Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ημερίδα ενημέρωσης για τα αιολικά στην Άνδρο, αντίδραση από την Πάρο



Δείτε και το http://www.kokoras.net/2014/02/blog-post_24.html, από την Άνδρο: Εγκλήματα ζητούν δράστες - Το κόλπο των Περιφερειακών Πάρκων και ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στη διάλυση της τοπικής κοινωνίας.

Και το http://fileleutheros.net/main/2014/2/24/--2, από την Πάρο.
 
Τα αιολικά δεν είναι ούτε "καλά" ούτε "οικολογικά".   Ο σχεδιασμός να έρθουν στις Κυκλάδες, και στις Τήνο, έχει ξεκινήσει από το 2000 τουλάχιστον. Ή προσπάθεια των Κοπελούζου/Σαμαρά/ENEL έχει ξεκινήσει από τουλάχιστον το 2005. Οι διάφοροι νόμοι που έχουν περαστεί τόσο για τις χωροθετήσεις και για τον τρόπο χυδαίων επιδοτήσεων γράφτηκαν μετά από τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Το Π.Δ. 13/2/2003, ΦΕΚ 27/2/2003 (αυτό που έκανε το 1/3 της Τήνου "βιομηχανική ζώνη" έγινε με αυτό το σκοπό (με διάφορα ποταπά ανταλλάγματα σε διάφορους ντόπιους επίδοξους).

Δεν είμαι ούτε κατά της ανάπτυξης, ούτε κατά της ηλεκτροπαραγωγής. Ούτε, πλέον, με ενοχλούν τα αιολικά επειδή απλά "δεν μ' αρέσουν". Τα αιολικά δεν είναι "ανάπτυξη". Είναι "υπανάπτυξη".  Ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν. Παράγουν ρεύμα τυχαία, και μεταβλητά, όπως ο αέρας. Και επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, το αιολικό ρεύμα δεν κάνει για ηλεκτροπαραγωγή.

Τα αιολικά δεν έρχονται στις Κυκλάδες ή στην Ελλάδα για να έχουμε ρεύμα, ή καν "οικολογικό" ρεύμα.  Έρχονται γιατί έχουν αναδουλειές οι Γερμανοί και οι Δανοί που τις φτιάχνουν και ψάχνουν για άδειους τόπους, σκουπιδότοπους, άχρηστους για αυτούς, με αφελείς, να ξεφορτωθούν τα απούλητα.  Και μας ανάγκασαν να περάσουμε νόμους που επιδοτούμε αυτά τα πράγματα, αφού χωρίς επιδοτήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν.

Τα αιολικά διώχνουν τον τουρισμό, δεν φέρνουν καμία μα καμία θέση εργασίας και με φόρο στο ρεύμα (περί φόρου πρόκειται) ακριβαίνουν το ρεύμα και μειώνουμε κάθε ίχνος ανταγωνιστικότητας. Πετσοκόβουμε μισθούς για χάρη της "ανταγωνιστικότητας".  Με αιολικά την ξαναχάνουμε.

Ούτε είναι τα αιολικά "αντιστάθμισμα" της ρύπανσης στην Πτολεμαΐδα ή την Μεγαλόπολη. Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν, ούτε εξοικονομούν λιγνίτη, ούτε τον "καθαρίζουν". Τα αιολικά είναι δικαιολογία να καίμε πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, κάτι που δεν είναι καν σίγουρο ότι θα μας δίνουν σε ποσότητες ικανές για ηλεκτροδότηση.

Ακούστε το πάνελ των ομιλητών... Ενημερωθείτε.  Πείτε όχι στην απάτη που θα επιφέρει μόνιμη βλάβη στα νησιά, χωρίς κανένα ενεργειακό, περιβαλλοντικό ή οικονομικό όφελος για κανέναν (πλην των τριών "επιχειρηματιών).

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ποιός μας δουλεύει; Ο κ. Κοπελούζος; Ή η ENEL; Ή και οι δύο;

http://www.kathimerini.gr/755340/opinion/epikairothta/politikh/apeileitai-h-viwsimothta-ths-deh
"...με οφειλές καταναλωτών που φθάνουν το ένα δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια ευρώ (ποσό που διαρκώς αυξάνεται...)"

