Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Πολιτικές επιλογές


Κάποτε οι επιλογές ήταν με βάση την φυλή ή το χωριό της καταγωγής, ή το χρώμα της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ή, για την ακρίβεια, το χρώμα των ομάδων αρματοδρομίας. Στην στάση του Νίκα, το 532 μΧ, με αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη τον, Αλβανικής καταγωγής, Φλάβιο Πέτρο Σαββάτιο, γεννημένο στα Σκόπια και γνωστό σε μας σαν Ιουστινιανό τον Α’, με αφορμή την καταδίκη σε θάνατο κάτι «φιλάθλων», αλλά πιθανότερη αιτία την βαριά φορολογία του Υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Καππαδόκη, ξεσηκώθηκε ο λαός της Πόλης και ποιος ξέρει πως θα τελείωνε η στάση του Νίκα, αν ο στρατός δεν έσφαζε 30.000 οπαδούς φορολογούμενους. Πιο ενδιαφέρον για μας τους Έλληνες, 2-3 χρόνια νωρίτερα μας είχαν κλέισει την Ακαδημία στην Αθήνα, προς δόξα του νέου σωστού Χαλκηδονιανού θεού, που προέκυψε από την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου, το 431 μ.Χ.


Αυτή ήταν η πολιτική στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την περίοδο που ο εχθρός ήταν οι Πέρσες, ανατολικά, οι Βάνδαλοι στην Αφρική και οι Οστρογότθοι στην Δύση.


Με fast forward στην ιστορική αναδρομή, πολλά χρόνια αργότερα είχαμε την επίφαση της ιδεολογίας, πάντα στα πλαίσια της αναδιάταξης των συνόρων που προέκυψε από τις μετακινήσεις των Γερμανικών, Μογγολικών και Τουρκικών φύλων στην Δυτική Ασία και την Ευρώπη.

Οι ιδεολογίες του 20ου αιώνα σήμερα έχουν σχεδόν χάσει το νόημά τους. Αμφιβάλλω αν οι νεότεροι τις ξέρουν ή τις καταλαβαίνουν ή τους δίνουν σημασία, αλλά όσοι από εσάς έχουν πολιτικό νου, μπορούν να με διορθώσουν. Οι πολιτικές επιλογές σήμερα μοιάζουν περισσότερο με αυτές της περιόδου του Ιουστινιανού, με τα εξής κοινά:

Η βασική επιλογή εξακολουθεί να είναι Πράσινοι ή Βένετοι.
Το βασικό παράπονο εξακολουθεί να είναι η …Εφορία.
Ο Ελλαδικός χώρος, μικρή σχέση έχει με τον μακρινό, άγνωστο σε μένα αυτοκράτορα. Ποιόν αυτοκράτορα έχουμε εμείς; Μάλλον την …Μέρκελ έχουμε… ή είναι ο Ομπάμα; Μπα… μάλλον τον Πούτιν… Δεν ξέρω, πείτε μου εσείς.
Ωστόσο το πρόβλημα του άρτου και των θεαμάτων εξακολουθεί και υπάρχει.
Η Ακαδημία εξακολουθεί να είναι κλειστή και η ομώνυμη Οδός ελάχιστα με παρηγορεί.

Αυτή θεωρώ ότι είναι η πολιτική κατάσταση, και χαίρομαι που πολλοί από σας πιστεύουν ότι υπάρχουν και πολιτικές επιλογές.


