Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Πισίνα

Πήγα στην Μύκονο να πάρω ιδέες για μοντέλα ανάπτυξης. Πολύς κόσμος, πολλά λεφτά... αλλά δεν είδα Μυκονιάτες. Πολυτελή σπίτια. Λίγο διαφορετικά από αυτά που χτίζονται εδώ. Τριώροφα, αλλά μοιάζουν …μυκονιάτικα. Προσπαθώ να καταλάβω τι διαφορά έχει το «μυκονιάτικο» από το «τηνιακό».

Τα μυκονιάτικα σπίτια έχουν πισίνα. Οι πισίνες στη Μύκονο δεν είναι σαν αυτές που ξέρουμε. Δεν είναι βαμμένες μπλέ, αλλά άσπρες ή γκρι. Επίπεδοι καθρέφτες νερού που ενώνονται στον ορίζοντα με την θάλασσα. Εντυπωσιακές και της μόδας... Αναρωτιέμαι που βρίσκουν νερό. Στη Μύκονο δεν έχει γεωτρήσεις όπως εδώ.

Εδώ, φτωχό το νησί, αλλά και εδώ έχουμε πισίνες με θέα ορίζοντα και θάλασσα. Τις φυτεύεις το φθινόπωρο, πρασινίζουν τον Μάρτη και αρχές Μαΐου αρχίζουν να γίνονται χρυσαφί. Όταν φυσάει, κυματίζουν και ψιθυρίζουν μεσαιωνικές γλώσσες. Σε ένα μήνα θα έχουν χρώμα ζεστής φωτιάς και τις θερίζεις, και αν θες τις τρως ή τις ταΐζεις στα πουλιά και τα ζώα. Προσωπικά, προτιμώ τις δικές μας πισίνες.

13 σχόλια:

Unknown είπε...

Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τις πισίνες. Στο κάτω κάτω προϋπήρξαν στο νησί κάποτε σαν "στερνες" απ αυτές που πότιζαν τα μποστάνια . Πρασίνιζε και τότε το νερό κώαζαν και μερικά βατράχια εκεί κοντά , κάναμε και καμιά βουτιά στη ζούλα όταν είχε φρέσκο νερό. Θα μου πεις έλειπε η γκλαμουριά.Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τη γκλαμουριά. Στο κάτω κάτω προϋπήρξε στο νησί απ τα "φέουδα" πια και μετά. Μπορεί να βρωμούσε το βρακί τους αλλα τα λιλιά και τα μεταξωτά έδιναν και έπαιρναν.Πως! θα μου πείς 'ελειπαν τα πλυντήρια.Προσωπικά δεν εχω τίποτα με τα πλυντήρια.Σκάφη είχε η μάνα μου και εκεί μας έπλενε.Την κάναμε και βάρκα καμια φορά και μας κυνηγούσε. Να δεις κατι πειρατές που γινόμασταν.Αρμενίζαμε σε θάλασσες απεραντες και φανταστικές και κουρσεύαμε θησαυρούς και σκλάβους. Κάτι σαν videogame in real time .Προσωπικά δεν έχω τίποτα και με αυτά.Κάθεται το παιδί ήσυχα και αναπαυτικά με τις ώρες μπροστά στο μαραφέτι και ούτε να το ψάχνεις στα χωράφια ούτε στις στέρνες.Ασε την ησυχία που έχει η μεζονέτα.
Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τις μεζονέτες.Προϋπήρξαν στο νησί απο παλαιόθεν . Απο κάτω μπορεί να ήταν αποθήκη με το κρασί,κάρβουνα,εργαλεία,ξερά σύκα και κρεμμύδια, ενίοτε ο χοίρος βέβαια αλλα το δίπατο , δίπατο και σήμερα. Και αν ο γάϊδαρος ή το μουλάρι μας τελείωσε , έχομε το JEEP. Που δεν γκαρίζει μεσημεριάτικα,δεν λερώνει όπου βρεί,δεν είναι δύστροπο,δεν κουράζεται στην ανηφόρα....!! Μπορεί να το χρωστάμε ακόμα αλλα.. 75 δόσεις μείνανε..θα τις ξοφλήσουμε.
Κουράστηκα με τις αναμήσεις..
Πάω να κάνω μια βουτιά στην πισίνα !

αμμοδύτης είπε...

