Όσοι από εσάς είστε εκτός Ελλάδος (και ξέρω ότι μερικοί είστε) θα καταλαβαίνετε γιατί ο ξενιτεμένος ή ο μετανάστης μαζεύει και διαβάζει ό,τι βρει για τον τόπο, του προσπαθώντας να κρατήσει επαφή ή να διασκεδάσει την νοσταλγία του.
Στην δεκαετία του ’70, δεν υπήρχαν τα διάφορα ιστορικά που έχουν γραφτεί για την Τήνο, εκτός από ταξειδιωτικούς οδηγούς με τις εικόνες του ’50 και του ’60 που έκαναν την ομορφιά της Ελλάδας διάσημη, και κόλλησαν εμένα σε εκείνες τις παραστάσεις, που, κατά σύμπτωση, ήταν και οι μνήμες του χωριού μου.
Ο Durrell έζησε στην Ελλάδα πριν τον πόλεμο. (http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Durrell). Έγραψε, μεταξύ άλλων, και ένα βιβλίο για τα Ελληνικά νησιά, όπου λέει ενδιαφέροντα και για την Τήνο και για την σχέση που είδε, τότε, μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών. Μην ανησυχείτε, μοιάζει αμερόληπτος… Γράφει κάπου: “For whatever reason, there are two currents of feeling flowing through the island, and this makes its character unclear…” (Για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχουν δύο ρεύματα αισθημάτων που ρέουν στο νησί, και αυτό κάνει τον χαρακτήρα του όχι ξεκάθαρο)
Μόλις πάρω άδεια από τον ιδιοκτήτη του copyright του βιβλίου, θα αναρτήσω τις σελίδες για την Τήνο. Αν κανείς βιάζεται, το βιβλίο πωλείται σε ανατύπωση (http://www.amazon.co.uk/gp/product/0571214266/ref=s9_subs_c5_s1_p14_i1?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-1&pf_rd_r=14XR4BM84RQQ92E4DR78&pf_rd_t=101&pf_rd_p=463374953&pf_rd_i=468294) για περίπου €6.