Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Ανάπτυξη (05)

Έψαξα τα κιτάπια της CIA… Βρήκα ένα νησί που το λένε Μαυρίκιο, ανατολικά της Αφρικής, στον Ινδικό Ωκεανό. Είναι μεγαλύτερο από την Τήνο αλλά ξεκίνησε σαν πολύ φτωχό, αγροτικό, κράτος το 1968. Έχει πετύχει οικονομική ανάπτυξη, υγεία για τους πολίτες, εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, και αναπτύσσεται ραγδαία σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες. Η στρατηγική της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία οριζοντίων και καθέτων ομάδων επιχειρήσεων που ειδικεύονται σε τομείς που κατέληξαν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Έχει εισροές, πάνω από 1 δισ. δολάρια σε επενδύσεις για υπηρεσίες. Έψαξα στην CIA, αλλά δεν είδα φωτοβολταϊκά και ανεμόμυλους, αυτά είναι για την Αφρική, απέναντι.

Μην γελάτε. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Τήνου μπορεί να αποφασίσει τι ανάπτυξη θέλει.

Η Τήνος πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τα συμπλέγματα. Το νησί είναι πλούσιο σε δυνατότητες και οι άνθρωποί του πιο εργατικοί από οποιονδήποτε λαό έχω δει. Χρειάζεται ποιότητα στις τουριστικές υπηρεσίες. Τηλεπικοινωνίες 21ου αιώνα. Πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Προβολή του πολιτιστικού παρελθόντος. Προσέλκυση των μορφωμένων παιδιών της.

Αποτυπώστε στρατηγική για το μέλλον σας. Κύριε Άρχοντα Χ, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου σας; Μήπως, με αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών μπορείτε να πετύχετε ευρύτερη αναβάθμιση; Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό ήταν καθοριστικό στην αναβάθμιση του Μαυρίκιου.

Αγγελούδα, ένας τρόπος να χειραφετηθείς, από το τι βγαίνει από το πλοίο, είναι οι τηλεπικοινωνίες

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πόσες φορές έχεις τη λέξη «αναβάθμιση» στην τελευταία παράγραφο...

Ανώνυμος είπε...

λες να ξέρει ο Ραφιός τι είναι το multiplier effect?

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι όφι να καταλαβαίναν τι τους λές...είναι λίγο προχωρημένο. Κανε το πιο απλό:

Μάγκες της Τ.Α.: υπάρχουν σύμβουλοι που θα σας εξηγήσουν τι λέει το φίδι: Θα απορροφήσετε πολλά κονδύλια. Θα αγοράσετε πολύ εξοπλισμό. Θα εγκαταστήσετε πολύ εξοπλισμό. (Έχει και χωματουργικά.) Θα επαναπατρίσετε αρκετούς ξύπνιους Τηνιακους και θα πάρετε ψήφους (ψηφαλάκια) πολλών οικογενειών. Θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας. Θα διορίσετε και άλλους δικούς σας.

Αυτό πες τους και θα το καταλάβουν. Εδώ είδα ότι ένα wi fi πήγαν να βάλουν και δεν τα κατάφεραν -- Μάγκες αυτό είναι μεγάλη δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Εχεις ανοίξει πολλά θέματα. Η δημιουργία clusters (ομάδων εταιριών) είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή. Πες το απλά.

Υπάρχουν παραγωγοί αγκινάρας. Οι παραγωγοί αγκινάρας πρέπει να συσκευάσουν, να μεταφέρουν και να διαθέσουν. Πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και να επικοινωνήσουν με την αγορά τους κλπ κλπ. Οι ίδιοι παραγωγοί, μετά την αγκινάρα μπορούν να καλιεργήσουν κάτι άλλο. Ίδια υποδομή, άλλο προϊόν.

Ο Κροντηράς που πήγε σε αντίστοιχη εκδήλωση αγκινάρας (δες τo tinospress) σίγουρα είδε τέτοια

Δες το τυροκομείο. Μοχλός ανάπτυξης και αυτό. Με λίγη σκέψη, γυρω από αυτό μπορούν να χτιστούν 5-6 άλλες επιχειρήσεις προς τα κάτω (διάθεση, συσκευασία, προώθηση) και να βελτιωθεί το πρωτογενές και να πάρουν λίγη ζωή τα χωριά.

Η «ζωή στα χωριά» είναι απαραίτητη για να έχουμε τουρισμό. Ωραία τα προσκυνηματα και τα μπάνια, αλλά αν έχεις ένα ζωντανό αγροτικό νησί είναι αλλιώς. Οι σοβαροί τουρίστες θέλουν να βλέπουν τοπική ζωή εκτός από ο ένας τον άλλο.

