Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Ανάσταση, τότε και τώρα


Το ότι όλα αλλάζουν, είναι κάτι που προσπαθώ να χωνέψω ή τουλάχιστον να παραδεχτώ, άσχετα με το αν μου αρέσει ή όχι.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την δεκαετία του 1980. Την ημέρα του Πάσχα, κατέβαινε η Ανάσταση από την Αετοφωλιά και πήγαινε στον Άγιο Ζαχαρία, στα Κελιά. Ίσως εντυπωσιαζόμουν πιο εύκολα τότε, ή οι ψαλμωδίες μου ακουγόταν καλύτερα, ή οι τριμπονιές ήταν συντονισμένες και «γνήσιες» ή το τοπίο ήταν αυθεντικό ή δεν ξέρω τι.


Τώρα δεν έχει τέτοια. Κάθε παρέα στο σπίτι της, και ο κάθε ένας, ίσως λίγο μεθυσμένος, ρίχνει με την καραμπίνα του όταν του’ρθει, φέτος ομολογουμένως λιγότερο από ότι πέρυσι. Από το γεφυράκι, στο βάθος μέχρι το χωριό γίνεται το αδιαχώρητο από αυτοκίνητα, αλλά πρέπει να έχουμε αναβαθμιστεί γιατί είδα 2-3 μερσεντές και μερικά X3. Η ΔΕΗ έβαλε την καλόγουστη μεσαία τάση και η νομαρχία έβαλε την διπλή γραμμή στο δρόμο. Το νταμάρι "του Αλεξίου" (έτσι το λένε), απέναντι, άνοιξε, έκλεισε, ξανάνοιξε, ξανάκλεισε, και τώρα νομίζω είναι ενεργό.

Το λιοτρίβι χάνεται σιγά σιγά, αλλά μην στενοχωριέστε, προοδεύουμε. Εκείνο το Πάσχα, πριν 25 τόσα χρόνια, προφανώς ήταν ή αργότερα, ή είχε κάνει ζέστες.

(Κλικ στην πάνω εικόνα για μεγέθυνση)

6 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Ο Ρ. Σίκατσεκ «καρφώνει» επίσης τα κόμματα στην Ελλάδα: «Είναι αλήθεια ότι εκτός από τις πληρωμές του 8% υπήρχαν και πληρωμές 2% επί του τζίρου του τομέα τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, τις οποίες ζητούσε ο κ. Χριστοφοράκος. Τον ρώτησα σε τι χρησιμεύουν τα χρήματα και μου είπε για την καλλιέργεια σχέσεων με τα δύο μεγάλα κόμματα... Και οι δύο, Χριστοφοράκος και Μαυρίδης, συμπεριφέρονταν συνωμοτικά σχετικά με το θέμα αυτό... Ακουσα ότι ο Χριστοφοράκος ανελάμβανε τους πολιτικούς και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, ενώ ο Μαυρίδης τη μεσαία και κατώτερη διοίκηση...»

*Μετά, σειρά έχει και ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης:

«Απ' όσα γνωρίζω ο dr Jung (σ.σ.: στέλεχος της Siemens και «μαύρος ταμίας») είχε καλή σχέση. Ο κ. Κόκκαλης ήταν επίσημα ο ανταγωνιστής της Siemens στην Ελλάδα, είχα όμως την ετύπωση ότι εδώ είχαν συμφωνηθεί πολλά, αφού όπως στην περίπτωση καρτέλ η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ήταν μοιρασμένη μεταξύ Siemens και Κόκκαλη...»

* Πόσα χρήματα διατέθηκαν για δωροδοκίες στην Ελλάδα;

- Απ' όσο θυμάμαι, διέθετα ετησίως σε Μαυρίδη και Χριστοφοράκο 10-15 εκατομμύρια ευρώ... Τροφοδοτούσα με μετρητά και τους Gebauer και Niedl και Ψαρρό. Την εντολή πριν από το 1999 μού την έδωσε ο Niedl. Επρόκειτο για προμήθεια για σύμβαση σε σχέση τους πυραύλους Patriot. Συνολικά έπρεπε να παραδώσω 10 εκατ. ευρώ με πολύπλοκο τρόπο, νοίκιασα ένα διαμέρισμα ειδικά γι' αυτό».

