Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Γεφυράκι


Για όσους είναι από την περιοχή (και μερικοί είστε…) αυτό είναι η αρχή του χωριού. Εδώ σταματούσε το μοναδικό «ταξί» του νησιού στις 12 την νύχτα και άφηνε όσους επιβάτες είχαν έρθει με το πλοίο. Και δεξιά, πέρα από το γεφυράκι ξεκινούσε ένα ανηφορικό δρομάκι που περνούσε μέσα από καμάρες σκοτεινές που είχαν περίεργες νυχτερινές μυρουδιές από ζώα, ανθρώπους, υγρασία, πέτρες, τυρί ή κρασί. Σε μερικά χωριά θα τις βρείτε ακόμα αυτές τις μυρουδιές, αλλά τότε ήταν αλλιώς γιατί δεν είχε ρεύμα ή φως, δεν υπήρχαν θόρυβοι εκτός από τον αέρα, τα νυχτοπούλια και τα βήματα στις πέτρες.

Στον τοίχο δεξιά του μικρού, μετά από χρόνια, κάθονταν οι πιτσιρικάδες και έβλεπαν από την άλλη μεριά που είχε ένα καφενείο, «μπύρα» το έλεγαν και εκεί, τα καλοκαίρια, ήταν η κοινωνική ζωή του χωριού, κάτω από καρυδιές, με φως «λουξ» και μουσική από την «ραδιόλα».


Σήμερα, όσοι ξέρουν, έχει αλλάξει το μέρος, όπως αλλάξαμε και εμείς.

(τα λουλούδια είναι πρόσφατα)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nα το δείξεις στον Χ'μό και την Πιπίνα! Άσε που αυτοί θα το θυμούνται

Ελληνας Ναύτης είπε...

Vlepontas tis photografies apo mia epohi pou ego den ypirha kai sygrinontas me to simera katalaveno Ammodyti tin agonia sou gia tin katastrofi tis Tinou.
Ta Kellia ginan Kalloni mono kat'onoma.

Ανώνυμος είπε...

Τα Κελλιά ήταν πολύ όμοργο χωριό, όπως όλα τα χωριά της Τήνου πριν το 1980. Μετά το 1980 άρχισαν να "φτιάχνονται" από τους ξενιτεμένους που γύριζαν. Αυτοί έφεραν την αισθητική της Αθήνας. Στην καλλονή όπως την ονομάσαμε για πιο όμορφα, έγινε της μόδας ή δίχρωμη διόροφη πολυκατοικία. Τα κατώγια έγιναν δωμάτια η γκαράζ. Γούστα και το πρότυπο της μοντέρνας διαβίωσης. Η τρίτη ή η τέταρτη γενιά και αυτοί που είναι έξω matelot grec έχoυν αρχίσει και βλέπουν τι είχαν και έχασαν.

Ανώνυμος είπε...

όλη η Ελλάδα έχει το πρόβλημα

zavodiniakia είπε...

Οι αναμνήσεις πάντα κρατάνε τα πιο ευχάριστα και ξεχνάνε τα άλλα. Η ζωή ήταν δύσκολη, αλλά η εμφάνιση ήταν ασύγκριτα ανώτερη από την σημερινή. Άσε πια την Χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Nα'ταν μόνο αυτά Matelot Grec

αμμοδύτης είπε...

δυστυχώς, μόνο εικόνες μπορούν να δείξουν πως ήταν τα χωριά μας πριν "εκσυγχρονιστούν" και επισκευαστούν. Αν περπατήσετε σε οποιοδήποτε χωριό, θα δείτε την παλαιότερη τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική. Αυτό που δεν φαίνεται είναι ο μεσαιωνικός τρόπος ζωής που σίγουρα χάνεται, για το καλύτερο μου λένε όλοι. Αν δεν ήταν η παιδική θνησιμότητα και η παντελής έλλειψη περίθαλψης, θα έλεγα ότι δεν έχουν δίκιο, αλλά μάλλον έχουν.

Παράξενος είπε...

Βλέποντας πρό λίγων εβδομάδων στο γεω τα παλαιά λεωφορεία σε όλη την Ελλάδα ρώτησα να μάθω για την Τήνο.
Μου ήπαν, αν γνωρίζουν, καλά οτι το πρώτο λεωφορείο που ήρθε στην Τήνο το έφερε κάποιος Ιωσήφ από το Κάτω Κλέισμα και έκανε ας το πούμε δρομολόγιο.
Λές να υπάρχει καμοιά φωτογραφία?

Παράξενος είπε...

Tο ξεφώρτοσαν με καίκη στην Χώρα, με τους γερανούς που είχε το καίκη