Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Μιά άλλη άποψη


Ενώ πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν την περίοδο των Χριστουγέννων τονωτική για την οικονομία, άλλοι την θεωρούν αρνητική και ζημιογόνα. Οι τελευταίοι επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τι πληρώνει κανείς για τα δώρα που χαρίζει, σε σχέση με το τι θα πλήρωνε (αν θα πλήρωνε) ο παραλήπτης των δώρων. Κοινώς, «πεταμένα λεφτά».

Οι Αμερικάνοι που είναι πιο αμείλικτοι σε κάτι τέτοια εκτιμούν ότι, στην Αμερική, το ύψος της ζημιάς από τα «πεταμένα λεφτά» είναι $4 δισεκατομμύρια! Και σε αυτά πρέπει να προστεθούν ο μπελάς του να φυλάξεις τα αμφιβόλου χρησιμότητας δώρα και να πετάξεις τα περιτυλίγματα (άσε τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις).

Οι παλαιότεροι, δεν θυμούνται πάντως τέτοιο άγχος για δώρα. Σίγουρα όχι τα Χριστούγεννα. Μετά το 1955-60 εμφανίστηκε ο Άγιος Βασίλης στην Αθήνα (αλλά την Πρωτοχρονιά), ενώ την ίδια περίοδο, στην επαρχία της Αγγλίας, το δώρο των Χριστουγέννων ήταν ένα …γλυκό. Αυτά σε περιόδους Ebenezer Scrooge

Ωστόσο για μία εντελώς διαφορετική απεικόνιση του «πνεύματος των Χριστουγέννων» που τάσσεται υπέρ του μισάνθρωπου σπαγκοραμμένου Scrooge, δείτε εδώ (και συγγνώμη, δεν έχει υπότιτλους και δεν έιναι καθόλου ...φιλανθρωπικό):
http://www.youtube.com/watch?v=qNkvM1BSwy0

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πω πω γκρίνια!