Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Το πέταγμα της πεταλούδας


Η θεωρία του χάους είναι, βασικά, μαθηματικά. Περιγράφει συστήματα που αλλάζουν με τον χρόνο και των οποίων η αλλαγή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε κάποια μεταβολή στις συνθήκες. Εξ ου και η συσχέτισή τους με το «πέταγμα της πεταλούδας» ή πως το πέταγμα μιας πεταλούδας μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές σε κάτι που γίνεται. Θυμάστε από το σχολείο, εκθετικές, ή μη γραμμικές εξισώσεις; Μια μικρή αλλαγή, αν επηρεάζει εκθετικά κάποιο αποτέλεσμα, αυτό, φαίνεται τυχαίο.

Η εφαρμογή των θεωριών του χάους, ή, για την ακρίβεια, των μαθηματικών τους, έχει εφαρμογές σε πρόγνωση καιρού, υδρομηχανική, οικολογία και οικονομικά. Υπάρχει παρακλάδι οικονομικής ανάλυσης που μελετά, αυτά τα μαθηματικά, τις οικονομικές φούσκες και τις συνέπειές τους, που συνήθως είναι υφέσεις, όπως αυτή του 1929 ή η τωρινή.


Δεν το έχω πει πρώτος εγώ, αλλά μία από τις μεταβλητές που επηρέασαν την εξέλιξη της ύφεσης του 1929 ήταν μία παρατεταμένη ξηρασία στην αγροτική Αμερική, που επέφερε πείνα και μιζέρια σε μία ήδη ασταθή κατάσταση. Αυτό είναι το «πέταγμα της πεταλούδας», η απρόβλεπτη τότε αλλαγή στην βροχόπτωση.

Όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση, έλεγα διάφορες απόψεις για τα αίτια και τις πιθανές συνέπειες, εδώ ή αλλού. Έλεγα επίσης, ότι αν ο χειμώνας ήταν άνυδρος ή ο καιρός περίεργος, θα είχαμε κάτι χειρότερο. Να όμως που κάτι άλλο απρόβλεπτο εμφανίστηκε. Η γρίπη στα γουρούνια που μεταδίδεται σε ανθρώπους… Έχει ήδη δημιουργήσει ανησυχία και επιφυλακή. Δεν θέλω να κάνω τον καταστροφολόγο, αλλά μία μικρή πανδημία θα έφερνε «χάος» στην ήδη ασταθή κατάσταση…


Οι πρώτες εικόνες είναι «εικόνες Mandelbrot», μαθηματικά δημιουργήματα που μοιάζουν με την φύση. Η φύση είναι πάντα ομορφότερη, που σημαίνει ότι τα μαθηματικά της είναι πολύ πιο πολύπλοκα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμάν και ποτε να βαθύνει το χάος και η ακυβερνησία, να ξαναγίνουν ορισμένα πράματα αναγκαστικά απ' την αρχή. Γρήγορα, πριν ξεκινήσουν πολέμοι ξανά στη γειτονιά μας

Ανώνυμος είπε...

Οι φωστήρες που μας κυβερνούν μας λένε να μην ανησυχούμε, όλα καλά, θερμικές κάμερες να μην φοβούμαστε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι κανεις πουθενά δεν είναι ασφαλής

Ποιόν πιστεύουμε;

αμμοδύτης είπε...

Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων θα μπορούσε να προκαλέσει χάος σε έναν ακόμη, ήδη αδύναμο, ασθενή: την παγκόσμια οικονομία.

Από την άποψη αυτή, ο φόβος και όχι η ίδια η ασθένεια είναι αυτός που θα μπορούσε να προκαλέσει το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Οι τομείς ταξιδίων και ψυχαγωγίας είναι αναμφισβήτητα πιθανά θύματα. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη περιορίσει την πληρότητα για να προστατεύσουν τις τιμές των εισιτηρίων τους από τη μειωμένη ζήτηση.

Μία κρίση όμως υπό τη μορφή γρίπης θα μπορούσε να πλήξει αυτή τη στρατηγική και πιθανότατα να εγείρει αιτήματα για κρατική βοήθεια. Οι επενδυτές, προετοιμαζόμενοι για μία πτώση των παραπάνω κλάδων, ίσως να στραφούν σε μετοχές φαρμακοβιομηχανιών αλλά και σε αμυντικούς κλάδους, όπως εταιρείες κοινής ωφελείας, χωρίς ωστόσο και αυτοί να μπορούν να θεωρούν απόλυτα ασφαλείς, δεδομένου ότι οι τελευταίες έχουν πληγεί από τη μειωμένη βιομηχανική ζήτηση.

Από την σημερινή Ναυτεμπορική

Κανείς έχει ακούσει τίπτα απο τον En Tino;

En' Tino είπε...

Φίλε αμμοδύτη ευχαριστώ για το ενδιαφέρων σου. Ήμουν όλη μέρα και νύχτα δίπλα της χθες κι έτσι δεν είχες νέα μου.
Τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα μιας κι έχει συμπληρώσει 24h χωρίς πυρετό, πάμε για το δεύτερο τώρα και μετά σπίτι μας, πρώτα ο θεός.
Και πάλι ευχαριστώ για την θετική σας σκέψη.

Ο φίλος από "Rochester"

Side21 είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα
θέματα θίγεις φίλε μου.
Με βρίσκεις σε ομοφωνία ...
Ειδικά το θέμα με τις καμάρες και τα
πλακόστρωτα με χτύπησε "κέντρο" !!!
Στο γραφικό χωριουδάκι που ζω στη Σάμο
περνούσα μικρός κάτω από 10 καμάρες ...
τώρα μας μείνανε μόνο 2 & αυτές κινδυνεύουν
Παντού τσιμέντα, σπίτια με πλάκα επάνω
καταστρέφουμε αυτά που έφτιαξαν αιώνες οι
παππούδες μας στο όνομα μιας δήθεν "προόδου" ...

Ανώνυμος είπε...

Στους 152 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού. Κιβώτιο με δείγματα του ιού εξερράγη στην Ελβετία.

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 5.42, εκεί κάπου καταλήγω και εγώ, φτάνει να μην φάνε και εμάς...

Ανώνυμε 9.10, πιστέυεις τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

En' Tino ΕΙΣΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Side21, έχουμε παρόμοις "καημούς", το είδα με το μπήκα στο blog σου.

Ανώνυμε 12.02, για τέτοιο κιβώτιο δεν άκουσα τίποτα. Δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά...