Τετάρτη 27 Απριλίου 2016
Μπλακ-άουτ εξ αιτίας αστάθειας που προκαλούν αιολικά. Στην Ρόδο
https://www.dei.gr/el/i-dei/kentro-tupou/deltia-tupou/deltia-tupou-2016/aprilios-2016/sunantisi-gia-tin-rodo
Την Πέμπτη στις 14.4.2016, στα γραφεία της ΔΕΗ Α.Ε. , πραγματοποιήθηκε, σε συνέχεια υποβολής σχετικού αιτήματος, συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Φορέων της Ρόδου με τη Διοίκηση της ΔΕΗ...
...Οι εκπρόσωποι της Ρόδου ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία ανέγερσης του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ν. Ρόδο και για τις αιτίες των πρόσφατων διακοπών ρεύματος στο νησί, καθώς και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΗ για τη Ρόδο...
Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών (Α/Γ). Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιος για τη λειτουργία του Δικτύου της Ρόδου εκπονεί σχετικές μελέτες με προοπτική την εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις Α/Γ.
Το μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνει το αδιέξοδο της αυξανόμενης διείσδυσης των αιολικών και Φ/Β
Στις 9 Μαρτίου έγινε στη Ρόδο και τη Χάλκη μπλακ άουτ και το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΕΗ φωτογράφιζε πως η διακοπή οφειλόταν στην αδυναμία απορρόφησης απ' το δίκτυο του ρεύματος, που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα του νησιού, σε μια χρονική στιγμή που η διείσδυση των αιολικών έφθανε στο πολύ υψηλό 33%. Τι είναι αυτό που τρομάζει το ΔΕΔΔΗΕ για το Πάσχα? Ευτυχώς δεν προβλέπεται αέρας για το τριήμερο...
Αυτοί που διαφημίζουν αιολικά εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:
1. Αυτούς που έχουν ανακαλύψει έναν πανεύκολο τρόπο να βγάζεις τζάμπα λεφτά. 3-4 ημέτεροι σε Υπουργεία, σε σκοτεινές "Ανεξάρτητες" Αρχές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μία ή 10 άδειες και μετά θα ...κάαααθεσαι.
2. Αυτούς που έχουν ιδιοτελή συμφέροντα από αυτούς που ανακάλυψαν τον πανεύκολο τρόπο να ...κλέβουν, νόμιμα, και με "άδειες". Κανένα χαρτζιλίκι, κανένα μεροκάματο, "θα σου διορίσω τον γιό σου", "θα σου νοικιάσω την γη σου"...
3. Τους αφελείς που έχαψαν το παραμύθι ότι ο Πλανήτης καίγεται, και με πολλά αιολικά θα έχουμε άπλετο ρεύμα από το ανεξάντλητο αιολικό δυναμικό (και άλλα παραμύθια για μωρά παιδιά)
Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, δεν εξοικονομούν καύσιμα, δεν αντικαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ακριβαίνουν το ρεύμα και αποσταθεροποιούν δίκτυα.
Τα καλώδια της διασύνδεσης δεν είναι για να "εξάγουμε" ρεύμα, είναι για να ξεφορτωνόμαστε άχρηστο και βλαπτικό, τυχαίο, μεταβλητό ρεύμα. Οι μονάδες που λέει ότι θα βάλει η ΔΕΗ στην Ρόδο, είναι για να ηλεκτροδοτούν, και για να εξαλείψουν το πρόβλημα που δημιουργούν τα αιολικά.
Το "ανεξάντλητο αιολικό δυναμικό" που τσαμπουνάνε οι ΑΠΕτεώνες δεν είναι για ηλεκτροδότηση, είναι για είσπραξη ανεξάντλητων επιδοτήσεων -- από τους ίδιους ΑΠΕτεώνες.
Και μαντέψτε ΠΟΙΟΣ πληρώνει τις επιδοτήσεις:
Πέμπτη 14 Απριλίου 2016
Ρεπορτάζ, δεύτερο χέρι, απο τα Ι(Υ)στέρνια
Το Ξάνεμο έχει αναφερθεί στο παρελθόν στις ανεμογεννήτριες και τις ανεμογεννήτριες στα Πράσσα. "Έτσι στήνεται μια ανεμογεννήτρια", "Ανεμογεννήτριες Πολέμου Κάμπος" και "Ανεμογεννήτριες Πολέμου Κάμπος συνέχεια".
Τώρα το Ξάνεμο είναι λίγο ...τιμωρία γιατί δεν ξέρω τι, και η συνέχεια του σήριαλ της "ενημέρωσης" προφανώς καθυστερεί. Εγώ άκουσα (δεύτερο χέρι -- δεν ήμουν την Κυριακή στην "ενημέρωση", αφού το καράβι φεύγει το μεσημέρι) τα εξής:
Σήμερα το απόγευμα, βρεθήκαμε στα Υστέρνια, δυο Τριποταμιανοί και ένας Φαλαταδιανός, σε ενημέρωση που θα γινόταν από τον επενδυτή που θέλει να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες στην θέση Πράσα στου Πολέμου τον Κάμπο. Την ενημέρωση είχε προκαλέσει και προσκαλέσει ο κύριος Στέφας (ο "επενδυτής").