Ένα από τα ταξίματα του Ομίλου Κοπελούζου-Σαμαρά-ENEL, σε εμάς τα γιδοπρόβατα, για να πούμε "άαα... τι καλά τα αιολικά!" ήταν ότι θα μας δίνουν εκπτώσεις στο ρεύμα... Οι κύριοι αυτοί, φυσικά, δεν έχουν καμία πρόθεση ή ικανότητα να ηλεκτροδοτήσουν την Τήνο ή τις Κυκλάδες. Οι πρώτοι δύο εξ αυτών μάλλον ανυπομονούν να πουλήσουν τις άδειές τους στην ENEL (το έχουν πει στην ΡΑΕ, περίπου), και η ENEL θα επιδοτείται από τις υψηλές ταρίφες για το αιολικό ρεύμα, και θα έχει και ρεύμα από αέριο, και όποιος είναι προμηθευτής του αερίου θα βγάζει και αυτός το κατιτίς του. Τα λεφτά θα περνάνε μέσω της ΔΕΗ, ή για την ακρίβεια μέσω του ΛΑΓΗΕ.  Αν υπάρχει ΛΑΓΗΕ...  Ο ΛΑΓΗΕ ήδη έχει έλλειμμα, "τρύπα", περί το 1 δις ευρώ, που εάν συνεχίζουν να υπάρχουν επιδοτούμενες ΑΠΕ, θα μεγαλώνει. Εκτός εάν ακριβύνει το ρεύμα, ή εάν αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (που είναι το νέο όνομα του τέλους υπέρ ΑΠΕ). Και το παραπάνω απόκομμα έχει ενδιαφέρον επειδή υπενθυμίζει ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα όπως είναι τώρα, και όσο ακριβαίνει αυτό το ρεύμα, και μειώνονται τα εισοδήματα, φανταστείτε εσείς τι πιθανότητες έχει να σας δώσει ο κ. Κοπελούζος, ή η ΕNEL, εκπτώσεις!

Εκτπώσεις από ακριβό ρεύμα, τόσο ακριβό που ήδη ο κόσμος δεν αντέχει, και που θα γίνει ακόμα ακριβότερο γιατί έχουν πρόγραμμα να μας αυξήσουν το ΕΤΜΕΑΡ, τόσο για την τρύπα του ΛΑΓΗΕ, όσο και για να επιδοτούνται οι διάφορες Πράσινες ENEL.


Και θυμηθείτε!  Η ENEL, αυτή που "θα" σας δίνει εκπτώσεις από το φουσκωμένο (λόγω επιδοτήσεων ΑΠΕ) ρεύμα, είναι η ίδια ENEL που υπέγραψε κοινή δήλωση με άλλους μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ γιατί κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή! Δεν θέλουν επιδοτήσεις σε ΑΠΕ επικαλούμενοι ακρίβεια στο ρεύμα, αλλά εμάς μας θεωρούν πλούσιους και δεν πειράζει.

Εδώ η άποψη της ΕΝΕL για τις επιδοτήσεις ΑΠΕ:
http://www.euractiv.com/energy/energy-ceos-call-renewable-subsi-news-531024

Προς τα απανταχού αιολικά λαμόγια: Σας έχουμε πάρει χαμπάρι


"...Κατά την άποψή μου έχουν μηδενική υποκατάσταση συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και αμφιλεγόμενη εξοικονόμηση σε καύσιμα. Σημειώνω ακόμα, πως ο υπουργός, κ. Μανιάτης, αγνόησε επιδεικτικά όλες τις έγγραφες αιτιολογημένες αντιρρήσεις από φορείς όπως το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Δήμοι Άνδρου, Τήνου, Πάρου, Νάξου κλπ. Αφήστε δε, που η Μ.Π.Ε. είναι ίδια και για τα τέσσερα νησιά. Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία.

Το πλέον χαριτωμένο ακόμα είναι, πως για την Άνδρο εγκρίθηκε η εγκατάσταση τριών γιγαντιαίων αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που όλες ανήκουν σε διαφορετικές Α.Ε. των ιδίων επιχειρηματιών… Οι δε τοποθεσίες που θα τοποθετηθούν είναι άγνωστες στους ίδιους τους Ανδριώτες, αλλά μάλλον γνωστές από το Google Earth, για όλους όσοι έλαβαν τις αποφάσεις..."

