Όπου σηκώσεις πέτρα στην Τήνο, θα δεις παλιές πονεμένες ιστορίες.
Οι αρχές Μαΐου είναι μαύρη επέτειος μαχών που χάσαμε από την Τουρκία, στα τότε σύνορά μας από την Άρτα στον Νότιο Όλυμπο. Ο πόλεμος των 30 ημερών ξεκίνησε με το Κρητικό πρόβλημα, μετά την επίσημη παρέμβασή μας στην Κρήτη. Ο πόλεμος αυτός δεν πήγε καθόλου καλά, ιδίως στα ανατολικά, όπου οι Τούρκοι προχώρησαν νότια. Η μάχη των Θερμοπυλών δεν έγινε γιατί τελικά παρενέβη ο …Μόσκοβος. Η χώρα μας πλήρωσε μεγάλη οικονομική αποζημίωση στη Τουρκία, και μπήκαμε κάτω από διεθνή οικονομική επιτήρηση. Τότε ξεκίνησαν τα μονοπώλια του αλατιού και των σπίρτων, για να μαζευτούν λεφτά από το κράτος. Χάσαμε τον πόλεμο, τα οικονομικά έγιναν ακόμη χειρότερα αλλά η Κρήτη αυτονομήθηκε.
Με τον πόλεμο του 1897 φαίνεται ήρθαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία οι Κελαδίτες, πρόγονοι του Γιάννη και του Θεοδωρή. Υπάρχει ανάμνηση προσφυγικού καταυλισμού στο Πασά Ακρωτήρι, που τότε ήταν πιο φτωχό και απομακρυσμένο από ότι σήμερα, αλλά η νεοκλασική αρχιτεκτονική θυμίζει Ιωνία….
Οι αναμνήσεις πριν το 1912 είναι χαμένες, αφού οι λίγοι προλάβαμε παππούδες που γεννήθηκαν πριν το 1900. Κατακαημένη Ελλάδα, κατακαημένη Τήνος και χαμένες πατρίδες. Πόση ταραχή, σε 100 χρόνια...
4 σχόλια:
Και απο το 22 έχει πρόσφυγες. Στα περισσότερα χωριά με εξαίρεση αυτά από Κάμπο, Ξυνάρα και κάτω θα βρεις πρόσφυγες από κάποια άλλη πατρίδα. Και αυτοιείναι πιά νοικοκύρηδες. Όλοι οι εργάτες, οι χτίστες, οι πετράδες οι μεροκαμματιάρηδες; πρόσφυγες και αυτοί. Σήμερα μιλάνε Αλβανικά. Μερικοί μιλάνε ελληνικά αλλά με τηνιακίά προφορά.
καλά παιδιά και καλοί στη δουλειά τους
Αν ενδιαφέρεσαι πήγαινε στο Δήμο εκεί που είναι το Ληξιαρχείο . Να δεις το Μητρώο Προσφύγων και το Μητρώο Αρρένων. Θα εκπλαγής με τα επώνυμα που πέρασαν απο την Τήνο και χάθηκαν
θα το κάνω pathfinder...στα χωρά γύρω μου απο 1800-1840 «χάθηκαν» πολλά ονόματα. Εικάζω η προ 1715 που ξέπεσαν και χάθηκαν.
Δημοσίευση σχολίου