Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Προετοιμασίες (2)

Μαζεύτηκαν 5 ή 10 κοπελιές. Οι μισές έφτιαξαν σαλάτες, οι άλλες μισές στεφάνια. Οι κανάτες με το μαύρο κρασί έκαναν παρέλαση από κρυμμένα βαρέλια και σκοτεινά κατώγια... Η σαλάτα με τις άγριες αγκινάρες είχε εξαφανιστεί αλλά κάπως ξαναερχόταν. Πρέπει να είχαμε ήδη φάει αλλά όλη η χωρογραφία σε μπέρδευε και δεν ήξερες αν είσαι στην αρχή ή στη μέση του έργου.

Μην νομίσετε ότι δεν συζητήσαμε τα «άλλα» θέματα που μας τρώνε… Ο Πρόεδρος του Συλλόγου δεν συμφωνεί με το να κάνουμε εμείς μόνοι μας τον βιολογικό για τα 4 χωριά. Πιστεύει ότι πρέπει να είναι ένας ο βιολογικός, μακριά από τα χωριά. Ένας άλλος ανησυχεί ότι οι πολλές γεωτρήσεις στο νησί κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά…Ρομαντικά, αλλά τα θέματα συζητούνται…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα με τις γεωτρήσεις είναι αρκετά ευαίσθητο και σημαντικό και αργήσαμε πολύ να ασχοληθούμε με αυτό.
Χαίρομε όμως που δίνεται η ευκαιρία να κουβεντίσουμε λίγο γι' αυτό... Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε τον καθένα να παίρνει το μηχάνημα και να ανοίγει μια τρύπα όπου θέλει... Η καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα της Τήνου είναι ανεπανόρθωτη. Στο παιχνίδι και ο Δήμος Εξωμβούργου που χρησιμοποιεί το γεωτρύπανο αγνοώντας - αδιαφορώντας για τις συνέπειες...με τις περισσότερες φορές οι γεωτρήσεις να γίνονται για τα μάτια του κόσμου.. Μα καλά πως διεκδικούν ξανά και ξανά αυτές τις θέσεις χωρίς να το ψάχνουν έστω και λίγο... Στο σχολείο πήγαν...; από περιβάλλον άκουσαν; πήρε το αυτί τους κάτι η πέρασε και δεν άγγιξε...; Εξακολουθούν να είναι της άποψης ότι όποιος ασχολείται με αυτά είναι οικολόγος;;;

ΥΓ: Ζήλεψαν από το συνεταιρισμό και σε λίγο όλο το νησί θα είναι γραβιέρα... παραδοσιακό προϊόν μας άλλοστε...!!!

αμμοδύτης είπε...

στ'χιό, συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν συμφωνώ (στον βαθμό που μου πέφτει λόγος με τις γεωτρήσεις που γίνονται, απλά γιατί καταστρέφεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Δεν το λέω εγώ, το λέει ειδικός επιστημονας (Στουρνάρας;) που ασχολήθηκε με τα νερά της Τήνου και έχει γράψει σε βιβλίο πού εξεδωσε ο Δήμος.

Αν φωνάζει ένα χωριό που δεν εχει νερό τι να κάνει ο Δήμος; αν εγώ κάνω μια αυθαίρετη τρύπα την νύχτα και την κρύψω για τρία χρόνια, τι να κάνει ποιός; (μη φοβάσαι, δεν κάνω)

Το νερό θα είναι πιό σοβαρό πρόβλημα από οποιοδήποτε πρόβλημα στην Τήνο. Κάποτε είχαμε για να τρώμε ή να πουλάμε ντομάτες. Αντε για εξυπηρέτηση προσκυνητών. Αλλά πισίνες, γκαζόν, πλυσιμο αυλών, αυτοκινήτων...

Μιά ημερίδα για το νερό στην Τήνο. Πραγματική, ή διαδικτυακή.

Ανώνυμος είπε...

έχει «πλούσιους» που πιστεύουν ότι η αφαλάτωση είναι λυση. Η αφαλάτωση δίνει μια μιζούλα σε αυτόν που τη βάζει και αγοράζει πετρέλαιο στα 100, 200 πόσα το βαρέλι για να ρίχνει αλάτι στη θάλασσα και νερό στο άγλωσσο. Αλήθεια να φυτεύετε άγλωσσο αντί για γκαζόν. Είναι ντόπιος, δεν προξενεί αλλεργίες, δεν ξερένεται!

Κάτι επώνυμα μούσμουλα που έχουν κάνει γεωτρήσεις, δύο χοντροί κάτω από τον Τριαντάρο και ένας λεπτός στο Βρυσί; ποιός τσ' εδωσεν άδεια μαρέ;

Ανώνυμος είπε...

Η αφαλάτωση μπορεί να είναι ή όχι η λύση...
Ρουσφέτια - άδειες γεώτρησης ανταλλάσσονται με ζεστά ζεστά ψηφαλάκια...
Οι αγρότες νερό δεν έχουν...
Οι προύχοντες πείθουν τους αγρότες για την αναγκαιότητα της γεώτρησης...
Οι αγρότες δέχονται υποσυνείδητα ότι η γεωτρήσεις είναι η λύση...
Αποδέχονται αυτή τη λύση γενικότερα μέσα στην άγνοιά τους...
Ο αθηναίος γείτονας με το γκαζόν κάνει γεώτρηση και τίποτα δεν τρέχει...
Η ευγνωμοσύνη των αγροτών για την νέα γεώτρηση - λύση εκφράζεται με επιπλέον ζεστά ψηφαλάκια...
Οι ίδιοι προύχοντες εκλέγονται...
Η ιστορία επαναλαμβάνεται σέ έναν αέναο κύκλο νερού και ψήφων...

Φαύλος κύκλος που έλεγαν και οι πρόγονοί μας...

ΥΓ: Παρέληψα εσκεμένα το : Κάποιοι περίεργοι - οικολόγοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν...
Μπάινει σε οποιδήποτε σημείο του κύκλου....

Ανώνυμος είπε...

Είναι φανταστικό,αλλά το συμπέρασμα μου είναι ότι δεν μπορει να γίνει κάτι χωρίς μίζες !!!.

αμμοδύτης είπε...

Μιλάω με αγρότες στα 4 χωριά στα Κάτω Μέρη. Ολοι έχουν επίγνωση ότι οι γεωτρήσεις καταστρέφουν τις πηγές και τα νερά. Είναι λίγοι, και για την ώρα βολέυονται. Μερικοί έχουν κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι η στάθμη πέφτει και όλοι μας το βλέπουμε χρόνο με το χρόνο είτε είναι στα 4 χωριά ή στις πηγές από πάνω.

Εκτιμώ ότι το πρόβλημα είναι χειρότερο σε Κώμη, Κρόκο κλπ. Η Χώρα ναρωτιέμαι που το πάει... Η αφαλάτωση είναι για τους πλούσιους νομίζω.