Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ρόζα (Βιολογικός)

Η Ρόζα απάντησε με σαφήνεια και απόλυτα σωστή λογική. Οι μεγαλύτερες μονάδες είναι καλύτερες και συνολικά ίσως φτηνότερες από τις μικρότερες. Δεν μπορεί να πει σε ποιό μέρος θα το προτιμούσε, Ανησυχεί για αδυναμία σωστής λειτουργίας και πιθανές κακές συνέπειες. Διαβάστε την, στα σχόλια, στις «Αγγινάρες (1)» και στο www.tinosnews.blogspot.com

Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι (1) αδυναμία ουσιαστικού διαλόγου (χωρίς μεζέδες και φωτογράφους), (2) ολιγωρία μπροστά σε δυσάρεστο και ίσως φορτισμένο θέμα (οι πολιτικοί, διεθνώς, πάνε σε βαφτίσια, όχι σε κηδείες) και (3) δικαιολογημένη άγνοια τεχνικού και δύσοσμου θέματος.

Τρείς οι λύσεις: (Α) μην κάνετε τίποτα, σε 500 χρόνια θα έχει λυθεί. (Β) κάντε το «ελληνικά»: σύμβουλος ψιλοάσχετος αλλα βολικός, προμήθεια από τον φίλο του, και πολλά χωματουργικά και μπετά. (Γ) Φωνάξτε την Ρόζα και δυό γνωστούς της (άσχετους με τα πολιτικά) και πείτε της να σας κάνουν 3 προτάσεις σε 3 μήνες. Ενημερώστε, πραγματικά, τον κόσμο (ακόμα κάλυτερα, βάλτε την Ρόζα να ενημερώσει). Διαλέξτε την καλύτερη πρόταση και τελειώσατε.

Υπάρχει και 4η λύση. Ενα σωρό μικρές κοινότητες στην Αγγλία και την Γερμανία (και στην Ελλαδίτσα) χρησιμοποιούν τυποποιημένες μονάδες για επεξεργασία λυμάτων πριν πέσουν σε ποτάμια (νόμος...). Από το γραφείο μου εδώ, βλεπω λεπτομέρειες και μπορώ να παραγείλω ένα πακετάκι για 500-1500 άτομα, να λειτουργεί στο Κρυό-Νερό, πιο κάτω, πριν τον Αύγουστο. Ούτε που θα το πάρει κανείς χαμπάρι, δεν θα μάθει κανείς ποιός και πότε το έκανε. Αυθαίρετος βιολογικός καθαρισμός. Πάω να βρω τον Πρόεδρο του Συλλόγου.

Με χαρά θα ακούσω να μου λέτε ότι έχει ήδη μεθοδευτεί και να μην ανακατεύομαι εκεί που δεν με σπέρνουν. Έχω και άλλα χόμπυ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όλα αυτά τα ξέρουν στον Δήμο. Και τα άλλα αρθρα που αναφέρεις. Πάντα κάποιοι αντιδρούν και μέσα και απ' έξω και άντε να τσακώνεσαι. Ο Δήμος για να κάνει τέτοια θέλει ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Νομιζεις ότι στην Αθήνα δεν μαγειρεύουν αυτά που συμφέρουν αυτούς;

pathfinder είπε...

Σ αυτό που συμφωνώ απόλυτα είναι για την καλή λειτουργία και την διάρκειά της. Οσο για την απλή λογική , αυτή είναι πιο σύνθετη απο τη...σύνθετη. Τα πάντα υπάρχουν αγαπητέ. Αρκεί λίγη γνώση από διαδίκτυο και βρίσκεις οτι θέλεις. Ομως μπλέκουν βλέπεις με τις "μελέτες" και δεν ξεμπλέκουν ποτέ. Ασε που θα προκύψει και κανένα Συμβούλιο Επικρατείας (απο προσφυγή) και θα την πληρώσουν όπως πάντα οι Οικολόγοι. Δεν με νοιάζουν τα μαγειρέματα.Ας φάνε όσα μπετά θέλουν . Μου αρκεί το έργο να δουλεύει και να είναι σύγχρονο.

αμμοδύτης είπε...

μαζί σου pathfinder

Ανώνυμος είπε...

Αρχικά να ευχαριστήσω για όλα τα καλά λόγια και παρατηρήσεις.

Όμως, μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω και στην πράξη και να μην έμενα μόνο σε λόγια...
Δυστυχώς, όπως μερικοί γνωρίζουν (...για όσους δεν γνωρίζουν, είμαι από την Κώμη και ανιψιά του π. Αντώνη για τους κατωμερίτες, εξάλλου ποτέ δεν μου άρεσε η ανωνυμία) κατοικώ πλέον στο Βέλγιο και δυστυχώς δεν μπορώ να λάβω ενεργά μέρος στις προσπάθειες σας για εύρεση ορθής λύσης και ενημέρωση των συγχωριανών μας. Επίσης, επειδή έχω ακριβώς την ίδια γνώμη με σένα, ότι δηλαδή οι μελέτες φτιάχνονται, σερβίρονται και ερμηνεύονται με τον τρόπο που βολεύει τους «άρχοντες» των χωρίων μας, αν αναλάμβανα ένα τέτοιου είδους έργο θα ήθελα να είχα στα χέρια μου και τα μέσα (εννοώ εργαστηριακό εξοπλισμό) καθώς και τις τεχνοοικονομικές γνώσεις, πράγμα αδύνατο.