Στα χωριά κάποιοi έχoυn χωράφια κα σταύλους. Αλογάκια και γαϊδουράκια για τους τουρίστες. Το κάνουν στην Μύκονο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή φέρνουν άλογα από την Νάουσσα και το Καϊμακτσαλάν, τα πηγαίνουν στην Ανω Μερά και βγάζουν καλά λεφτά πάνω από 10-15 ντόπιοι με βολτίτσες σε μονοπάτια (να και τα μονοπάτια σου)

Ιδέες υπάρχουν χιλιάδες. Ανθρωποι να τις δούν και να τις παρουσιάσουν χρειάζονται.

Δεν ξέρω αν σε διαβάζουν, αλλά χρησιμοποίησε την σελίδα για ιδέες. Βάλε στην άσκηση και τους άλλους bloggers. Καλό κουράγιο

zavodiniakia είπε...

Εγώ φοβάμαι ότι δύσκολα θα βρεθούν άνθρωποι να πιάσουν αυτές τις έννοιες και να τις τρέξουν. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τα καταφέρνουν, θα τα καταφέρουν στην Τήνο;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τόσο δύσκολο: πας στον ΟΤΕ, στην Vodafone και την Wind και λές: «θέλω να αναβαθμίσω τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο νησί. Τι προτείνετε;»

Τα 3/4 του έργου θα είναι σίγουρα επιδοτουμενο (δίκτυα, αναβάθμιση, πρότυπες περιοχές, μουσική στα αυτιά των μανδαρίνων. Ασε που όλο και κάτι θα αφήσει...)

Ανώνυμος είπε...

καλά όλα αυτά, αλλά δεν έχει άμεσα και ορατά λεφτά, αυτό μόνο ενδιαφέρει... κατά πως φαίνεται

ageloudas είπε...

Συμφωνώ συμπαθή όφι. Τηλεπικοινωνίες γιατί όχι; Είναι μια αρχή. Π.χ. θεωρώ απαράδεκτο να μην εφαρμόζεται η τηλεδιάσκεψη στα νομαρχιακά συμβούλια σε ένα πολυδιασπασμένο γεωγραφικά χώρο και να χάνονται χρήματα και μέρες (όχι ώρες) σε ταξίδια ένθεν κακείθεν των νομαρχιακών συμβούλων.
Ο νομοθέτης έχει δώσει ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο στους Ο.Τ.Α. που λέγεται Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο είναι υποχρεωτικό για Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και προαιρετικό για τους υπόλοιπους. Αν εφαρμοστεί σωστά "παντρεύει" το όραμα των αιρετών, την επιθυμία των κατοίκων και τις δυνατότητες των υπηρεσιών. Αλλά μάλλον είναι ακόμα ψιλά γράμματα για εδώ. Στον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες.
Επίσης προτείνω ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσες απόψεις για την τοπική ανάπτυξη. Λέγεται

"Ευαισθητοποιημένη Τοπική Κοινωνία"
του Δρ. Λεωνίδα Παπακωνσταντινίδη
Εκδόσεις: Τυπωθήτω

Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί

αμμοδύτης είπε...

Θα σου πουν ότι δεν έχουμε 10.000 εδώ...ωστόσο, οι τουρίστες της Μυκόνου είναι όλοι δικτυωμένοι με υπηρεσίες 3G. Είναι λίγο κότα και αυγό. Γιατί να δηλώνουμε ότι δεχόμαστε μόνον αυτους που δεν θέλουν τέτοιες υπηρεσίες; Εχω δει την κριτική που κάνουν διαφοροι, σε άλλες ιστοσελίδες στους άρχοντές μας. Νομίζω ότι αν δικτυώναν την Τήνο, έστω την Νότια Τήνο, θα γινόταν δημοφιλείς...

αμμοδύτης είπε...

και ξέχασα, αγγελούδα, τώρα που δεν έκπέμπεις περίεργους κραδασμούς, εάν σε ενοχλεί που σου απαντώ σε «αναπτυξιακά ερωτήματα» πες μου και δεν θα το κάνω. Ωστόσο εσένα και άλλον ένα/μία επισπέπτη/τρια, εάν δεν υπήρχατε θα έπρεπε να σας εφεύρω.

ageloudas είπε...

Η ανάπτυξη φίλε όφι δεν είναι μονοπώλιο για κανένα. Οφείλει να απευθύνεται σε όλους -και κυρίως τους λιγότερο προνομιούχους- και να είναι ζωντανή - ευέλικτη. Με αυτή την παραδοχή δεν υπάρχει καμία ενόχληση, σε ότι ερωτήματα κι αν θες να απαντήσεις. Οι α-πορίες χαράζουν τις νέες διαδρομές.
Σε ευχαριστώ για την ανοχή και την ευγένεια. Σπανίζουν...

αμμοδύτης είπε...

Δεν είναι θέμα ανοχής, ουτε ευγένειας. Μου αρέσουν οι απόψεις. Οι «μη απόψεις» δεν με συγκινουν. Πιστέυω ότι αν η έλληνες εκφραζόταν σε επίπεδο απλού λόγου, απλής άποψης, χωρίς το θέατρο των τηλεοπτικών παραθύρων ή τον τσαμπουκά της προφορικής έκφρασης, θα είμαστε καλύτερη χώρα.

