Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Οικονομία νερού

Το φαινόμενο δεν είναι Τηνιακό ή καν Ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Όλα τα μέτρα έχουν σαν περίληψη την οικονομία, με δευτερεύουσα έμφαση σε εξωτικές αφαλατώσεις ή ανακυκλώσεις λυμάτων.

Το μοντέλο στο νησί μας το ξέρουν πολύ καλά όσοι είναι πάνω από 40 ή 50 ετών στα χωριά. Πριν 40-50 χρόνια, οι οργανωμένοι οικισμοί ήταν κοντά σε πηγή, με κάποια προστασία από τον αέρα, μακριά από την θάλασσα και τις απειλές της, κατά προτίμηση με καλλιεργήσιμη γη. Αν κοιτάξετε τα παραδοσιακά χωριά της Τήνου όλα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

Οι νοικοκυρές κουβαλούσαν 30-50 λίτρα νερό την ημέρα για το μαγείρεμα, την καθαριότητα και τις όποιες σπιτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των λίγων λουλουδιών στην αυλή. Το νερό από το ξέπλυμα των πιάτων ανακυκλωνόταν στις κότες ή το γουρούνι. Δεν υπήρχαν υγροί «βόθροι» γιατί δεν υπήρχε νερό.

Τα ρούχα πλένονταν στο πλυσταριό κοντά στην πηγή. Το νερό διοχετευόταν με χαντάκια υδραγωγούς (υνταγούς) σε περιβόλια, με αυστηρά προκαθορισμένα και τηρούμενα ωράρια. Φυσικά οι τουαλέτες ήταν στεγνές. Δεν υπήρχαν μέσα για μεταφορά ή βαθειά πηγάδια ή γεωτρήσεις. Τα επιφανειακά πηγάδια δούλευαν με «μπαλάγκο», χαμηλής τεχνολογίας και εντάσεως εργασίας.

Με αυτές τις προδιαγραφές, το νησί συντήρησε πολλές δεκάδες χιλιάδες σε δύσκολους καιρούς.

Άρχοντες και μελετητές, είναι δύσκολο να γυρίσετε το ρολόϊ πίσω στο 1950 ή το 1650. Αλλά να ξέρετε, ότι η οικονομία και η επιβολή της είναι το πρώτο σας μέλημα. Τα πρώτα 5 ή 10 κυβικά σε φιλική τιμή και από εκεί κλιμακούμενο τιμολόγιο. Θες κύριε να πλένεις σκάλα με λάστιχο; €1.000 ευρώ. Θες πισίνα; €100.000. Η τιμολογιακή πολιτική είναι το πρώτο σας εργαλείο.

Μην ντρέπεστε. Και η Νέα Υόρκη πέρασε λειψυδρία. Ο Δήμος παροτρύνε τον κόσμο να μην τραβάει το καζανάκι παρά μόνο όταν «απολύτως απαραίτητο».

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανείς πόσους μήνες παραμένει το γεωτρύπανο στο νησί για να 'βολέψει' τις παράνομες (με άδεια ή μη) γεωτρήσεις?

Ανώνυμος είπε...

Και η αστυνομία τι κάνει;

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί δεν κάνεις μια ανώνυμη καταγγελία στην αστυνομία. Η αστυνομία δέχεται ανώνυμες καταγγελίες και μην αγχώνεσαι, δεν γίνεσαι πληροφοριοδότης, η αστυνομία ξέρει το σύστημα εκβιασμών και καταπίεσης που ασκούν λίγοι πονηροί.

Ανώνυμος είπε...

Αστυνομία? Η αστυνομία ειδοποιεί πρώτα τον δήμαρχο και τον ενδιαφερόμενο εργολάβο. Αυτός της λέει τί ώρα να περάσει απ'τον τόπο του 'εγκλήματος' για να προλάβει να τα μαζέψει.
Συμβουλή: κρατάτε πάντα μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και βγάλτε τους (ή κάντε οτι τους βγάζετε) φωτογραφίες. Ο γεωτρυπανάς θα φοβηθεί μην του γίνει κατάσχεση στο μηχάνημα και θα φύγει.

Ανώνυμος είπε...

