορκίζομαι, μέχρι να σε ...γνωρίσω), θα καταλάβεις ότι λες αρλούμπες. Τα αιολικά μας αναγκάζουν να καίμε "ματωβαμένο" αέριο, που, (α) δεν έχουμε, (β) το σπαταλάνε, και (γ) το κάνουν ακριβότερο. Τα αιολικά δεν εξοικονομούν κανένα λιγνίτη, και ούτε μπορούν να συνυπάρξουν με λιγνίτη. Ούτε μειώνουν κανένα ρύπο, να μην τα ξαναλέμε.   Και αυτό δεν αφορά μόνο στην Τήνο, αφορά σε όλη την Ελλάδα.

Αγενής προς τους "επενδυτές";  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ; Χαχαχαάααχα!  Δεν είναι επενδυτές. Μεσίτες είναι. Μεσιτείες σε απάτη. Νομότυποι με τον Νόμο Μπιρμπίλη, αλλά και με άλλες δουλειές ήταν νόμοτυποι...  Νομότυποι απατεώνες, ΑΠΕτεώνες. Είδες πώς θα "επενδύσουν" στα καλώδια... Ο ΑΔΜΗΕ θα τα βάλει.

10 σχόλια:

Ελληνας Ναύτης είπε...

Καλά τα λες. Και χωρίς επίθετα.

ΙΔ είπε...

Ο αέρας και ο ήλιος θα ήταν μια χαρα εάν μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν. Δεν μπορούν. Οι αφελείς πιστευουν ότι επειδή έχει ήλιο 9-6 το καλοκαίρι και 11-2 τον χειμώνα, 200 μέρες τον χρόνο, ότι αυτό είναι ηλεκτροδότηση. Δεν είναι. Είναι ακριβή και επιδοτούμενη επιβάρυνση της ΔΕΗ που στην ουσία κρατάει τα μπόσικα. Το πρόβλημα με τον αέρα είναι χειρότερο γιατί ακόμα κι όταν φυσαει "σταθερά" στην ουσία είναι με ριπές και τρελαίνει το δίκτυο. Το έχουν ζήσει και τεκμηριώσει στην Γερμανία.

Όσα αιολικά, όσα φ/β κι αν μπουν δεν ηλεκτροδοτούν. Το "10%" του ΑΔΜΗΕ κρύβει ποσο άχρηστα είναι τα αιολικά. Πόσο θα φυσάει στις 15 του άλλου μήνα? Θα ρωτήσετε αν φυσάει αν πρέπει το παιδί σας να πάει σε έκτακτο χειρουργείο σε μία ώρα?

Το αποτέλεσμα? ΑΕΡΙΟ. Αφού μόνο αυτό μπορεί να συνυπάρξει με ΑΠΕ. Μονο που τα αιολικά και τα φ/β ΔΕΝ το εξοικονομούν. Το επιβάλουν αλλά ΔΕΝ το εξοικονομούν. Το σπαταλούν και το κάνουν ακριβότερο.

Όποιος θέλει αιολικά ή φ/β βασικά παραμυθιάζεται και θέλει αέριο. Πουν΄το το αέριο? Πόσο κάνει? Κι αφού είναι φτηνότερο και πιο αποτελεσματικό να το καίμε ΧΩΡΙΣ τις ΑΠΕ, τι τις θέλουμε τις ΑΠΕ? Μα για να βγάζουν λεφτά οι ΑΠΕτζήδες, για τίποτα αλλο.

Οι Γερμανοί έκοψαν το αέριο άπό την ηλεκτροδότηση επειδή τους ήταν ακριβό. Και αυτοί έχουν περισσότερο από εμάς και πολύ φτηνότερο.

Τελειώνει ο λιγνίτης? Μην το πιστέυετε. Απλά περιμένουν να ακριβύνει για να ιδιωτικοποιθηθεί. Κι αν ακόμα δεν είχαμε λιγνίτη, το εισαγόμενο κάρβουνο είναι παμφθηνο σε σχέση με το αεριο, και δεν περνάει από την Ουκρανία.

Η Γερμανία ΑΥΞΗΣΕ την χρήση κάρβουνου. Κι ας είναι τίγκα στις ΑΠΕ. Και η Ιαπωνία.

Δεν είναι ότι οι ΑΠΕ δεν είναι ωραίες. Πανέμορφες είναι. Αλλά άχρηστες, και τις πληρώνουμε πανάκριβα. ΑΧΡΗΣΤΕΣ. Ακριβή οφθαλμαπάτη. Σκεφτείτε το έκτακτο περιστατικό στο νοσοκομείο. Το ρεύμα (και το αέριο) δεν αποθηκεύονται. ΑΠΕ = επιστροφή στα 1900. Μια χαρά δεν είμαστε χωρίς ρεύμα? Μια χαρά, αλλά με μεγάλη παιδική θνησιμότητα.

Διαβάζω είπε...