Ο Κύριος Στέφας, για μια ακόμα φορά (η άλλη ήταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου) επανέλαβε τις θέσεις , υπερασπίζοντας το «μικρό εργάκι του, από τα πιο μικρά που αδειοδοτούνται», «δεν έχει καμιά σχέση με τα ογκώδη έργα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο» (ναι, παίρνει αντίστοιχα μικρότερες επιδοτήσεις, αλλά πάντα από εμάς) και ότι είναι «μικρής περιβαλλοντικής κλίμακας» (τι είναι πάλι η "περιβαλλοντική κλίμακα";).
Είπε ακόμα ότι δεν κάνουν θόρυβο (υπογράφεις ρήτρα μεγάλε;), είναι πιο ομαλές στην λειτουργία τους, δεν χρειάζονται να διανοιχτούν άλλοι δρόμοι (έεε... δεν μπορώ να ακούω ανοησίες... Του πληρώσαμε την διαπλάτυνση μέχρι την εκκλησία, και χρειάζεται άλλο τόσο αεροδρόμιο για να φτάσει στον χώρο του από την διάνοιξη που ...ποιός ξέρει ποιός έκανε) ενώ η βάση τους θα είναι κύκλος διαμέτρου 14 μέτρων και βάθους «λίγο πάνω από το ενάμιση μέτρο».
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κύριος Στέφας, παραδέχτηκε ότι κάνουν λίγα πράγματα για την ποιότητα του ρεύματος, ότι δεν θα σταματήσουν τις διακοπές ρεύματος αλλά μόνο βοηθούν στην σταθεροποίηση του δικτύου, «στις βυθίσεις τάσεις» (παραμύθι -- δημιουργούν αστάθειες στο δίκτυο) όπως είπε.
Οι συνεχείς αντιρρήσεις μας, εμπεριστατωμένες με νούμερα και παραδείγματα, εκνεύρισαν τον παριστάμενο δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Σώχο, ο οποίος από την ώρα που ήρθε, αργοπορημένος και τελευταίος, προσπαθούσε να παζαρεύσει με τον κ, Στέφα, τα «οφέλη που θα αποκομίσουν οι Υστερνιώτες από την καλή επένδυση» (καλή για τον κύριο Στέφα που θα έχει τζάμπα λεφτά για το τίποτα πληρωμένα από εμάς), εμφανώς αλλαγμένος από την στάση και θέση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά, που λέει όχι στο έργο.
Είπε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόφαση- αν θέλουμε ή όχι τις ανεμογεννήτριες- είναι απόφαση που πρέπει να παρθεί «ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΤΕΣ» εμείς να πάμε στα χωριά μας και προέτρεψε τον κ. Στέφα «να πας και στον Τριπόταμο να κάνεις και κει ενημέρωση» (Μπορώ να παρευρίσκομαι;)
Μετά από αυτό οι δυο Τριποταμιανοί και ο Φαλαταδιανός αποχώρησαν.
Όποιος έχει όρεξη να κάνει ενημέρωση, είτε για την "φιλική προς το περιβάλλον αιολική ενέργεια", είτε για τα "κέρδη της τοπικής κοινωνίας" από τα αιολικά, ας την κάνει με μένα στο ακροατήριο. Θα φροντίσω να φέρω ένα προτζέκτορα, για λίγες κατανοητές διαφάνειες, και θα γελάσουμε, ή συμβόλαια τήρησης των διαφημιζομένων, για υπογραφή για να είμαστε ...σίγουροι ότι θα κερδίζουμε.
Η κοροϊδία με τις επιδοτούμενες από εμάς ΑΠΕ, έστω και νομιμοποιημένη (από τον Νόμο Μπιρμπίλη) δεν παύει να είναι κοροϊδία. Να τα λέμε με το όνομά τους. Λυπάμαι, αλλά δεν θεωρώ τους κάθε μεγέθους αιολικούς, "επενδυτές". Βάζουν λεφτά να βγάλουν από μία ή 10 άδειες ο καθένας και τους πληρώνουμε όλοι υπόλοιποι, με το ζόρι, εγγυημένα, μέσω ΔΕΗ για να κάθονται χωρίς να μας δίνουν κάτι χρήσιμο. Αυτό δεν είναι επένδυση. Είναι ιδιωτική φορολογία. Σέβομαι την ανάγκη του Δήμου για έσοδα, αλλά είναι πολύ πιο φτηνό και τίμιο να υπάρχουν Δημοτικά τέλη, από το να σέρνονται παραμυθιένες υποσχέσεις για ανύπαρκτα ανταποδοτικά τέλη απο φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, με δήθεν "επενδύσεις" μόνιμης υποβάθμισης του νησιού.
