Η Βενετία μάλλον ξεκίνησε την ανεξάρτητη πορεία της όταν κατέρρευσε το Βυζάντιο στην Ιταλία μετά τον θάνατο του Ιουστινιανού. Έμεινε περίπου Βυζαντινή επαρχία μέχρι το 750. Από τον 10ο αιώνα ήταν ανεξάρτητοι σύμμαχοι των Βυζαντινών. Βοήθησαν εναντίων των Σαρακηνών. Ο Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος τους απήλλαξε από φορολογίες, και χάρη σε αυτό έγινε η Βενετία ναυτική υπερδύναμη.
Η Γαληνότατη ήταν αυτοκρατορία; ή ήταν αφηρημένη έννοια; Ο «ιμπεριαλισμός» τους ήταν ευκαιριακός. Έγιναν πλούσιοι από το εμπόριο, συλλέγοντας προϊόντα της Ανατολής και πουλώντας τα στην Δύση. Η «αυτοκρατορία» τους υπήρχε μόνο για την προστασία αυτής της δραστηριότητας. Δεν έκαναν εξαγωγές ιδεολογίας. Δεν ίδρυσαν κράτη κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους. Δεν ήταν προσηλυτιστές ή φανατικοί. Ο πληθυσμός της δεν ξεπέρασε τις 170.000 ψυχές. Στην Τήνο η στρατιωτική παρουσία ήταν 10 ή 20;
Δεν θα μπω στο αν ήταν καλοί για την Τήνο ή όχι, τουλάχιστον όχι εδώ. Σίγουρα οι πόλεμοί τους με τους Τούρκους πρέπει να εξουθένωσαν τον κόσμο. Αλλά κάπου διάβαζα στον Βακαλόπουλο, ότι σχολίασε Βενετός επισκέπτης στην Τήνο του Μεσαίωνα, ότι η χαμηλή φορολογία και η χαλαρή είσπραξη των φόρων είχε σαν συνέπεια την οικονομική άνθηση και ευημερία.
Ρομαντικό το μέρος, αλλά το Supply side Economics είναι μουσική στα αυτιά μου!
Η Βενετία έχει και πραγματική μουσική… εκτός από τον Albinoni, της εικόνας, άλλοι διάσημοι Βενετοί ήταν o Gabrieli, o Monteverdi και ο Vivaldi.
4 σχόλια:
του Αλογοσκούφη να το στείλεις αυτό
τώρα πήγες σε άλλη διάσταση φίδι, ή κάνω λάθος;
υπάρχουν πολλές πτυχες: η μία είναι ότι ο blogger γράφει αυτά που τον ενιδαφέρουν. Ή αυτά που ενδιαφέρουν τους σχολιαστές του, εφ' όσον ενδιαφέρουν και τον ίδιο. Ή ενθαρρύνει τους πάντες να ξεκινήσουν blog με τις δικές τους απόψεις... ή δεν γραφει τίποτα και πάει αλλού.
μην νομίζετε ότι με συγκινεί να γράφω για το τι θέλει ή δεν θέλει ή γιατί θέλει ή γιατί δεν θέλει ο καθένας εμπλεκόμενος στην εξέλιξη του νησιού. Να ξαναπάτε στην ανάρτηση με τον Σκωτσέζο που παίζει πίπιζα με φόντο την πυρκαγιά... Ο Χ.Μ. ίσως είχε δίκιο
μήπως να πιάσουμε το θέμα της ανάπτυξης μέσω φοροδιαφυγής;
Δημοσίευση σχολίου