Όσο για το ποιοί ξέρουν τις τοποθεσίες, φίλοι της Άνδρου ή της Πάρου, για ρωτήστε κανέναν Δημοτικό Σύμβουλo με κανένα φίλο με PC και χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού... Αυτοί θα ξέρουν... Εγώ, για την Τήνο, ξέρω.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Άντε και στα δικά μας... Να ακούσω κάποιον να ισχυριστεί ότι τα αιολικά ...ηλεκτροδοτούν


1) Υπάρχει αιολική ενέργεια; Ναι, ο αέρας που φυσάει έχει ενέργεια. Πολλή ενέργεια. Αυτή η αιολική ενέργεια είναι στην πραγματικότητα ηλιακή, δηλαδή φυσάει επειδή υπάρχει ήλιος (και επειδή η Γη είναι αυτή που είναι, και γυρίζει). Και, ναι, στην χρονική διάσταση που ...υπάρχουμε, είναι ...ανεξάντλητη. Όσο υπάρχει "καιρός", κρύα, ζέστες, θα υπάρχει αέρας. Δεν χρειάζεται να σας πω πιο πολλά για τον αέρα, πότε φυσάει, πότε δεν φυσάει, πότε χαλάει ο κόσμος, πότε δεν αχνίζει.

2) Υπάρχει ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά;  Ναι. Όταν φυσάει, γυρίζει μια ανεμογεννήτρια, που παράγει ρεύμα. Η αιολική ηλεκτρική ενέργεια, όπως κι ο αέρας, είναι τυχαία και μεταβλητή. Να θυμάστε... Ούτε ο αέρας, ούτε η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύονται. Δηλαδή, αποθηκεύονται, αλλά δεν συμφέρει, ούτε μπορούν να αποθηκευτούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

3) Είναι εφικτή η ηλεκτροδότηση από αιολικά;  Όχι. Δεν μπορούν αιολικά, από μόνα τους να ηλεκτροδοτήσουν ο,τιδήποτε (πέρα από αντλίες νερού, ή πράγματα που απλά μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε κάτι άλλο, που "αποθηκεύεται").  Τα αιολικά μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα δίκτυο, και εάν είναι λίγα, δεν ενοχλούν (αλλά ούτε και προσφέρουν τίποτα) και εάν είναι πολλά δημιουργούν και προβλήματα αστάθειας στο δίκτυο. Αλλά αυτά είναι τεχνικά θέματα. Τα σημαντικά ερωτήματα είναι δύο:  (α) Μπορούν τα αιολικά να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής;  Όχι, δεν μπορούν. Ποτέ και πουθενά δεν το έχουν καταφέρει. Ούτε στην Δανία, ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Αυστραλία, ούτε πουθενά. 40 χρόνια τώρα...  (β) Μπορούν τα αιολικά να εξοικονομήσουν καύσιμα;  Μάλλον όχι.   Εάν συνυπάρχουν με κάρβουνο ή λιγνίτη, δύσκολα σβήνει μια λιγνιτική μονάδα όταν φυσάει, και δύσκολα ξαναπαίρνει μπρος όταν δεν φυσάει. Με μονάδες αερίου αυτό είναι πιο εφικτό, αλλά και εκεί, όταν αναγκάζεται μια μονάδα αερίου να ανεβοκατεβάζει ισχύ, καταλήγει να σπαταλάει περισσότερο αέριο από όσο εξοικονομεί με τα αιολικά.  Για αυτό και ποτέ και πουθενά δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία εξοικονόμησης καυσίμων.  Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν ούτε καν εξοικονομούν λιγνίτη. Και μας κάνουν να εξαρτώμεθα από ακριβό φυσικό αέριο που και αυτού, του κάνουν ζημιά.

Ψέματα, ψέματα, ψέματα, αλλά μερικοί κάνουν την πάπια



Το πιο δύσκολο με την αιολική απάτη, είναι ότι διαφημίζεται παραπλανητικά εδώ και 20 χρόνια, εκμεταλλεύεται δικαιολογημένη άγνοια, χρησιμοποιεί ψευτοεπιστημονικούς όρους, δίνει νόμιμες και παράνομες μίζες, τάζει λαγούς, πετραχήλια και σωτηρία του ...Κλίματος, και μόνο αφού μπουν σε ένα μέρος και δει ο κόσμος τις συνέπειες και τον λογαριασμό καταλαβαίνει ότι του έπιασαν τον ποπό.