Αν κάτι όμως περνάει από το χέρι μου και ο χρόνος μου το επιτρέπει με πολύ χαρά θα βοηθήσω.

Διαβάζοντας σήμερα το χτεσινό σου κείμενο αμμοδύτη, σκέφτηκα γιατί όχι; Αν υπάρξουν ικανοί άνθρωποι να δουλέψουν και να νοιαστούν τις μικρές μονάδες βιολογικού σε κάθε χωριό, μπορεί να αποβούν ιδιαιτέρως αποδοτικές. Όμως, θα συμφωνήσω με το σχόλιο του χόχλακα:

...και πες ότι λύνετε εσείς το τοπικό πρόβλημα με την ιδιωτική επένδυση, όμως, σε ακτίνα 500m ή 1km νομίζω κάποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει και παραμένει και μάλλον θα διαιωνίζεται για αρκετό καιρό, άρα σε κάποια φάση θα έρθει δίπλα σου (υπόγεια σίγουρα)...

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας, αλλά αν δεν γίνει μια παρόμοια συλλογική κίνηση σε όλα τα χωριά, δυστυχώς η ρύπανση θα εμφανιστεί πάλι μπροστά σας.

Προσπαθήστε με κάποιο τρόπο να ενημερωθεί ο κόσμος, ελάχιστοι γνωρίζουν τι έργο θα κάνουν, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Οι δημοτικοί σύμβουλοι (χωρίς να θέλω να τους βάλω όλους στο ίδιο σακί) δεν έχουν τη διάθεση να ενημερώσουν, να ακούσουν, να συζητήσουν και κυρίως να εφαρμόσουν αυτά που τους προτείνουν όσοι ζουν καθημερινά το πρόβλημα. Στο τέλος θα ρίξουν για μια ακόμα φορά άπειρα κυβικά μπετόν, θα φαίνεται ένα μεγαλοπρεπές κατασκεύασμα από τους περαστικούς που πάνε να χαρούν την καθαρή θάλασσα της Κολυμπήθρας (οι ντόπιοι δεν την πλησιάζουν από το τέλος του Ιουνίου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου...κάτι θα ξέρουν), θα τους συγχαρούν για τα περιβαλλοντικά τους αισθήματα, και θα ζήσουν αυτοί καλά, καθώς είναι πολύ σημαντική η επιδοκιμασία από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες...και εμείς χειρότερα αν το έργο μείνει μόνο στα μπετά και δεν είναι ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, αλλά ψηφοθηρία!


Καλή Ανάσταση να έχουμε στα χωριά μας.

αμμοδύτης είπε...

Ρόζα...στο Βέλγιο... Και εκεί που είπα βρήκαμε έναν χόχλακα με όρεξη και μια Ρόζα που ξέρει χάσαμε την Ρόζα. Να είσαι καλά εκεί που είσαι και όσο περισσότερω αντέξεις έξω τόσο καλύτερα. Συμβουλές φιδίσιες: Να γράφεις, να μεταφέρεις ότι ξέρεις και να βοηθάς αυτούς που είναι πίσω να ανέβουν και αυτοί.

Αν ξέρεις τον χόχλακα, να του λες καμμιά σοφία και να τον κρατήσεις ανώνυμο...Δεν πειράζει το επώνυμο, αλλά το ανώνυμο είναι αλλιώς!

Αντε από την αρχή. Χόχλακα πρέπει να βρείς κάποιαν απ' τα μέρη σου. Θα γράφει και θα μιλάει σαν την Ρόζα και αυτήν θα κανουμε Ρόζα για αυτό το θέμα.

Replication ιδεών ή blogging. Ή νομίζει κανείς ότι η vipera meridonalis δεν πολλαπλασιάζεαι;

venthesikymi είπε...

Megali Pempti, oi normal pane eklisia. Oi abnormal asholountai me alla. To vlepw oti tha itan xrisimi i Roza, stin Tino i stin Athina. Tha vreis. Oi palioi kourastikan, merikoi poulithikan. Oi mikroi antehoun kai den theloun ton midenismo kai tin xeftila. Ego then efhomai gia paseh kai tetoia, egw perimenw tin timitiki mou se poses meres? Tha ehoume Mariettw 2? í metá tis giortes??

Ανώνυμος είπε...

Dum spiro spero, de oppresso liber

αμμοδύτης είπε...

venth. να μια φορά που συμπεριφέρεσαι...Είδα αποστομωτική απάντηση στα λατινικά. Θα ανοίξουμε φιλική εταιρία. Μαριεττώ (2); wait and see που λενε δυτικά του Βελγίου, εξαρτάται τι κάνει το άλλο φίδι. Δεν ρωτήσαμε την Ρόζα αν τα λένε γαλλικά ή φλαμανδικά εκεί που είναι...