Το τι θα κάνουν και δεν θα κάνουν (κατά την γνώμη μου) τα αιολικά του οποιουδήποτε, πάνω από τα Ιστέρνια και την Καρδιανή, το έγραψα προχτές.
Τετάρτη 13 Απριλίου 2016
Κι άλλα αιολικά μαργαριτάρια (και διαβολικές συμπτώσεις) από την όμορφη Σύρο
Το άκουσα (εγώ και άλλοι 5-6) χτες στην Δασική Υπηρεσία στην Σύρο και κουφάθηκα:
"είναι συνηθισμένες οι αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες ενάντια σε αιολικά, και είναι πιο έντονες εκεί που υπάρχει χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, πχ στην Θράκη δεν έχουμε πολλές αντιδράσεις, ενώ στην Κρήτη έχουμε περισσότερες αντιδράσεις. Εκεί που υπάρχουν διαφωνίες, δεν προχωράμε, ή προχωράμε και μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές πληρώνουμε μισθωτήρια"
Εδώ γελάμε περίπου όπως και με την επιστολή της ΕΛΙΚΑς, που ατυχώς έστειλε η Εταιρία σε πολύ κόσμο στις Κυκλάδες, και ήταν τόσο φαιδρή, που κάποιοι στην Άνδρο χαρακτήρισαν αυτόν που υπέγραφε την επιστολή ...μεθυσμένο! Εγώ απλά σχολίασα την επιστολή, κάθε παράγραφος και από 1-2 αρλούμπες... Αλλά οι αρλούμπες είναι σήμα κατατεθέν όλων των αιολικών "επιχειρηματιών", ανά την υφήλιο... Οι Κρητικοί λοιπόν πιο αγράμματοι από τους Θρακιώτες, και σίγουρα οι Κυκλαδίτες, και εγώ ο πιο αγράμματος από όλους -- για αυτό αντιδρούμε κατά της μεγαλύτερης ενεργειακής, οικονομικής και περιβαλλοντικής απάτης που έχει υπάρξει μέχρι τώρα!...(*)
Αυτά είπε εκπρόσωπος του Αιολικού Πάρκου Γκάγκαρη στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, όπου είχα πάει και εγώ για να αμφισβητήσω μία "Πράξη Χαρακτηρισμού" που βγήκε, χωρίς να το πάρω χαμπάρι, περί το 2013, από την Δασική στην Σύρο, μετά από αίτημα του Αιολικού Πάρκου Γκάγκαρη, το φθινόπωρο του 2012 -- λίγες εβδομάδες αφού μού είχε τηλεφωνήσει κάποιος από την Εταιρία (έχω τα στοιχεία του), και με είχε ρωτήσει "γιατί θα είχα αντίρρηση εάν έπαιρνα κάποιο νοίκι από αιολικά στα χωράφια μου" και μάλλον εξεπλάγη όταν του είπα ότι "δεν ήθελα νοίκι, ευχαρίστως θα του έδινα κάτι εγώ να φύγει από την περιοχή, και ότι θεωρούσα τα αιολικά, γενικά, κάτι μεταξύ κοροϊδίας και απάτης". Ήταν η ίδια περίοδο που ο Δήμος Εξωμβούργου είχε παίξει ένα θέατρο με καταγγελίες ότι δήθεν κλείνω δρόμους (και ίδια περίοδος που ο ΔΕΔΔΗΕ, από την Αθήνα, είχε προσπαθήσει να περάσει να βάλει κολώνες ΔΕΗ προς την ...ερημιά, και δεν τους άφησα. Κατά σύμπτωση, ήθελαν να βάλουν κολώνες εκεί που δείχνει η άδεια των ENEL-Κοπελούζου-Σαμαρά "θα περάσει υπόγειο καλώδιο". Γιατί να βάλουμε υπόγειο καλώδιο αφού υπάρχουν κολώνες; Λογικό... Εδώ παραμυθιάσαμε τον κόσμο ότι θα πληρώσουμε για την διασύνδεση των Κυκλάδων, και θα κολλήσουμε σε 20-25 ψωροκολώνες μεσαίας τάσης; Ίδίως όταν οι αγράμματοι δεν πουν τσιμουδιά αν περάσουν μέσα από τα χωράφια τους...
