Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Ξώμπουργο (1)

Το κάστρο στο Ξώμπουργο είναι για μένα μαγικός τόπος. Ψυχανεμίζομαι στο σκοτάδι. Η Εκάτη μου ψιθυρίζει αρχαϊκά και ελληνιστικά ελληνικά. Ακούω κουβέντες Ρώμης, Δυτικής και Ανατολικής, Βενετούς και πολλούς δικούς μας.

Ερημιά και σχεδόν άπνοια, μια-δυο ώρες πριν την ανατολή, στα χαλάσματα. Δεν ξέρω αν τελικά το γκρέμισαν με την συνθήκη παράδοσης ή εκ των υστέρων για τις πέτρες. Μέσα στην νύχτα είναι μια μικρογραφία της Μονεμβασίας, με στριφτές ανηφόρες μπροστά στην κάτω και την πάνω πύλη.

Στην κορφή ο ελάχιστος νυχτερινός αέρας σφυρίζει στις κεραίες. Καλός ο σταυρός, αλλά θα προτιμούσα ιστούς με σημαίες. Της Ανατολικής Ρώμης, του Αγίου Μάρκου, την Ελληνική και έναν δικέφαλο, τιμής ένεκεν. Σε όλα τα μεσαιωνικά κάστρα στην Ευρώπη ανεμίζουν σημαίες.

Φαίνονται καθαρά η Σύρος και οι Δήλες και, υποψίες στο βάθος, Σίφνος, η Σέριφος η Πάρος και η Νάξος. Δεν έχει πειρατικά πλοία, ούτε επιβατικά, τέτοιαν ώρα. Στο βάθος αριστερά αναβαίνει το στενό κάποιο εμπορικό.

Περιμένω την ανατολή.

6 σχόλια:

ageloudas είπε...

Φαντάζομαι τι ωραίο αποτέλεσμα θα είχε μια προσπάθεια αναστήλωσης των τειχών του Κάστρου. Ίσως με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ; Για μένα θα έπρεπε να είναι το σήμα κατατεθέν όλου του νησιού ή έστω της ενδοχώρας του. Φαντάζομαι πολεμίστρες, κιστέρνες την εξωτερική πύλη με το φτερωτό λιοντάρι και ένα πλακόστρωτο δρόμο να οδηγεί στις σημαίες που ανέφερες. Φαντάζομαι...

αμμοδύτης είπε...

κι εγώ αγγελούδα...κι ακούω τη μουσική...

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΙ" ΤΟΣΟ ΤΕΤΟΙΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΡΑΜΑΤΑ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΖΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΝΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 3008....ΦΕΞΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΛΙΣΤΡΙΣΑ!ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΩΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ....

Ανώνυμος είπε...

καλός ο σταυρός, αλλά θα προτιμούσα να μην είναι ανάμεσα στους δύο "ληστές". a.k.a. κεραίες τηλεόρασης και τηλεφωνίας...

ντροπή μας που όχι μόνο δε το αναστηλώνουμε για να το "πουλήσουμε", αλλά φυτεύουμε και πασσάλους πισσαρισμένους μέσα στα σπλάχνα του!

αμμοδύτης είπε...

ανώνυμε 11:55, το έστειλες εις διπλούν, ελπίζω να μην παρεξηγείς που έσβησα το δεύτερο. Λυπάμαι να πω ότι φοβάμαι έτι έχεις δίκιο σε πάνω από 50% των περιπτώσεων (και είμαι διπλωματικός...)

cordis, πολλές κεραίες όρθιες, πεταμένες, πολλά καλώδια, πολλά σύρματα...

Ανώνυμος είπε...

φοβάμαι ότι και ο τριανταφυλλόπουλος του ίδιου θίασου είναι...