Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Τοπίο


Οι αγορές, εν τω μεταξύ, προσπαθούν να αποφασίσουν ποιας χώρας η παρέμβαση θα δώσει λύση στα αδιέξοδα. Η Νέα Υόρκη, επιθετική, κάνει σκαμπανεβάσματα, με όγκο και νευρικότητα, τουλάχιστον η αγορά υπάρχει. Η Ευρώπη δείχνει ότι δεν είναι ενωμένη. Εμείς μοιάζουμε να περνάμε στην Γερμανική σφαίρα επιρροής. Βασικά είμαστε σχεδόν χρεοκοπημένοι, σαν Νεοελληνικό Κράτος, σίγουρα ηθικά, και μάλλον και οικονομικά… Θα δείξει.

Το πετρέλαιο στα $47, δεν έχει φανεί η πτώση στα ελληνικά βενζινάδικα (περίεργο… λέτε να είναι φιξαρισμένες οι τιμές;)… Ωστόσο, χαίρομαι γιατί θα εξανεμιστούν τα περισσότερα σχέδια για ανεμογεννήτριες. Με ρώτησε ένας καλός σχολιαστής γιατί είμαι τόσο αρνητικός. Του είπα τους τεχνοκρατικούς και οικονομικούς λόγους, θα σας δώσω άλλον ένα: Το ελληνικό τοπίο είναι μοναδικό, και πολύτιμο και δεν περισσεύει ούτε είναι για πέταμα…

Η φωτογραφία είναι από τον Φωτοδότη Νάξου

3 σχόλια:

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Στην περιοχή της φωτογραφίας και μέσα σ' ένα μαγευτικό τοπίο με υπεραιωνόβιες βελανιδιές βρίσκεται η μονή Χριστού Φωτοδότη (Μεταμόρφωσης Σωτήρος), 300μ περίπου από τον οικισμό του Δανακού.

Αρχικά το Καθολικό της μονής αποτελούσε τρίκλιτη κιονοστήριχτη παλαιοχριστιανική βασιλική. Από τα μέσα του 16ου αι. είναι Μετόχι της Μονής του Μεγάλου Θεολόγου της Πάτμου ενώ τότε μάλλον μετατράπηκε ο ναός σε ιδιότυπο τρουλαίο τετρακιόνιο με νάρθηκα ώστε να εξυπηρετήσει την καθ’ύψος επέκταση της μονής.
Διασώζονται ελάχιστα λείψανα εικονομαχικού διακόσμου.

Εκτεταμένες αναστυλωτικές εργασίες πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη μονή από το Υπ. Πολιτισμού.

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα τοπία είναι σημαντικά όχι μόνο το ελληνικό. Όμως σε πειοχές με μηδενικές κίσεις οι ανεμογεννήτριες 'ενοχλούν' λιγότερο. Είναι τρελό να γαζώνουμε τα βουνά μας με δρόμους και αιολικά πάρκα.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε τί κάναν οι Γάλλοι για να προστατέψουν το τοπίο. Απαγόρεψαν από το 1800 την βοσκή των κατσικιών. Γιαυτό στη μεσογειακή Προβηγκία αυτά που σε εμάς είναι κακομοίρικα πουρνάρια εκεί είναι αιωνόβιες βελανιδιές. Αν λοιπόν το τοπίο στη Νάξο αξίζει τόσο που βιάζεται από τις ανεμογεννήτριες, ας δείξουν και οι Ναξιώτες την αγάπη τους στον τόπο τους έμπρακτα περιορίζοντας τα κατσίκια. Πλέον δεν μπορούμε να στεκόμαστε στα μεγάλα λόγια που δεν κοστίζουν τίποτε, μόνο οι πράξεις θα έχουν αποτέλεσμα.