Θα μου πείτε "τι δουλειά έχει η Δασική της Σύρου με όλα αυτά"; Είναι απλό: Προσπαθούν να βγάλουν Άδεια Εγκατάστασης (προεξοφλώντας ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις προσφυγές που έχουν γίνει εναντίον των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και για να βγάλουν Άδεια Εγκατάστασης, ή πρέπει να έχουν συμβόλαια για την γη που θα χρησιμοποιήσουν, ή πρέπει να βρουν Δημόσια γη, όπου με βάση τον Νόμο Μπιρμπίλη, την νοικιάζουν για μια αιωνιότητα έναντι ...30 ευρώ το στρέμμα -- όσο και οι ...μελισσοκόμοι. Θα ρωτήσετε "και πού θα βρουν Δημόσια γη στις Κυκλάδες (και ειδικά στην Τήνο) όπου τα πάντα περίπου έχουν ιδιοκτήτη; Εύκολο: Παρακαλούν γονυπετείς να χαρακτηριστούν εκτάσεις "χορτολιβαδικές" και, καπάκι, με λίγο τέντωμα της νομοθεσίας "δημόσιες". Και όποιος αντέξει... "Ασ' τον να τρέχει στα δικαστήρια" ειπώθηκε αρμοδίως ενώπιον τρίτων, για μένα. Και με λίγες μεθοδευμένες καταγγελίες, και πολλά, ατέλειωτα, τηλέφωνα από βαλτούς αφελείς προς τις υπηρεσίες, για ...μαλάκωμα, γίνεται και πιο ...διασκεδαστικό.
Το Αιολικό "Πάρκο" Γκάγκαρη σας αφορά περισσότερο από όσο φαντάζεστε γιατί οι περισσότερες ανεμογεννήτριές τους είναι πάνω από το Βρυσί και τον Άγιο Ρωμανό, αν και ακούω ότι ψάχνουν να τις τρυπώσουν λίγο πιο πίσω -- τότε θα είναι χάρμα για την Καλλονή και την Αετοφωλιά. Και μερικές είναι μπαμ γύρω γύρω ή μέσα από τα χωράφια μου στην Βαθειά Λίμνο. Περιττό να σας πω, ότι με στενοχωρεί λιγάκι αυτό. Δεν τα αγόρασα για σκουπιδότοπο... Όπως κανένας από εσάς δεν έφτιαξε το σπιτάκι του για να ακούει φουπ-φουπ-φουπ γκρρρ-γκρρρ-γκρρρ...
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ. Από αυτή την ιστοσελίδα πήρα χαμπάρι το 2010 ότι κάτι ψήνεται. Όλοι μου έλεγαν "μπάα, δεν θα γίνει, ή μπάαα, θα πάνε στον Τσικνιά":
Κυριακή 10 Απριλίου 2016
Μάς πιάνουνε τα Πράσσα και όχι μόνο... Συζήτηση στο καφενείο...
Τα Πράσσα είναι μια τοποθεσία, πάνω (περίπου 550 μέτρα) από την Β' Εύρεση, 1.000-1.100 μέτρα Ανατολικά από τα Ιστέρνια και 1.500 μέτρα από την Καρδιανή.
Εκεί, στου Πολέμου τον Κάμπο και στην Βαθειά Λίμνο, ακούγεται ότι "θα πάνε αιολικά" από περίπου το 2008. Δεν ακουγόταν τόσο στην Τήνο, αλλά ακουγόταν στην Αθήνα. Η ...μη πληροφόρηση ή η παραπληροφόρηση με κάθε θέμα που έχει σχέση με αιολικά, δεν είναι του παρόντος, μόνο, κατά σύμπτωση, η συζήτηση στο καφενείο των Ιστερνίων για "ενημέρωση" των κατοίκων έγινε Κυριακή βράδυ που όλοι οι "Αθηναίοι" θα έχουν φύγει, για να γλυτώσει ο κύριος Αιολικός λίγο κράξιμο.
Κατ' αρχάς, ο κύριος Πράσσα είναι γνωστός στην Τήνο. Έχει αυτό το έργο τέχνης που μάλιστα φωταγωγεί την νύχτα, στην Αγία Μαρίνα. Επίσης, αν το ψάξετε, ο χωματόδρομος φάρδους 10-12 μέτρων από τους ανεμόμυλους των Ιστερνίων έγινε για αυτόν. Ίσως και για τον Κοπελούζο. Η Β' Εύρεση δεν χρειαζόταν χωματόδρομο πλάτους 12 μέτρων, ούτε σύνδεση με μεσαία τάση. Ο Δήμος Εξωμβούργου (και τα διάφορα "αγροτικά" προγράμματα που διαχειριζόταν) και η ΔΕΗ, φρόντισαν να είναι όσο "πληρωμένες από άλλους" οι υποδομές, όσο γίνεται.
Σε αυτή την ανάρτηση θα σας πω τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν τα αιολικά του κυρίου Στέφα στην θέση Πράσσα. Είναι εύκολο, γιατί έχει και την ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα.
Τι θα κάνουν τα αιολικά στα Πράσσα:
1. Ο μηχανικός θόρυβος από τα γρανάζια και τις φτερωτές θα ακούγονται σε απόσταση 1.000 μέτρων. Ανάλογα με τον σχεδιασμό των φτερωτών και των αέρα, οι υπόηχοι (ήχοι χαμηλής συχνότητας που δεν "ακούγονται", αλλά "αισθάνονται" θα ενοχλούν μέχρι και σε 2.000 μέτρα, αναλόγως καιρού, θέσης κλπ. Το ότι είναι "μικρότερες" οι ανεμογεννήτριες δεν κάνει διαφορά, λυπάμαι.