Ακόμα πιστέυω ότι η δημοκρατία με τις όποιες ατέλειες είναι το καλύτερο πολίτευμα. Η επικοινωνία είναι απαράιτητη για την δημοκρατία. Η ελευθερία επιλογής το αναφαίρετο δικαίωμα. Η ελευθερία μου να σταματάει εκέι που ξεκινάει η δικιά σου, και αν συγκρούονται να μοιράζονται στην μέση.

Κατα σύμπτωση ανακάλυψα ότι το blogging μπορεί να συμβάλει.

Δεν πολιτεύομαι, διασκεδάζω.

χόχλακας είπε...

...οι τηλεπικοινωνίες έρχονται - στο δρόμο είναι η οπτική ίνα - το 3G σε αρκετά σημεία του νησιού δουλεύει καλά (το HSPA ακόμα καλύτερα!!!!) και με 2G στο υπόλοιπο νησί κάτι γίνεται... αλλά ανάπτυξη είναι νομίζω και η άναστήλωση και ανάδειξη π.χ. παλιών ελαιοτριβείων, μύλων, νερόμυλων, μονοπατιών κλπ... και φυσικά να ακολουθήση η ανάλογη προβολή τους... δεν είναι τυχαίο ότι σε μια περιοχή μια τράπεζα έκανε ένα εκπληκτικό μουσείο και ένας σύλλογος σε μια άλλη ένα εκπληκτικό υπαίθριο θεατράκι... σε άλλες τι έγιναν; ή μάλλον τι κάναμε;

Ανώνυμος είπε...

Οτι δεν πολιτεύεσε το καταλάβαμε, οτι διασκεδάζεις το καταλάβαμε,και εμείς χαιρόμαστε με τους διαλόγους που διαβάζουμε και τα θέματα που ανεβάζεις.Όπως γράφει και ο ανώνυμος, βάζεις πολλά θέματα.
Οι600υπογραφές πότε μαζεύτηκαν;Και οι δικιγόροι μασ ενδιαφέρουν(πάντως εχθές άφησε ένα σχόλιο αλλά μάλλον θα ήταν μεγάλο και....)

αμμοδύτης είπε...

γεια σου χόχλακα, ένα ένα. Πρώτα να πω για την βόλτα μου στον βιολογικό στον Πάνορμο...Για σενα και τη Ρόζα πήγα, αλλά έμπλεξα στο δρόμο και παρα λιγο να χαθώ στον γυρισμό εκεί μεριά παλιοκλησιά

Κάτι έχω ακούσει για 3G...και για ADSL

Παράξενε, οι 600 μαζεύτηκαν στις διακοπές του Αυγούστου που ήταν όλοι εδώ. Δεν χάθηκε τίποτα στο δρόμο (αν καταλάβαίνω τι ζητάς) το ανήρτησα στο λίνκ, ανοίγει με Word, από Δευτέρα Τρίτη θα το ξαναπιάσω. Μην φοβάσαι δεν το αφήνω το θέμα.

Υπομονή...

αμμοδύτης είπε...

χόχλακα και παράξενε, η διασκέδαση στο blogging είναι να χαίρεσαι να μιλάς με ανθρώπους που δεν ξέρεις, αλλά μαθαίνεις από την γραφή και την σκέψη.

Κάποια στιγμή οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να απελευθερωθουν να πουν αυτό που θέλουν και να βρουν συμμάχους και δυνάμεις να το υλοποίησουν

Το πιστέυω ότι η Τήνος έχει καταπληκτικούς ανθρώπους και πρέπει να ξεαγγυλωθεί.

Τα πολλά θέματα είναι γιατι έτσι μου έρχονται. Μετά ένα ή τρεις μήνες μπορεί να φανεί «που το πάω» αλλά υπόσχομαι να εξαφανιστώ αν υποψιαστώ ότι «το πάω κάπου»

Αν είχα μαγικό κουμπί θα δούλευαν όλοι οι μύλοι, θα άλεθα το κριθάρι μου, οι πλαγιές θα ήταν πράσινες με αμπέλια και ελιές, θα είχαν κόσμο τα χωριά, δικούς μας και ξιν'κούς, θα είμαστε στον 21ο αιώνα τεχνολογικά και οικονομικά, δεν θα είχαμε βλήστρες, θα ήξερα πότε χτίστηκε η Παλιοκλησιά, θα διαχειριζόμαστε τα νερά μας με σοφία και και και

Ανώνυμος είπε...

Apla pliroforiaka agorasa agginares ksidates (italias) £4.50 ta 250gr. Me tin lira sta hamila einai 23euro to kilo. Kai oi dikes mas agginares einai kalyteres!