Φίλε, μια παρανόηση: το ρεύμα μπορεί να μην αποθηκεύεται με τη μορφή που αποθηκεύεις το νερό σου (σε τεπόζιτα ή μπαταρίες) ΑΛΛΑ αποθηκεύεται στη χωρητικότητα του δικτύου. Όταν έχεις περίσσεια, κάνεις εξαγωγή εκείνη τη στιγμή (και φυσικά πληρώνεσαι).

Και το αέριο αποθηκεύεται, με τη μορφή LNG στη Ρεβυθούσα όπου ειναι η ρεζέρβα αν κάτι στραβώσει σε αυτό που έρχεται από βόρεια. Δεν κάνουμε εισαγωγή μόνο από Ρωσία. Η Ρεβυθούσα μπορεί να τροφοδοτήσει όλη την Ελλάδα για εβδομάδες από μόνη της.

αμμοδύτης είπε...

Τα καλώδια για εισαγωγές/εξαγωγές είναι καταγεγραμμένα στην μελέτη του ΑΔΜΗΕ και έχει γραφτει οτι οι Ιταλοί έκλεισαν το Ιταλία-Ελλάδα λόγω προβηματων με τις παορρίψεις. Ξανάνοιξε πρόσφατα. Τα προβλήματα Τσεχίας, Πολωνίας, και Αυστρίας από τις Γερμανικές ΑΠΕ και τις απορίψεις είναι καταγεγραμμένα.

Οι Γερμανοί (και οι Δανοι) ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για να "εξάγουν" τυχαιο ρεύμα, δεν πληρώνονται, και αυτό ακριβαινει το ρεύμα τους.

Ηλεκτροδότηση από LNG? Το σουβλάκι θα πάει στις 3000ευρώ και η υπόλοιπη βιομηχανία θα πάει περίπατο. Αλλά θα βγάλει κανένα καράβι φράγκα.

"Λεφτά". "Κόστος". Η ΟΤΣ με όλες τις στρεβλώσεις ήταν στα 25-30 το 2008-09. Τώρα??? Πόσο πλούσιος αισθάνεσαι?

Έχεις τρεις επιλογές: 1) Να έχεις σχετικά φτηνό ρεύμα. 2) Να έχεις ακριβό ρεύμα. 2) Να μην έχεις ρεύμα και να πληρώνεις κι από πάνω. Η τρίτη λύση είναι οι ΑΠΕ. Η δεύτερη το αέριο. Η πρώτη, η ...ΔΕΗ!

Τώρα που και το Βέλγιο θα περιμένει να ηλεκτροδοτείται από γείτονες, και το αέριο έχει πάει περίπατο, τον χειμώνα θα γελάσουμε

Δεν θα φτάνουν τα πέλετς

Τήνος! είπε...

Γράφεις ότι έχεις μια "... μελέτη, 110 σελίδες" για τα νερά και τα αιολικά στη Τήνο, γιατί δεν την έχεις ανεβάσει ακόμα;
Ανέβασέ τη να διαβάσουμε! ποιος την υπογράφει;

αμμοδύτης είπε...

Θα ήθελες... χαχαχάχα!

αμμοδύτης είπε...

Μπορείς να διαβάσεις για την παρουσίαση του καθηγ. Στουρνάρα στο ΙΤΗΠ, 18 Ιουνίου, εδώ

Και εδώ μπορείς να τον ακούσεις. Μ' αρέσει εκεί που λέει "μην επαναπαύεστε" και εκεί που λέει ότι "δεν είναι μελέτη επιπτώσεων" Το κομμάτι που λέει ότι η ΜΠΕ είναι διάτρητη το έχω φυλάξει για πάρτη μου, χεχεχε, όπως και τις 110 σελίδες.

Είδες, σε βοηθάω...

αμμοδύτης είπε...

όποιος θέλει περισσότερα, ή λεπτομέρειες, όνομα, τηλέφωνο, στο ammodytesgr@gmail.com, και εάν και μόνο εάν κρίνω σκόπιμο, επικοινωνώ.

Ανώνυμος είπε...


ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πιθανότητες να υπάρξει κατά την χειμερινή περίοδο σημαντική διακοπή, σε διάρκεια και σε ποσότητες, του φυσικού αερίου προς την ΕΕ είναι περισσότερο αυξημένες από ποτέ. Η περιοχή των Βαλκανίων αναμένεται να πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ευρώπης. Σημαντική διέξοδος για τις χώρες της περιοχής μας είναι η τροφοδοσία με LNG, μέσω Ελλάδaς
Πηγή:www.capital.gr
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2090375
ThW

αμμοδύτης είπε...

λέω να στοκάρω πέλετς. Ή σπαρτόριζες (τέτοιες καίμε εδώ στον φούρνο και στο τζάκι). Το LNG κάνει για θερμανση εάν υπάρχει εξάρτηση. Για ρεύμα είναι κομματάκι ακριβό. Κι αν κάνει κρύο...