Ο χάρτης της Ευρώπης είναι του 1917 (για να μην ξεχνιόμαστε)

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα :) !
Τα Σκόπια τότε πρέπει να ονομάζονταν ακόμα με το αρχαίο ελληνικό τους όνομα, δηλαδή Σκουποί και ανήκαν στη Βόρεια Μακεδονία. Έτσι ονομαζόταν η περιοχή, όχι Σκόπια (Skopje που είναι το εκσλαβισμένο).
Το όνομα Ιλλυριοί για τους Αλβανούς μέχρι πότε κράτησε; Γιατί ήταν Προιλλυριοι, Ιλλυριοί - θεωρητικά συγγενές φύλο των Ελλήνων, αλλά τελικά μάλλον των αρχαίων Ρωμαίων, που κατοικούσαν τα παράλια της Αδριατικής (Αλβανόν όρος στη Ρώμη, κτλ.) Τα δε χαρακτηριστικά είναι λατινογενή, ανοιχτά κοκκινωπά χρώματα προσώπου και οφθαλμοί γαλανοί. Αργότερα αναμίχθηκαν με Τούρκους και σκούρηναν.
Υπάρχει και η Αλβανία του Καυκάσου, το σημερινό Νταγκεστάν.

Ποιος διέταξε να σφαγούν οι στασιαστές; Ο Ιουστινιανός ή οι στρατηγοί του;

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ανάρτησες χάρτη του 1917;
Ή έναν πριν από το 1821 καλύτερα;
Ή έναν που το ότομαν εμπάϊρ είχε φτάσει μέχρι τη Βιέννη;

@αλλενάκι

αμμοδύτης είπε...

καλημέρα αλλενάκι

Με μπαμπά τον Κάδμο και την Αρμονία, ο Ιλλύριος τι μπορεί να ήταν; Ο Κάδμος ήταν …Φοίνικας. Λιβανέζος; Ισραηλινός; Σημίτης; Άγνωστο. Τα εις –ινθος και –ττος υποτίθεται ότι είναι και λίγο σημιτικά. Ωστόσο οι Ιλλυριοί υποτίθεται ότι κατέβηκαν από βόρεια και έσπρωξαν προς τα κάτω τους Δωριείς και ανατολικά τους Θράκες; Όταν πάντως έψαχνα γλωσσολογικά, τα Ιλλυρικά είναι πρώϊμη Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και δεν ξέρω πως δένει αυτό με τον ..Κάδμο. Αλλά και οι σύμμαχοι των Τρώων ψιλο Ινδοευρωπαϊκά τα έλεγαν. Άντε βγάλε άκρη. Καλό θα ήταν αν όλοι οι Βαλκάνιοι έκαναν το τεστ DNA της IBM και του National Geographic (https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/index.html) να μας λυθούν οι απορίες.

Τις σφαγές δεν ξέρω ποιός τις διέταξε, αλλά είμαι γενικά οπαδός του Βελισσάριου, άρα "φταίει ο Ναρσής". Η περίοδος αυτή έχει ιστορικούς, αλλά δεν το έχω ψάξει σε τέτοιο επίπεδο.

Η εξέλιξη του χάρτη της Ευρώπης από το 1500 πΧ μέχρι σήμερα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μετακινήσεις λαών, πόλεμοι, σύνορα μπρος πίσω, και ιδεολογικές επιφάσεις

Ανώνυμος είπε...

Ο Βελισσάριος φρόντισε με μεγάλο ζήλο να κατασταλεί η εξέγερση, μην τον καλύπτεις.

Ο ιστορικός της εποχής ο οποίος δούλεψε για τον Ιουστινιανό ήταν ο Προκόπιος. Έγραψε για τις κατακτήσεις του παινεύοντας τον Βελισσάριό σου, το Περί κτισμάτων παινεύοντας το οικοδομικό πρόγραμμα ανάπλασης της Κωνσταντινούπολης του Ιουστιανού και τέλος τα Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία στο οποίο περνάει γεννές δετασσέρις την Θεοδώρα. Το τελευταίο κυκλοφορεί σε μια έκδοση των εκδόσεων Άγρα. Στον πρόλογο ο Προκόπιος αναφέρει ότι απόφάσισε να το γράψει για να μάθουν οι επόμενες γενιές τι τέρατα ήταν το αυτοκρατορικό ζεύγος και ότι αν ήξερε η Θεοδώρα για το βιβλίο θα τον αποκεφάλιζε. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει και πολύ στενή σχέση Βελισσάριο με την Αυτοκράτειρα.