Αλλά τότε είναι αργά. Όπου μπουν, εκεί μένουν. Η Νότια Εύβοια το ξέρει. Και μην ακούτε τους ψεύτες που τάζουν... 
  • Παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που δεν ηλεκτροδοτεί.
  • Ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν.
  • Κάνουν ζημιά στο περιβάλλον χωρίς να ηλεκτροδοτούν.
  • Σας κλέβουν χωρίς να ηλεκτροδοτούν.
Αλλά τάζουν ποσοστά, χάντρες και καθρεφτάκια (για αυτό μερικοί κάνουν την πάπια)

Ακούστε και το πρώτο μέρος στο http://www.kandanos.eu/node/2163

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Μεγαλεία στις Κυκλάδες και Μεγαθήρια στους πέντε ανέμους... της Λώρης Κέζα, στο σημερινό ΒΗΜΑ


Η παραπάνω εικόνα μεγαλώνει με κλικ, ή

 
Τα αιολικά που ενέκρινε ο κ. Μανιάτης, ενεργειακά είναι άχρηστα. Δηλαδή δεν θα ηλεκτροδοτούν σχεδόν τίποτα, σχεδόν ποτέ. Και αυτό επειδή ο αέρας και το αιολικό ρεύμα είναι τυχαία και μεταβλητά και το ρεύμα δεν αποθηκεύεται. Όταν δεν φυσάει, θα ...κάθονται, και όταν φυσάει δεν θα ξέρει ο ΑΔΜΗΕ τι να κάνει το ρεύμα τους (αφού οι συμβατικές μονάδες δεν αναβοσβήνουν).  Τα αιολικά που ενέκρινε ο Υπουργός "Κλιματικής Αλλαγής" δεν θα υποκαταστήσουν καμία συμβατική μονάδα λιγνίτη. Ποτέ και πουθενά από το 1970 που υπάρχουν αιολικά στην σημερινή μορφή, αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Ποτέ και πουθενά.  Υποτίθεται ότι θα πάνε πακέτο με μονάδες αερίου. Μα με τόση δημοσιότητα για τα "Α.Δ.Ι." (τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) και με τόση αντίστοιχη δημοσιότητα στην Γερμανία για αυτό το θέμα, θα έπρεπε να ξέρει ο κ. Μανιάτης ότι (α) η ανάγκη λειτουργίας των μονάδων αερίου σαν "εφεδρείες" αυξάνει την κατανάλωσή τους σε καύσιμο, και (β) η επιβολή διαλείπουσας λειτουργίας ανάλογα με το εάν φυσάει τα κάνει ασύμφορα και οικονομικά.
 
Κοινώς, θα πετάξουμε ένα σκασμό λεφτά και θα πληρώνουμε πρόσθετα τέλη ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ βαφτίστηκε) για να πετάξουμε πρόσθετα λεφτά να επιδοτούμε μέσω "ΑΔΙ" και τις μονάδες αερίου. Αυτά, δεν τα λέω μόνο εγώ. Είναι επίσημη και καταγεγραμμένη εμπειρία στην Γερμανία. Θα διπλασιάσουμε και θα τριπλασιάσουμε το κόστος του ρεύματος και τάζουμε ποσοστά σε φουκαράδες που δεν θα αντέχουν να έχουν ρεύμα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Και σε καιρό που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλαρώνει τις όποιες υποχρεώσεις για τους στόχους για το δήθεν Κλίμα.
 
Οι Κυκλάδες και όπου αλλού πάνε αυτά τα πράγματα θα γίνουν μόνιμος αιολικός σκουπιδότοπος. Δεν υπάρχει πρόβλεψη αποξήλωσης όταν χαλάσουν μετά 15-20 χρόνια. Και για όσο και όταν δουλεύουν, θα ακούγονται στα 1,5-2 χιλιόμετρα. Ρυθμικός ήχος χαμηλών συχνοτήτων. Τι ωραία για τον τουρισμό... Τι ωραία για την αξία της γης... Τι ωραία για το κυνήγι... Τι ωραία για τους ρομαντικούς περιπάτους... Γιατί να βλέπουμε κορυφογραμμές όταν μπορούμε να βάλουμε μεταλλικές οδοντογλυφίδες ύψους 100 μέτρων;...
 
