Πρέπει να πάω για εκείνην την σοβαρή φωτογραφία… Φεύγοντας από τον Πύγο σταμάτησα στο Μουσείο του Χαλεπά που είναι όμορφο. Φωτογράφησα κάτι μάρμαρα με ημερομηνίες του 1700-κάτι, είδα τα εκθέματα, ας αγοράσω και ένα βιβλίο γιατί μετά τις μαντινάδες χειάζομαι κάτι να θυμάμαι που ήμουν. Ποιο να πάρω; «Αυτό» μου λέει μια κυρία από το γραφείο. Άνοιξα «Το Μικρό Οδοιπορικό» του Κώστα Αλεξόπουλου, το ξεφύλισα, είδα Πιαλή πασά, Μετσομόρτο, Σαρακηνούς, Ελλάνιο Δία, είπα «τι γίνεται εδώ, αυτός διαβάζει τον νου μου ή εγώ έχω διαβάσει το βιβλίο του;» και είπα στην κυρία «που το ξέρετε εσείς ότι είναι καλό το βιβλίο του», και μου είπε «είμαστε συγγενείς»
Έτσι αγόρασα το βιβλίο από την Ελισσάβετ Αλεξοπούλου - Πανωρίου. Ο μπαμπάς της είχε καΐκια και μετέφερε μάρμαρα και γλυσόπετρα από τα Χούσλα προς Χαλκίδα και Πειραιά και γύριζε με τρόφιμα. Το τελευταίο καΐκι ήταν η Αγία Τριάδα. Πριν είχε τον Άγιο Αντρέα που ναυάγησε όταν η Ελισάβετ ήταν 6 ετών. Μου υποσχέθηκε ότι θα βρει φωτογραφίες από τα καΐκια, αν και έχει χάσει τα κάντρα…
Που ήμουν; Α ναι, αποστολή στον Πάνορμο…
3 σχόλια:
Μπα, δεν διαβάζεις τον νού του, και οι δυό διαβάζετε τις ίδιες εγκυκλοπάιδειες (στα ιστορικά). Οταν φτάσεις στα Φραγκοχώρια, παρακαλώ κρατήσου και κόσμια.
Ο Πύργος είναι φωτεινό σημείο στην Τήνο και είναι πάντα ευχάριστο μέρος. Όποτε έχω πάει με φίλους απο την Ελλάδα και από το εξωτερικό, όλοι μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις
Συνδυάζει πολιτιστικό ενδιαφέρον, αρχιτεκτονική, τον πλάτανο, που φαίνεται ξέρεις, και συμπαθέστατους ανθρώπους
Δεν ρώτησα την συγγένεια της Ελισσαβετ με τον συγγραφέα Κώστα Αλεξόπουλο, αλλά ο ίδιος, στο βιβλίο, του --που είναι ευχάριστο και ενδιαφέρον -- συμπεραίνει ότι κατάγεται από το Κρανίδι.
Για τις αναφορές σε Φράγκους και Φραγκοχώρια...έχω ελάχιστες επιφυλάξεις (1) σχετικά με την άλωση της Πόλης από τους Βενετούς...αν δεν κάνω λάθος τους κάλεσε κάποιος σφετεριστής, ή αδικημένος Βυζαντινός (2) Μήπως οι Κυκλάδες ήταν ήδη στην επιρροή της Ρώμης πριν το 1204; (3) Οι προ του 1204 Βυζαντινοί δεν ήταν Ελληνες, ήταν Ρωμαίοι και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τήνος περνουσε ιδιαίτερα καλά... Ο Βακαλόπουλος αναφέρει ότι επί Παλαιολόγων ελληνοποιήθηκε, εν μέρει η Ανατολικη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Προς Θεού δεν έχω όρεξη για τέτοιες βαρειές κουβέντες, αλλά γιατί να μην δηλώσω ενοχλημένος που οι Ρωμαίοι μας κατέλαβαν μετά τους ατέλειωτους εμφυλίους μας τότε πολύ παλιά; Και γιατί να μην προτιμήσω τους Βενετούς από τους Ρωμαίους; Ήταν πιο ανεξίθρησκοι και είχαν πιο ελαστικό φορολογικό σύστημα. Πλάκα κάνω, αλλά θα αφιερώσω μια δυο αναρτήσεις κάποιο Σαββατοκύριακο με χαμηλή επισκεψιμότητα. Pax tibi!
Δημοσίευση σχολίου