Ανώνυμος είπε...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%BF%CF%82

Ανώνυμος είπε...

Καλή η ιστορία, σαν να λέμε Ολυμπιακός Λεβαδιακός.

μελετηρός είπε...

Ένα είναι σίγουρο. Η εφορία. Αλλά έτσι δεν λέτε; Η εφορία και ο θάνατος.

Artanis είπε...

Κι εγώ έλεγα να κάνω ένα πράσινο (όλο φωτό με δέντρα κλπ) ποστ, αλλά δεν θα το αποτολμήσω, μέρες που είναι...
Ωραία συζήτηση άνοιξες εδώ...

Ανώνυμος είπε...

Πως τα βλέπεις τα πράγματα ;

Την Πόλη θα την πάρετε καμιά φορά ή θα μας έχετε στο περίμενε ;

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε θα έρθει το πασοκ και θα πας εσύ στη Πόλη

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η ουσία της επιλογής είναι ποιό χρώμα σου αρέσει. Οι πράσινοι παριστάνουν τους φιλολαϊκούς, και οι μπλέ τους φιλολαϊκούς. Οι μπλέ λένε οτι δεν θα σε φορολογήσουν και σου βάζουν τέλη, οι πράσινοι ότι θα βγάλουν τα τέλη και σου βάζουν φόρους. Οι μπλέ δεν μιλάνε για πράσινη αναπτυξη και σχεδιάζουν νύχτα ανεμογενητριες παντού, οι πράσινοι μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη.

Κανένας από αυτούς δεν ξέρει τι είναι μεροκάματο και φτώχεια, και έρχονται οι ροζ και οι κόκκινοι να πουλήσουν σωτηρία. Και ποιός είναι πιό κλε΄φτης και πιο ανίκανος από τον άλλο. Αυτή είναι η πολιτική μας.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 5,19 δεν έχεις δίκιο.
Για διάβασε και σκέψου λογικά , οι Μουσουλμάνοι, Μωαμεθανοί, Τούρκοι, Ιλλυριοί, Αλβανοί, Βησιγότθοι Σημίτες κ.ά. που είχαν τότε τη Πόλη, την έχουν και σήμερα.
Από που κι ως που λοιπόν η Πόλη ήταν ελληνική ;

Ανώνυμος είπε...

Την Κωνσταντινούπολη την είχαν οι όποιοι αυτόχθονές της. Έγιναν αποικία νομίζω των Μεγαρέων. Την πήραν και την έκαναν πρωτεύουσα οι Ρωμαίοι. Όπως λέμε Ιταλοί, αλλά αυτοκρατορικοί Ρωμαίοι, όπου κάτω από ορισμένες συνθήκες και ο Αλβανός και ο μαύρος, και ο Γαλάτης και ο Έλληνας και ο Σύριος ήταν "Ρωμαίος". Ο ορίτζιναλ διεθνισμός. Το ότι σε κάποια φάση έγιναν Χριστιονοί δεν τους ααλάζει, Ρωμαίοι ήταν. Εκτος από τον Ιουστινιανό και άλλοι καταπίεσαν του Έλληνες εθνικούς. Και ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ήταν εξαίρεση και Παραβάτης.

Η Ρώμη χάθηκε γιατί οι Ανατολική Ρώμη δεν μπόρεσε να την βοηθήσει ενάντια στους Γότθους. Ή Δυτική Ρώμη έγινε "αλλιώτικη" εκδοχή χριστιανισμού σε αντίδραση, ή τοπικισμό, η Γοτθική επιρροή. Η εξουσία της Δυτικής Ρώμης μετατοπίστηκε σε αυτό που αργότερα έγινε Γερμανική αυτοκρατορία.

Η Ανατολική Ρώμη τέλειωσε με την μάχη του Ματζικερτ το 1071. Ήταν ο Ρωμανός ο Δ' ο Διογένης Έλληνας; Από την Καπαδοκία ήταν αλλά μάλλον "Ρωμαίος" ήταν.Υπήρχαν έλληνες και υπήρχαν ελληνικά στην ευρύτερη περιοχή; Σίγουρα, αλλά όσο απόγονοι του Αχιλλέα είμαστε εμεις, αλλο τόσο έλληνες ήταν εκείνοι.

