Μου έλεγε φίλος που δεν λέει ψέματα, και μάλλον καταλαβαίνει πιο πολλά από μένα:
«Δεν υπάρχουν ξένοι δάκτυλοι στους δρόμους. Υπάρχουν αντιεξουσιαστές που πιστεύουν ότι είναι …καλό να σπάνε τράπεζες και εταιρίες με απρόσιτα καταναλωτικά». Κατά τον φίλο μου, οι τράπεζες πρεσβεύουν αυτό που ακούγεται από εδώ και από εκεί , τα απρόσιτα καταναλωτικά είναι …απρόσιτα, και το MEGA είναι ...«χυδαία παραπληροφόρηση». Και εγώ μπορεί να δέχομαι μερικά από αυτά, αλλά λόγω ηλικίας, ή ψυχοσύνθεσης, ή γεμάτου στομαχιού, δεν πετάω πέτρες ή μολότοφ, και ούτε, φυσικά το εγκρίνω. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι, που νόμιμα – παράνομα το κάνουν, και έχουν διεθνή διαδικτύωση.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα περιθωριακά στοιχεία αυτοί που χαρακτηρίζονται «ακροδεξιοί». Υπαινίσσεται ο φίλος μου ότι «αυτοί σίγουρα συνεργάζονται με αυτό που λένε παρακράτος, και ότι το παρακράτος μπορεί να έχει παρακλάδια και στο Κράτος». Το λέω πολύ πιο ήπια από ό,τι μου το είπε. Αυτοί οι «ακροδεξιοί» με το «παρακράτος», λέει πράγματι «σπάνε όχι μόνο τα πολυτελείας, αλλά και τα μικρομεσαία, για να ξεσηκώσουν τον κόσμο ενάντια στους αντιεξουσιαστές, με κίνητρο την αποδοχή της καταστολής από την μεσαία τάξη».
Το πράγμα περιπλέκεται με τα «πακέτα» κρατικής ενίσχυσης στους πληγέντες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει, «αυτό δίνει κίνητρο σε αρκετούς μικρομεσαίους να τα σπάσουν για να πάρουν το δεκαχίλιαρο»!;
Και, καταλήγει, «θυμάσαι τι λέγαμε για τη Χούντα; κακή, αλλά χάρισε τα δάνεια». Όλα αυτά με ζορίζουν γιατί νόμιζα είχαν τελειώσει και είχαν ξεπεραστεί.
Μου είπε και ένα τελευταίο: «Μην φοβάσαι τα παιδιά της σημερινής μεσαίας τάξης. Να φοβάσαι τα παιδιά των μεταναστών! Αυτοί δεν είναι μετανάστες με το κεφάλι κάτω, είναι Έλληνες, ανένταχτοι, περιθωριοποιημένοι, με απαιτήσεις και εν δυνάμει μαχητικοί. Αυτούς θα πιάσει ο ξένος δάκτυλος».
Είπα στον φίλο μου να τα γράψει και να μου τα στείλει και είπε: «μπα άσε, κάτι τέτοια τα ψάχνουν! Γράψ’ τα εσύ να ψάχνουν εσένα»
Τα λέγαμε αυτά πριν μία ή δύο μέρες, πριν αρχίσουν να παίζουν οι διαμαρτυρίες σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Και σκέπτομαι εγώ: Η Ευρώπη διχάζεται, ο φτωχός Νότος…να τον ο «ξένος δάκτυλος»… ή ψευδαίσθηση είναι, για εγχώρια κατανάλωση;… ή ο κόσμος ξέρει ότι έρχονται δύσκολα και οι πιο τολμηροί ξεσηκώνονται;
Από τα τέλη Αυγούστου ανησυχώ, αλλά αισθάνομαι ανήμπορος, πέρα από τις τεχνοκρατικές, προδιαγεγραμμένες κινήσεις.
8 σχόλια:
Το σκηνικό υπήρχε: μια γενιά που έχει μεν κάποια άνεση (σε σχέση με το 1940 ας πούμε), αλλά προσδοκά μείωση και ανέχεια: ανησυχία και ανασφάλεια. Χρεώθηκε η παλιά γενιά για να ζήσει καλύτερα, αλλά σε βάρος της νέας γενιάς, και φαίνεται. Κόσμος, κάθε ηλικίας, που αντιμετωπίζει τον περίγυρό του με κυνισμό, δυσπιστία, φθόνο και αντιπάθεια. Δεν πιστεύει πια τους παραμυθάδες στην τηλεόραση, έχει αηδιάσει από 4 ή 14 χρόνια κρατικής κακοδιαχείρισης και απάτης, δεν έχει πια ινδάλματα, έστω και τις απατηλές ιδεολογίες του παρελθόντος.
Ο χορός του παραλόγου μεταξύ «αντιεξουσιαστών» και «παρακράτους» που αναφέρεις. Έχω αρχίσει και το πιστεύω αυτό το περί «κλίματος για αποδοχή της καταστολής από την μεσαία τάξη». Και σε όλη αυτή την ένταση και την κουφόβραση, έγινε και η στραβή στα Εξάρχεια. Από εδώ και πέρα, η «οικονομική κρίση» που γράφεις, θα είναι κοινωνική κρίση. Πες το θεωρία χάους, πες το ασύμετρη εξέλιξη, πες το ανεξέλεγκτη κατάσταση.
θα γεμίσουμε αναλύσεις θεωρίας χάους
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:
«είναι τουλάχιστον αφελές να πιστέψει κανείς πως όλα όσα διαδραματίζονται από τους δήθεν αντιεξουσιαστές, όπως τους έχει βαφτίσει η αστική προπαγάνδα,με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου από τις δυνάμεις καταστολής,δηλαδή οι φωτιές,τα συντονισμένα και ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της χώρας τυφλά χτυπήματα,αποτελούν αυθόρμητη έκφραση αγανάκτησης απέναντι στην κρατική βία ή κίνημα ενάντια στην κρατική καταστολή»
«οργάνωση και επιτελεία εντός και εκτός επικράτειας για τη στήριξη της αστικής εξουσίας»
«σύμπραξης δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς»
Η θεωρίες του Χάους είναι, βασικά, μαθηματικά: αναφέρονται σε μη γραμμικά δυναμικά συστήματα. «Μη γραμμικό» για όσους δεν θυμούνται σημαίνει ότι περιγράφεται από εξισώσεις όπου οι μεταβλητές είναι «στο τετράγωνο», «στον κύβο», και τέτοια. Δηλάδη μικρή αλλαγή στην μεταβλητή, έχει μεγάλο αποτέλεσμα.
Η εφαρμογή μαθηματικών σε κοινωνικά μοντέλα, δεν είναι πάντα ασφαλής
η Αλέκα την έπεσε τον Αλέκο και τον Αλέξη
όλα αυτα τα βαθια μας αφήνουν λιγο αδιάφορους. Εδώ να βρέξει τρώμε. Αν δεν βρέξει δεν τρώμε. Και αν δεν δουλεύουμε από την ανατολή ως την δύση, δεν τρώμε ούτως ή άλλως. Έτσι εμας δεν μας πιάνουν τα πολύπλοκα ου λές. Μόνο ο καιρός.
Θα έπρεπε να ενσωματώσουμε τους μετανάστες και τα παιδιά τους που θέλουν να αισθάνονται Έλληνες. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα έχουμε τέτοια προβλήματα στο μέλλον
καλό φίλο έχεις, και κολλάει και με αυτά του Ριζοσπάστη
Δημοσίευση σχολίου