Θέσεις εργασίας; Μπορεί... Για ένα δύο μήνες όσο σκάβονται τα βουνά... Μετά; Άντε ο φύλακας... Άλλος; Πετάμε στα σκουπίδια την Τήνο (και την Άνδρο και την Πάρο και την Νάξο, και όπου αλλού σχεδιάζονται αυτά τα πράγματα, μόνο και μόνο για να πετάξουμε λεφτά που δεν έχουμε.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Άνθρακες (κυριολεκτικοί και μεταφορικοί) ο "θησαυρός" (των ΑΠΕ)

 
 
Κυριολεκτικά, "άνθρακες" επειδή μάθαμε από την εμπειρία της Γερμανίας... Οι ΑΠΕ, όλες οι ΑΠΕ, πολλές διασυνδεμένες ΑΠΕ, στην χώρα που τις φτιάχνει και μας τις εξάγει, δεν μπόρεσαν, δεν μπορούν, δεν είναι εφικτό, για αυτό δεν μπορούν, να υποκαταστήσουν τα λίγα πυρηνικά που έκλεισαν μετά την Φουκουσίμα. Με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καίνε περισσότερο κάρβουνο και λιγνίτη. Η Γερμανία, πάντα είχε ηλεκτροδότηση από κάρβουνο και λιγνίτη. Συν πυρηνικά, και πιο πρόσφατα αέριο. Κλείνοντας πυρηνικά διαφήμισαν ότι θα έκαναν ενεργειακή επανάσταση με ΑΠΕ. Αλλά δεν δούλεψε. Και αναγκάστηκαν να προσθέσουν κάρβουνο. Και έκοψαν και το αέριο που ήταν ακριβό (και με τις ΑΠΕ έγινε ακόμα ακριβότερο αφού αναγκάστηκε και αυτό να είναι τυχαίο και μεταβλητό) και έβαλαν ακόμα περισσότερο κάρβουνο.  Με μία καινούργια παρενέργεια όμως... Παρ' όλο το φθηνό κάρβουνο εξ αιτίας των ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος εκτινάχτηκε, και ζορίζει και τους καταναλωτές και την βιομηχανία... Και αυτοί προσπαθούν να μαζέψουν το πρόβλημα. Αλλά συνεχίζουν να μας το εξάγουν, και εμείς, σαν πρόθυμοι (και φαύλοι) ηλίθιοι, το εισάγουμε.
 
Ό,τι σάς λέω έχει γραφτεί και ξαναγραφτεί σε δόκιμα και σοβαρά ΜΜΕ και σε έντυπα της ΕΕ. Όποιος δεν καταλαβαίνει, ρωτάει και μαθαίνει. Οι ΑΠΕ είναι μια ουτοπία. Μία οφθαλμαπάτη. Που επειδή μας κοστίζει πανάκριβα δεν είναι πια οφθαλμαπάτη, είναι σκέτη απάτη. Είτε πολλές, είτε λίγες, είτε ιδιωτικές, είτε ...λαϊκές, είτε δεξιές, είτε αριστερές (και πάντα Πράσινες) είναι απάτη. Ενεργειακή απάτη, περιβαλλοντική απάτη, οικονομική απάτη. Άσχετα αν μου αρέσουν ή δεν μου αρέσουν, άσχετα αν κάνουν καλό ή κακό στο ...νησί.  Δεν μου αρέσουν και δεν κάνουν καλό. Καταστρέφουν ένα μοναδικό τοπίο, ακούγονται στα 1-2 χιλιόμετρα, αλέθουν πουλιά, ρίχνουν τις αξίες των ακινήτων, διώχνουν τουρισμό.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Κλοπή, σε καιρό φτώχειας, με περιβαλλοντικές παράπλευρες απώλειες

