Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Μονοπάτια (2)

Μου είπε μια γερακίνα που πλανάρει πάνω από το Κάστρο, ότι το Μεγάλο Σάββατο, στις 3 το μεσημέρι, θα μαζευτούν κάτι παιδιά να περπατήσουν; να καθαρίσουν; το μονοπάτι από την Κώμη ή την Περάστρα προς Λάζαρο. Για να μην χαθείτε, σας δείχνω το μονοπάτι από ψηλά. Η Κώμη είναι πάνω αριστερά. Τα Λουτρά κάτω δεξιά. Προσέξτε, κάτω από τα Λουτρά ό δρόμος είναι άσχημος, μου είπε η Μαριεττώ… Προσέξτε ακόμα, τέτοια εποχή τα φίδια ζευγαρώνουμε και είμαστε στην πιάτσα, και λίγο πιο νευρικά. Ας μην συναντηθούμε από πολύ κοντά, τα μάτια σας ανοιχτά. Αν μας δείτε, ψύχραιμα, παραμονές Ανάστασης... Αν ο καιρός χαλάσει, δεν κάνω διαφήμιση, η κυρα-Λένη (στον κίτρινο δρόμο) ξέρει παλιές ιστορίες του μονοπατιού σας…και η Μαριεττώ ξέρει ιστορίες, αλλά αυτά σε 2-3 μέρες.

Αν περάσετε καλά, ξέρω ένα μονοπάτι που ξεκινάει απ’ τα Κελλιά, περνάει τη Γκοναριά, τη Βρύση, λαγκάδια, αρχαία, κρυμμένα πήλινα, νερά, παλιοκκλησιές και δίμετρες πεζούλες και πάει στον Πάνορμο.

Καλή βόλτα

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές, για να είμαστε ειλικρινείς κι εμείς δεν θέλουμε να έχουμε κάποια συνάντηση μαζί σου και γι αυτό το λόγο το σκεφτήκαμε πολύ πριν το επιχειρήσουμε. Εκτός κι αν έρθεις από την αρχή της διαδρομής μαζί μας μεταμφιεσμένος σε δίποδο οπότε είσαι ευπρόσδεκτος με πολύ χαρα.

Να είσαι σίγουρος πάντως ότι αν σε πετύχουμε σε καμιά στροφή θα μείνουμε ψύχραιμοι και θα σε σεβαστούμε.

Η περίοδος αυτή δεν είναι και η καλύτερη για πεζοπορία αλλά για όσους μένουμε εκτός Τήνου είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που θα είμαστε στο νησί για το Πάσχα, να την απολαύσουμε .Αν περπατάμε κάθε τόσο τα μονοπάτια μας τους δίνουμε κι ένα λόγο ύπαρξης για το αύριο και παραμένουν ανοικτά γι αυτούς που θα θελήσουν να τα περπατήσουν και πάλι.
Τμήμα από τη διαδρομή που προτείνεις το έχουμε κάνει παλαιότερα, αν το έχεις όρεξη το κανονίζουμε να την περπατήσουμε και μέχρι το Πάνορμο, ακούγεται δελεαστικό!

αμμοδύτης είπε...

φυσοδίφη, όση ενέργια καταναλώνω με περίεργους βιομήχανους στην Βόρεια Τήνο, έχω 10πλάσια για να βοηθήσω όσο μπορώ σε αυτό που κάνετε. Είπα σε κάποιαν της παρέας σας, όταν μάθω πως δουλέυει ένα φορητό mapmaker που απέκτησα, να σας το δανείσω να κάνετε κλικ κλικ τα σημεία που περνάτε να τα κουμπώσουμε στον χάρτη. Να μιλάτε με παλιούς γεωργούς, τα μονοπάτια τα ξέρουν ένα ένα.

Θα περάσει κάποιο καμουφλαρισμένο δίποδο αν προλάβει να βγάλει καμιά φωτογραφία (εκτός αν πάω βαθεια underground και βρω φωτογραφία χωρίς να φανώ)...

Να περάσετε καλά

Ανώνυμος είπε...

Τι θα λέγατε να κάνουμε τη διαδρομή προς Πάνορμο το Σάββατο 3 Μαϊου? Προτείνω σημείο συνάντησης
9.00 στον Αγ. Ζαχαρία Καλλονής.
Οι νύμφες του δάσους θα είναι μαζί σας. Φιδάκια, ξωτικά, αγελούδες και κάθε άλλου είδους πλάσματα ευπρόσδεκτα.

Ανώνυμος είπε...

Τέλεια! τα ψάρια της στεριάς θα είναι εκεί.

Ανώνυμος είπε...

γιατί αισθάνομαι ότι από τον Καθοδηγητή έχω πάει στο Avalon...

pathfinder είπε...

Παιδιά καλό κουράγιο.Οχι οτι χρειάζεται βέβαια οταν πηγαίνεις για να καθαρίσεις και να χαζέψεις τον τόπο σου, αλλα λέμε τώρα.
Μια που θα πάτε δεν φυτεύετε και κανένα κλαδάκι καθ οδόν? Λέω τώρα εγώ. Κανένα δενδρολίβανο,σπάρτο,μυδική οτι βγαίνει με κλαδί τέλος πάντων.

