Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ματαιοπονώ; Δεν νομίζω...


Το να τα βάλεις με το «κατεστημένο» είναι για αιθεροβάμονες και επαναστάτες. Επαναστάτης, δεν είμαι. Μάλλον συντηρητικός και κατεστημένο είμαι. Ωστόσο, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση στην διαφθορά. Όχι γιατί έχω υψηλές ηθικές αρχές, ή επειδή ανέβηκα στο βουνό και είδα το φως το αληθινό… Για καθαρά πρακτικούς λόγους: Δεν πάει άλλο.

Η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει την υψηλότερη διαφθορά στην Ευρώπη. Το λάδωμα, έμμεσο ή άμεσο, είναι καθημερινότητα, σε χαμηλά και σε ψηλά επίπεδα. Όπως είπε και ο «Πυροπαθής», το πρόβλημα ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Εύκολα λέμε ψέματα για να πάμε μπροστά στην ουρά. Εύκολα αντιγράφουμε για να πάρουμε καλό βαθμό. Εύκολα κάνουμε δυο τηλέφωνα για να γίνει η δουλειά μας. Έτσι δημιουργείται το δίκτυο της διευκόλυνσης, που μας εξοικειώνει, από παιδιά, με την ιδέα ότι οι νόμοι και οι κανόνες υπάρχουν για να μην σε τσακώνουν να τους παραβιάζεις. Κάτι σαν το STOP... για να τεκμηριώνει ποιός ...φταίει.

Αυτή, είναι η ασκήμια, και η φτώχεια της χώρας, η μιζέρια που νοιώθεις την στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με κάποια υπηρεσία (εκτός αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη ή «μιλάς καλά τα Ελληνικά»). Μα ακόμα και η εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία μας είναι θύμα αυτής της νοοτροπίας.


Ματαιοπονώ λέγοντας τα ίδια και τα ίδια; Δεν νομίζω. Δεν είμαι μόνος. Είμαστε δυό, είμαστε τρείς είμαστε χίλιοι δεκατρείς. Και μην υποτιμά κανείς κουρασμένα παλικάρια που συναντιόνται σε ξέφωτα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα λέτε, θα γκρινιάζετε, μετά τις εκλογές θα έχουν όλα ξεχαστεί και το ξέρεις.

μελετηρός είπε...

Μπορεί μετά τις εκλογές, αν γίνουν διπλές, να μειωθεί η ένταση της "γκρίνιας" αλλά το θέμα υπάρχει και πρέπει να ζητήσουμε λύσεις.

zavodiniakia είπε...

En'Tino
όλα καλα;

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ήταν και όταν έπεσε ο Αντρέας. Τώρα οι της ΝΔ θέλουν να ξεφορτωθούν τον Μητσοτάκη, οι Πασόκοι ελπίζουν, οι άλλοι καλλιεργούν σφήνες, ο Βενιζέλος παχαίνει και όλοι περιμένουν. Μπορεί ο Γιωργάκης ή δεν μπορεί. Ή δουλεύουμε όλοι για τον Βγενόπουλο;

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ ότι εμείς δημιουργούμε το πρόβλημα. Η δημόσια διοίκηση δυσλειτουργεί γιατί η κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί σαν εταιρία της για παροχή εκδουλεύσεων και τακτοποίηση ημετέρων και εμείς χορεύουμε στο σκοπό που μας παίζουν. Τώρα βέβαια γιατί βγάζουμε αυτές τις κυβερνήσεις; Tί να πώ. Μας βρίσκουν στην ανάγκη και μας πουλάν πολύ παραμύθι. Και όσο αυτές οι ανάγκες (βλ. εργασία)γίνονται επιτακτικότερες δε βλέπω επανάσταση. Αν φτάσουμε να πεινάμε κιόλας κάτι μπορεί να γίνει .

αμμοδύτης είπε...

Μεταξύ μας, από το απόγευμα περιμένω και εγώ να δώ τον φίλο από το Rochester, και δεν τον βλέπω, και ελπίζω να είναι όλοι καλά.

Τα άλλα δεν έχουν σημασία...