Το 1204, οι Γερμανοι-Φράγκοι με τα υπολείματα των Δυτικών Ρωμαίων και την βοήθεια των μέχρι τότε Ανατολικών Ρωμαίων - Βενετών, πήραν την Πόλη.

Μεταξύ 1300 και 1453 Ρωμαίοι; Έλληνες; Ελληνορωμαίοι; Ρωμαιοσλάβοι; Αλβανοέλληνες;

Η Πόλη ήταν ελληνική επί Μεγαρέων, πάντα είχε και Έλληνες και επι Παλαιολόγων μιλούσαν ελληνικά.

Οι Τούρκοι λένε "Ρουμ" και έχουν "Γιουνάν". Εμείς διαλέγουμε και παίρνουμε.

Τα πολιτικά, Πασόκ θα βγεί και η ΝΔ να αποβάλει τα ξένα στοιχεία. Ο Αποστάτης αποστασίες θα κάνει. Ας κάνει κόμμα Αποστατών

Ανώνυμος είπε...

Καλή η ιστορική αναδρομή παιδιά,κανένα σχόλιο για την επιστολή που υπογράφουν για λογαριασμό της Καθολικής Ιεραρχίας,ο πρόεδρος της Επίσκοπος Σύρου,και ο Γραμματέας της Αρχιεπίσκοπος Τήνου κ.λ.π.(θέλω να πιστεύω οτι δεν την συμμερίζωνται όλοι οι καθολικοί αρχιερείς σε οτι αφορά την πολιτική καθοδήγηση).Και ούτε λίγο,ούτε πολύ καθοδηγούν το πλήρωμα τους (καθολικούς -πομάκους)στον τρόπο με τον οποίον πρέπει να κρίνουν τους υποψηφίους.

Ανώνυμος είπε...

Καλά πιστεύεις οτι ο δεσπότης τόκανε για το ποίμνιο του ;
Για τον αδελφό του τόκανε.
Πώς λένε αμάρτησα για τα παιδιά μου, εεε εδώ για τον αδελφό μου.

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 7.45, δεν έχω ιδέα οτι υπάρχει επιστολή ή τι λέει, αλλά αν μου πεις που να την βρω θα την αναζητήσω. Ειδεμή τι θες να σου πω; Πομάκους; Έχει καθολικούς πομάκους;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή για να πάρουμε τη Πόλη πρέπει να ξεσηκώσουμε τους Μεγαρείς.
Χλωμό το βλέπω. Αυτοί έχουν χαζέψει τελείως απο τα κοτόπουλα που έχουν φάει.

αμμοδύτης είπε...

http://www.cen.gr/

την βρήκα την ανακοίνωση, λέει τα αυτονόητα: θέλουμε να πάμε μπροστά και όχι πίσω, δεν ανακατευόμαστε σε προτροπή για πολτικές επιλογές, υπάρχουν κάτι ψιλά γράμματα που συνιστούν διάκριση σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων με βάση το δόγμα τους, καλο θα ήταν να μην υπάρχει

Τώρα... μπορεί να έχει ψιλά γράμματα που το νόημά τους μου διαφέυγει, αλλά συμφωνώ (με την περίληψη που εγώ έγραψα)

Βέβαια, αυτό με τα χρώματα θα παραπέμψει σε άλλα θέματα με μετανάστες, αλλά αφού αυτό θέλει να πει η εκκλησία, εγώ δεν είμαι εκκλησία, και αποφασίζω όπως θέλω εγώ. Ωστόσο, το έχω ξαναπει, (1) δεν μου αρέσουν οι διακρίσεις, (2) τα πράγματα είναι ήπια, αλλά έχει κάτι διακρίσεις, (3) διακρίσεις που δεν πάνε στην ευχή του θεού και της παναγίας, δημιουργούν ...«πομάκους»

Οι Μεγαρείς της ιστορίας δεν είναι οι σημερινοί σε διαβεβαιώ... Και αν θες να πάρεις την Πόλη να είσαι έτοιμος για καυγά... βασικά μην περιμένεις, θα απογοητευτείς. Εκτός αν συμφέρει τους Αμερικανογερμανορωσοκινέζους να πάρουμε την Πόλη.

