Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος


Για να πληρώσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις του πολέμου του 1897, παραχωρήσαμε στην Επιτροπή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου τα έσοδα από τα μονοπώλια αλατιού, πετρελαίου, σπίρτων, τραπουλόχαρτων, τσιγαρόχαρτου, καπνού και σμυρίδας Νάξου.

Οι Τούρκοι φαίνεται δεν πολυτηρούσαν τις συνθήκες του 1878 και του 1868 στην Κρήτη, και τα κοπέλια ήταν ξεσηκωμένα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (πάντα αυτές) παρενέβησαν για δικαιώματα των δικών μας αλλά οι άλλοι Κρητικοί, οι Μουσουλμάνοι αντιδρούσαν βίαια... Ο πόλεμος του ’97 είχε σαν αιτία, ή αφορμή, την Κρήτη.

Η αντιπολίτευση του Δημητρίου Ράλλη κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Θεόδωρο Δηλιγιάννη ότι αδυνατούσε να χειριστεί τα Εθνικά Θέματα. Ο Ράλλης, ήταν, κατά τα γραφόμενα ««όπου φυσούσε ο άνεμος». Χαρακτηρίστηκε, μαζί με την ομάδα του, σαν "σπείρα πατριδοκαπήλων και εξ ατομικών συμφερόντων αυτοανακηρυττομένων πατριωτών". Ο Κορδάτος υποστηρίζει ότι τον Δ. Ράλλη είχαν πιθανόν πλησιάσει Γερμανοί πράκτορες. (Οι Αυστριακοί ήταν στις «Μεγάλες Δυνάμεις», οι Γερμανοί δεν ήταν…). Δεν κατάλαβα πως ο Βασιλιάς Γεώργιος το έπαιζε συντηρητικός και ο γιος του πατριώτης…

Τα του πολέμου του Μαύρου ’97 είναι γνωστά. Φαίνεται ότι ο …Τσάρος προέτρεψε τον Σουλτάνο να μην περάσει νότια των Θερμοπυλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: