Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Συν-ζήτηση


Κοιτάμε τα διάφορα θέματα της Τήνου ή του κόσμου μέσα από τα μάτια του νου μας. Υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα και υποκειμενικοί τρόποι αντιμετώπισής τους. Με έμαθαν κάποτε στο σχολείο ότι ο άνθρωπος παιδεύεται να φτιάξει την κοσμοθεωρία του και την βιοθεωρία του. Το μοντέλο του πως δουλεύει ο κόσμος και το πώς προχωρά η ζωή.

Αν πιάσεις ένα ένα τα θέματα της ειδησεογραφίας εύκολα σε πιάνει «κατάθλιψη». Αν δω τα έργα των όχι πολύ τίμιων, δήθεν ηγετών, που βγάζουν τα μάτια ο ένας των άλλου, το συναίσθημα είναι μάλλον αποστροφή. Η γη εξακολουθεί και γυρίζει και δίνει το ίδιο αίσθημα ασφάλειας και προβλεψιμότητας. Η ακρίβεια, η λειψυδρία, η ερήμωση, η αλλαγή των τοπίων, όλα αυτά είναι σημάδια πραγματικά. Τα αντιμετωπίζεις με ορθολογισμό, ή με θρησκευτικότητα, ή με …όπερα. Αν ο νους σου παίζει Verdi την ώρα της ανατολής είσαι ακόμα ζωντανός; ή το κεφάλι σου παίζει παιχνίδια;

Πάντα, ιστορικά, σε καιρό ύφεσης, λίγο τα αρνητικά μηνύματα, λίγο η ανάγκη ερεισμάτων σε οδηγούν σε συν-ζήτηση, με ομοιοπαθείς. Η κυνική εκδοχή είναι ότι θες παρέα στα δύσκολα. Μερικοί προτιμούν τον μοναχικό δρόμο και την νομοτελειακή εξέλιξη των πραγμάτων. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο; Ή, μπόρα είναι, θα περάσει;

13 σχόλια:

venthesikymi είπε...

Revolution και αν δεν έχεις τίποτα να χάσεις Destruction. Έχεις;

Underwater είπε...

Η καταστροφή θα ήταν λυτρωτική γιατί νομοτελειακά σχεδόν πάντα ακολουθεί η αναγέννηση.
Δυστυχώς όμως εμείς είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε αργά και βασανιστικά όλη την κατρακύλα μέχι τον πάτο του μαγγανοπήγαδου (αν έχει πάτο, γιατί υποψιάζομαι το αντίθετο).

Ελληνας Ναύτης είπε...

Giati tosi mavrila? Sto kato kato ekloges diavazo erhondai, pathos gia tin Tino yparhei, idiaitera katatopismenoi faineste ara giati to blog na min ginei psifodeltio? Mia idea einai kai auti.
Telos i grinia kai arhi me siggekrimenes protaseis.
Allios einai ligo kourastiko.

Underwater είπε...

Τα μέτωπα είναι πολλά φίλε/η Matelot grec. Καλή σου εβδομάδα εκεί στα ξένα.

Underwater είπε...

p.s. Φίδι έκανα κλικ στη φωτο και γράφει τίτλο sunrise+cows. Ομολογώ τις αγελάδες δεν τις είχα προσέξει. Άσε που νόμιζα πως είσαι μόνο γεωργός. Ασχολήσε και με κτηνοτροφικά?

αμμοδύτης είπε...

να μην κανεις κλικ σε εικόνες underwater, δεν ξέρεις τι θα σου βγεί...

matelot grec, μου αρέσουν οι προκλήσεις και θα σου προτείνω μεθοδολογία: θα κάνουμε μια λίστα από θέματα. Τα θέματα θα είναι αυτά που θα περιλάβουμε σε διαδικτυκό debate και θα καταλήξουμε σε πλατφόρμα. Στο δηλώνω από τώρα, ΕΣΥ θα είσαι υποψήφιος/α, εγώ θα είμαι σύμβουλός σου στην πορεία.