Ανώνυμος είπε...

Σωστό η Ρώμη χάθηκε γιατί, και είναι ντροπή, δεν την βοήθησε η ανατολική Ρώμη.
Γι αυτό μετά το 1204 οι Γερμανοί - Φράγκοι με τα υπολύματα την έκαναν λαμπόγυαλα.

Ανώνυμος είπε...

"Η Πόλη ήταν ελληνική επί Μεγαρέων, πάντα είχε και Έλληνες και επι Παλαιολόγων μιλούσαν ελληνικά."

Να ρωτήσω κάτι;
Η ελληνική γλώσσα πως έχει αυτή τη συνέχεια ;
Είχαν φροντιστήρια για να την κρατήσουν ζωντανή, τα οποία μετά τα σεβάστηκαν και τα ανέπτυξαν και οι Τούρκοι ;

αμμοδύτης είπε...

Δεν μπορούσε ανώνυμε, η Ανατολική Ρώμη, είχε τους Πέρσες, καπάκι τους Άραβες και ασταμάτητα Πετσενέγκους Αβάρους Ούνους, Σλάβους και δεν ξέρω τι άλλο από βορά. Δεν νομίζω ότι το χάρηκε η Ανατολική Ρώμη που έχασε την Δυτική. Ο Βελισσάριος, ό,τι και να έκανε στον Ιππόδρομο ή στην Θεοδώρα, πρέπει να είναι ο τελευταίος Ανατολικός στην Δύση. Last of the Romans.

αμμοδύτης είπε...

ανώνυμε 9.41, μην το παίρνεις πατριωτικά... οι έλληνες ήταν λόγιοι, δάσκαλοι και δεν ξέρω τι άλλο. Τα ελληνικά συνέχισαν να υπάρχουν και μετά το κλείσιμο του μαντείου. Ο Βελισσάριος ήταν Ελληνικής ή Θρακικής καταγωγής. Απλά εσύ λές «Ελληνας» και σημαίνει κάτι άλλο από το τι νόμιζε ότι είναι ο Φλάβιος Βελισσάριος. Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω αν ο Προκόπιος αναφέρει σε τι γλώσσα τα έλεγαν η Θεοδώρα με τον Στρατηγό, ή σε τι γλώσσα έσκουζαν οι σφαγιαζόμενοι στασιαστές. Σίγουρα, στην Πόλη του Ιουστινιανού, ή του Βουλγαροκτόνου, ή του Αγγελου, αν έλεγες τον μέσο άνθρωπο Έλληνα, θα σε κοιτούσε περίεργα... Νομίζω, δεν ζούσα τότε.

Φυσικά και επέζησε η Ελληνική γλώσσα. Μερικοί θα σου πουν χάρη στον Χριστιανισμό. Άλλοι θα σου πουν σε πείσμα του Χριστιανισμού. Δεν έχει σημασία, με τα Ελληνικά μου καταλαβάινω Θουκιδίδη, με πολλή βοήθεια Όμηρο, αν και δεν ξέρω αν είμαι, γενετικά, απόγονός τους...

Που βάζει άλλο ερώτημα: Tι είναι «Ελληνας»; Γιατί δεν μας λες εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Μη με βάζεις τώρα να κατεβάζω εγκυκλοπαίδιες.
Βαριέμαι νυχτιάτικα.
Αύριο ίσως .
Τώρα πάω να βρώ την επιστολή του δεσπότη μας, να τη μελετήσω.
Που τι βρήκατε αλήθεια ;

αμμοδύτης είπε...

www.cen.gr

Ανώνυμος είπε...

