Οι τουρκικές γκαζόζες έχουν την ίδια ακριβώς σύνθεση με τις ελληνικές:
Su, Seker, Karbondioksit, Sitrik Asit, Limon Aromalari και Antimikrobial. Και με εξαίρεση το «Su», όλα τα άλλα είναι ελληνικές λέξεις, αδέρφια μας Τούρκοι.
Από τον καιρό που έκανα σερφ (το πραγματικό όχι το ηλεκτρονικό), ήξερα ότι τα ρεύματα έξω από τον Όρμο είναι τέτοια, που με βοριά, τα πάντα βγαίνουν στην Κολυμπήθρα και με νοτιά, αν σε τραβήξει, πας Χίο.
Έχω δει τα πάντα στην άμμο: αγελάδες, κατσίκια, πουλιά, ελαφρόπετρες, πίσσες, ένα κότερο... Παλιά ερχόμουν με την γιαγιά μου και εκείνη μάζευε πίσσα για να βουλώνει και να στεγανοποιεί διάφορα αντικείμενα, και εγώ ελαφρόπετρες. Ελαφρόπετρες είχε πολλές, η πίσσα ήταν πολύτιμη. Ανάρπαστα ήταν και τα ξύλα για πόρτες κλπ.
Η Κολυμπήθρα, τώρα εθνολογικό μουσείο της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας. Δεν μάζεψα σκουπίδια, αλλά μέτρησα μη φυσικά αντικείμενα κατά μήκος 50 περίπου μέτρων επί συνόλου 300 ή 400 μέτρων. Χωρίς να σκαλίσω από κάτω…
180 αντικείμενα, 89 τουρκικά, 43 ρωσικά (ή βουλγάρικα;), 9 ιταλικά, 5 γαλλικά, 4 ελληνικά και τα υπόλοιπα χωρίς εθνικά διαπιστευτήρια. Η πίσσα (και είχε πολλή και φρέσκια) χωρίς ταυτότητα. Μήπως το κάνουν επίτηδες; Δεν κάνει να βρίζω στο blog αλλά…
(Το κολλάζ από σκουπίδια της Κολυμπήθρας το έκανα στην προσπάθεια να το δω και εδώ μισό γεμάτο)
20 σχόλια:
Είναι σίγουρα ωραία η Κολυμπήθρα μήπως είναι και λίγο μολυσμένα τα νερά;
Έξυπνη η ιδέα σου αμμοδύτη, κι εμένα μου έκαναν εντύπωση αυτά που βγάζει κατά καιρούς η κολυμπήθρα αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ να τα αξιολογήσω. Πάντως στο σπίτι μου στο κατώι έχω ακόμα πόρτα από ξύλα κολυμπήθρας που έφτιαξε ο παππούς με τα χέρια του. Και πίστεψέ με είναι πολύ γερή, παρά τα χρόνια που πέρασαν από πάνω της. Ίσως το ποιο εντυπωσιακό που έχω βρει στην άμμο είναι φωτοβολίδες από πλοία σε σχετικά καλή κατάσταση, αν εξαιρέσουμε βέβαια της αγελάδες…
το παραπάνω σχόλιο είναι απο Τηθύ, δεν πήρε το όνομα...
Γειά σου Τηθύ,
Η φτώχεια και η ανέχεια μέχρι το 198κάτι ήταν τρομερή. Δεν υπήρχαν σκουπίδια γαιτί κανένας δεν πετούσε τίποτα.
Τα μπουκάλια της χλωρίνης γίνοταν κύπελα σε πηγές, τα χαρτία προσάναμα, τα αποφάγια στα ζώα. Η «αειφορία», που θα της αφιερώσω μια ανάρτηση ήταν αποτέλεσμα δυσκολίας και μιζέριας.
Μην πηγαίνεις στον παππού σου, το 1996 έφτιαξα «ομπατή» από ξύλα από τον Πλατύ Γιαλό. Δεν χρειάζονται συντηρητικο.
Ο Μπαϊμπάς, που πρεπει να ξέρεις έλεγε ότι παλιά έιχε βγεί και άνθρωπος στην άμμο
Όσο για τα σκουπίδια, λένε πολλά...
aromali ή aromalari;
Πάντως φίδι ίσως έχεις δίκιο τελικά. Έτσι όπως είναι τα πράγματα και μέχρι να αποκατασταθεί η μόλυνση στην Κολυμπήθρα και το Λιβάδι καλύτερα να μην μαζεύονται τα σκουπίδια για να αποτρέπουν την κολύμβηση. Σας παραπέμπω σε άρθρο του Βήματος στις22/07/2007.
http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1469
Αλήθεια οι λουόμενοι δεν πρέπει να ενημερόνονται γι'αυτά? Οι ομπρέλες και τα αναψυκτήρια τους μάραναν...