Ετοιμος/η; Πάμε:

Νερά
Γεωργία
Τουρισμός
Τοπική αυτοδιοίηκηση
Πολιτισμός
Ενέργεια
Υποδομες
Δρόμοι
Περιβάλλον
Παράδοση
Χρηματοδότηση
Ευρωπαϊκή Ενωση

Σε παρακαλώ να αρχίσεις να συμπληρωνεις ή να τροποποιείς. Εχει μια μεγαλύτερη λιστα προεκλογικών θεμάτων στην Ανάπτυξη (01) ή (02).

Ελληνα ναύτη, παράλληλα με την θεματολογία, να αρχίσεις να σκέφτεσαι το θέμα νερού, για να τοποθετηθούμε διεξοδικά εν όψει και κάποιας ημερίδας που γίνεται στην Χώρα, μεθάυριο.

Underwater, μοιάζεις των κινητοποιήσεων. Ασχολήσου με τα θέματα, με τις προτάσεις και διεύρυνε, αν δεν βαριέσαι την λίστα των «διαβουλευομένων»

Νομίζετε ότι ήταν κουραστικό μέχρι τώρα, για να σας δω επί τω έργω.

Underwater είπε...

Φίδι μπορεί ως ένα βαθμό αυτό που κάνουμε εδώ να είναι πολιτική αφού σχολιάζουμε και παίρνουμε θέση στα τρέχοντα θέματα.
Αλλά πιστεύεις ειλικρινά πως θα θέλαμε να εμπλακούμε με την πολιτική?
Η ιδιαιτερότητα των bloggers είναι οτι συνήθως κρατάνε κάποιες αποστάσεις απ'το 'σύστημα'. Και στην τελική μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση και εκτός ΔΣ. Ενημερώνοντας τον κόσμο.

αμμοδύτης είπε...

αγαπητέ underwater, ούτε πολιτική έχω όρεξη να κάνω, και σίγουρα δεν «ενημερώνω», δεν είμαι δημοσιογράφος. Καμιά φορά επαναλμβάνω αυτά΄που ακούω και αν είναι επίμαχα τα διασταυρώνω.

Σε θέματα που έχω επαγγελματική ή «επιστημονική» άποψη, την λέω, χωρίς να επικαλούμαι το αλάνθαστο.

Όταν καποιος «προκαλεί» μου αρέσει να ανταποκρίνομαι. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην ανταπόκριση, ο προκαλών ή δεν το εννοούσε ή είναι «προβοκάτορας».

Ωστόσο το blog αυτό τριγυρνάει γύρω από θέματα που μου-μας αρέσουν ή δεν αρέσουν στο νησί, και να βγει καμιά ιδέα, τόσο το καλύτερο.

Μου αρέσει η ιδέα της πολιτικής πλατφόρμας, ιδίως το κομμάτι που λέει ότι «πρέπει να εκλεγούμε με την πλατφόρμα». Λέω να ξεκινήσω (ή μάλλον να συνεχίσω με τα νερά), αφού έχει και ημερίδα...

Ανώνυμος είπε...

λες να σε διαβάσει κανείς; μπορεί να τους κουράζεις!!

Underwater είπε...

Εσύ πάντως ανώνυμε διαβάζεις. Που ξέρεις μπορεί να διαβάζουν κι άλλοι.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ammodyti, provocatoras den eimai apla treho gia ena deadline.
Sou stelno 2 sites gia arhi

To proto dinei mia vasi gia to provlima
http://reports.eea.europa.eu/92-9167-056-1/en/page003.html

to deutero dinei kapies lyseis.
www.sydneywater.com.au/SavingWater

tha epaneltho. Oso gia ypopsifios makari na eimoun ellada alla apo edo pou eimai dyskolo to vlepo pros to paron.

αμμοδύτης είπε...

το ξέρω ότι δεν είσαι προβοκάτορας ναύτη, καταλαβάινω ότι τρέχεις, αλλά τι να σου κάνω τώρα μπήκαμε στο χορό!

αμμοδύτης είπε...

matelot grec, σε καλύπτουν τα «νερά» στιες επόμενες αναρτήσεις; αύριο έχουν οι Αρχηγοί ημερίδα για το θέμα.