Δες τον Φώσκολο (τηνιακή)δύο σελίδες πρίν.
Το πομάκοι πάει στην συντεταγμένη ψήφο των πομάκων της Θράκης,ανάλογα με την εντολή που πέρνουν απο τον ημάμη τους (μουφτής)

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 10.12, είσαι άδικος (και λανθασμένος). Το χωριό της γιαγιάς μου είναι 100% καθολικό, και είναι παραδοσικά 51% το ένα κόμμα και 49% το άλλο (και εναλάσσεται). Έχει καθολικούς πασόκους και καθολικούς καραδεξιούς. Έναν μπολσεβίκο γνώρισα αλλά δεν έιχε καλό τέλος. Και Τσίριζες έχει ο μπαξές. Άρα αυτά περί συντεταγμένης ψήφου, αλλού, προβοκάτορα.

Τώρα που το λές όμως... σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης... Θές να κάνω καμμία σχετική προβοκατόρικη ανάρτηση να δεις αντίδραση;

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ τις Βυζαντινολογίες από τα προεκλογικά αδερφέ μου δεν παίζονται.

Ανώνυμος είπε...

Αρχιπροβοκάτορα αμμοδύτη,
Δεν μου λές, πιός ο λόγος της επιστολής πρός το καθολικό ποίμνιο?
Δεν μου λές πιός ο λόγος εκπροσώπησεις μας, γιατί και εγώ 100%καθολικός είμαι,στο κοινοβούλιο απο έναν η δύο καθολικούς βουλευτές η βουλευτές που θα μας κλείνουν το μάτι για να λύσουν τα προβλήματα που χρονίζουν στην εκκλησία μας.Υπάρχουν και άλλη τρόποι, μια καταδίκη απο το Ευρωπαικό Δικαστήριο έχουμε για τις αδικίες εις βάρος των καθολικών?
Συντεταγμένη ψήφος φίλε αμμοδύτη δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το κόμμα αλλά και με τους υποψηφίους που το κάθε κόμμα κατεβάζει,δες ποσοστά συγκεκριμένων υποψηφίων στο χωριό σου και θα καταλάβεις(παλαιότερα και τώρα).
Και αν θές να σου θυμίσω (μιάς και με απόκάλεσες προβοκάτορα)ακόμα θα φαίνονται τα γράμματα πάνω στο υπόστεγο της Περάστρας για καθολικό υποψήφιο,παλαιότερα, και δεν είδα ανάλογες επιστολές χριστιανικού περιοχομένου,παρά το μόνο που είδα και έβγαλα απο το αρχείο μου(μετά απο τον υβριστικό χαρακτηρισμό που μου απέδωσες)την καταγγελία τοπικής οργάνωσης Κάτω Μερών με ημερομηνία 7/10/1993.
Πως αλλάζουν τα πράγματα φίλε αμμοδύτη την επιστολή καταγγελία τότε την συνέταξε ομάδα που κατά πάσα πιθανότητα συμετείχε και σημερινός διαχειρηστής μπλόκ (ενημερωτικού)που ανεβάζει την επιστολή για την οποία διαφωνήσαμε.
Ο μπολσεβίκος δεν είχε ουτε αυτός καλή τύχη,αλλά ουτε το αγοράκι,και η γυναίκα.

αμμοδύτης είπε...

φίλε ανώνυμε 11.15
Πρώτον, αν σε θεωρούσα προβοκάτορα, δεν θα στο έλεγα, θεώρησε ότι στο είπα αστειευόμενος.

Το θέμα της σχεσης ορθοδόξων και καθολικών στην Τήνο, είναι αρκετά ζόρικο, άσχετα αν όλα είναι ωραία και ήσυχα στην επιφάνεια.

Ξέρω ότι υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των καθολικών, ειδικά στην Τήνο, το θέμα δεν είναι τόσο "ζεστό"σε άλλα νησιά, και όσο το ψάχνω, τόσο θεωρώ ότι η περίοδος 1715-1824, ειδικά στην Τήνο, ήταν η κρίσιμη περίοδος.

