Γιατί η Τήνος μοιάζει με «Τήνο» και η Μύκονος με «Μύκονο»; Άλλα βουνά, άλλη ιστορία, άλλη πέτρα για χτίσιμο, άλλη αρχιτεκτονική.
Στην αυθεντική τους έκδοση, τα Τηνιακά σπίτια είναι όσο μαγευτικά και τα Μυκονιάτικα σπίτια. Για μένα, αυθεντική αρχιτεκτονική είναι αυτή που αυθόρμητα χρησιμοποιεί τα ντόπια υλικά για να λύσει τις ντόπιες ανάγκες. Τα αυθεντικά Μυκονιάτικα, μικρά, φτωχά, με γρανιτικές πέτρες. Μικροαγρότες, ναυτικοί, πειρατές. Τα Τηνιακά μεγαλύτερα, άλλη πέτρα, κατώγια για την σοδειά, οχυρωματική διάταξη για τον φόβο των πειρατών.
Στην μοντέρνα εκδοχή, άλλη ιστορία. Τα μυκονιάτικα «πλαστικά» ακολουθούν την συνταγή της σχολής καλών τεχνών για παραδοσιακό μυκονιάτικο σπίτι. Που και που, κάποιος επώνυμος αρχιτέκτονας έχει κάνει δήλωση ευμάρειας για τον ιδιοκτήτη.
Τα μοντέρνα Τηνιακά; Και άλλοι έχουν κριτικάρει τα «άσπρα μπιμπίκια» που χτίζονται, συνήθως σε παράταξη δύο ή τριών. Η σύγχρονη «αυθεντική αρχιτεκτονική» αντανακλά τα σημερινά υλικά, και τους καμιά φορά μυστήριους κανόνες της πολεοδομίας. Όπως μου είπε και ο Δημοτικός Σύμβουλος, «ούτε εμάς μας αρέσουν, αλλά δεν είμαστε εμείς ούτε πολεοδομία, ούτε αρχιτέκτονες».
Η ανάπτυξη βασίζεται στην αισθητική και την αρχιτεκτονική. Γιατί να βασίζεται στις απαιτήσεις των καλουπατζήδων; Τρία σπιτάκια σε απλή παράταξη, τα ίδια σπιτάκια με λίγο πιο δύσκολο καλούπωμα.
8 σχόλια:
το κάτω σκίτσο είναι 5% ακριβότερο στην εκτέλεση...και όταν έχει απούλητα σπίτια;
φίδι θα γίνεις και αρχιτέκτονας;;
Κάθε νησί απέκτησε διαφορετική "αισθητική" μέσα απο την διαφορετικότητα της κοινωνίας του. Αλλη η Σύρος άλλη η Μύκονος άλλη η Τήνος κλπ.
Τα τελευταία 30 χρόνια μια επίπλαστη "αρχιτεκτωνική αισθητικη" έκανε την εμφάνησή της για να συμμαζέξει τι..?? Τα ασυμμάζευτα? Η Μύκονος έχει παραδοσιακό οικισμό (θεσμοθετημένη η ορολογία με Β.Δ/μα του 1955 και όχι κατ επίφαση)και το κρατάει μέχρι σήμερα έστω και σε μια κιτς έκφραση.
Η Τήνος είχε μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική .Ενα μείγμα (στο σύνολο) παραδοσιακού και μπαρόκ . Το ιστορικό κέντρο (με τα παραδοσιακά και κεραμοσκεπή σπιτάκια και τα παλιά αρχοντικά). Απέκτησε σχέδιο πόλεως απο το 1927 με ψηλά ποσοστά αρτιότητας και ορόφων που συνεχίστηκε και στις επόμενες επεκτάσεις του σχεδίου ,ανατολικά και δυτικά.Αποτέλεσμα? Το βλέπετε κατά την είσοδο στο λιμάνι.Μάλλον θυμίζει..Πασσαλιμάνι!!
Η συνέχεια ακόμα πιο τραγική. Η εισβολή "εξοχικών βιλλών" με γούστα περίεργα (βλέπω κάτι χρωματισμούς απο σομον μέχρι κίτρινο καναρινί), μερικές καστροκατασκευές στο Κεχροβούνι λές και περιμένουν πειρατές, είναι το κερασάκι στη τούρτα.
Διαβάζω κάτι σχετικό στο παρακάτω: http://www.podilates.gr/node/479
"..Σήμερα γίνεται πλέον κατανοητό ότι ο αστικός σχεδιασμός - είναι γενικά - η παρέμβαση του πολιτικού συστήματος πάνω στο οικονομικό σύστημα. Τα προβλήματα της πόλης που ζητούν τη λύση τους δεν αφορούν πια την κοινωνική αφομοίωση αλλά τη διαχείριση του συνολικού συστήματος. Οι γειτονιές που κατασκευάζονται, δεν έχουν παρά μόνο δύο θέματα που κυριαρχούν πάνω στο σύνολο: την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και την άνεση μέσα στο σπίτι. Χαρακτηρίζονται δηλαδή από εσωστρέφεια και ατομικισμό και αφαιρούν τη δυνατότητα για κοινή δράση, κοινωνικοποίηση.
Είναι με άλλα λόγια η φτωχή έκφραση της αστικής ευτυχίας, ενώ λείπει κάθε
προδιάθεση για παιχνίδι."
Προσέξτε το "εσωστρέφεια και ατομικισμό".
Οτι κτίσουμε και ότι πουλήσουμε !!
Η ζωή μας είναι μέχρι εκεί που παρκάρουμε το αυτοκίνητο και μέσα.Απο το πεζοδρόμιο και έξω καμία σχέση μαζί μας.
Και αυτά στις μικρές νησιωτικές πόλεις.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
πάντα ευπρόσδεκτος.
Η Μύκονος αποφάσισε συνειδητά να εστιαστεί σε δύο ειδών τουρισμού: τους παραμυθιασμένους ξένους που πάνε για την αίγλη και τους κ$$ους, και τους φαντασμένους λεφτάδες που τα ακουμπάνε χοντρά για να πουλάνε μούρη. Εδώ όποιον φουκαρά προλάβουμε, και κανενα-δύο επώνυμοι που θέλουν ησυχία.
να πας να δεις το αναπτυξιακο έργο της Εμπορικής...
όχι μόνο της εμπορικής, αλλά και των γειτόνων αυτής!
Αν καταλάβουν οι developers και οι εργολάβοι ότι με λίγη προσπάθεια μπορούν να βελτιώσουν τα κέρδη τους, νομίζω ότι η μισή μάχη έχει κερδηθεί. Είναι βέβαια και θέμα χρονικού ορίζοντα. Αν καίγεσαι γιά έσοδο τώρα, δεν κάθεσαι να ψιλολογείς. Η συνειδητοποίηση και αυτής της επιλογής, είναι κέρδος.
Δημοσίευση σχολίου