Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Κι άλλα φωτοβολταϊκά

Οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών βρήκαν φίλο μου με χωράφια στην Βόρεια Τήνο. Τον ρώτησαν αν νοικιάζει τα χωράφια του για φωτοβολταϊκά. Αυτός τους είπε αυτά που ξέρω και σας είπα πριν δυο-τρεις μέρες, περι ηλιοφάνειας κλπ. Απτόητοι! Ξέρουν για έκταση ανάμεσα Αγάπη και Βουρνιώτισσα, αλλά δεν τους κάνει γιατί δεν είναι ...επίπεδη. Προτιμούν τα βουνά. Μοιάζουν να μην τους φοβίζουν τα σύννεφα, οι ομίχλες, ή οι «δουλείες δρόμου». Πρέπει να μίλησαν για λεφτά αλλά μου τα μάσησε.

Ο φίλος μου θα φαντάζεται ότι θα διπλασιάσει την σύνταξή του. Αν μάθω άλλα, θα σας πω.

Βλέπω πολλά μεγκαβάτ απ' τα σύννεφα, και πολλά λεφτά.

16 σχόλια:

pathfinder είπε...

Αγαπητέ είναι πολλά τα λεφτά και η πίτα μοιρασμένη σε λίγους .Εμείς απλώς - ακόμα μια φορά - θα ήμαστε τα πειρούνια που θα την φάνε. Στο τέλος θα μας έχει μείνει μόνο η υπερηφάνεια που διώξαμε τη ΔΕΗ με τους πυλώνες.
Εκεί που παλιά έβλεπες πρόβατα , τώρα θα βλέπεις φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στο ανεξέλεγκτο. Γιατί πολλοί θα δεχτούν και δουλειά δεν θα γίνει.Να το δείς.

αμμοδύτης είπε...

pathfinder, έχει και συνεχεια...Ο φίλος μου διαβασε την ανάρτηση και μου ξανατηλεφώνησε. Φαίνεται ότι τον ρώτησαν πόσα στρέμματα, και εάν είναι επίπεδα κλπ. Τους είπε να του στείλουν ένα γραπτό σημείωμα με την πρότασή τους και του απάντησαν: δεν γινεται «βιαζόμαστε». Βρήκαν ιθαγενή...να δώσει 100 ή 300 στρέμματα στο μιλητό.

Το φίδι πήγε βόλτα και έμαθε και άλλα.

Δεύτερον: οι «εκπρόσωποι» επισκέφθηκαν με κάποιον «ξεναγό» και άλλους ντόπιους, τους έταξαν ότι θα έστελναν μηχανικούς να μετρήσουν κλπ. Φυσικά τίποτα.

Ο «ξεναγός» χαρακτηρίζεται ως «φαλαλέλας» και «τσαρλατάνος» από όλους τους φτωχούς εδώ. Φαλαλέλας είναι ο φλύαρος φαφλατάς. Το τσαρλατάνος είναι διότι ο ίδιος αγρότης πριν από χρόνια ενεπλάκη σε υπόθεση αδειοδότησης μονάδας έτοιμου σκυροδέματος στην περιοχή Αγιά. Η δουλειά δεν έγινε διότι τσακώθηκε ο φαλαλέλας με τον θείο του στην μοιρασιά.

Το πράγμα δένει στο μυαλό μου αλλά πιο ενδιαφέρον ακόμη, έχει δέσει δημόσια και φωναχτά στον κόσμο εδώ. Θεωρούν ότι ο φαλαλέλας, δουλέυει για τον ίδιο παλιό παρ' ολίγον νοικάρη (εφ εξής ο «μπιζιναδόρος»)

Πεάχτηκε άτομο που εργάζεται στην είσοδο του χωριού και είπε: τι συζητάτε αν δεν ήταν μαϊμουδιά εδώ δεν θα είχαν ρωτήσει πρώτα; στην είσοδο του χωριού! Ήρθαν αγόρασαν νερό και πήγαν στου φαλαλέλα που τους πήγε βόλτα στο χωριό.

Πετάχτηκε άλλο άτομο και είπε «εάν θέλει στρέμματα για ηλιακά ο [μπιζιναδόρος] έχω 60 στρέμματα στα Κόκκινα Χώματα με δρόμο και ήλιο, επίπεδο, και τα δίνω -- αλλά με προκαταβολή».

Δεν μπορώ να αποδείξω ποιός εμπλέκεται, ούτε με ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση. Σου μεταφέρω τι λένε οι ντόπιοι.

Συμφωνώ ότι δεν θα γίνει αυτή η δουλειά, γιατι απλά τα φωτοβολταϊκά θέλουν ήλιο (και επιδοτήσες από προγράμματα που δεν υπάρχουν). Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά δεν θέλει η ΔΕΗ και όσοι από μας πληρώνουμε την επιδότηση με τον λογαριασμό μας.