Προσωπικά, πιστεύω ότι προσφυγές σε Ε.Ε. ή σε άλλους εξωτερικούς φορείς, θα μας έκανε ρεζίλι, και χωρίς λόγο και αιτία. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο...Όύτε όμως να κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας, θέμα υπάρχει, είτε είναι στο στάτους των καθολικών παπαδων σε σχέση με τους ορθόδοξους, είτε στην απαγόρευση της χρήσης δημοσίου χώρου στην Ελληνική Δημοκρατία, από ένα δόγμα (αυτό είναι τόσο κουφό που σχεδόν δεν μπορώ να το πιστέψω... λές και είμαστε ...Ιράν), είτε, η βιομηχανική ζώνη στα Κάτω Μέρη που είναι η προμελετημένη, με δόλο, απαξίωση του 100% των ιδιοκτησιών του 100% των 800-1000 100% καθολικών κατοίκων στα Κάτω Μέρη. Αυτό, μερικοί το έχουν χαρακτηρίσει "αδικία", εγώ το συγκρίνω με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Μην βλέπεις που όλοι περιμένουν να ξεχαστεί...

Και φυσικά άπειρα άλλα παραδείγματα που μου έχουν αφηγηθεί, και τι νόημα έχει να τα επανλαμβάνω.

Βέβαια η απάντηση που εχω πάρει απο μερικούς δήθεν σοβαρούς αλλά κατα βάση περίεργους είναι ότι επειδή οι καθολικοί καταπίεζαν τους ορθόδοξους το 1600 μ.Χ ή το 1204 μ.Χ, δικαιολογείται ή εξηγείται η απαγόρευση της εξέδρας στο λιμάνι της Χώρας από καθολικούς. Επιχειρήματα του κώ_λου, με συγχωρείς.

Δεν θεωρώ ότι η ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές έχει τίποτα το προκλητικό, εγώ θα τα έλεγα πιο χύμα, αλλά εγώ δεν είμαι ...επίσκοπος.

Τα θυμάμαι τα γραφόμενα στο υπόστεγο που λές. Μαύρη μπογιά σε ασπρογκρίζο τοίχο.

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά φίλε αμμοδύτη,και όπως λέγαμε και παλαιότερα χρειάζεται να κουρδιζόμαστε λίγο για να έχει και ενδιαφέρον. Καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο χθεσινός ανώνυμος των 9:20 μμ Διάβασα χθές αργά την επιστολή του δεσπότη.
Παρασύρθηκα απ τον προηγούμενο και τον αδίκησα μάλλον αν, απ αυτό πούγραψα βγαίνει οτι δεν ενδιαφέρεται για το ποίμνιο του.
Αντίθετα ο άνθρωπος θεωρώ οτι έχει αφιερώσει τη ζωή του σ αυτό.
Η επιστολή του όμως στο χρόνο που ήρθε, αφήνει πολλά περιθώρια να χαρακτηρισθεί και ως λάθος κίνηση.
Αυτά για την αποκατάσταση των πραγμάτων, διότι και ανωνύμως αν σχολιάζεις επώνυμο πρόσωπο , πρέπει να είσαι πάντα δίκαιος.

Ανώνυμος είπε...

Για την ΕΞΕΔΡΑ προτείνω το ΠΑΣΟΚ να συστήσει νέα ειδική ανεξάρτηρτη αρχή, η οποία θάχει ως μόνο έργο την επ ωφελεία των πολιτών της Τήνου αξιοποίηση της.
Ως π.χ. μίσθωση, αντιπαροχή, δανεισμός κλπ. απαγορεύεται η πώληση.

Ανώνυμος είπε...