Μαζί σου σε όλα. Εγώ δεν έχω πισίνα αλλά έχω στέρνα... («ιστέρνα» τις λένε εδώ, «μιάν ιστέρνα»). Προχτές την καθάριζα για το καλοκαίρι και έδινα μάχη με τα βατράχια, μέχρι που εμφανίστηκε μια όχεντρα 70-80 εκατοστά, και το ανέβαλα...Την έχω σε φωτογραφία!

Δεν νομίζω ότι και ο πιό φανατικός νοσταλγός μπορεί ή θέλει να γυρίσει το ρολόϊ πίσω. Σήμερα ζούμε, στο αύριο αποσκοπόυμε, αλλά εγώ πιστέυω ότι καλό είναι να θυμάμαι το χτές για να ξέρουν και τα παιδιά μου, και καμιά φορά το χτές είναι οδηγός του αύριο.

Να τις προσέχεις τις πισίνες. Οι περισσότερες ταμπλέτες χλωρίου έχουν κυανουρικό οξύ σαν σταθεροποιητή χλωρίου. Όχι πολύ καλό... Επίσης, αν έχεις χλώριο, με ή χωρίς κυανουρικό, να μην έχεις αντιηλιακό, αντιδρά με το χλώριο και κάνει νιτροσαμίνες. Εξαιρετικά δυνατά καρκινογόνα. Να προτιμήσεις υπεροξείδιο του υδρογόνου σε συνδυασμό με UV. Σαν σε νερό πηγής!

Τι βουτιά; στην Τήνο έχει δροσιά και στην Αθήνα ψόφο!

venthesikymi είπε...

Eleftheria epilogis to lene, kala paidia. Ftanei oi epiloges twn lígwn na min ga...ne tin yparxi twn pollwn.

Ανώνυμος είπε...

Eγω συχαίνομαι τις πισίνες, οξειδωμένος ιδρώτας και βλέννες...Προτιμώ να πηγαίνω για μπάνιο στις Δήλες, στον όρμο Μισό, ή αν προλαβαίνω, στην Νότια Μήλο. Και στον γυρισμό στάση στο super paradise γιά sorbet και μάτι.

Unknown είπε...

Πλάκα μου κάνεις ? Ποιά πισίνα.
Νοσταλγός του χθές και εχθρός της "βιομηχανίας μπετοποίησης" είμαι. Αιθεροβάμων,ρομαντικός οτι θές πές. Προτιμώ τα χοιροσφάγια απο το "βλέπεις ΝΙΚΑΣ είναι καλό". Μυρωδιές,χρώματα και ήχους και εικόνες που χάνονται...
Αλλα μπορεί και να είναι κρίση της ηλικίας . Ποιός ξέρει.

αμμοδύτης είπε...

Είχαμε έναν στα Κελλιά την δεκαετία του 60 με παρατσούκλι «Ντάρντα» ή «Γκαλαμπέκο». Σοφός παππούς, όλο ιστορίες. Εκεί πήγαινα για κούρεμα και στραγάλια εγώ, για ξυρισμα ο συγχωρεμένος ο μπάρμπα-Τζώρτζης.

Το απόφθεγμα του Ντάρντα ήταν «ο καθένας και το καυλαντί» του. Ή όπως λέμε «περί ορέξεως...», ή όπως δίαβασα σε κάποια βιβλιοκριτική για το βιβλίο του Χάρη Μαθιόπουλου "Τετράδια Τήνου", «...δεν λέμε ότι η Τήνος του Μαθιόπουλου είναι η μόνη αληθινή ή η πιό ενδιαφέρουσα ... κάθε τόπος μπορεί να έχει διαφορετικές αναγνώσεις»

Juan, η Τήνος έχει περισσότερες διαστάσεις από τα περισσότερα νησιά μας, λόγω ιστορίας, γεωγραφίας κλπ. Σε αυτές τις διαστάσεις έχει χώρο για όλα φτάνει να υπάρχει κοινή λογική.

Την κοινή λογική θα ήθελα να αναδείξω.

Όσο για το super paradise, ανώνυμε, να προσέχεις. Εχω ακούσει ότι είναι Σόδομα και Γόμορα.

pathfinder είπε...

