Γιατί μου αρέσουν τα παλιά κτίσματα περισσότερο από τα καινούργια;
Μέγεθος: Οι παλιοί έλεγαν «σπίτι όσο χωρείς, χωράφι όσο μπορείς». Ύψος: Κάπως το ύψος των καινούργιων παραβιάζει κάποια χρυσή τομή. Πλαστικότητα στις επιφάνειες: Τα παλιά σπίτια έχουν καμπύλες, σαν χειροποίητα πιθάρια ή κανάτια. Επιθετικές ευθείες. Σε κανένα παλιό σπίτι δεν θα δεις τις ευθείες και τις αλφαδιές των καινούργιων. Αρμονία με το τοπίο: οι ξερολιθιές είναι ισοϋψείς που αντανακλούν το σχήμα του βουνού και την κούραση του αγρότη.
Το καινούργιο σπίτι, ακόμα και αυτό, που είναι μια χαρά, σε αυτό το τοπίο είναι ξένο. Φαίνεται η μπουλντόζα που πέρασε, η προσπάθεια του χειριστή να τα ισιώσει, η έλλειψη φαντασίας του πετρά που έβαλε ένα ράμμα και το ακολουθεί πιστά. Πάσχει από «αποκαμπύλωση», είναι προβλέψιμο, και γραμμικό, χωρίς ατέλειες. Συγκρίνετέ το με το «Εκτός σχεδίου 002» της 22ας Μαΐου.
Η πέτρινη επένδυση βοηθάει με το χρώμα, αλλά φαίνεται από μακριά το μπετό από μέσα. Βέβαια, αυτό είναι από τα συμπαθητικά, και για αυτό το έβαλα…
4 σχόλια:
το συγκεκριμένο της φωτογραφίας είναι από τα συμπαθητικά.
Μα για αυτό το έβαλα... Είναι πολύ εύκολο να βάλω από «τα άλλα», μα θα στενοχωρήσω κόσμο.
Ωστόσο και αυτό δεν θα ήταν τόσο δα πιο ωραίο αν είχε μια δυο καμπύλες στις ξερολιθιές;
Ξεχνάς οτι οι περισσότεροι νέοι τοίχοι που βλέπεις δεν είναι καν ξερολιθιά. Είναι άλλο πράγμα. Άλλα τα υλικά τους, άλλη η χρησιμότητά τους, άλλο το προσδόκιμο ζωής τους, άλλα φορτία κουβαλάνε. Μην περιμένεις ίδια εικόνα. Πάλι επιτιδευμένο θα βγει.
Μα ξεχνάτε το σκάνδαλο πριν λίγα χρόνια με τα ιδιωτικά ξωκκλήσια ? Ηταν απλό. Μια φτηνή άδεια απ τη Ναοδομία και έφτιαχνες μια βίλα δίπλα απο ένα ξωκκλήσι . Ενας άλλος έκανε και ενοικιαζόμενα δίπλα στον "άγιο" . Επρεπε να το παρακάνει κάποιος με μια "μπαλκονάτη" εκκλησία για να πάρει μπρός ο έλεγχος . Ο ξένος είναι ξένος. Ετσι του έφτιαξαν τα σχέδια θαμπώθηκε , είχε απωθημένο , έφτιαξε αυτό που έφτιαξε. Κοιτάξτε και τα έργα υμών των ιδίων !!!
Δημοσίευση σχολίου