2. Θα μετατρέψουν τον χώρο σε μόνιμο σκουπιδότοπο -- εκτός πια και αν σας αρέσουν τα αιολικά, οπότε η λέξη "σκουπιδότοπο" αντικαθίσταται από "μόνιμο εκθεσιακό χώρο". Μάρτυρας μου οι 14.000 ανεμογεννήτριες που σκουριάζουν και σαπίζουν στην Αμερική, και δεν ξέρω πόσες στην Νότια Εύβοια, τα αιολικά, εκεί που φυτεύονται, εκεί θα μείνουν μέχρι την Β' Παρουσία. Δεν συμφέρει να αποξηλωθούν σε πλούσιες χώρες, πόσο μάλλον στην Τήνο ή στην Εύβοια. Ρωτήστε τον αν υπογράφει συμβόλαιο με ρήτρες για την αποξήλωση...
3. Θα ρίξουν την αξία κάθε ακινήτου, σπιτιού, κελιού, κατ΄κιού, βίλας, χωραφιού στην περιοχή. Μια ματιά στην Αγία Μαρίνα θα σας πείσει: Όλη η περιοχή είναι περίπου μηδενισμένη. Μόνο για σκουπίδια, μπάζα, ...βιομηχανίες, και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε. Εγώ δεν θα αγόραζα, κι αν είχα, θα έλεγα "ωχ, τώρα τι κάνουμε". Θα πέσει η αξία των ιδιοκτησιών σε Ιστέρνια και Καρδιανή? Δεν έχω ιδέα, θα το μάθουν οι ιδιοκτήτες, αργότερα... Αλλά όσοι επισκεύασαν κελιά στον δρόμο της Β' Εύρεσης, θα ανακαλύψουν ότι δεν θα έχουν όρεξη να ακούνε το βρουμ-βρουμ-βρουμ, φουπ-φουπ-φουπ... Μικρές ή μεγάλες ανεμογεννήτριες, δεν κάνει διαφορά... Αλλά γούστα είναι αυτά...
4. Ναι, θα χαλάσουν κανένα γεράκι, θα στάξουν λίγα λάδια, θα επιταχύνουν την διάβρωση του εδάφους, και δεν ξέρω εάν είναι λεκάνη απορροής ή πάνω από υδροφόρο ορίζοντα, ή από πηγές, αλλά ο καθηγ. Στουρνάρας ήταν σαφέστατος και απόλυτα τεκμηριωμένος: Τα αιολικά, σε κλίματα και εδάφη και πετρώματα όπως αυτά της ορεινής Τήνου, ενδέχεται να μειώσουν τα νερά. Τόσο απλό. Δεν μας νοιάζει βέβαια αυτό, έχουμε εμφιαλωμένο...
5. Θα ακριβύνουν το ρεύμα. Ο κύριος Στέφας, και κάθε Αιολικός "επιχειρηματίας" βάζει αιολικά μόνο επειδή επιδοτείται και μόνο για την επιδότηση. Θα πληρώνεται 90 ευρώ για κάθε χίλιες κιλοβατώρες που "παράγει", μόνο που α) το κανονικό ρεύμα δεν κάνει 90 αλλά 40-50 ευρώ, και, πιο σημαντικό, β) Τα 90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα, δεν εξοικονομούν κάποιο άλλο, πραγματικό, καύσιμο, ούτε μειώνουν άλλη πραγματική ηλεκτροπαραγωγή. Τα 90 ευρώ είναι "καπέλο" στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουμε εμείς: Εσείς, εγώ και η βιομηχανία. Μια ματιά στον λογαριασμό σας, παρακαλώ: 1) ΕΤΜΕΑΡ (το νέο όνομα του "τέλους υπέρ ΑΠΕ", σημαίνει "Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων", λιγότερο ειλικρινής ονομασία από τα "συγχωροχάρτια". 2) Τέλη διασύνδεσης (ναι, καλοί μου άνθρωποι, εμείς πληρώνουμε την διασύνδεση του κάθε αιολικού και φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα...). Σάς περισσεύουν? Δεν νομίζω.
6. Μπορεί τώρα ο κύριος Στέφας να σας πει το βράδυ ότι θα πάρετε εκπτώσεις και επιστροφές και κέρδη, εσείς στον λογαριασμό σας και ο Δήμος Τήνου στα ταμεία του. Εδώ γελάμε. Θα σας αυξήσουν το ρεύμα 50% ή 100% (μα τόσο δεν έχει ήδη πάει;) για να σας δίνουν επιστροφές και εκπτώσεις 3% ή 1%... Που δεν θα τις δίνουν απλά γιατί το κεντρικό ταμείο είναι μείον. Ή θα μειωθούν οι επιδοτήσεις (που ήδη μειώνονται) και θα σας πουν, "συγγνώμη, δεν βγαίνει".