Μακάρι να υπήρχε ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση για το πως μπορεί πραγματικά να ανπτυχθεί το νησί. Δεν είμαι κατά της ανάπτυξης ούτε κατά των ΑΕΠ, κατά της κοροϊδίας είμαι.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου και σε χαιρετώ.

venthesikymi είπε...

min ta vazeis me ntopious giati tha xenerwseis akoma kai an perasei to diko sou...Na tilefoniseis se auton pou sou eipa.

venthesikymi είπε...

na xekinisete kouvénta gia tin anaptyxi. Min xanapeis "aieforos" giati tha kraxw prwta egw. Sovara: poies drastiriotites, poioi, poioa ta esoterika inputs, poia ta exwterica, opportunities , threats, resources, ta gnwsta.

χόχλακας είπε...

...κάποιος εδώ και χρόνια αγόραζε "καυκάρες" στα Κάταμερ και προς Οξωμεριά, αυτός σίγουρα θα ξέρει... για ανεμογεννήτριες έλεγαν, ίσως και φ/β τώρα...

αμμοδύτης είπε...

η ΡΑΕ μου είχε πει πριν 2 ή 3 χρόνια, ότι το νησί «σηκώνει» άλλο 1-1.5 MW με βάση την τότε κατανάλωση. Αυτό το είχε επιβεβαιώσει και άτομο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά ακούστηκε ότι θα έμπαιναν ανεμογεννήτριες πάνω από την β' Εύρεση. Ακόυστηκε ότι ο Κοπελούζος θα έβαζε «πολλές» στο νησί, ίσως στο Στενό, για σύνδεση με τους πυλώνες Ανδρου. Τώρα υπάρχουν 2 ιστοί με ανεμοδούρια δεξια και αριστερά από την Αγία Μαρίνα. Όλα αυτά καλά, αν αυτά θέλει η Τήνος. Εγώ νόμιζα οτι η βαρεια βιομηχανία στις Κυκλάδες είναι ο τουρισμός. Αν η Τήνος μοιάζει κάτι μεταξύ Δραπετσώνας και Κυψέλης...
Δεν με πειράζουν τα Φ/Β, με ενοχλεί ότι κάποιοι με παραμυθιάζουν

χόχλακας είπε...

...μακάρι να γίνει κάτι από αυτά -φωτοβολταϊκά- και ίσως μερικές ανεμογενήτριες δεν πιστεύω να έκαναν τόσο κακό τουριστικά, ανάλογα που θα μπουν. Πάντως στα απάναμερ κάποιοι ψάχνονται και ψάχνουν για να βάλουν φωτοβολταϊκά...

αμμοδύτης είπε...

Και εγώ ήθελα φωτοβολταϊκά για καλοκαιρινή χρήση (μην ακούς, δεν δουλεύουν με σύννεφα, το 15% γίνεται 5%). Ρωτόντας έμαθα ότι το πρόγραμμα στην ΡΑΕ δεν άνοιξε και δεν ανοίγει...Από μόνα τους θέλουν υπέρογκα ποσά.

Δεν ξέρω τους καιρούς στα Παναμέρ, στα Καταμέρ, είναι πολλές οι μέρες που λάμπει ο ήλιος στην Χώρα και εδώ έχουμε 100% σύννεφα. Για το βουνο δεν το συζητώ. πρόπερσι τον Ιούλιο είχε ένα μήνα αντάρα. Τον χειμώνα αν δεν ξέρεις τον δρόμο χάνεσαι στο σύννεφο.

Και κάτι άλλο πρακτικό. Τα έχω ξαναδεί αυτά τα έργα το 73 και το 79 στις πρώτες πετρελαιαϊκές κρίσεις. Μία μέρα προσγειώθηκε το πετρέλαιο και εγώ και πολλοί σαν και μένα παραμυθιασμένοι με ανανεώσιμες μείναμε περίπου άνεργοι...

χόχλακας είπε...

τότε πρέπει να καλέσουμε βοήθεια από Πορτογαλία μεριά, τόσο κυματισμό έχουμε βόρεια - νότια - δυτικά - ανατολικά κρίμα να τον αφήνουμε ανεκμετάλευτο... πάντως πολλές εταιρίες διαφημίζουν τα φ/β και κάποιες τράπεζες είχαν βγάλει πακέτα δανείων γι αυτά, κάπυ θα σκάλωσε μάλλον - ίσως προσωρινά...

venthesikymi είπε...

an katalava, tha vgalete kai ta kakakia stis voreies paralies...Tha pianontai stis mihanes kymmatwn kai tha liwnoun oikologika. Tairiazoun me tis ombrelles pou evale o hontros me adeia apo to Dimo. Tha pigainete sto Zoumperi kai sti Loutsa gia diakopes gia na synerthete.

