Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

G-20 (1)


Ο «πόλεμος» στην Σύνοδο G-20 άρχισε. Τα τρία οικονομικά μπλοκ, όλοι εναντίον όλων, και ο κόσμος στον δρόμο διαδηλώνει για την απώλεια της άνεσης που ήρθε ή θα έρθει. Αν η διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας ξεφύγει, ο κόσμος δεν θα χάσει μόνο «άνεση», αλλά πιθανόν πολλά περισσότερα.

Δεν το κρύβω, συγκρίνω την πτώση των αγορών του περασμένου φθινοπώρου με αυτήν του 1929. Αυτή τη φορά η πτώση ήταν εντονότερη, βαθύτερη και μεγαλύτερη. Αλλά το σύστημα ήταν τώρα πιο οργανωμένο και η ανταπόκριση έδειξε ότι οι κυβερνώντες ήταν διαβασμένοι.

Στο σχολείο έλεγαν ότι η ύφεση μετά το μεγάλο κραχ του ’29 προήλθε εν μέρει από την τότε ανεπαρκή νομισματική διευκόλυνση. Κοινώς, το σύστημα ήθελε μετρητά, και οι κεντρικές τράπεζες δεν έκαναν την χάρη. «Νομισματική διευκόλυνση» είναι ευγενικός όρος για τύπωμα χρήματος, σε τελευταία ανάλυση. Στην πράξη δεν αρχίζεις τυπώνοντας χρήμα, αλλά δανείζεις πολύ φτηνό χρήμα στην διατραπεζική αγορά


Αυτή την φορά έχει μπει πολύ χρήμα στην αγορά. Περισσότερο ίσως στην Αμερική από ότι στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι (δηλαδή οι Γερμανοί) έχουν ενστικτώδεις φόβους στον υπερπληθωρισμό. Μεταξύ μας, οι Ευρωπαίοι (οι Γερμανοί) προτιμούν την πειθαρχία, γιατί το κέντρο τους είναι σχετικά καλά, και άσε την περιφέρεια να φτωχύνει. Οι Γάλλοι… δεν τους καταλαβαίνω, είναι Γάλλοι. Κάνουν το αναμενόμενο: Διαμαρτύρονται και προσπαθούν να τα βρουν με τους Κινέζους. Οι Κινέζοι (ο λαός) είναι φτωχοί, αλλά η Κίνα έχει ρευστό (και φοβάται τις υποτιμήσεις, αλλά χρειάζεται τις εξαγωγές). Οι Αγγλοσάξονες δέχονται μεγαλύτερες ζημιές μέχρι σήμερα στις αγορές τους, αλλά αυτό εγώ το θεωρώ υγιές. Άρρωστο είναι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα: Ο κόσμος χάνεται, και τα ακίνητα δεν κουνιούνται. Ούτε πέφτουν οι τιμές, ούτε γίνονται πράξεις. Δηλαδή, δεν υπάρχει αγορά. Κακό.


Οι αγορές λένε ότι ο κόσμος φοβάται την ύφεση περισσότερο από τον πληθωρισμό. Οι αγορές επίσης λένε ότι η τραπεζική κρίση ΔΕΝ έχει τελειώσει ακόμα, απεναντίας. Όταν τελειώσει η τραπεζική κρίση, τότε θα αρχίσει η ύφεση. Ακόμα είμαστε στην είσοδο του τούνελ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, βρίσκονταν χθες η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο απ' το Παρίσι και το Βερολίνο.

Εν όψει της συνόδου της G20, που αρχίζει σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Γκόρντον Μπράουν επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις διαφωνίες των δύο «στρατοπέδων», ενώ ο Νικολά Σαρκοζί, πριν ακόμη αναχωρήσει απ' το Παρίσι, απειλούσε με αποχώρηση από τη σύνοδο και η Ανγκελα Μέρκελ υποστήριζε τις θέσεις του Γάλλου προέδρου.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, σημειώθηκαν με την ευκαιρία της συνόδου δύο σημαντικές εξελίξεις: η συμφωνία Ομπάμα - Μεντβέντεφ για την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη νέας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, κάτω από τα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί μέχρι το 2002, και η αναθέρμανση των γαλλο-κινεζικών σχέσεων, καθώς οι δύο πλευρές αποφάσισαν την επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/02/1648711.htm

μελετηρός είπε...

Το αποκλείω να συμφωνήσουν. Το πολύ να κάνουν διμερείς συμφωνίες, και το χειρότερο να ξαναέρθει προστατευτισμός. Η ύφεση, σαν τον βήχα και την ιπποδύναμη δεν κρύβεται.

Artanis είπε...

Καταπληκτική ανάλυση...Εμείς εδώ, είμαστε υπερβολικά μακριά μάλλον, ή οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται και τόσο (και τα δύο ισχύουν)
Ευτυχώς που υπάρχει και το νετ...
Καλησπέρα απο ΝΖ...

Ανώνυμος είπε...

Αρτανις και εδώ δεν ενδιαφέρονται! Εδώ ενιδαφέρονται για το Πασοκ και τη ΝουΔου και μερικοί που δεν θέλουν Πασοκ και Νουδου ασχολούνται με Σιριζα και ΚΚΕ και τον χερι χερι.

Γιαυτό καλά είσαι εκεί και σίγουρα θα είστε πιο νορμάλ απο μας.

αμμοδύτης είπε...

μελετηρέ... συμφώνησαν σε κάποια κοινή δήλωση, αλλά περισσότερο δημόσιες σχέσεις παρά ουσία. Βαρετό αλλά θα ξανγράψω κάτι και τέλος.

Σε ευχαριστώ Artanis, αλλά μην εντυπωσιάζεσαι, "έκαστος στο είδος του". Συμφωνώ με τον "ανωνυμο 10.22", η ΝΖ από εδώ ακούγεται σαν γη της επαγγελίας, τρέλα λιγότερη σίγουρα θα έχετε από εμάς...

far away είπε...

Ένοπλος εισέβαλε σε κατάστημα στην επαρχιακή πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη και τους πελάτες για να μπορέσει με την ησυχία της η συνεργός του να το ληστέψει.

Και μέχρι εδώ μπορεί να φαίνεται μια συνηθισμένη ληστεία αν το ζευγάρι έπαιρνε χρήματα ή ακριβά είδη. Ομως οι παράξενοι αυτοί ληστές το μόνο που έκλεψαν ήταν σοκολατένια πασχαλινά αυγά!

Η γυναίκα μάζεψε όλα τα αυγά που βρίσκονταν στο κατάστημα και μαζί με τον άντρα εξαφανίστηκαν, προφανώς με αυτοκίνητο που οδηγούσε μια άλλη γυναίκα, εκτιμά η αστυνομία.

και εκεί ...προβλήματα

Ανώνυμος είπε...

H NZ είναι ακόμα σχετικά παράδεισος. Τέλειο μέρος δεν υπάρχει