'Ολοι οι Έλληνες και όλοι οι κάτοικοι της Τήνου και όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών, χωραφιών κλπ έχουμε έννομο συμφέρον για το περιβάλλον. Κάθε κάτοικος χωριού, σε Καρδιανή, Άγιο Ρωμανό, Καλλονή, Αετοφωλιά, Μαρλά, Μαμάδο, Πύργο, Ιστέρνια...  Όλοι αυτοί (εμείς) θίγονται (θιγόμαστε) από την ενόχληση, τον θόρυβο, την υποβάθμιση, το γεγονός ότι η γειτονιά μας θα γίνει βιομηχανική εγακατάσταση (ή, στην περίπτωση των αιολικών, σκουπιδότοπος).  Κάθε άτομο, σαν άτομο, έχει δικαίωμα να προσφύγει, να συμμετέχει σε αιτήσεις κυρώσεως και προσφυγές... Δεν είναι μόνο θέμα "φορέων" ή "συλλόγων". Τα άτομα θίγονται... Οι πολίτες... Άσχετα αν δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, ή τους παραμυθιάζουν οι πονηροί με παραμύθια...


A!  Και θεωρείστε ότι χάνουν λάδια που και που... Όχι όλες, όχι πάντα, που και που... Εεε... και τι κάνει λίγο λαδάκι στο χώμα ή στο νερό.. Μεγάλο το νησί, αν δεν πιούμε νερό στην Καρδιανή, θα βρούμε κάπου αλλού...


Θεωρείστε ότι όπου πάνε αυτά τα πράγματα, σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων μηδενίζεται η αξία της γης, εκτός εάν την έχετε ήδη για πέταμα. ή για σκουπιδότοπο. Θεωρείστε, ότι όπου πάνε, εκεί θα μείνουν μέχρι την Δευτέρα Παρουσία. εκεί θα σκουριάζουν, εκεί θα σαπίσουν... Μια ματιά στην Νότια Εύβοια... για όποιον αμφιβάλλει...


Θεωρείστε ότι, ναι, εμπλέκονται σε ατυχήματα... Ναι, παίρνουν που και που φωτιά, όχι συχνά, που και που... Ε... τι είναι μια φωτιά που και που... θα πείτε, καθαρίζει και το μέρος από άχρηστη βλάστηση...


Θεωρείστε ότι σπάνε και πέφτουν που και που... Όχι συχνά, 1-2% πιθανότητα... Ε, το ανεχόμαστε, έτσι δεν είναι; 1-2% πιθανότητα να σου πέσει κάτι που έχει 100 μέτρα ύψος... εεε... σε τι ακτίνα πέφτει;

Και θεωρείστε ότι ακούγονται... Σε ακτίνα 1-2 χιλιομέτρων.  Μέρα νύχτα. Ένας συνεχής μηχανικός ήχος όταν δουλεύουν, και ένα ρυθμικός ήχος χαμηλών συχνοτήτων... Φουπ - φουπ - φουπ... Αρέσει πολύ σε επισκέπτες και ιδιοκτήτες σπιτιών...  Θα έρχονται τουρίστες να ρεμβάζουν...


Και θα πείτε ότι και άλλα πράγματα παίρνουν φωτιά, ή πέφτουν, ή σπάνε, ή προκαλούν θανάτους σε πουλιά, ή ρυπαίνουν... Είναι όμως θέμα πόσο άχρηστα είναι... Τα αιολικά, ατυχώς για εμάς, είναι άχρηστα. Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ούτε εξοικονομούν σημαντικά καύσιμα.

 
Το μόνο που καταφέρνουν είναι να ...επιδοτούνται.  Να πληρώνονται για κάτι που δεν αποδίδουν. Κλοπή είναι...  Κλοπή σε καιρό φτώχειας.  Με περιβαλλοντικές παράπλευρες απώλειες.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μας κοροϊδεύουν


Διαφημίζει ο Όμιλος που θέλει να βάλει αιολικά στις Κυκλάδες τα εξής:

1. Θα μας εξασφαλίσει την ηλεκτροδοτική μας ασφάλεια

2. Θα μας φέρει θέσεις εργασίας

3. Θα φέρει εκπτώσεις στο ρεύμα επειδή θα έχουμε αιολικά

Πρόκειται για τρία, με συγχωρείτε, χυδαία ψέματα που σκοπό έχουν να τουμπάρουν εμάς, προκειμένου να μην πιέζουμε τους αιρετούς της Τοπική Αυτοδιοίκησης να αντιδράσουν.