Ανώνυμος είπε...

Αν τελικά γίνει η πεζοπορία προς Πάνορμο, ξέρω ένα μοναχικό γεωργό απ αυτά τα μέρη, πολύ μελετηρό…. Που θα μας κεράσει σύκα και καλό αρωματικό ρακί. Μάλιστα θα μπορούσε να μας μιλήσει για νεράιδες και αγγελούδες, για παλιούς θεούς και ιστορίες λησμονημένες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο γεωργός αυτός είναι ίσως ένας από τους τελευταίους της γενιάς του που συνειδητά λατρεύει ακόμα τη Γαία ως θεά !!….

Όσο για το φύτεμα που προτείνεις, είναι καλό βέβαια, αλλά δεν είναι τώρα η κατάλληλη εποχή. Από Δεκέμβρη μέχρι Φλεβάρη πρέπει κανείς να φυτεύει.
Αλλά δυστυχώς αυτούς τους μήνες δεν υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον για το νησί…

Ανώνυμος είπε...

Αν τελικά γίνει η πεζοπορία προς Πάνορμο, ξέρω ένα μοναχικό γεωργό απ αυτά τα μέρη, πολύ μελετηρό…. Που θα μας κεράσει σύκα και καλό αρωματικό ρακί. Μάλιστα θα μπορούσε να μας μιλήσει για νεράιδες και αγγελούδες, για παλιούς θεούς και ιστορίες λησμονημένες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο γεωργός αυτός είναι ίσως ένας από τους τελευταίους της γενιάς του που συνειδητά λατρεύει ακόμα τη Γαία ως θεά !!….

Όσο για το φύτεμα που προτείνεις, είναι καλό βέβαια, αλλά δεν είναι τώρα η κατάλληλη εποχή. Από Δεκέμβρη μέχρι Φλεβάρη πρέπει κανείς να φυτεύει.
Αλλά δυστυχώς αυτούς τους μήνες δεν υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον για το νησί…

Ανώνυμος είπε...

σπάρτοι: τέλη Αυγούστου είναι μεστά τα σπόρια. μαζέψτε όσα βρείτε. Φυτέψτε κουτουρού, όπου έχει χώμα, σχισμές, κάτω από πέτρες. Σε δύ χρόνια, αν δεν έχει κατσίκια, θα φαίνονται, σε 4-5 θα έχει λουλούδια, σε 7 θα μεθάτε το μεσημέρι απ' τ'άρωμα.

Κατσίκια, μετα την αυτοδιοίκηση, το τέλος της Τήνου.

Ανώνυμος είπε...

Χα, χα! καλό!

Ανώνυμος είπε...

τυθής με blogger id και σκέτη τυθής. Την τυθή την προσέχουμε σε όλες τις εκδοχές. Κάποιος μοναχικός αγρότης (αγρότης;) λέει ότι γιορτάζει στις 2 Μαϊου;... Επιβεβαιώνει ότι έχει αρωματικό ρακί, ισχυρίζεται ότι είναι από τα καλά σταφύλια

pathfinder είπε...

Αυτό το φύτεμα μουχει γίνει καημός. Οσοι είσαστε χειμώνα μεριά στο νησί ελάτε να μπήξουμε κανένα σπόρο . Μου άρεσε η ιδέα των βαλανιδιών. Κατα τα άλλα έχω και γω μπόλικο σπόρο απο διάφορα. Περιμένω το φθινόπωρο πως και πως. Πάντως μερικά μπορούν να πιάσουν και τώρα αν τα βάλεις σε δροσερό μέρος.
Για τα κατσίκια τι θα γίνει με την πληγή αυτή. Ας προτίνει κάποιος κάτι.

αμμοδύτης είπε...

καλημέρα pathfinder,
Εχουμε κοινές έμμονες ιδέες. Μην φτυέψεις τώρα στο χώμα. Υπομονή, το φθινόπωρο.

Τώρα μπορείς να κάνεις το εξής, για ορισμένα πράγματα Γλαστρακια, κεσεδάκια ποτηράκια: Σπόρια από φρύγανα, αν έχεις (προσφέρεται η θρίμπα, το θυμάρι, ή ντόπια λεβαντα, οι σπάρτοι, οι κίστοι (λαδανιές). Ακόμη, πεύκα (προτιμώ την τραχέια από την χαλεπίου) και τα κυπαρίσσια. Χαρουπιές. Οι βελανιδιές δεν κάνουν γιατι κάνουν θεώρατη ρίζα.