7. Θα ρίξουν λίγο τον τουρισμό. Αυτό είναι δύσκολο να υπολογισθεί, αλλά σε όποια τουριστική περιοχή έχουν μπει αιολικά, πέφτει ο τουρισμός. Έχει αναφερθεί μέχρι 40%, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει για την Τήνο. Ένα είναι σίγουρο. Κανείς δεν πάει στην Αγία Μαρίνα να δει την ανεμογεννήτρια, και οι κάτοικοι ή ιδιοκτήτες στο Βρυσί και στον Άγιο Ρωμανό τραβάνε τα μαλλιά τους με το ενδεχόμενο των αιολικών του Κοπελούζου από πάνω... Όχι, δεν υπάρχουν περιπατητές σε σκουπιδότοπους που κάνουν φασαρία.
8. Θα δώσουν δουλειά, ίσως, σε κανένα χωματουργό, ίσως σε μπετά, και σε καμιά ταβέρνα, κατά την εγκατάσταση. Πρόσκαιρες, περαστικές, δουλειές. Θα δώσουν μόνιμη δουλειά στους πυροσβέστες. Ναι, καίγονται πού και πού, τα ίδια τα αιολικά, ή οι μετασχηματιστές στους στις ερημιές. Μια πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Τήνο ήταν από φωτιά σε αιολικά στην Εύβοια!...
9. Θα τσοντάρουν στο μεροκάματο του κυρίου Στέφα. Δεν θα έβαζε αιολικά αν δεν κέρδιζε λεφτά. Αλλά τα λεφτά που κερδίζει (ο κάθε αιολικός) δεν είναι για κάτι που προσφέρει ή που θέλουμε. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να τον πληρώνει όταν φυσάει, και εμείς υποχρεωμένοι να πληρώνουμε την ΔΕΗ. Όχι, τα λεφτά που παίρνει δεν είναι για ηλεκτροδότηση. Είναι για (νόμιμη) αρπαχτή. Αν δεν υπήρχαν οι υποχρεωτικές επιδοτήσεις κι αν δεν ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αγοράζει, δεν θα υπήρχε ούτε ένα αιολικό. Πουθενά. Ούτε μικρό ούτε μεγάλο. ΕΜΕΙΣ τους πληρώνουμε και δεν παίρνουμε κάτι χρήσιμο σε αντάλλαγμα.
Τι δεν θα κάνουν τα αιολικά στα Πράσσα
1. Δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με ηλεκτροδότηση στην Τήνο ή με ενεργειακή επάρκεια, ή με εξοικονόμηση ρεύματος ή καυσίμων. Όποιος σας πει ότι είναι ενεργειακά χρήσιμες είναι αγράμματος ή λαμόγιο (ή απλά ζει από επιδοτήσεις ανεμογεννητριών). Η Ελλάδα έχει 2.000 αιολικά μεγαβάτ (περίπου 1.500 ανεμογεννήτριες) και δεν έχει εξοικονομήσει ούτε ένα κιλό λιγνίτη από αυτές, Τίποτα. Μηδέν. Η τυχαία και κουτουρού λειτουργία τους (έτσι είναι ο αέρας, τι να κάνουμε...) όχι μόνο τις κάνει άχρηστες σε ηλεκτροδότηση δικτύου, αλλά και βλαπτικές στο ίδιο το δίκτυο. Για το προνόμιο να έχουμε τόσα πολλά αιολικά στην Ελλάδα, πληρώνουμε όλοι μαζί 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Και σ' ανώτερα... Και, όχι, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, δεν έχουν μειώσει την κατανάλωση λιγνίτη... Η ύφεση, οι εισαγωγές (εισάγουμε πλέον μέχρι και 33% του ρεύματος, από "μηδέν" πριν το 2009) και το πανάκριβο αέριο (και αυτό επιδοτούμενο) έχουν μειώσει την χρήση λιγνίτη... Όλα δημόσιες πληροφορίες.
2. Δεν θα μειώσουν ούτε ένα γραμμάριο ρύπων. Το παραμύθι ότι "δεν ρυπαίνουν" έχει ξεφτίσει. Δεν ρυπαίνουν όπως ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν. Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά όλα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά της Γερμανία, (γεμάτη από ΑΠΕ) δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2! Δεν το λέω εγώ, το λένε οι ίδιοι!
Σερβίρεται το παραμύθι για δήθεν οικολογία από δήθεν οικολόγους. Το κυνικό όμως είναι ότι η "μη μείωση εκπομπών" δεν είναι τίποτα άλλο από "μη μείωση χρήσης καυσίμων". Απόλυτη κοροϊδία.
3. Δεν θα μας γλυτώσουν από περισσότερα και μεγαλύτερα αιολικά όπως ακούω ότι διαρρέεται. Απεναντίας. Μετά την διάνοιξη του πρώτο χωματόδρομου και την αναγκαστική του διαπλάτυνση για να περάσουν τα σκουπίδια, ανοίγει ο δρόμος (κυριολεκτικά και μεταφορικά για να πάει και ο Κοπελούζος τα δικά του, μόνο 700 μέτρα πιο πέρα... Να μου κάνουν και μένα παρέα... Η "νόμιμη" και νομότυπη διάνοιξη τέτοιου δρόμου είναι πανάκριβο εγχείρημα... Αλλά για την διάνοιξη αιολικών δρόμων έχω ξαναγράψει, δεν είναι του παρόντος.
