Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Καλωσορίζουμε την Αλεξάνδρα Χαϊνη, το πρώτο αιολικό παπαγαλάκι στην Τήνο


Δεν διαβάζω δωρεάν περιοδικά που χρησιμοποιούν θρησκευτικούς όρους για να πουλήσουν προϊόντα, ή υπηρεσίες, ή λάϊφστάϊλ.   Αλλά μου είπαν ότι κάποια Αλεξάνδρα Χαϊνη έγραψε ένα άρθρο, βασικά υπέρ των αιολικών στην Τήνο.  Και αναρωτήθηκα... Να σχολιάσω ή να μην σχολιάσω;  Καμιά φορά σχολιάζοντας δίνεις και σημασία στις αρλούμπες που αλλιώς θα περνούσαν απαρατήρητες... Εάν σχολιάσω, της κάνω διαφήμιση. Εάν δεν σχολιάσω μπορεί να νομίσει ότι είμαστε όλοι κωθώνια. Αποφάσισα λοιπόν να σχολιάσω και έστειλα το "άρθρο" της από εδώ και από εκεί σε ανθρώπους λιγότερο ...διπλωματικούς από εμένα.

Θα αρχίσω από την ίδια την Αλεξάνδρα Χαϊνη. Ξέρω 2-3 δημοσιογράφους στο ενεργειακό και οικονομικό ρεπορτάζ, και δεν την ξέρουν. Έχει γράψει ένα άρθρο το 2012 όπου βασικά γλύφει (κοπέλα μου πρόσεξε μην πατήσεις την γλώσσα σου) τα προτεινόμενα αιολικά fast track στην Κρήτη, που μάλλον δεν θα γίνουν ελλείψει χρημάτων για πέταμα. Κι άλλο ένα, το 2008, για κάποιο άσχετο θέμα.  Κάπου το 2009 αποφάσισε να ...πρασινίσει, και έμπλεξε και με τον Σπύρο Κουβέλη, γνωστό πρασινάνθρωπο του ΓΑΠ.  Από το προφίλ της στο facebook είδα ότι οικολογίζει, και ότι έχει παρτίδες με το econews και το CISD.  Πράσινα τηλεκατευθυνόμενα ελεεινά παπαγαλάκια.  Καλά να 'ναι η κοπέλα, αλλά μάλλον ανακάλυψε την οικολογία, περί το 2009 και γράφει κατά παραγγελία γνωστών οικολόγων όπως ο Όμιλος Κοπελούζου.

Το πόσο οικολογικός είναι ο Όμιλο Κοπελούζου τον έμαθα για πρώτη φορά όταν κάπως βρέθηκα Διευθύνων σε μία επενδυτική τράπεζα στην Αθήνα και είχα την άχαρη δουλειά να βρω κάποιον διεθνή σύμβουλο που θα γνωμάτευε για το εύλογο ή μη του κόστους της Μονάδας της ΔΕΗ στην Φλώρινα... Φρίκη...  Το ότι είχαμε αυτή την άχαρη δουλειά το ήξεραν και το παρακολουθούσαν οι πάντες. Για το θέμα έγραψε και η Χρύσα Λιάγγου, τότε δημοσιογράφος στον Ριζοσπάστη, τώρα νομίζω έχει προβιβαστεί στην Καθημερινή.  Θα μου πείτε, παλιές ξεχασμένες ιστορίες... Μπα, καθόλου... Τα Ρώσικα αέρια ήταν και τότε και τώρα, κι ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του... όσο κι αν οικολογίστηκε, κλπ, έγινε τόσο "οικολόγος" που μέχρι και δικό του συνδικαλιστικό όργανο έφτιαξε για να προωθεί ευνοϊκές για αυτόν νομοθεσίες.  Μην το παιδεύεις... Οικολογικότατοι...

Επί της ουσίας, το άρθρο μου θυμίζει υπαγορευμένη αρλούμπα.