1.Τα αιολικά από μόνα τους είναι, ηλεκτροδοτικά, άχρηστα. Όχι απλώς άχρηστα, είναι βλαπτικά για την ηλεκτροδότηση.  Όταν δεν φυσάει, προφανώς δεν ηλεκτροδοτούν τίποτα (οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροδοτούν), κι όταν φυσάει, επειδή οι συμβατικές δεν μπορούν να αναβοσβήνουν, το αιολικό ρεύμα είναι άχρηστο και ο διαχειριστής του δικτύου ψάχνει γειτονικές χώρες να το ...πετάξει.  Κι αν οι συμβατικές μονάδες λειτουργούν σαν "θερμή εφεδρεία" και ανεβοκατεβάζουν ισχύ, καταλήγουν και να καίνε περισσότερα καύσιμα και να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους.


Η πρόταση του Ομίλου Κοπελούζου περιλαμβάνει και υποτιθέμενη ηλεκτροδότηση από αέριο. Αυτό κι αν είναι θέατρο... Το μεν αέριο είναι πανάκριβο για ηλεκτροδότηση, τα δε αιολικά το κάνουν ακόμα ακριβότερο, επειδή όταν υπάρχουν (επιδοτούμενα από εμάς) αιολικά, μας αναγκάζουν να δίνουμε πρόσθετη επιδότηση και στις μονάδες αερίου, που αρχικά την έλεγαν "μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους" και τώρα την έχουν βαφτίσει "αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος". Ο κλέψας του κλέψαντος.  Το ακριβό αέριο γίνεται ακριβότερο με τα αιολικά, και το επιδοτούμενο οδηγεί σε πρόσθετες επιδοτήσεις. Πληρωμένες από εμάς.

Και γίνεται πολύ χειρότερο από αυτό. Με αέριο και αιολικά το πιθανότατο είναι να μην έχουμε ρεύμα ακριβώς όταν το χρειαζόμαστε.  Το αέριο είναι πολύ ωραίο, αλλά έχει την τάση να εξαφανίζεται όταν κάνει κρύο και υπάρχει ζήτηση κάπου αλλού. Αυτό το ζήσαμε εμείς στην Ελλάδα με τον "πορτοκαλί συναγερμό" της ΔΕΗ,  το ζουν αυτές τις μέρες από την Σλοβενία μέχρι την Καλιφόρνια.  Κάνει κρύο κάπου αλλού;  Δεν θα έχουμε αρκετό αέριο για να καίμε για ρεύμα...  Και, μια που είμαι στο θέμα... Και η Καλιφόρνια είναι τίγκα στα αιολικά και εμείς είχαμε περί το 1.700 αιολικά μεγαβάτ στον δικό μας πορτοκαλί συναγερμό.  Άχρηστα, διακοσμητικά, πεταμένα λεφτά.


2. Πουθενά τα αιολικά δεν έχουν φέρει θέσεις εργασίας. Σίγουρα όχι στην Νότια Εύβοια. Ούτε στην Ισπανία που τα κατασκευάζει και μας τα εξάγει και μαστίζεται από ανεργία και μετανάστευση. Τα αιολικά ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, που δημιουργεί ανεργία και ύφεση, και καταστρέφουν την βιομηχανία που δημιουργεί περαιτέρω ανεργία. Ναι, μπορεί να δουλέψει κανένας φύλακας... Ή καμιά ταβέρνα και κανένας εργολάβος κατά την εγκατάσταση... Δείτε τις θέσεις εργασίας στην Αγία Μαρίνα...  Παραμύθι για αφελείς.


3. Εκπτώσεις στο ρεύμα;  Να ζητήσετε προκαταβολή... Πρώτα από όλα θα αυξηθεί κι άλλο το ρεύμα. Όταν ανέβει 100% και σας τάξουν 3 ή 5% μάλλον σας κοροϊδεύουν. Δεύτερον "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Ο ΛΑΓΗΕ χρωστάει λεφτά. Οι ΑΠΕτζήδες έχουν φάει ήδη φέσια (και έξω φαλιρίζουν). Τρίτον, σε μία τουλάχιστον περίπτωση που έταζαν, τους έδωσαν να μην πω τι τους έδωσαν...  Ό,τι τάζουν είναι από καπέλα που θα πληρώνουμε εμείς... Και περιμένετε ταξίματα...  Η Ισπανία και η Γερμανία άρχισαν να μειώνουν επιδοτήσεις στα αιολικά τους... Και θα σας δώσει επιστροφές ο κ. Κοπελούζος ή η ΕΝΕΛ;... Και οι νεράϊδες θα σας φέρουν θησαυρό και αιώνιο ζωή...

