Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Αδιακρισίες


Πως θα ήθελα να πετάω στα σύννεφα και να βλέπω το κόσμο από ψηλά... Εξ άλλου έτσι ξεκίνησα τα "μονοπάτια της Τήνου", χαζεύοντας αεροφωτογραφίες. Και αφού η κουβέντα με πήγε στους αντίποδες, η Γη και η Αυστραλία κάπως έτσι είναι από 50.000 χλμ απόσταση. Σε αυτήν την απόσταση φαίνεται και η Νέα Ζηλανδία, αλλά θα είμαι διακριτικός, θα κοιτάξω την Αυστραλία.


Στα 5.000 χλμ, φαίνεται η μορφολογία του εδάφους και τα γνώριμα σχήματα των ηπείρων.



Στα 150 χλμ, αν ξέρεις τους όρμους και την περιοχή αναγνωρίζεις τον όρμο του Σίντνεϊ (στο πάνω μέρος της φωτογραφίας) και ακριβώς νότια, αυτή η ασπρίλα πρέπει να είναι η πιο δημοφιλής παραλία της περιοχής (αν και με πολύ κόσμο για τα γούστα μου).



Στα 10 χλμ, η παραλία και η πόλη από πίσω φαίνονται καθαρά.



Στα 3 χλμ, αρχίζουν να φαίνονται κουκκίδες στην άμμο: οι άνθρωποι. Στα 300 μέτρα, ξέρεις ότι είσαι σε παραλία που ο κόσμος κόσμος λιάζεται και κάνει μπάνιο.


Στα 50 μέτρα είμαι σχεδόν εκεί, αλλά η κοπελιά γλυτώνει από τα αδιάκριτα βλέμματα επειδή η "πολιτική" ευκρίνεια του Google Earth, που δίνει ο δορυφόρος, δεν είναι μεγάλη. Στην στρατιωτική εκδοχή, θα ήμουν πραγματικά αδιάκριτος. Η συγκεκριμένη παραλία είναι η Bondi beach. Λίγο νοτιότερα, η Tamarama Beach είναι πιό "χάϊ". Όταν είχα πάει, δεν ξέρω αν είχε δορυφόρους, εγώ λιαζόμουν μικροαστικά, και κάτι τουρίστες, μάλλον από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, κοστουμαρισμένοι, με μαύρα γυαλιστερά παπούτσια στην άμμο, τραβούσαν βίντεο... (όχι εμένα, τις κυρίες)


Την επόμενη φορά που λιάζεστε, να ξέρετε: O Μεγάλος Αδερφός σας βλέπει. Στην Τήνο, εν πάσει περιπτώσει, άφοβα, η ευκρίνεια είναι χάλια.

6 σχόλια:

λουόμενη είπε...

Aααα... Σάτυρος από το διάστημα!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτογραφίες του Google earth πόσο παλιές είναι, 1 ή 2 χρόνια;

Ανώνυμος είπε...

Με milspec βλέπεις αριθμό πινακίδας, λένε

Ανώνυμος είπε...

Μας βολεύει η χαμηλή ευκρίνεια στην Τήνο, δεν φαίνονται τα αυθαίρετα

far away είπε...

Εδώ δεν αρέσει καθόλου το νέο κόλπο της Google για φωτογραφήσεις δρόμων και σπιτιών (street view). Υπήρξαν διαμαρτυρίες για φωτογραφίες ανθρώπων οι οποίοι έμπαιναν π.χ. σε sex shop ή συλλαμβάνονταν από την αστυνομία και είχαν φωτογραφηθεί στο Λονδίνο. Βέβαια μπορείς να ζητήσεις να αφαιρεθεί η φωτογραφία σου αλλά μέχρι να το συνειδητοποιήσεις λένε οι παθώντες οι οποίοι συνήθως το μαθαίνουν από φίλους ή ακόμη χειρότερα, συναδέλφους, η ζημιά έχει γίνει.
Υπάρχει και το επιχείρημα ότι δίνονται ιδέες στους διαρρήκτες έτσι. Στο Buckinghamshire, οι κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο και σταμάτησαν την επιχείρηση street view.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/beds/bucks/herts/7980737.stm

αμμοδύτης είπε...

Δεν ξέρω πόσο παλιές είναι οι φωτογραφίες... Ξέρω ότι οι στρατιωτικές προδιαγραφές είναι σαφώς ανώτερες.

far away, έχεις δίκιο.

Όσο για την ευκρίνεια στην Τήνο... Στην Νότια Τήνο, φαίνονται τα μονοπάτια! Στην Κεντρική και Βόρεια είναι λίγο καλύτερα από περυσι, αλλά πάντα χαμηλή ευκρίνεια.

Στην Αθήνα βλέπεις ανθρώπους σε πισίνες (αλλά όχι με την ευκρίνεια του Σίντνεϊ)

Δεν παύει να είναι εικονική η πραγματικότητα και σίγουρα δεν είναι live.