4. Δεν θα αυξήσουν καμία θέση εργασίας (ίσως θα βοηθήσουν τις εξαγωγές της Γερμανίας ή της Δανίας, ή όπου φτιάχνουν τα αιολικά του). Οι πρόσκαιρες θέσεις εργασίας με αντίτιμο το πέταμα ενός κομματιού του νησιού είναι λίγο ...κοντόφθαλμες.
Για τα αιολικά έχει γίνει μια ημερίδα στην Τήνο με καταρτισμένους και σοβαρούς ομιλητές, ρίξτε μια ματιά στην προηγούμενη ανάρτηση, έχει ένα βίντεο με μετάφραση από το Κοινό Τηνίων (νομίζω) και συνδέσμους για όλα τα θέματα που ανέφερα παραπάνω, καθώς και παρουσιάσεις στις διάφορες ημερίδες.
ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ. Όποιος τις θέλει να βάλει μια στην αυλή του (αν τον αφήσουν οι γείτονες), και να βγει από την ΔΕΗ για να δει το τζάμπα ρεύμα από τον αέρα.
Αυτά, να περάσετε καλά, όποιος θίγεται από αυτά που γράφω, να κάνει μια "ενημέρωση" ένα Σαββατόβραδο να του τα πω λίγο πιο χύμα. Η παρακάτω εικόνα (μεγαλώνει, ελπίζω, με κλικ) δείχνει που είναι τα αιολικά που θα ...συζητήσετε. Είναι από τον χάρτη της ΡΑΕ. Οι λεπτομέρειες για το έργο είναι από το energyregister. Ναι, όλη η Ελλάδα πάει για πέταμα... Το ΜΟΝΟ που τους σταματάει, είναι λιγότερο οι "λαϊκές αντιδράσεις" και περισσότερο η φαλίρα των τραπεζών μας. Αλλά αυτό, φοβάμαι, το ξέρετε. Και δεν είμαι κατά των επενδύσεων... Τα αιολικά δεν είναι επένδυση. Είναι κάτι σαν ιδιωτικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, για μη ανταποδοτικούς φόρους.
Πέμπτη 7 Απριλίου 2016
η Πράσινη Απάτη έβαλε στο μάτι και την Σκόπελο
Αυτή την φορά, οι Πράσινοι Απατεώνες (γνωστοί και σαν ΑΠΕτεώνες) έμαθαν το μάθημά τους. Αντί να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους (αναγκαστικά μέσα από την διαδικασία των αδειοδοτήσεων) και να προλάβει ο κόσμος να ενημερωθεί -- και να αντιδράσει, οργάνωσαν αυτή "ημερίδα" για να πουλήσουν την απάτη σε ανυποψίαστους.
Αυτή την φορά φρόντισαν να έχουν τον Δήμο με το μέρος τους. Και "Πολιτιστικό Σύλλογο" με το μέρος τους. Και "επιστήμονες" με το μέρος τους, και άντε να εξηγήσεις στον μέσο κάτοικο της Σκοπέλου, ότι η ΕΛΕΤΑΕΝ δεν είναι επιστήμονες, είναι πληρωμένοι πωλητές, που μόνο σκοπό έχουν να κάνουν διαφήμιση και προώθηση πωλήσεων για αιολικά. Και φυσικά τον γραφικό πλέον τέως Δήμαρχο Ανάβρας που το έχει πάρει εργολαβία να πηγαίνει και να λέει σε χωριά ότι τα αιολικά που του έβαλαν στην Ανάβρα τους έκανε όλους πλούσιους. Τον άκουσα σε δύο τέτοιες συναθροίσεις, πραγματικά θλιβερή κατάντια ανθρώπου που έκανε έργο σε άλλους τομείς.
Μια καλή περίληψη για τα αιολικά (και τα φωτοβολταϊκά) είναι, σε μετάφραση από το Κοινό Τηνίων, στο παρακάτω βίντεο. Αξίζει τα 4-5 λεπτά να το δείτε:
Αυτό που λέει είναι ότι καλό το παραμύθι περί άπλετου, καθαρού και δωρεάν αέρα και ήλιου, αλλά η μετατροπή του αέρα και του ήλιου σε ρεύμα είναι πανάκριβη και προβληματική διαδικασία, που έχει σαν αποτέλεσμα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά να είναι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 2% της παγκόσμιας ενέργειας (αλλά να τα βάλουμε στην Σκόπελο!). Το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι τυχαίο και κουτουρού μεταβλητό (δηλαδή άχρηστο) και δεν αποθηκεύεται (ποτέ και πουθενά δεν το έχει καταφέρει σε χρήσιμη κλίμακα και σε υποφερτό κόστος -- πρόσφατη απόδειξη η εμπειρία σε ένα νησάκι των Καναρίων που μετά από 80-90 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις για αιολικά και αντλησιοταμίευση, εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται με ...ντήζελ! Η Γερμανία, η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή ΑΠΕ, και με υπερδιπλασιασμό του κόστους του ρεύματος λόγω των ΑΠΕ, παράγει λιγότερο του 10% του ρεύματός της από ΑΠΕ και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενέργειά της είναι ασήμαντη. Πολλές ΑΠΕ (που παράγουν και εξάγουν οι Γερμανοί), ασήμαντο και πανάκριβο ρεύμα από αυτές τις ΑΠΕ.
