Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Η δύναμη του Μέσου

«Μέσο» συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα, αυτόν που βάζουμε να μας κάνει ένα ρουσφέτι. Συνήθως η ύπαρξη τέτοιου «μέσου» υπαινίσσεται ιδιοτέλεια, διαπλοκή, διαφθορά. Σε πολιτισμένες χώρες η διαφθορά θεωρείται κακό πράγμα, η Ελλάδα είναι δυστυχώς σε όχι κολακευτική κατάταξη σε αυτό το θέμα. «Διαπλοκή» επίσης έχει αποκτήσει ξεχωριστή σημασία στο νεοελληνικό λεξιλόγιο, και έχει καταντήσει να ταυτίζεται με συγκεκριμένους «επιχειρηματίες» που έχουν γίνει κρατικοδίαιτοι και χρησιμοποιούν την όποια θεμιτή και μη επιρροή τους για να σας φορολογούν και να εισπράττουν. Το αν φορολογούν εσάς ή τους …Γερμανούς φορολογούμενους δεν έχει τόση σημασία, γιατί οι Γερμανοί, κάποια στιγμή, από εσάς θα τα πάρουν. Κανένας δεν είναι κορόϊδο, μακροχρόνια.

Το άλλο «μέσο» είναι το διαδίκτυο. «Μέσο» επικοινωνίας, δηλαδή. Το διαδίκτυο έχει φέρει μια επανάσταση. Το διαδίκτυο δεν έχει αφεντικά. Δεν έχει τοποθεσία. Δεν έχει κεντρικά γραφεία. Παρακάμπτει τις μπούρδες τις τηλεόρασης ή τις απόψεις των εφημερίδων. Το διαδίκτυο είναι στο γραφείο μου αυτή την στιγμή και στο δικό σας όταν με βλέπετε ή στο πλοίο όταν διαβάζω εσάς, ή το δελτίο καιρού της Αλάσκας, ή τις λυπηρές εξελίξεις στα κατάλοιπα της ελληνικής πολιτικής.

Μην παραμυθιαζόμαστε, το διαδίκτυο δεν υπάρχει για να λέμε τέτοιες αμπελοφιλοσοφίες, υπάρχει για ένα σωρό άλλους σκοπούς μερικούς όχι ιδιαίτερα αγνούς. Έχει όμως ένα χαρακτηριστικό: είναι Ελεύθερο. Ακόμα και σε αυστηρά λογοκριμένες χώρες, είναι Ελεύθερο. Μόνη προϋπόθεση είναι να ξέρεις να διαβάζεις, να πληκτρολογείς. Μην περιμένετε λογοκρισία εδώ ή αλλού. Μην περιμένετε απόλυτες αλήθειες. Η κρίση σας είναι το μόνο που μετράει, δικαίωμά σας να την εξασκείτε ή όχι.

Σε 5 χρόνια τα περισσότερα πιτσιρίκια σας, στα πιο απομακρυσμένα χωριά, θα επικοινωνούν με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνεί και …ο πλανητάρχης. Θα βλέπουν πράγματα που δεν θα σας αρέσουν, αλλά θα επικοινωνούν, Ελεύθερα, όπως αυτά καταλαβαίνουν. Αυτή είναι η δύναμη του μέσου. Μία από τις κουκκίδες της εικόνας είναι o κεντρικός υπολογιστής από όπου συνδέεστε εσείς και βλέπετε τον κεντρικό υπολογιστή στον οποίο κάθονται αυτές οι ιδέες. Οι άλλες κουκκίδες μας παρακολουθούν, σιωπηλά. Ξυπνήστε…

6 σχόλια:

Underwater είπε...

Μόλις ξύπνησα αμμοδύτη...
Καλημέρα σε όλη την παρέα εκεί έξω.

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή, να αγχωθώ, ότι με βλέπουν όταν είμαι εδώ; μπρρρ...σαν τον μεγάλο αδερφό

Ανώνυμος είπε...

μπα, δεν βλέπουν εσένα, βλέπουν τι γράφεις...

Ανώνυμος είπε...

Xipniste! Poso aparadekto einai to site tou dimou pou oute to programma tou festival tou den exei mesa! arage poso na to plirosan?

Ανώνυμος είπε...

Εμείς αρχίσαμε να ξυπνάμε κι εσύ έπεσες για ύπνο αμμοδύτη?

αμμοδύτης είπε...

πάιδες, ζητώ συγνώμη είμαι λίγο απασχολημένος για κανένα 24ωρο...