Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Υάκινθοι στο δώμα


Όλη η ενδοχώρα, κυρίως στην βόρεια Τήνο, είναι γεμάτη «κατ’κιές» και ξεχασμένους οικισμούς. Πείτε τα αγροικίες, πείτε τα οικισμούς που εγκαταλείφτηκαν, όλα έχουν ένα κύριο δωμάτιο με τζάκι, «θυρίδες» φτιαγμένες στον τοίχο για αποθήκευση μικροαντικειμένων, παράπλευρους βοηθητικούς χώρους είτε για ζώα, ή άχυρα, και όσα είναι κοντά σε αμπέλι έχουν «πατήρι» και ρακιζιό.


Άλλα είναι σε απόσταση το ένα από το άλλο, άλλα είναι κοντά, μαζί. Τα περισσότερα είναι κοντά σε κάποια πηγή, αν και οι σύγχρονοι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να φανταστούν επιβίωση κάτω από τις συνθήκες που περιγράφει ο χώρος. Μερικά έχουν και εκκλησάκι που είναι το μόνο κτίσμα που έχει συντηρηθεί.


Εικάζω ότι στον μεσαίωνα, πολλοί χάθηκαν, άλλοι ήρθαν και έτσι το νησί είναι καλλιεργημένο στα πιο απίθανα μέρη, και έχει οικισμούς περίπου όπου έχει κάποιο επιφανειακό νερό και κάποια στοιχειώδη προστασία από τον αέρα (αν αυτό είναι δυνατόν στην Τήνο).


Τα «δώματα» σε αυτά τα σπιτάκια είναι σχεδόν πάντα φτιαγμένα με «στεγάδια», πλάκες σχιστόλιθου, ταιριασμένες όσο γίνεται, και σκεπασμένες με χώμα. Σε αυτά τα δώματα με το ξεπλυμένο χώμα, κάπως ευδοκιμεί ο βολβός muscari comosum, μικρός υάκινθος, που το κρεμμύδι του θεωρείται «μεζές». Προσωπικά, δεν έχω δοκιμάσει, προτιμώντας να μαζεύω τα σποράκια του (τον Μάϊο-Ιούνιο), μικρά και μαύρα, περίπου 1 χιλιοστό σε διάμετρο. Σε λίγη τύρφη ή χώμα, ανοίγουν τον χειμώνα, σε 2-3 χρόνια έχουν κάνει κρεμμύδι, και σε 4 ανθίζουν
.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω για όλα, αλλά η καμάρα είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένη για αγροικία. Ή είχαν πολύ καιρό ελεύθερο και η μαστοριά φαινόταν. Ή το πιο πιθανό κάποιος μερακλής μάστορας είχε ανάγκη. Προς Πύργο μεριά?

Artanis είπε...

Φοβερό μέρος...Μα καλά, τρώτε τα μούσκαρι;(Εμείς στον τόπο μου τα λέμε "του κούκου το ψωμάκι"...)

κατωμερίτης είπε...

Kανείς δεν καταδέχεται πια τέτοια πράγματα, πέρασαν όμως πείνες παλιά

zavodiniakia είπε...

Η φαντασίωσή μου είναι να πάρω ένα τέτοιο κελί να το φτιάξω και να μετακομίσω. Αλλά τι θα τρώμε; Βολβούς;

αμμοδύτης είπε...

Πρόκειται για χωριό, αλλά δεν ξέρω όνομα...

Αrtanis, αν ήξερες τι έχει φάει ο κόσμος εκεί περί την Κατοχή... Ωστόσο θεωρούνται έδεσμα και στην Κρήτη

Κατωμερίτη, λ'μπίν' πρόλαβες;

Zavodiniakia, το έχω δοκιμάσει, θέλει τζάκι ή κάποια θέρμανση για τον χειμώνα και την υγρασία. Φαγητό είχα μαζί μου...