Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Κουφονήσι


Το φανταστικό ταξίδι στα Κουφονήσια τελειώνει, αύριο το πρωί το πλοίο φεύγει για Νάξο, μέσω Σχοινούσας και Ηρακλειάς. Μαγικά νησιά που πρωτογνώρισα πριν το 1990, όταν είχαν την φτώχεια και την μαγεία άλλης εποχής.

Οι Κυκλάδες που χάθηκαν με την ένταξή μας στην ΟΝΕ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.. Χάθηκε ένας μεσαιωνικός τρόπος ζωής, που δεν ήταν αναγκαστικά ευχάριστος ή εύκολος, δεν σου επέτρεπε να αρρωστήσεις, και η παιδική θνησιμότητα ήταν ο δείκτης της δυστυχίας. Πάνε αυτά...

Εκεί περί το σούρουπο μου τηλεφώνησε φίλη δημοσιογράφος που καλύπτει τα ενεργειακά. Μου είπε ότι είμαι απόλυτος στην αντίθεσή μου κατά των Α.Π.Ε., ότι υποκαθιστούν λίγο εισαγόμενο καύσιμο, και ότι εκτός από τα λίγα ευρώ του λογαριασμού μου επιδοτούνται και από την Ε.Ε. Δεν με έπεισε, ούτε την έπεισα. Καλές είναι οι Α.Π.Ε., αν σας αρέσουν να πληρώνετε ακριβότερα το ρεύμα σας. Το επιχείρημά της ότι δίνουν και λίγα μεροκάματα στους υπαλλήλους της κάθε εταιρίας που τις εγκαθιστά ή τις λειτουργεί, επίσης δεν με έπεισε.

Τελικά είναι θέμα αισθητικής: Φαντάζεστε την Κέρο με 100 ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή; Δύσκολο. Είναι και θέμα οικονομικών: 100MW από Α.Π.Ε. χρειάζονται άλλα 100 MW εγκατεστημένης ισχύος όταν δεν φυσάει.

Βέβαια όλα αυτά γίνονται ασήμαντα ένα φθινοπωρινό βράδυ του Δεκεμβρίου, παραμονή ταξιδιού.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μισό λεπτό αγαπητέ.Ισχυρίζεσαι το υψηλό κόστος του ρεύματος "όταν δεν φυσάει" .Σήμερα φυσάει δεν φυσάει το πληρώνουμε όσο το πληρώνουμε. Στις 300 μέρες που έχουμε αέρα θα ήταν άσχημο να μην καίμε πετρέλαιο? Τα 100 ΜW απο τον άνεμο κοστίζουν το ίδιο σε πετρέλαιο ? Ρωτώ οχι τιποτα άλλο αλλα για να καταλάβω το συλλογισμό σου .

αμμοδύτης είπε...

δύσκολο να απαντήσω επιγραμματικά... σκέψου μόνον αυτά: (1) αν δέχεσαι τις 60 μέρες που δεν φυσάει να ΜΗΝ έχεις ρεύμα, (2) αν δέχεσαι να πληρώνεις ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ αιολικό ρεύμα όταν φυσάει και(3) αν είναι ΤΣΑΜΠΑ η γή που βάζεις τις ανεμογεννήτριες, τότε είσαι υπέρ της αιολικής ενέργειας. Τρία πράγματα, σκέψου τα.

αμμοδύτης είπε...

Οι 100 MWhr από αιολικά είναι ακτιβότερες από 100 MWhr από ο,τιδήποτε άλλο (με εξαίρεση φωτοβολταϊκά, αυτά είναι ακόμα ακριβότερα). Το καύσιμο της ανεμογεννήτριας είναι φαινομενικά ο δωρεάν αέρας, αλλά στα λειτουργικά αποτελέσματα που καθορίζουν το κόστος ανα kWhr, είναι η αποσβέσεις, μισθοί ενοίκια κλπ. ΔΕΝ βγαίνει, ούτε με τσάμπα αέρα, εξ ου και χρειάζεται λειτουργική επιδότηση με την μορφή εγγυημένου καπέλου στην τιμά αγοράς του ρεύματος από την ΔΕΣΜΗΕ.

Σου απάντησα επαρκώς;

Ανώνυμος είπε...

Είπες λειτουργικά έξοδα. Να απαντήσω. 1)Αν υποθέσουμε οτι ΕΧΟΥΜΕ δημόσια γή. 2)Αν υποθέσουμε οτι τη συντήρηση θα αναλαμβάνει συνεργείο της ΔΕΗ που ΗΔΗ αμοίβεται.3)Γιατί τις 60 ημέρες να μην έχω ρεύμα αφού θα με τροφοδοτεί το συμβατικό δίκτυο.

αμμοδύτης είπε...

1.Είναι δωρεάν η δημόσια γή? Μήπως είναι πιο αποδοτική για ραπανάκια?

2. Η ΔΕΗ κοστολογεί και τομολογρί και λειτουργεί με βάση τον 2190 ή όποια είναι η κείμενη νομοθεσία. Δεν μπορεί να επιδοτεί την Τέρνα ή εσένα, εκτός εάν θεωρείς ΄'οτι και η ΔΕΗ είναι δεωρεάν

3. Το συμβατικό δίκτυο, για να σε τροφοδοτεί όταν δεν φυσάει, πρέπει να υπάρχει. Αν υπάρχει πρέπει να έχει γίνει επένδυση, να έχει ανθρώπους κλπ. Απλοϊκά, δεν μπορεί να προσλαμβάνει ανθρώπους να φτυαρίζουν κάρβουνο μόνο όταν δεν φυσάει... Εάν υπάρχει η επένδυση και κάθεται, είναι τρέλλα... Τα εργοστάσια αυτά πρέπει να δουλέυουν συνέχεια. Φυσικά, ένα εργοστάσιο μπορεί να αυξομειώνειο παραγωγή, μέχρι ένα όριο και με μειωμένες αποδόσεις...

Το να έχεις αιολικό τον μισό καιρό και συμβατικό τον υπόλοιπο είναι μεγάλη και πανάκριβη πολυτέλεια.

Τα αιολικά στην Ελάδα υπάρχουν για τις μίζες και τους κρατικοδίαιτους και στην Αμερική σαν δημόσιες σχέσεις των πετρελαϊκών και των πυρηνικών.