1) Όχι κυρία μου, δεν υπάρχει "σωστή χωροθέτηση".   Δεν τις θέλουμε πουθενά, τα οφέλη τους είναι από αμφιλεγόμενα έως ανύπαρκτα, το κόστος τους σημαντικό, και οι αρνητικές τους συνέπειες καταγεγραμμένες, Μπορεί αυτός που σε έβαλε να γράψεις το άρθρο να μην τις θέλει πάνω από τον Άγιο Ρωμανό, αλλά αυτός είναι μειοψηφία.

2) Εγώ ξέρω πότε θα συζητηθεί στο ΣτΕ (άλλο εάν πάρει αναβολή). Ξέρω γιατί ξέρω τις προθεσμίες για την  υποβολή πρόσθετων στοιχείων.

3) Δεν υπήρχε αντίλογος στην ημερίδα του Ιουνίου;  Μα η ΕΛΙΚΑ και οι Τσιπουρίδηδες, οι Λάλες και οι Παπασταματίου μας έχουν φλομώσει στα παραμύθια από τον καιρό της Μπιρμπίλη.  Άσε τα θέατρα στο Εκονιουζ του Σκάϊ ή τα νοικιασμένα ζόμπι της Γκρηνπης και της WWF.   Ειδικά η επιστολή της ΕΛΙΚΑΣ έχει σταλεί σε Κυκλαδίτες, όλοι γελάνε, εγώ απάντησα δημόσια τον περασμένο Απρίλιο, και από ότι ακούω ο Δήμος Τήνου έστειλε μια ακόμα σκληρότερη απάντηση. Ο Δήμος Τήνου, καμιά 30αριά σύλλογοι και φορείς και δεν ξέρω πόσες μαζεμένες υπογραφές (πάνω από 1.000).  Η Τήνος, όση από την Τήνο ενημερώνεται, δεν θέλει.  Αυτοί που θέλουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, είναι ...αλλιώς.

4) Να σου θυμίσω τι είπαν στην ημερίδα;  Γιάννης ΣαλταμανίκαςΜαρία ΚαραμανώφΓιώργος Στουρνάρας. Φλώρα ΠαπαδέδεΑλέξανδρος Μαβής. Αθανάσιος Θεοδωράκης.  "Ακαδημαϊκοί";  Το λες σαν να μην είναι αρκετό;  Εγώ κυρία μου, χωρίς μετριοφροσύνη,  είμαι golden boy του σκοτωμού, με MBA σε χρηματοοικονομικά από top-10, προϋπηρεσία σαν μηχανολόγος σε ενεργειακά και με βαρύ βιογραφικό, καμιά σχέση με ακαδημαϊκούς, και σου λέω "τα αιολικά είναι ενεργειακή και οικονομική απάτη".  Και κατά τα φαινόμενα και περιβαλλοντική απάτη, αφού 2-3 εγκυρότατες μελέτες λένε, απολογιστικά, με στοιχεία, και από την Γερμανία, ότι δεν εξοικονομούν CO2 ή καύσιμα. Τι δεν καταλαβαίνεις;  Όλος ο αιολικός κλάδος βασίζεται σε χυδαία ψέματα και παραπλάνηση των θυμάτων.  Άσε τι γράφω εγώ, διάβασε τον διεθνή Τύπο τι λέει για το θέμα. Τον Τύπο, όχι τις αρλούμπες της ΕΛΕΤΑΕΝ ή της Χριστοφιλίδου... Δες δείγματα στα links στο τέλος αυτής της ανάρτησης. Υπάρχουν και πιο πρόσφατα, δυσμενέστερα για τον πελάτη σου, αλλά βαριέμαι... Και, εάν βαριέσαι και εσύ, δες την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, Οκτ. 2013, σε περίληψη εδώ, για να μην κουράζεσαι. "Πληρώνεις 100% με καπέλο, παίρνεις 10% για το οποίο χρειάζεσαι μονάδες αερίου που δεν έχεις -- ούτε τις μονάδες, ούτε το αέριο". Αυτό λέει ο ΑΔΜΗΕ και επιβεβαιώνεται πλήρως από την εμπειρία σε κάθε χώρα που έχει βάλει τέτοια πράγματα.  Ναι, δεν μ' αρέσουν να τις βλέπω και να τις ακούω, ρίχνουν τις αξίες των ακινήτων, διώχνουν τον τουρισμό, σκοτώνουν πουλιά, αλλά, πιο σημαντικό, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε εξοικονομούν σημαντικά καύσιμα, εκτινάζουν το κόστος του ρεύματος, και, ενεργειακά, είναι ασήμαντα. Επουσιώδη. Παντού. Από το 1975 που υπάρχουν και το 1993 που επιδοτούνται, και πες στον εντολέα σου να σου δείξει στοιχεία για το αντίθετο, να γελάσω και με αυτά.

