Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Μονοπάτια (1)

Φέρνει ο αέρας (εξακολουθεί να είναι κίτρινη νοτιά) κουβέντες για μονοπάτια… Η Τήνος επέζησε μέχρι το 1950 χωρίς αυτοκίνητα. Μερικά από τα αρχαία και μεσαιωνικά μονοπάτια βγήκαν από τα αρχεία της Εκκλησίας. Τα άλλα τα βλέπω από ψηλά… Περίπου 950 χιλιόμετρα και λείπουν τα μονοπάτια στην κοιλάδα με τις βελανιδιές, γιατί, κάτω από τα δέντρα, δεν φαίνονται. Με ένα φορητό GPS κάτι θα γίνει…

Θα ήθελα να αναρτήσω εδώ όλο το αρχείο του φίλου μου, αλλά είναι 1,5 gigabyte και δεν χωράει στο PC μου, ούτε νομίζω θα αφήσει η Google. Το δείγμα είναι μεταξύ Ξώμπουργου (κάτω δεξιά), Λουτρών (πάνω κέντρο) και Σμαρδάκιτου (αριστερά). Το «Ξ» είναι η Ξινάρα.

Την ιδέα ότι πρέπει ο κόσμος να μάθει για τα μονοπάτια την έδωσε η Ο.Δ. Τις περιπέτειες του καπουκίνου του 17ου αιώνα, που ξεκίνησε από τον Πάνορμο να πάει στο Κάστρο, τις δημοσίευσε ο παπα-Αντώνης, στα Τηνιακά Ανάλεκτα, τόμος 5. Τις διαδρομές θα τις περιγράψει η Μαριεττώ και κάτι άλλοι φίλοι, από μνήμες.

2 σχόλια:

venthesikymi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
αμμοδύτης είπε...

Όχι ακριβώς εγώ...Είναι όλη η Τήνος, αλλά λείπουν μονοπάτια που ξερουμε ότι υπάρχουν αλλά δεν φαίνονται καθαρά στην αεροφωτογραφία. Θα δημοσιευτεί κάπως, αλλά ο χάρτης είναι σεντόνι σε χαρτί Α0. Θα δούμε.