Βάζεις χώμα φυτωρίου (δεν έχει αγριόχορτα). Σπόρια σε βάθος 1-2 χιλιοστών. Νερό, spray, τακτικά. Στον ήλιο μετά 2 βδομάδες στην υγρασία. Συνεχίζεις να ποτίζεις. Θα έχεις 60-80 επιτυχία. Το φθινόπωρο θα έχεις μικρες λεβάντες, μικρούς αλίγωνες μικρούς σπάρτους. Μην τα φυτέψεις φθινόπωρο, θα σου ταπ πνίξουν τα αγριόχορτα. Άνοιξη.

Η ασκηση αυτή θέλει υπομονή(γέμισμα με χώμα, ντάντεμα, γκρίνια από τον ή την συμβία για το χώρο που θα έχεις καταλάβει στην αυλή ή το μπαλκόνι, α΄νθρωπος να ποτίζει το καλοκαίρι αν λείψεις, τέτοια.)

Αν δεν έχεις σπόρια, τα μαζεύεις το καλοκαίρι...

Κατσίκια. Είναι η μάστιγα όπως είπε ο/η lynx. Τρώνε τα πάντα, ακόμα και σπάρτους. Το μόνο που δεν τρώνε είναι οι πικροδάφνες. Τα εκατοντάδες (χιλιάδες) αδέσποτα είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης από αγρότες. μερικοί πονηρούληδες το εκμεταλλεύονται μαζεύοντας ή πυροβολώντας ερίφια για εμπόρια ή το Πάσχα!

Επίσης μερικοί κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύονται την ερημιά ή την σιωπή για να αμολούν τα ζωα τους όπου βρουν και δε βαριέσαι. Η αστυνομία, αν πάς τους σταματάει άμεσα (αλλά γίνεσαι κακός)

Το μάζεμα γίνεται με «φαράζες», νόμιμες παγίδες. Το τουφέκι είναι παράνομο, αλλά γίνεται τόσο στην απελπισία του φουκαρά που έχασε το αμπέλι του όσο και του κυνηγου που δεν βρίσκει τίποτα άλλο. Μην το δοκιμάσεις, ΕΙΝΑΙ παράνομο και εμπίπτει και σε «περί όπλων και εκρηκτικών». Και οι φόλες είναι παράνομες και αποτελεσματικές, αλλά δηλητριάζεις τα πάντα, κάκιστη ιδέα.

Το πρόβλημα υπάρχει στη Καρδιανή, τα Κάτω Μέρη, τα Εξω Μέρη και αρχίζει στα Πάνω Μέρη. Μόνη λύση είναι αλλαγή του νόμου περι ζωοκτονίας (Βουλή των Ελλήνων), πολλές συντονισμένες φαράζες ή/και ανελέητη παρανομία.

Προσωπικά, ντρέπομαι να πώ, περιφράζω με άσχημα, ακριβά και δύσκολα δομικά πλέγματα. Οχι κομμένα στα δύο, τα περνάνε, ολόκληρα, δεμένα σε σιδερένιους πασάλους, με μονοκόματη μπετόβεργα να τα διαπερνά και να τα κρατά. Χαμηλής τεχνολογίας αλλά δεν χρειάζεται εξειδικευμένα μαστόρια, τοποθετείται από ανειδίκευτους Τρέλλα σκέτη. Αλλά σε πληροφορώ ότι μετά δύο χρόνια, μια περιφραγμένη έκταση «δασώνει» μόνη της με παλιές συκιές, αγριοαχλαδιές, φρύγανα, ρείκια. Δεν νοείται να το άνεις σε μικρή έκταση, θα βλέπεις μόνο περίφραξη.

Κάτι τέτοιο κάνει ο κυνηγετικός σύλλογος με κοματάκια που περιφράζει, για να βάζουν κριθάρι να τρων οι πέρδικες που εκτελούνται δυο τρεις μήνες αργότερα.

Τα κατσίκια εκτός από την βλάστηση και τις καλιέργειες καταστρέφουν τις ξερολιθιές, και τις πεζούλες: ρίχνουν τα κροδώματα και σε 5 χρόνια έχει χαθεί το ντουβάρι που κρατάει το χώμα. Επανέρχεται η χειροποίητη Τήνος στη προγενέστερη μορφή, αλλά χωρίς βλάστηση και επομένως θα γίνει βράχος.

Τα κατσίκια είναι σοβαρότατο θέμα που θέλει νομοθετική παρέμβαση και άγρια αντιμετώπιση. Μην θυμώσετε οικολόγοι και ζωόφιλοι, τα αδέσποτα κατσίκια έιναι στην ίδια κατηγορία με την πανούκλα.

Να θέμα για συλλογική προσπάθεια και αίτημα για νομοθετική παρέμβαση...μεγάλη απάντηση σε ανώδυνο ερώτημα.

Ανώνυμος είπε...

re file ti doylia exoyn palh oi oikologoi me ta katsikia; se kolisan moy fenete oi dhmarxeoi. esy eise oikologos nai h oxi; giati oi anartisis poy kaneis fenete na exoyn idieterh eyestisia gia to perbalon. oloi pipilizoyn th karamela oikologos. poioi einai telos panton aytoi oi oikologoi poy prokaloyn to fobo sa toys astynomikoys epi xoyntas...