5) Όχι άλλο κάρβουνο;  Έχεις δει στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής στο κόσμο;  Προφανώς όχι. Στην Γερμανία;  Προφανώς ούτε. Κάρβουνο καίνε. Ή κάρβουνο ή πυρηνικά ή αέριο (που είναι μάλλον ακριβό για ηλεκτροδότηση, ακόμα κι αν το έχεις).  Ή υδροηλεκτρικά εάν ζεις σε μέρος σαν την Νορβηγία. Τα άλλα είναι ενεργειακά ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ. Λόγια να περνάει η ώρα. Μονοψήφια ποσοστά που εξάγονται (με ζημιά, επί πληρωμή, σε γείτονες). Ακριβά γκάτζετς για να ζούνε τα Γερμανικά εργοστάσια.  Εάν δεν θες κάρβουνο, και δεν θες πυρηνικά, πάντα υπάρχει η λύση να μην έχεις ρεύμα, εγώ μεγάλωσα χωρίς ρεύμα στο χωριό, μια χαρά ήταν, αλλά υπήρχε παιδική θνησιμότητα, και σκληρή ζωή, και δεν χρειαζόμαστε οικολόγους ερζάτς, είμαστε όλοι οικολόγοι από φτώχεια.  Ρώτα τον παππού σου, εάν ζει. Τα αιολικά σε περίεργα νησιά του Ατλαντικού είναι επιδοτούμενα πειράματα για να γράφουν τα παπαγαλάκια.

6). Κλιματική Αλλαγή... Την ξαναθυμηθήκατε... Σημείωνε σε παρακαλώ:  Εάν υφίσταται  Κλιματική Αλλαγή διαφορετική από αυτήν που υπάρχει τα τελευταία 10.000 ή 1.000.000, ή 1.000.000.000 χρόνια... Εάν είναι Ανθρωπογενής...  Εάν είναι Καταστροφική... ΕΑΝ όλα αυτά -- δεν παίρνω θέση, λέω "ΕΑΝ". Εάν λοιπόν όλα αυτά, σημείωσε, πάλι:  Τα αιολικά, ασήμαντα, τα ίδια, σαν ενεργειακό ποσοστό, δεν εξοικονομούν CO2. Μετρημένο και τσεκαρισμένο. Εάν λοιπόν το CO2 έχει σχέση με όλα τα προηγούμενα "εάν", τα αιολικά δεν κάνουν τίποτα για την Κλιματική Αλλαγή σου. Μην ακούς την Χριστοφιλίδου και την WWF...Η πρώτη πληρώνεται για να παπαγαλίζει τρομοπαπάρες, και η δεύτερη, παριστάνει ότι δεν θέλει λιγνίτη στην Ελλάδα, αλλά έγραψε υπέρ του κάρβουνου στην Γερμανία... Άκου πράγματα... Όχι στην Ελλάδα, ναι στην Γερμανία. Που φυσικά ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο και λιγνίτη (και πυρηνικά).  Που αύξησε το κάρβουνο μετά το κλείσιμο των πυρηνικών... Μα γιατί άραγε;  Με τόσες ΑΠΕ... Δεν σου κάνει εντύπωση;

