Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δεν καταλαβαίνετε; Ξανά...

Δεν καταλαβαίνετε γιατί ο ΑΔΜΗΕ "θάβει" τα αιολικά;  Να το ξαναπώ:



1) Ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι επειδή ο αέρας, και επομένως τα αιολικά, είναι κουτουρού (στοχαστικά) τα προσμετράει στο 10% της ονομαστικής ισχύος τους. Δηλαδή έχουμε 1.800 αιολικά μεγαβάτ (περίπου 1.100 ανεμογεννήτριες) στην Ελλάδα. Δεν είναι 1.800 μεγαβάτ όμως, είναι 10%, δηλαδή 180 μεγαβάτ. Που τα έχουμε πληρώσει με δανεικά, που αποπληρώνουμε από λογαριασμούς ΔΕΗ. 1.800 αιολικά μεγαβάτ είναι 2,7 δις ευρώ! Που μας κοστίζουν 250-300 εκατομμύρια τον χρόνο σε τόκους που εμφανίζονται σαν τέλη υπέρ ΑΠΕ και ακριβό ρεύμα.   Το να δώσεις 2,7 δις ευρώ για 180 μεγαβάτ, είναι σαν να πληρώσεις 3.000 ευρώ το τοστ. Μπορεί να τα αξίζει, αλλά θα σε πούνε ...κορόϊδο. Και με το τοστ, κάτι παίρνεις. Με τα 1.800 αιολικά μεγαβάτ δεν παίρνεις ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ.  Εξαφανισμένα στην απεργία της ΔΕΗ (είτε φυσούσε είτε δεν φυσούσε). Ανύπαρκτα τότε τον χειμώνα που είχαμε πρόβλημα λόγω έλλειψης αερίου.  Το 10% είναι για λόγους πολιτικής ορθότητας. Μηδέν είναι και φαίνεται στα αποτελέσματα. 2,7 δις για μηδέν.  Και αυτό είναι το πρώτο θέμα.

2) Ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι επειδή ακριβώς υπάρχουν και φωτοβολταϊκά (που ξέρουμε πότε θα "εγχέουν", και απαιτούν και αυτά μεταβλητή, αλλά όχι κουτουρού εφεδρεία από αέριο) τα αιολικά, όντας κουτουρού, τρελαίνουν και τις εφεδρείες, και απαιτούν νέες, ανύπαρκτες σήμερα, μονάδες αερίου ταχείας απόκρισης. Αυτό σημαίνει "ανοιχτού κύκλου" Δεν τις έχουμε, πρέπει να τις αγοράσουμε.  Και σε αντίθεση με τις μονάδες που έχουμε (που είναι διπλού κύκλου, και με αποτελεσματικότητα 45-55%), οι μονάδες ανοιχτού κύκλου έχουν αποτελεσματικότητα 20-25%. Σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο που θέλει 12 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, αντί να θέλει 6!  Η σπατάλη στο αέριο αντισταθμίζει την κουτουρού "έγχυση".

Αυτά λέει ο ΑΔΜΗΕ. Ότι τα αιολικά είναι ενεργειακά περίπου άχρηστα, ότι κάνουν ζημιά στην σταθερότητα του δικτύου,  και ότι απαιτούν εφεδρείες που δεν έχουμε. Εάν τώρα δεν καταλαβαίνετε γιατί ο ανοιχτός κύκλος είναι στα 25% και ο διπλός στα 50% και γιατί το ίδιο αυτοκίνητο με 12 λίτρα στα 100 είναι χειρότερο από ότι 6 λίτρα στα 100, και γιατί δεν συμφέρει να δίνουμε 3.000 για ένα τοστ, δεν φταίω εγώ.

Σημειώστε παρακαλώ, ότι αυτό που είπε ο ΑΔΜΗΕ είναι και εμπειρία στην Γερμανία. Πολλά αιολικά (και φωτοβολταϊκά) αλλά ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, λιγνίτη και πυρηνικά (το αέριο της είναι ακριβό), και χάρη στα πολλά αιολικά και φ/β, έχει το δεύτερο, μετά την Δανία, ρεύμα στην ΕΕ.  Χωρίς να έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2!  Έχω βάλει στο παρελθόν σχετικές παραπομπές, αν δεν τις βρίσκετε, ή ψάξτε, ή ζητείστε βοήθεια. Αν δεν διαβάζετε, πάλι δεν φταίω εγώ.

Μεταξύ μας απορώ που άφησαν τον ΑΔΜΗΕ και έβγαλε αυτή την μελέτη. Αλλά ο ΑΔΜΗΕ έχει ευθύνη να έχουμε ρεύμα, και να ξέρετε ότι ακόμα και οι πολιτικοί μας ξέρουν ότι οι ΑΠΕ είναι μια ακριβή μάπα. Οι πάντες το ξέρουν. Μόνο αυτοί που τις πουλάνε παριστάνουν ότι είναι καλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: