Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Vox Clamantis (1)

Βρήκα αυτό το σχόλιο, από ανώνυμο, στις ιστορίες για την αναστήλωση του Ξώμπουργου. Ο ανώνυμος είναι θυμωμένος, και δεν ξέρω γιατί. Έχω δηλώσει ότι έχω αδυναμία στην Αμφιτρίτη, και το ιερό της, και χωρίς να πολυκαταλαβαίνω τα πέρι C-130 στο τέλος, παραθέτω το σχόλιο.

«Αρχίζετε και με κουράζετε, αρκετά όμως. Εδώ δεν έχεις που να πας το χειμώνα να κάτσεις σαν άνθρωπος, μετά τις 10 γυρίζεις σε μια πόλη σαν φάντασμα και λες να πας να βάλεις σκοπιές πάνω στο βουνό; Σε τι κόσμο μεγαλώνετε, έχετε πατήσει ποτέ στην Τήνο αυτοί που τα λέτε;

Στα Κιόνια έχει αρχαία λουτρά που έρχονταν και καθαριζόταν από τις αμαρτίες οι επισκέπτες που θα πήγαιναν στην Δήλο, αλλά έχετε να πάει να δείτε τι γίνεται εκεί; Ούτε ένας άνθρωπος, ούτε ένα έντυπο, ούτε τίποτα, και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν πουλάει ζαμπονοτυρόπιτες και λαμπάδες, δεν πουλάει μπουκαλάκια για αγίασμα.

Συνεχίζω να λέω πως είμαστε η ντροπή των Κυκλαδίτικων νησιών, αλλά είπαμε θα πληρώσουνε για αυτά που κάνουνε κάποιοι στο νησί. Όταν σε λίγα χρόνια θα γυρίζουνε σαν φαντάσματα, και το καλοκαίρι… Το C-130 έχει αρχίσει και κάνει πτήσεις, να βγαίνετε να παίρνετε τις μπανάνες που σας αναλογούν, απόγονοι και μαϊμούδες».

Vox clamantis σημαίνει «φωνή βοώσα». Αυτή την φορά, θα έχω την ευχαρίστηση να σχολιάσω εγώ...

16 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

ανώνυμε, ο καθένας και τα θυμωμένα του όνειρα. Ονειρεύομαι να ανστηλωθεί το Ξώμπουργο, να αναδειχθεί το νησί, και να μην είμαστε η ντροπή των Κυκλάδων. Ονειρεύομαι να ζήσουν τα χωριά από τα οποία κατάγομαι.

τα όνειρά μου αυτά τα έκανα κοιτώντας αυτή την τοιχογραφία σε κάποια βιβλιοθήκη, μακριά από εδώ, άλλους κρύους χειμώνες.

τους κρύους χειμώνες της Τήνου, όταν δεν έχεις τι να κάνεις, πάρε ένα φίλο ή μία φίλη και ανεβείτε στο Κάστρο. Η εμπειρία είναι μεταφυσική.

Ξεκίνα μια προσπάθεια ανάδειξης του ιερού της Αμφιτρήτης. Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση

venthesikymi είπε...

Λίγο ο οργισμένος «ανώνυμος», λίγο ο άλλος «ανώνυμος» που ετοιμάζει διαμαρτυρίες αγροτών με φορτηγάκια...τι έχουμε εδώ, προτροπή σε επνανάσταση; Σας αφιέρωσα τραγούδι!

Ανώνυμος είπε...

venthesikymi μαζί σου! Τώρα!

venthesikymi είπε...

me mousiki tha ian pio wraio

Ανώνυμος είπε...

άγνωστε ανώνυμε, όχι μόνο έχουμε πατήσει στην Τήνο αλλά οι πρόγονοί μας είναι εδώ απο τουλάχιστον 1000 χρονια. Αν είσαι κοντά στα Κιόνια είσαι μάλλον 100 ή 150 ετών. Η «παραδοσιακή Τήνος» είμαστε εμείς, στα Κάτω Μέρη, άλλο αν σας βολεύει από την άλλη μεριά να ειμαστε η β' κατηγορία.

Underwater είπε...

Καλά τα λέει ο άγνωστος της ανάρτησης. Αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης σημασίας υπάρχουν πολλοί στην Τήνο. Και καλά τα Κιόνια υποτίθεται οτι έχουν ήδη αναδειχτεί (συμφωνώ με πολλές ελλείψεις).
Τί να πούμε όμως για χώρους όπως το Βρέκαστρο όπου σώζονται τα λείψανα ενός πολύ σημαντικού προϊστορικού οικισμού?
Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2000 η πρώτη μέχρι σήμερα συστηματική έρευνα στον συγκεκριμένο λόφο. Τί βρέθηκε? Πότε θα τον αναδείξουν επιτέλους? Είναι ντροπή πραγματικά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

akougete oti h panagia den goystarei arxaia, mipos einai ayto einai h aitia?
foboynte mh xasoyn toys pelates-probata

Ανώνυμος είπε...

kala akougete oti i panagia tha mas fai. Exoun to monopolio kai fovunte min to xasun

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμοι 1:28 και 3:59 δηλαδή αν (λέμε ΑΝ) η Παναγιά αποφάσιζε να μετακομίσει σε άλλο νησί γιατί βαρέθηκε π.χ. τους αέριδες, τα φίδια και τους οικολόγους της Τήνου, πιστεύεται πως τα προβλήματα αυτά που αναφέραμε θα λυνόντουσαν?
Δεν κοιτάτε τα χάλια όλης της Ελλάδας? Ας μην πιπιλάμε συνέχεια το ίδιο παραμύθι. Ναι είναι εύκολο να πούμε πως οι θεούσοι μποϊκοτάρουν τα πάντα. Αλλά μήπως χάνουμε την ευρύτερη εικόνα? Την κα Κούρου π.χ. γιατί δεν την σαμποτάρουν και κάνει τη δουλειά της η γυναίκα με μεγάλη επιτυχία? Μήπως τελικά πάσχουμε από έλλειψη ενδιαφέροντος και όχι από συνομωσίες εκχριστιανισμού?

αμμοδύτης είπε...

Υπάρχει άγνοια και ατολμία. Και βόλεμα με τον προσκυνηματικό τουρισμό.

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τα περί C130. Καταλαβαίνει κανείς;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος 4:19 θα σου πω ένα πράγμα, ότι και να ήθελε να φύγει η Παναγία μερικοί δεν θα την αφήνανε να πάει ούτε μέχρι το έξω λιμάνι...

Ανώνυμος είπε...

και πότε θα ανοίξει το μουσείο την πόρτα του υπογείου με τους μυκηναϊκούς ψευδόστομους; μήπως underwater να κάνουμε μια διαδήλωση για αυτό;

panomeritis είπε...

αυτο το οποιο θα πρεπει να καταλαβουν ορισμενοι οτι η παναγια δεν φταιει σε τιποτα. κανει υην δουλεια της και εμεις την δικη μας. ορισμενοι οφελουνται απο τον προσκυνηματικο τουρισμο. ουτε τα πανω μερη ουτε τα κατω ουτε τα εξω. απλα εχουμε μαθει να ροιχνουμε τις ευθυνες αλλου

panomeritis είπε...

ριχνουμε

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ ότι η Θεά δεν φταίει σε τίποτα. Αυτοί που ζούν από την φτηνή εκμετάλλευσή της ομως;...

panomeritis είπε...

αυτοι φιλε μου θελουν κρεμασμα. αλλα να ξερεις οτι εμεις φταιμε γιατι ξερουμε ποιοι ειναι κ δεν κανουμε τιποτα