Θα σου πώ κάτι αμμοδίτη και μη με παρεξηγήσεις,δεν θέλω καυγά μαζί σου.
Ζείς μόνιμα εκτός Τήνου αν κατάλαβα καλά ?
Αλλο να ζείς την παρακμή κάθε μέρα και άλλο να την ακούς .Πίστεψέ με έχει διαφορά.
Η κοινή λογική -που αναφέρεσαι- κάπου χάθηκε μεταξύ καβοντόρου και Μυκόνου.
Κάτι ξέρω και γω.

αμμοδύτης είπε...

pathfinder, καυγά; γιατί;

Ημερολογιακά είμαι στην Τήνο 3-4 μέρες την εβδομάδα, στην Αθήνα 4-3 την εβδομάδα, έχει μέρες που δεν είμαι ούτε Αθήνα, ούτε Τήνο, στην Μύκονο πήγα για 2 μέρες πριν 4 χρόνια και 4 μέρες το 1992 και 1 βδομάδα το 1967.

Παρακμή και δόξα έχει παντού. Στο Τρικόκαστρο ή Τουρκόκαστρο πάντως ήμουν...

Επικαλούμαι την κοινή λογική γιατί αν την παρουσιάσεις και την επαναλάβεις, ξανά και ξανά και την δώσεις από την σκοπιά του «άλλου» και των συμφερόντων του «άλλου» καμιά φορά, μια φορά στα χίλια χρόνια, κάτι βγαίνει.

Να το πω πιο πεζά, μπορούμε να κάνουμε την Τήνο Κυψέλη, ή Κολωνάκι, ή Εκάλη ή Πέραμα (στον βαθμό που εμείς ή οι Αρχοντες μπορούμε να ελεγξουμε κατι τέτοιο). Ή μπορούμε να βρούμε τον συμβιβασμό την χρυσή τομή. Και ανάπτυξη, και συντηρηση, και προοδος και παράδοση. Ουτοπία;

αμμοδύτης είπε...

Το είπα και αλλού, η απόφαση της πλειοψηφίας είναι εξ ορισμού σωστή, φτάνει να συμμετέχουν ΟΛΟΙ στον προσδιορισμό της, και να ξέρουν γιατί ο ήλιος ανατέλει ανατολικά και όχι βόρεια. Λες να μην βλέπω τα παράλογα;

pathfinder είπε...

Καυγά.Δεν το εννούσα ακριβώς έτσι.Συμφωνώ μαζί σου.Απλά έχω και καμποσα αποθημένα εδώ κάτω που ζω.
Κρατώ μέρος μιάς πρότασης που έγραψες παρακάτω: "..εμείς ή οι άρχοντες..." Πίστεψέ με υπάρχει τεράστια διαφορά στην κοινή λογική μας/τους. Και βαριέμαι να περιμένω χίλια χρόνια μπας και καταλάβουν κάτι , οχι απ αυτό που ισχυρίζομαι εγώ αλλα η κοινή λογική.
Εχουμε σχέδιο πόλης απο το 1927 και κάναμε την πόλη Κυψέλη. Πάντως Εκάλη δεν την κάναμε.
Ομορφα και ρομαντικά τα λές.Εγώ πάντως έχω δεί τον ήλιο να βγαίνει και απο νότια. Τί να κάνω , να τους παω κόντρα ?

αμμοδύτης είπε...

Να θυμάσαι το τραγούδι

«είμαστε δυό,
είμαστε τρεις,
είμαστε χίλιοι δεκατρείς
καβάλα πάμε στον καιρό
με τον καιρό με την βροχή...»

να το θυμίζεις σε άλλους.

Οι δικτατορίες δεν αντέχουν την πιεση του ήλιου.

pathfinder είπε...

Απ τους 1013 οι 13 θα κατέβουν υποψήφιοι,θα εκλεγούν και θα ξεχάσουν την καταγωγή τους τα όνειρα τις προσδοκίες και τις υποσχέσεις τους. Και θα μείνουν οι 1000 να βρίζουν και να ελπίζουν πάλι για ένα "πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες..".
Ο αγώνας τώρα..ματαιώνεται φίλε.
Δεν είμαι αντιδραστικός στις σκέψεις σου. Απλά "δεν μπορώ το αίμα μου να δίνω σε μιαν άρρωστη συνέχεια πατρίδα" .
Εν τοιαύτη περιπτώση ενώνω τη φωνή μου με τη δική σου και όλων εδω μέσα .
Καλό καλοκαίρι σε όλους.

αμμοδύτης είπε...

και οι 100 ψηφίζουν και οι 1000, μην απελπίζεσαι.