Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Κλειστό σύστημα

Μπορεί να με έχουν επηρεάσει τα λόγια σχολιαστών ή να ξεκίνησα την μέρα μου στενοχωρημένος, ή να ψυχανεμίζομαι την πραγματικότητα που, φοβάμαι δεν μου αρέσει. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, έλεγε το τραγούδι. Η ελευθερία, στην Τήνο, είναι για μένα, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής, που όλοι μου λένε δεν θα συνεχίσει για πάντα. Θέλω να κάνουν όλοι λάθος.

Πείτε το αειφορία, πείτε το νησιωτικότητα, πείτε το νοσταλγία. Αλλά, φίλοι και Άρχοντες, το νησί είναι ένα «κλειστό σύστημα» που ζει από τον ουρανό την γη και τα καράβια που πηγαινοέρχονται. Ρωτήστε κάποιον μεγάλο επίσημο επισκέπτη, κατά προτίμηση μηχανολόγο, τι είναι «κλειστό σύστημα»;

Άρχοντες και Εξωγενείς Μανδαρίνοι. Όσο παρεκκλίνετε από το «παραδοσιακό», όσο βασίζεστε σε χωματουργικά, τσιμέντα, και μεγάλα έργα, τόσο καταδικάζετε το νησί σε τέλος (ή το πολύ στο να γίνει Κυψέλη). Κατάλάβετέ το. Αν σας αρέσει η Κυψέλη, τα διαμερίσματα είναι τόσο υποβιβασμένα που είναι σχεδόν τσάμπα. Να πάτε εκεί.

Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας. Ρωτήστε αυτά, πως το φαντάζονται το μέλλον τους; πως φαντάζονται το νησί τους; Ό, τι σας πουν.

11 σχόλια:

Underwater είπε...

Ωραίο αισιόδοξο ξεκίνημα της ημέρας...
Το σύστημα αυτόματης πλοήγησης φίλε αμμοδύτη δεν καταλαβαίνει αυτά που λες. Τα customised συστήματα θέλουν σκέψη, ανθρώπους, όραμα, εμπεριέχουν πολιτικό και οικονομικό ρίσκο. Απ'την άλλη μόνο έτσι μπορούμε να αγγίξουμε την πραγματική ευημερία. Σε μέρη όπως η Τήνος ισχύει πραγματικά η αρχή του less is more.

Ανώνυμος είπε...

Το οικονομικό ρίσκο underwater είναι εμπρόθεσμο. Μακροπρόθεσμα θα βγούμε σίγουρα κερδισμένοι αν είμαστε εγκρατείς.

Ανώνυμος είπε...

όλοι δίκιο έχετε, αλλά φοβάμαι μήπως το πρόβλημα «επικοινωνίας» είναι, απλά, πρόβλημα λεξιλογίου. Αν μιλάμε από άλλη διάσταση σιγά μην καταλάβει κανείς τι λέμε, ακόμα κι αν θέλει.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω το παράδειγμα Κυψέλης πρέπει να τονιστεί, για αυτό θα το πώ εγώ απλά:

ΑΡΧΟΝΤΕΣ! Υπάρχει η Τήνος που ξέρετε, και η Κυψέλη που επίσης ξέρετε. Δεν λέω καλύτερο το ένα από το άλλο, απλά διαφορετικό.

Η Κυψέλη θεωρείται πια υποβαθμισμένη Αθήνα. Εγω μένω στην Κυψέλη, γιατι εδώ μεγάλωσα. Οι περισσότεροι γείτονές μου είναι όχι πλούσιοι αλλοδαποί. Αν με έπαιρνε, θα πήγαινα στην Εκάλη ή στην Τήνο, μόνιμα, γιατί εκεί είναι πιο ωραία.

Αν με τα μυαλά σας κάνετε και την Τήνο, Κυψέλη, θα είναι μια από τα ίδια. Ξεκολήστε από το ιδανικό της Κυψέλης, δεν είναι ωραίο, δεν πουλάει, τα παιδιά σας θα σας φτύνουν και θα μετακομίσουν. Στην Τήνο και στην Κυψέλη δεν θα θέλουν να είναι. Φτιάξτε τους ένα καλύτερο αύριο.

Φίδι, πάρε λίγες φωτογραφίες της Χώρας. Είναι πιο άσχημη από την Κυψέλη. Ίσως το καταλάβουν οι Δημαρχοέπαρχοι και οι σοφοί σύμβουλοί τους ότι την πόλη τους την έχουν αφήσει να γίνει σύχαμα, ντροπή, υποβάθμιση τρίτης κατηγορίας, καθρέφτης των πολιτικών τους και των γούστων τους. Ο ηγέτης, Αρχοντες, ΗΓΕΙΤΑΙ.

Συγνώμη κύριοι και κυρίες που τα λέω λίγο χύμα αλλά ίσως το πιάσουν.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι κι αλλιώς κουμάντο κάνουν 2-3 τρελά μονοπώλια που σχετίζονται με την οικοδομή. 'Άρχουσα τάξη'... μην χ%%%%ω πρωί πρωί.

αμμοδύτης είπε...

Με όλη την συζήτηση χάσμα το μυστικό: Ο Γιακουμής εξακολουθεί και θερίζει το κριθάρι του, το κάνει χερόβολους, το μεταφέρει στον αχυρώνα, για να έχει τον χειμώνα, όπως έκανε και πριν πολλά χρόνια ο ίδιος και όλοι οι παλιοί.