Οι τηνιακοί καθολικοί δεν είχαν ούτε έχουν κανένα πρόβλημα με τους ορθόδοξους και είμαι βέβαιος οτι ούτε οι ορθόδοξοι με τους καθολικούς της Τήνου.
Ανέκαθεν τέτοιου είδους διαφορές τις αναδείκνυαν οι ηγεσίες και οι καθοδηγητές, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια, την αμάθεια και πολλές φορές και την πίστη των απλών ανθρώπων.
Η ανάδειξη τέτοιων ανύπαρκτων σκιών, δεν βοηθάει ούτε τα φαντάσματα της εποχής μας, που τις επινοούνται.

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

άμα η Ελλάδα υποστυρίζει Ρωσία θα χάση Θράκη σαν Κύπρο. Αλλα άμα αντισταθεί την σλαβοκουμουνιά μπορει να ξαναλάβη οικονομική κυριαρχία του Εύξεινου Πόντου. Για αύτο πρέπει νο καταστραφοί η σλαβοκουμούνα σπίρα του Όρος Άθος. Μας λες ψέμα για ηλικία πάππου, αρρώστια γιαγιάς, αντάρτες συμπεθέρους που σκότωσαν πάππου. Μας έδιωξες Ιάκωβο και επίβαλλες Ομπαμα. Μας λες ψεμα για την αίτια του κρυολόγημα. Μας λες ψεμα για τα λογια του Χριστού και του Περικλή. Καλά ρακέτωσα τον μικρό οταν θρηνουσες κόκκινο τράγο. Εμπλεκες με την ανατροφή αδελφού παιδι μα δεν εισουν ικανή σώσης συζύγου αποποδοτομή. Μας λες ψεμα για τη ενοχεια Βενιζέλου στη Σμύρνη. Μας λεσ ψεμα για χαρεμι δασκαλιτσες του επιθεωρητή. Μας λες ψεμα για τη χορωδία και στασίδι. Θα φας τώρα στάχτη απο ρουθούνι τη ψευτιά Ιππως Τρωης που μας λες τύπους και κομπλεκτικους που δεν ανεχόμαστε τη κατεργαριά σου. Πως τολμάς και τιμας αντι να τιμωρας τους ανταρτες του πολυτεχνίου; εμεις οι ανταρτοπληγτοι του εξωτερικού θα δυσφημίζουμε την πουτάνα του Αρμαγεδδώνα ψευδελλαδα σας να ξερη δυσης. οποίος έβαλε Φλωράκη στη Βουλή την Ελλάδα θα θρηνη. οποίος ακούη Φαραντούρη, θα φάη τσεκούρι. διαλοτσυπριοτες έκρυψαν ανταρτες και για αυτο αξίζαν μάτωμα. Θρομβοβράκι: Θα τους γκρεμίσουμε τους έλληνες, σίγουρα ναί, με το τσεκουρί και με τον κασμά, θα τους φάμε, θα τους φάμε! ήμαστε ανταρτοπληγτοι πρόσφυγες όχι απόδημοι! όπως φύγαμε, μεχμεκωμουνες, να φυγουν. Αφού είστε ασυνεπείς στενοκέφαλοι, πεισματάρικες, άδικοι, γκρινιάρηδες, ακατανόητοι, Τριξόδοντες στα οικογενειακά θέματα, πως περιμένετε να σας εμπιστεύονται στα διεθνή θέματα; Η Ελλάδα είναι πουταναρχειο αρμαγεδδωνως που πρέπει να σφαγή για σωτήρια κόσμου. Όλη τρέλλα στο σφουγγάρι, με τα μούτρα στο παγγάρι, και ταμούτρα σου είναι φρούτα, να σε φάν ολοταχώς

Ανώνυμος είπε...

κάποιος παίρνει ληγμένα φάρμακα...

Ανώνυμος είπε...

ο ιουστινιανός έζησε το 300 μ.χ το ξέρετε....... Οι αλβαν ήρθαν μαζί με τους άβαρους απο καύκασο το 6 με 7 μ.χ....αλβανικό κράτος στη ρωμαική αυτοκρατορία δεν υπήρχε γιατί απλούστατα ζούσαν στο καύκασο αυτά περί ιστορίας...