Τιμολογιακή πολιτική που να μην επιβαρύνει τους συντηρητικούς, όχι πλούσιους καταναλωτές, και να χρεώνει ΔΥΣΘΕΩΡΑΤΑ αυτούς που εκμεταλλεύονται το σύστημα λύνει πάνω από 50% του προβλήματος.

Και να σταματήσουν τα δημοτικά βυτία. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι έχει πολλά ιδιωτικά μπαξίσια αυτή η δουλεία, Δήμαρχε. Θα άφηνες τις μαϊμουδίτσες να φορτώνουν και να μεταφέρουν πετρέλαιο; γιατί τις αφήνεις να μεταφέρουν νερό;

Underwater είπε...

Η τιμολογιακή πολιτική από μόνη της δεν σώζει. Θα γέμιζε ο τόπος παράνομες γεωτρήσεις. Χρειάζονται κι άλλα συμπληρωματικά μέτρα.

αμμοδύτης είπε...

συμφωνώ, underwater, έχω 5-6 αναρτήσεις συνολικά, στην τελευταία ελπίζω να δέσει (κι αν βρέξει ως αύριο στην Τήνο, ακόμα καλύτερα --όχι για τις πεπονιές...)

zavodiniakia είπε...

Το νερό, σαν την ενέργεια παραπέμπει σε επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής. Υπάρχει η «Μύκονος», υπάρχει και η μεσαιωνική Τήνος. Καμιά φορά αναρωτιεμαι αν δεν προτιμώ το δεύτερο

Ανώνυμος είπε...

στην Μύκονο δεν μοιάζουν να εχουν πρόβλημα με νερό ή πισίνες

zavodiniakia είπε...

«κακιά αδερφή» στην Μύκονο το πληρώνουν καλά νομίζω. Ο Δήμος εκει ξέρει ότι ο τουρισμός του είναι «βιομηχανία». Οι περισσότεροι έχουν ατομικές δεξαμενές, μαζεύουν βρόχινο, έχουν μια «Λειβάδα» που δεν χάνει από παντού. Μύκονος.

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια στη Λιβάδα τί φτιάχνουν? Πέρασα πριν 10 μέρες και είδα χωματουργικά και κάτι άθλια γκρι κτίσματα που έχουν σκορπίσει κάτω στη λεκάνη και σε διάφορα σημεία του δρόμου.

Ανώνυμος είπε...

ta ktismata eínai anaptyxiakes apothikes to filou me thn kordela

Ανώνυμος είπε...

Θα ακουστούν διάφορα μεθαύριο, από γραφειοκράτες και χωματουργούς. Οι χωματουργοί θα ζητήσουν να γίνουν σήραγγες, να μετακινηθούν βουνά, δρόμοι, πολλοί δρόμοι και φράγματα με επενδυση από μαρμαρόπλακες. ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΑΚΙ

Ανώνυμος είπε...

Μοιάζουν περισσότερα με στρατιωτικά φυλάκια. Και να φανταστείς οτι είναι μέσα σε περιοχή Natura! ήθελα να ήξερα δεν τα βλέπει κανείς?

Ανώνυμος είπε...

φύλακες για να μην φεύγει το νερό :-)

Ανώνυμος είπε...

Είδα στη περιοχή σου καινούργιο γαλαβανιζέ τεράστιο φορητό βυτίο, έχετε πρόβλημα;Η να πούμε καλές δουλειές στο ιδιοκτήτη.
Είδα τέτοια γκρί αποθήκη και πάνω απο την ανεμογενήτρια δίπλα σε χωράφι με λιβιά καινούργια μόδα;
Ακόμη είδα να κατεβρέχουν τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί προς το λατομείο απο όπου πέρνουν τα υλικά για το λιμάνι οικολογική ευσθησία η να σε χ@@@ Γιάννη να σε αλοίψω μέλι.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είναι παρατηρητήρια πουλιών? To bird watching ειναι πολύ της μόδας.

αμμοδύτης είπε...

γεια σου φίλε παράξενε,
έτρεχα χτές και σήμερα δεν πρόσεξα βυτίο αλλά ποιός ξέρει... μικρό το νησί. χαίρομαι που σε «βλέπω»