Ήταν μεγάλη η ευτυχία όταν τον συνάντησα στον δρόμο, Ιούνιο του 2008 να κάνει ότι έκαναν όλοι η Τηνικοί τέτοια εποχή πριν 100 ή 1000 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Κάνετε όνειρα για τη νέα γενιά, τα βόλεψαν πάλη οι αγαπημένοι μας προύχοντες, μουλωχτά, όπως πάντα.
Φρόντισαν ποιοι νέοι θα είναι μέσα στα πράγματα και θα συνεδριάζουν όπως και οι μπαμπάδες τους στο τσιφλίκι δημαρχείο, έχουν κάτι άγνωστα περίεργα ονόματα που (δε διστάζει) γράφει η εφημερίδα του δήμου «εν δράσει»

Κροντιράς

Ξενόπουλος

Βιδάλης.

Μα τι μου θυμίζουν… τι μου θυμίζουν… ε! βλέπετε τα άλλα παιδάκια δεν ενδιαφέρονται για το νησί τους, γι αυτό και δεν έμαθαν για τα συμβούλια νέων που δημιουργήθηκαν. Τι να κάνουμε, άλλη φορά με το καλό.

Ο φίλος που ανάρτησες είναι τόσο συμπαθής, που θες να τον αγκαλιάσεις. Το μόνο κακό είναι πως όταν ψηφίζει μαζί με τους άλλους συγχωριανούς του, δεν θα μπορεί να καταλάβει από συμβούλια νέων, Α.Π.Ε., εμπορευματοποίηση και τεμαχισμό του νησιού, δεν θα μπορέσει να καταλάβει από βαρύγδουπες ομιλίες και συνέδρια για το νερό, για εργολαβίες και μίζες. Και ακριβώς γι αυτό το λόγο άθελά του γίνετε η δύναμή τους, εν αγνοία του.
(γενικά μιλάω όχι για τον συγκεκριμένο)
η ψήφος του και άλλων ομοίων του θα μεταμορφωθεί σε ένα τυχαίο νούμερο, στην προκειμένη περίπτωση, του 65 % που έκανε τους τσιφλικάδες να πανηγυρίζουν μετά μπριζόλας και κορναρισμάτων σε όλα τα χωριά το βράδυ των εκλογών, έξαλλοι
( όπως γυρόφερνε ο γαμπρός το ματωμένο σεντόνι μετά τη πρώτη νύχτα του γάμου και έπαιζε και δυο τουφεκιές για να τον δει ο κόσμος)

Έχει φαΐ το σπορ καημένο φίδι, αλλά εσύ μου φαίνεται λίγο αθώος κι ας προσποιείσαι το αντίθετο. Είσαι από άλλο κόσμο.

Αυτό που προσπαθείς είναι καλό, αλλά δε βγάζει πουθενά.

αμμοδύτης είπε...

πηνελόπη, καταλαβαίνω την κυνικότητα ή την απελπισία σου.

Σημείωσε όμως τα εξής:

1) Μέχρι αύριο το βράδυ στις 9:30, αν σε διαβάσουν οι μισοί από όσοι μπούνε εδώ, θα σε έχει διαβάσει ουκ ασήμαντος αριθμός. Από τώρα ως τις 12 απόψε θα σε έχουν διαβάσει καμιά 40αριά. Μερικοί μπορεί να συμφωνούν μαζί σου, πολλοί θα είναι σιωπηλοί. Αυρίο 8-10 το πρωί θα σε διαβάζουν 2-3 από «δίκτυα δημόσια διοίκησης», 1-2 από Σύρο και από κάτι περίεργα εντυπωσιακά κτίρια στην Αθήνα. Πιό σημαντικό, σε διαβάζουν 5-6 νεαροί και νεαρές από Δ. Ευρώπη και ΗΠΑ. Θα μου πεις «σιγά τα ωά». Θα σου πω αυτή είναι η Τήνος του αύριο.

2) Ο Γιακουμής έχει δυο άξια παιδιά που σε διαβεβαιώ έχουν άποψη, χωρίς να με ενδιαφέρει τι ψηφίζουν.

3) Ο καθείς και τα όπλα του.

4) Τι, περιμένεις να μην είμαι από άλλο κόσμο; φίδι είμαι.

venthesikymi είπε...

πηνελόπη, κούκλα μου, μήπως σε βολεύει να μην ασχολείται με τέτοια το φίδι; γιατί αυτό είναι ένα αφελές ζωάκι, αλλά εγώ αγάπη μου δεν είμαι...

αν δεν σε βολεύει, εσύ τι προτείνεις για να έχουμε λίγο περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στο βραχάκι;

Ανώνυμος είπε...

βενθεσικύμη η πηνελόπη έχει δίκιο. αλλά τι να κάνουμε η δημοκρατία έχει ατέλειες. Νομίζω πάντως ότι κατω από βλέματα ακόμα και οι πιο πονηροι, προσέχουν

δεν ξέρω για τα «συμβούλια νέων» κάποια ανοησία μου ακούγεται γιατι δεν έχει νέους. Έχει έναν που συντονίζει και τεις που συντονίζονται και μετά εκ περιτροπής.

για τις ΑΠΕ ο κύριος τις φωτογραφίες έχει τοποθετηθεί σαφεστερα από οποιονδήποτε συγγραφέα. ΔΕΝ νοικιασε τα χωράφια του, βάζω στοίχημα.

Ανώνυμος είπε...

Το φίδι καλά κάνει, αλλά είναι τόσες οι περιπτώσεις που παρακολουθώ πώς δουλεύουν αυτοί οι κύριοι, που δεν τρέφω αυταπάτες οτι στο μέλλον κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.
Τυχαία έγραψα το παραπάνω με τα συμβούλια νέων, μακάρι να ήταν το μόνο αυτό, αλλά μου ήρθε αηδία διαβάζοντας την εφημερίδα των ανδραγαθημάτων τους