Τα αιολικά θέλουν να πάνε στην Σκόπελο μόνο και μόνο επειδή για να μπούνε αιολικά, χρειάζονται κορόϊδα να τα δεχτούν και να τα μοσχοπληρώνουν με την υπόσχεση χρημάτων! Που φυσικά δεν υπάρχουν και που, στα χαρτιά, είναι ψίχουλα μπροστά στο αυξημένο, λόγω ΑΠΕ, κόστος του ρεύματος και στην μόνιμη ζημιά που θα κάνει στον τουρισμό και στις αξίες των ακινήτων η εγκατάσταση αιολικών. Θα πηγαίνατε για διακοπές ή θα είχατε εξοχικό σπίτι στην Νότια Εύβοια; Δεν νομίζω...
Οι τύποι που θα παρουσιάσουν τα καλά αιολικά στην Σκόπελο, δεν θα πούνε στο ακροατήριο ότι κάθε ανεμογεννήτρια κοστίζει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, από αυτά πάνω από 1,6-1,7 εκατομ. ευρώ πάει κατ΄ευθείαν στον κατασκευαστή της ανεμογεννήτριας στην Γερμανία ή στην Δανία. Τα υπόλοιπα είναι κόστος για χωματουργικά, μπετά, χωματόδρομους διασυνδέσεις στην ερημιά και χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Κάθε ανεμογεννήτρια θα την πληρώνουμε με περίπου 200.000 τον χρόνο, για 20 χρόνια, για να εξυπηρετεί το δάνειό της και τα κέρδη που θα βγάζει αυτό που θα την λειτουργεί και, το πιο σημαντικό, δεν θα εξοικονομήσει ούτε 2 ευρώ τον χρόνο σε πραγματικά καύσιμα. Ρωτήστε τους ομιλητές, πόσα κιλά λιγνίτη έχουν εξοικονομήσει τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ (περίπου 1.500 ανεμογεννήτριες) που έχουμε ήδη στην Ελλάδα, που έχουν κοστίσει πάνω από 3 δις (δανεικά) και που αποπληρώνουμε με 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Πόσα κιλά λιγνίτη; Ούτε ένα! Αυτό που έχουν πετύχει τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα είναι να εισάγουμε το 1/4 με 1/3 του ρεύματος (από 0% πριν την ύφεση) και να έχουμε εκτινάξει τον λογαριασμό της ΔΕΗ στα ουράνια (επειδή είμαστε πλούσιοι και μας περισσεύουν τα λεφτά).
'Εχουν γίνει αρκετές οργανωμένες παρουσιάσεις για αιολικά (παρουσιάσεις, όχι πληρωμένες διαφημίσεις) και παραθέτω μερικά στοιχεία, εάν θέλει κάποιος να τα δει:
Τρεις ομιλίες στην Καρδίτσα (με αντίγραφα των παρουσιάσεων)
Μελέτη του ΕΜΠ: Η αντλησιοταμίευση είναι αντιοικονομική
Το μοντέλο-βιτρίνα αντλησιοταμίευσης ηλεκτροδοτείται από ντήζελ!
Το κακόγουστο αστείο με την ενεργειακή αυτονομία των νησιών
Είστε αφελείς εάν περιμένετε επιστροφές χρημάτων από αιολικά
Είστε πολύ αφελείς εάν περιμένετε επιστροφές χρημάτων από αιολικά (και εάν έδωσαν ψίχουλα για μόστρα, ρωτήστε τον παππού, πόσο του κόπηκε η σύνταξη!)
Οικονομική απάτη που δεν ηλεκτροδοτεί, τα αιολικά
Πιθανή μείωση νερών στον υδροφόρο ορίζοντα από αιολικά
Δεν είναι "βιώσιμη ανάπτυξη τα αιολικά"
Περιβαλλοντική κοροϊδία τα αιολικά
Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι τα αιολικά είναι ψιλοάχρηστα
Τα αιολικά δεν έχουν καμία σχέση με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους
Παραμύθια, αλήθειες και ειδήσεις για τα αιολικά
Εικόνες από το "υβριδικό" (αιολικά και αντλησιοταμίευση) στην Ικαρία
Πείτε όχι στην απάτη. Θα σας καταστρέψει το νησί, χωρίς κανένα αντάλλαγμα ή όφελος...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)