αμμοδύτης είπε...

Τελικά είναι θέμα κοσμοθεωρίας και βιοθεωρίας: Πώς αντιλαμβάνεσαι και θέλεις τον κόσμο γύρω σου, και πως θέλεις εσύ και τα παιδιά σου να ζουν σε αυτόν τον κόσμο. Επιλογές, και λίγη τύχη. Κανείς δεν θέλει φτώχεια και μιζέρια. Από το αποτέλεσμα κρίνεται αργότερα η ορθότητα των επιλογών.

Ανώνυμος είπε...

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα...
Τα πάντα χρειάζονται με μέτρο. Εκτός αν φανταζόμαστε ότι το καλύτερο είναι να παράγεται όλο το ηλεκ. ρεύμα στην Αιθιοπία κα εμείς εδώ απλά να το καταναλώνουμε...
Και ανεμογεννήτριες χρειάζονται (δυο-τρεις ακόμη δεν θα καταστρέψουν την αισθητική του νησιού) και ομπρέλες χρειάζονται και μονοπάτια απάτητα χρειάζονται...
Εκτός αν πάλι φανταζόμαστε πως οι ντόπιοι θα ζήσουν από τα τυράκια και τις αγγινάρες... Ας ερημώσει λοιπόν το νησί και ας γίνει θερινά ησυχαστήρια!
Όλα με μέτρο και σωστή μελέτη...

αμμοδύτης είπε...

Φυσικά και δεν μπορούν να ζουν οι ντόπιοι από αγκινάρες ή τυράκια. Σε λίγα χρόνια αγκινάρες και τυράκια θα βλέπουμε μόνο σε παλιές ταινίες (δες τα Κιόνια πριν 80 χρόνια σε ανάρτηση πιο πάνω) ή νομίζεις ότι είμαι τυφλός?

Δεν σε αποτρέπω ούτε σου απαγορεύω να βάλεις φωτοβολταϊκά, ανεμμογεννήτριες, ή βιομηχανίες, όπου θες εσύ, στα δικά σου χωράφια και στο δικό σου χωριό. Στο δικό μου όμως?...

Ούτε σου απαγορεύω να παραμυθιάζεσαι από γυρολόγους τηνιακούς και μη.

Μακάρι να πληρωθούν 3000 ευρώ το χρόνο για 22 χρόνια για 4 στρέμματα. Ελεύθερα και με την ευχή μου να νοικιάσεις τα δικά σου χωράφια. (Περίμενε να εισπραξεις πριν ξοδέψεις τα λεφτά...)

Ας μιλήσουμε για οικονομικά και επιβίωση:

Η αντίστοιχη Χαλακιά στη Μύκονο κανει 60.000-80.000 ευρώ το στρέμμα. Η Χαλακιά στην Τήνο δεν κάνει 1.000 (ή πήγε στα 1.500?)

Η Αγία Μαρίνα (χωρίς την ανεμογεννήτρια) στην Μύκονο κάνει 35.000-50.000 το στρέμμα. Η έκταση με τα τριόροφα της Εμπορικής ανάμεσα Χώρα και Αγιο Ρωμανό, χωρίς τα τριόροφα, στη Μύκονο κάνει 20, 30 εκατομμύρια ευρώ, ίσως πολύ παραπάνω.

Αναρωτήσου αδιόρθωτε ποιός φταίει για αυτές τις "αποκλίσεις".

θα μπορούσαμε να αξίζουμε 1.000 ή 10.000 και αξίζουμε 10. Διαλέγεις και παίρνεις. Εσύ, ελέυθερα. Τι προτιμάς? Γι αυτό άνοιξα το blog, για να ακούσω τι προτιμάς εσύ.

Οσο για τη "μελέτη"... Αν είναι δικία σου θα την αποδεχτώ. Αν είναι "μελετητές"... Οι μαϊμούδες της Αγγλίας γίναν μελέτες της Αθήνας και οι μαϊμούδες της Αθήνας, μελέτες της Τήνου. Εχω πουλήσει και αγοράσει μελέτες...ξέρω.

venthesikymi είπε...

amoditi, megali vdomada, then variese? mipws eheis xwrafia stin "halakia" kai psahnis gia agorasti?

αμμοδύτης είπε...

όταν βαρεθώ, βενθεσικύμη, θα πατήσω το κουμπάκι που λέει "discontinue blog" και "πουφ" εξανεμίστηκα. Μην γίνεσαι κακιά/ός, δεν έχω χωράφια στη Χαλακιά.

αμμοδύτης είπε...

αδιόρθωτε, στο τεχνοκρατικό σου ερώτημα, θα σου αφιερώσω ανάρτηση, και ας είναι των Βαϊων.