Φτώχια και δυσκολία ναι, αλλά μιζέρια στην Τήνο του 80 δεν συνάντησα ποτέ…
underater, τέτοια λέω εγώ και κατηγορούμαι ως παράξενος...Αλλά μην νομίζεις δεν πτοόυνται με τίποτα. Μετά τις 12 το μεσημέρι τον Ιούλιο, θυμίζει Αττική Οδό,έξοδος προς Μαρκόπουλο.
τηθύ, συγνώμη για το «μιζέρια» εννοόυσα απόλυτη ανέχεια με τα σημερινά δεδομένα, συγνώμη, ατυχής έκφραση. Ο κόσμος είχε ρίξει μαυρη πέτρα πίσω του. Όσοι είχαν μείνει πίσω πορεύονταν. Ανθρώπινες προτιμήσεις, νομίζω ότι έχουν σχέση με το τι προσδοκάς για τα παιδιά σου. Οι περισσότεροι που έφυγαν ήταν καθ όλα μια χαρά οικογενειες, απλά ήθελαν Αθήνα.
ανώνυμε, η λεζάντα λέει aromali, τα ψιλά γραμματα aromalari, ότι ξέρεις, ξέρω. Με πολλές τέτοιες και το antimicrobial, που ξέρεις μπορεί να ψοφήσουν καυ τυχόν e.coli
Διάβασα κι εγώ το άρθρο, η αλήθεια είναι ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση αυτή στο λιβάδι και τη κολυμπήθρα ο Δήμος πρέπει να δράση άμεσα.!
Όσο για τα πολλά λιπάσματα και χημικά που λέει η Ρόζα, μου φαίνονται κάπως υπερβολικά, νομίζω ότι οι γεωργοί κάνουν ότι γίνετε παντού.
Αλλά να θέσω κι εγώ ένα ερώτημα, τους μίλησε κανείς ποτέ για βιολογικές καλλιέργειες?? Η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών μήπως θα έπρεπε να παίξει κάποιο ρόλο στην ενημέρωση αυτή??
Ετοιμάζεται ελαιοτριβείο. Βιολογική ελιά θα ήταν εφικτή ίσως... Υπάρχει κάποιος στην ΕΑΣ, που νομίζω ασχολείται με τέτοια θέματα, ο ΜΒ, αυτόν θα πρέπει να ξεσκαλίσεις. Το «βιολογικό» έχει υψηλότερα περιθώρια (να πάλι οικονομικό κίνητρο)
Το λιβάδι έχει πολλές φυτοασθένειες πλέον...δύσκολα τα βιολογικά.
Τυθή μιας και το έθιξες... υπάρχει ένα ωραίο Site της εναλλακτικής κοινότητας 'πελίτη'. Στέλνουν σπόρους σε καλλιεργητές που θέλουν να ασχοληθούν με τη καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών.
http://www.peliti.gr/index.htm
underwater, είδα την ευπλοια...Οι εκβολές των αποχετεύσεων είναι μακριά από την παραλία... 2 χλμ; Όχι ότι όλο και κατι δεν θα φτάνει κάτω... Η αντίδραση μου στον βιολογικό είναι ότι θα πενταπλασιαστεί η ποσότητα, και μία εκδοχή τον έχει 480 μ από την θάλασσα (με νόμιμο όριο το 500).
Πειστική η Ρόζα, αλλά γιατί φοβάται το φίδι; Στον Πάνορμο, ο βιολογικός είναι τέρμα μακριά από την θάλασσα. Στην Κολυμπήθρα είναι τέρμα κοντά στην θάλασσα...
Δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω πως ακόμη κι αν οι αποχετεύσεις είναι μακρυά η μόλυνση μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του υδάτινου ορίζοντα. Αρα το βρίσκω πολύ πιθανό (και οι φήμες έτσι λένε) να είναι ολίγον μολυσμένη και η θάλασσα.
Για το βιολογικό δεν νομίζω πως έχεις δίκιο. Μπορεί να βρεθεί κατάλληλη θέση που να τηρεί τις απαιτούμενες αποστάσεις. Δεν χρειάζεται να καταστροφολογούμε. Εκτός κι αν έχεις/ετε να προτείνεις/ετε καμιά καλύτερη θέση.
Και γιατί μιλάς για 5πλάσια ποσότητα? Ο βιολογικός δεν στραγγίζει στη γη οπως κάνουν οι αποροφητικοί βόθροι. Καμμία σχέση.