7) και για να πάμε στον λογαριασμό... Η Damco έχει άδεια να μεταβιβάσει περισσότερες μετοχές στην ΕΝΕΛ.  Η ΕΝΕΛ είναι μία από τις εταιρίες του Group Magritte... Η ΕΝΕΛ συνυπέγραψε υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ επειδή κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή. Σοβάρα, θα αγοράσει τις επιδοτούμενες άδειες;  Και τι θα λέει στις Βρυξέλλες;  Κόψτε τις επιδοτήσεις στην Ευρώπη, αλλά ελευθέρας η κλοπή στην Ελλάδα;  Να το δω και αυτό...


Να ευχηθώ καλή χρεοκοπία στους αιολικούς;  Το πρόβλημα είναι πριν ή αφού καταστρέψουν την Τήνο;  Γιατί, ξέρεις κυρία μου, όπου μπούνε τα σκουπίδια τους, εκεί θα μείνουν μέχρι την Β' Παρουσία. 14.000 σκουριάζουν στις ΗΠΑ... Δεν συμφέρει να τις ξηλώσουν. Δεν ξέρεις για τις ΗΠΑ;  Μια ματιά από το πλοίο για Ραφήνα... Εκεί μεταξύ Κάβο Ντόρο και Κάρυστο... Χαμός από τουρίστες, σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι...

Ο "πράσινος επενδυτής" ξεκίνησε από εδώ.

1 σχόλιο:

αμμοδύτης είπε...

Μου λέει κάποιος: Τώρα τα βάζεις με το σύστημα... Λέω "Μα είμαι σύστημα, με ποιό σύστημα τα βάζω"; Μου λέει, "δεν είναι η Τάδε το "Τάμα", είναι η "Δείνα". "Ε και;" απαντώ. "Η Δείνα είναι Σύστημα στο νησί και έχει δύναμη και είναι και στις ΑΠΕ". "Άααα.... έτσι εξηγείται ότι έταξε φωτοβολταϊκά και άδεια δρόμου από την Περιφέρεια στον Μπάρμπα Γιάννη από την Περάστρα" σκέφτηκα, αλλά δεν το είπα, έεεε να μην τα βάζουμε με το Σύστημα...

Επί της ουσίας κυρίες και κύριοι, κάθε ένας πάει να κάνει την δουλειά του. Όλες οι δουλειές είναι θεμιτές, φτάνει (α) να μην κλέβουν τον άλλο, (β) να μην παραγίνεται προκλητικη κατάχρηση εξουσίας.

Οι ΑΠΕ είναι επιδοτούμενη μαϊμουδιά, κλοπή που εχει νομιμοποιηθεί από τον Νόμο Μπιρμπίλη, και είναι αντιγραφή Γερμανικού Νόμου. Τα αποτελέσματα αυτού του Νομου έχουν διπλασιάσει το κόστος του ρεύματος στην Γερμανία, χωρίς όμως να έχουν πετύχει κάποια σημαντική ενεργειακή συμβολή -- στην Γερμανία, και με όχι διαφημισμένα τα γνωστά, και δημοσιευμένα προβλήματα που συνέχεια ανακύπτουν.

Αν το "Σύστημα" θέλει τέτοιες "δουλειές"... έεεε, νομίζω ότι πρέπει να ξέρουν τα θύματα περί τίνος πρόκειται.

Αν έβλεπα κάποιον στην Χώρα να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες θα σας έλεγα "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Αυτό είναι χειρότερο. Είναι ακριβά και βλαπτικά φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ας ενημερωθεί το Σύστημα ότι στην ενέργεια και στις ΑΠΕ δεν είναι το ίδιο παραμύθι που ήταν το 2007 ή 2008. Έχουν μεσολαβήσει η Κρίση του 2008, η Φουκουσίμα, και η Κριμαία. Όποιος δεν καταλαβαίνει να το σκεφτεί, ή ίσως γράψω μια ανάρτηση για αυτό.