*Τέλος, για το έργο C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Ρ. Σίκατσεκ καταθέτει: «Ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε σε μένα και μου είπε ότι χρειάζεται περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το έργο C4Ι, επειδή έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία. Μου παρέδωσε μετά ένα σημείωμα στο οποίο ήταν γραμμένος ένας αριθμός λογαριασμούς της Fairways και εγώ έστειλα έμβασμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Εγώ θεώρησα ότι το ποσό αυτό ήταν για το έργο αυτό...»


10-15 το χρόνο...
μαντέψτε ποιός τα πλήρωνε αυτά.
Και έχουν θράσος και κυκλοφορούν...

Ανώνυμος είπε...

Η πατέντα του καθαρισμού δεν είναι τίποτα. Η πιο ωραία ήταν η οικοδομική άδεια από κάτω. Αστε τα ρε ελευθερα να μην κρύβεται ο κόσμος

Ανώνυμος 9:29 είπε...

Είδα το σχόλιο. Η Ελευθεροτυπία δεν τα έβγαλε αυτά; Μήπως είναι η παλιά κόντα Ολυμπιακού Παναθηναϊκού;

Ανώνυμος είπε...

Το έθιμο αυτό έχει τελειώσει από χρόνια ισως από τότε που έφυγε (που έφυγαν) τον π. Αντώνη από τα μέρη μας

Ανώνυμος είπε...

Η περιφορά της Ανάστασης ήταν το πιο ωραίο έθιμο που είχαμε στα κάτω μέρη για το Πάσχα. Είναι κρίμα που δεν υπάρχει πλέον.
Αυτό που παρατήρησα φέτος ήταν η αστικοποίηση του χωρίου. Μετά από χρόνια παραμονής στην Πόλη Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να αναπαράγουμε αυτό τον τρόπο ζωής και στο χωρίο. Ως συμπτώματα αυτού του φαινόμενου διέκρινα την αφθονία σε υλικά αγαθά, την απομόνωση του κάθε ενός στο σπίτι του , την μην υπάρξει γεγονότων- εκδηλώσεων, που να μαζεύουν τον κόσμο και να θέλει να συμμετάσχει, την γενική τυπική τήρηση των παραδόσεων κατά την προσωπική άποψη του καθενός… Φυσικά και δεν μου άρεσε
Μπήκα στον πειρασμό να χτυπήσω πόρτες παλιών φίλων αλλά δεν … .
Όσο αφορά το χωρίο αυτά που αναφέρετε είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που υπάρχουν :-)
Όσο αφορά τις μίζες δύο παρατηρήσεις θέλω να κάνω : Τι ρόλο έπαιζαν οι μίζες σε μια αγορά που ήταν μοιρασμένη, ολιγοπωλιακή πολύ καλά ελεγχόμενη
Η δεύτερη έχει να κάνει με την ποιότητα της διοικητικής σκέψης και της δυναμικότητας των στελεχών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Φανταστείτε ότι πρόκειται για στελέχη πολυεθνικών που έχουν τα συστήματα, το καλύτερο προσωπικό, την τεχνογνωσία, το μάρκετινγκ την αγορά και πάλι για να κάνουν το έργο τους φέρεται ότι έπρεπε να δωροδοκούν. Καταπληκτικό δεν είναι;
Μ.Ν.Κ

Ανώνυμος είπε...

εκίνα τα χρόνια υπήρχε ωοσταλγία για το χωριό τα έθιμα , δεν ξέρω τα έβλεπα σαν παιχνίδι, τινα πω.
Τώρα δεν με ενδιαφέρει καθόλου τα χωριά μας όπως έγιναν για τα οποία βέβαια έχουμε και εμείς την ευθύνη μας .Σωστά????