Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Το φούσκωμα της φούσκας


Ωραία η άνοιξη, αλλά είμαι επιφυλακτικός με την άνοδο των αγορών. Σίγουρα λίγη θετική ψυχολογία βοηθάει. Καλή η προσδοκία ότι οι λαοί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουν.

Δεν με φοβίζει το ενδεχόμενο να την έχει πατήσει πάλι κόσμος και να χάσει, ξανά, λεφτά. Μεγάλα παιδιά είστε, ξέρετε (;) τι κάνετε. Μακάρι να βγω λανθασμένος στις προφητείες μου ότι «τον Απρίλη θα ξεκινήσει η ύφεση».

Από όλα πιο πολύ με φοβίζει μια μικρή λεπτομέρεια: Η απόφαση του FASB, του ρυθμιστικού οργάνου των ελεγκτικών εταιριών, να κάνει το αντίθετο, το χειρότερο, αυτό που οδηγεί πίσω στον γκρεμό, για να το πω ποιητικά. Χαλάρωσε η συντηρητική απεικόνιση περιουσιακών στοιχείων σε ισολογισμούς. Αυτό σημαίνει ότι η φούσκα μπορεί να μείνει φουσκωμένη. Και μπορεί να σας κάνει καλό για το εορταστικό κλίμα των ημερών, αλλά είναι λάθος, λάθος, λάθος, και σε μένα λέει ότι υπάρχει απελπισία στα κέντρα χρηματοοικονομικών αποφάσεων.

Το έχω ξαναπεί, το ξαναλέω: γράφεται ιστορία.

Αυτά στις «αναπτυγμένες» αγορές. Εδώ, πάμε για γύψο. Με ή χωρίς τον Καρατζαφέρη.

9 σχόλια:

μελετηρός είπε...

Λίγοι θα δώσουν σημασία σε τέτοια ψιλά γράμματα που ούτως ή άλλως δεν εντυπωσιάζουν. Η άνοδος στις αγορές μπορεί να είναι και από την ρευστότητα και την προσδοκία πρόσθετης ρευστότητας. Άσε να δεις αν θα κρατήσει

En' Tino είπε...

Αυτό που πιστεύω είναι ότι σε περιόδους ύφεσης (βάλτε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε) γίνετε ένα "ξεκαθάρισμα της ήρας από το σιτάρι" και υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί να τις ξετρυπώσεις...

Παραδέχωμαι ότι είναι μια τελείως απλοϊκή τοποθέτηση αλλά έχει μια δόση αλήθειας.

Ο φίλος από "Rochester"

Ανώνυμος είπε...

Γράφετε για οικονομικά εδώ όμως έβρεξε για όλο το χειμώνα. Πολύ νερό 24 ώρες.

Ανώνυμος είπε...

«Eκρηξη» της ανεργίας, έως το τέλος του έτους, προβλέπει για τη χώρα μας έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την οποία διενήργησε η εταιρεία Κάππα Research, με θέμα «Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις».

En' Tino είπε...

"Περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να απολυθούν το επόμενο διάστημα, ενώ 38.000 επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις...."
Τα υπόλοιπα εδώ http://www.antinews.gr/?p=5884

Ο φίλος από "Rochester"

ο νοών...νοείτω είπε...

Η φούσκα καλύφθηκε προσωρινά με μία μεγαλύτερη "χαμηλών τόνων".
Η συνεχιζόμενη καταστροφολογία των Ελληνικών ΜΜΕ, πήρε αναβολή λόγω των επικέιμενων εορτών του Πάσχα (και εγώ νόμιζα ότι γιορτή είναι μόνο η Κυριακή της Ανάστασης). Η αγορά έπρεπε να λειτουργήσει.
Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι όλο αυτό το διάστημα ο πολύς ο κόσμος δεν ενημερώθηκε για τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης (βλέπε δελτία ειδήσεων), ενώ τώρα νομίζει ότι τα πράγματα στρώνουνε.
Για άλλη μία φορά παίξανε με την ψυχολογία του κόσμου, την οποία την έχουνε μετατρέψει σε ανελκυστήρα ουρανοξύστη. Οι επιφυλάξεις μου συμφωνούν με τον αμμοδύτη για τον Απρίλιο, ενώ ουσιαστικά ανησυχώ σφόδρα για το Φθινόπωρο

Ανώνυμος είπε...

Συρρίκνωση - ρεκόρ εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2008, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Σύμφωνα με την τελική μέτρηση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,6%.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω αγαπητέ ότι πράγματι ελάχιστοι θα το δούν όπως το λες αν και φοβούμαι έχεις δίκιο. Είμαστε δυστυχώς σε κατήφορο.

αμμοδύτης είπε...

Στην Αμερική, το θέμα έχει συζητηθεί και επικριθεί, αλλά η προσπάθεια είναι προφανής για την βελτίωση της ψυχολογίας

Το ξεκαθάρισμα έχει αρχίσει En'Tino, φίλε από το Rochester, αλλά θα πονέσει και μπορεί να έχει και κακά ξεμπερδεματα.

Το άκουσα για την βροχή, από όσο ξέρω δεν έκανε ζημιές.

Γειά σου "νοών... νοείτω". Φοβάμαι ότι έχεις δίκιο και το παιχνίδι θα στοιχίσει... Το '29, δεν υπήρξε ένα κραχ, αλλά 2. Τα πολλά και "έξυπνα" χρήματα χάθηκαν στο δεύτερο, αλλά λίγο η κοροϊδία, λίγο η απληστία, λίγο "ποτέ δεν ξέρεις"...

Υπομονή...