Επίσης δεν είπαμε οτι η λυματολάσπη δεν επιτρέπεται να ρίχνεται στη θάλασσα. Η' δεν θυμάμαι καλά?
εγώ λέω να τα πάμε στην αγαπιανή άμμο για να κουρδίσουμε το φίδι και τους φίλους του
underwater η πενταπλάσια ποσότητα είναι γιατι τώρα στο λιβάδι είναι τα 4 χωριά και η Κώμη. Τα άλλα ψήνονται καθ'οδόν, με τοπικές μολύνσεις αλλά το καλοκαίρι σίγουρα δεν προλαβαίνουν να κατέβουν κατω. Με τον βιολογικο, Κάμπος, Ξινάρα, Λουτρα, Ταραμπάδος Σμαρδάκιτο... Και σκέψου να γίνονται συνέδρια στην Ξινάρα ή πολιτιστικά στα Λουτρά. Θα πνιγούμε. Ή νομίζεις οτι ο Δήμος δεν θα ανακαλύψει και «εκκενώσεις βόθρων» για 2-3 μεροκάματα παραπάνω. Το φίδι συνήθως ξέρει τι λέει και θα με θυμηθείτε...
ο βιολογικός που θα στραγγίζει όταν δουλέυει καλά (70-80% καθαρά); και όταν δεν δουλεύει καλά; τα είπαμε, μην τα ξαναλέμε. Σωλήνα στη θάλασσα, (ρεύματα προς τα που πάτε;), λίμνη;...Εχω προτείνει ελαιόδεντρα στα χωράφια δυτικά του λειβαδιου. Αν το καταλάβουν θα ελπίζω.
Διαβάζοντας την παραπομπή του underwater, το άρθρο του βήματος, είδα δηλώσεις του δημάρχου ότι οι αποχετεύσεις εκβάλουν χιλιόμετρο μακριά από τις καλλιέργιες.. Θα ήθελα απλά να μεταφέρω σ΄αυτή την παρέα ότι πρόκειται για μεγάλο ψέμα! Οι καλλιέργιες είναι σε απόσταση το πολύ 50 μέτρων από το σημείο απόρριψης και νομίζω ότι αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κια το φίδι που έρπει σε εκείνες τις περιοχές. Ε;
Απ΄την άλλη πάλι, η απόσταση του βιολογικού καθαρισμού από την θάλασσα λίγο ρόλο παίζει στην λειτουργία του. Η νομοθεσία προβλέπει την απόσταση για να προστατέψει την παραλία από τις οσμές και μόνο! Αν ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί σωστά δεν υπάρχει φόβος. Ακόμη, όπως σωστά κάποιος έγραψε σε παλαιότερο σχόλιο, η βέλτιστη λειτουργία μονάδων τέτοιας κλίμακας είναι για πληθυσμό της τάξης των 1500 ατόμων. Άρα η μεταφορά από άλλα σημεία δεν επηρεάζει την λειτουργία του βκ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχομαι την μεταφορά όλων των λυμάτων στο λιβάδι. Αλλά δεν είναι κακό που κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας... Για όλα τα χωριά που αναφέρεις φίδι, οι αποχετεύσεις αργά η γρήγορα καταλείγουν στο λιβάδι... Μην χρησιμοποιείτε μόνο με την αίσθηση της όρασης και της οσμής! Η λεκάνη απορροής στραγγίζει το θέλουμε ή όχι στν λίμνη!
είπαμε, αδιόρθωτε, ψήφισα Ρόζα, είδα και είπα ότι μια χαρά φαίνεται ο Πάνορμος...Να σου πω ότι δεν φοβάμαι τόσο δα; δεν λέω ψέμματα.
Σε άλλο θέμα. Δεν ξέρω εσένα ή τους περισσότερους που σχολιάζουν εδώ. Εναν δύο φαντάζομαι αλλά μετά μπερδέυομαι.
Πρακτικά, που είσαι; μπορείς να καλύπτεις την γειτονιά σου, να μας λές τι γίνεται; αν θες εξασκείσαι σαν φιλοξενοιύμενος και ευχαρίστως να σε βοηθήσουν τα φίδια να ξεκινήσεις δικό σου blog.
Χρειάζεται χρόνο, υπομονή, τηλεφωνική σύνδεση (δυστυχώς κοστίζει), μικρή φωτογραφική βοηθάει, και όπου κολλάς, εδώ είμαστε.
Οταν ξεκινησει η .com αν σου αρέσει η άσκηση έχεις στήλη, γράφεις. Αν προτιμάς απλά να σχολιάζεις, και αυτό είναι μια χαρά...
Δημοσίευση σχολίου