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η επιμονή στην πράσινη απάτη ευνοεί μόνο τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους


Για όσους δεν τον ξέρουν, ο εικονιζόμενος (και αντικείμενο αυτού του άρθρου) είναι ο κ. Τσιπουρίδης. Ήταν Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΝ (της ψευδοεπειστημονικής οργάνωσης που βασικά προωθεί αιολικά),  Πρόεδρος επί ΓΑΠ στην ΔΕΗ Ανανενώσιμες (που με δικά σας λεφτά προσπάθησε να βάλει Ανανεώσιμες -- αλλά σιγά... για τους κρατικοδίαιτους "επιχειρηματίες" είναι, και όχι για την ΔΕΗ) και τώρα είναι πάλι στην ΕΛΕΤΑΕΝ.   Με συλλογή από μισές αλήθειες λένε ένα μεγάλο παραμύθι. Το παραμύθι είναι ότι τα αιολικά θα λύσουν κάποιο ενεργειακό πρόβλημα, ή ότι είναι ...τσάμπα, ή θα φέρουν δουλειές, ή θα σας φτηνύνουν το ρεύμα. Ασύστολα ψέματα. Το μόνο που θέλουν είναι να πάρουν άδειες για να τις μεταπουλήσουν, ή να πουλήσουν αιολικά, όλα πληρωμένα από φουσκωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα. Θα μου πείτε, "μα τα καταφέρνουν". Ναι, επειδή τους επιδοτούμε με 1.000 και τους περισσεύουν για χάντρες, καθρεφτάκια και έλεγχο των ΜΜΕ. Η διαπλοκή στην χειρότερη της εκδοχή.


Είδαμε χθες το άρθρο "Στον Κάλαθο της Αδιαφορίας το Μέλλον των Παιδιών μας;", με το οποίο ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ υπερασπίζεται ουσιαστικά το δικαίωμα της Ζήμενς να συνεχίσει να πουλάει ανεμογεννήτριες στη χρεοκοπημένη χώρα.

Γεμάτο θράσος το άρθρο, μιλάει για "διαχρονικό αρνητισμό της πολιτείας απέναντι στον εγχώριο θησαυρό που είναι ... οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ο οποίος μπορεί να εκκινήσει την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη".

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι οι ΑΠΕ είναι θησαυρός: είναι πράγματι θησαυρός για τους κάθε λογής "κρατικοδίαιτους επενδυτές" έτρεξαν να επωφεληθούν από τις εξωφρενικές επιδοτήσεις που έδωσαν στις ΑΠΕ οι Παπανδρέου-Μπιρμπίλη όταν ήδη είχε σκάσει η φούσκα των ΑΠΕ στην Ισπανία. Είναι πράγματι θησαυρός για τους Κινέζους, που βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν Φ/Β πάνελ. Είναι πράγματι θησαυρός για τη Ζήμενς και τη Βέστας, τη Γκαμέσα και την Ένερκον, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να πουλήσουν ανεμογεννήτριες. Είναι πράγματι θησαυρός για όλες τις ελληνικές εταιρείες εμπορίας και εγκατάστασης Φ/Β πάνελ, που κάνουν απλά ένα εμπόριο εισαγόμενων προϊόντων και μόλις τελειώσει η μόδα θα στραφούν σε άλλες εισαγωγές.

Δεν είναι όμως θησαυρός, είναι κατάρα για όλους τους Έλληνες καταναλωτές, που καλούνται μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης να πληρώνουν τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ και τα κερατιάτικα του ΕΤΜΕΑΡ (έτσι έχουν βαφτίσει το τέλος υπέρ ΑΠΕ).   Δεν είναι θησαυρός, είναι κατάρα για όλους τους Έλληνες, που καλούνται να πληρώνουν για να έχουν πολλές ΑΠΕ, αλλά το 2020, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ, να μην έχουν ρεύμα το βράδυ. Δεν είναι θησαυρός για όλες εκείνες τις τοπικές κοινωνίες σε Άνδρο, Σκύρο, Σητεία, Κεφαλλονιά, Λουτράκι, Λακωνία, κλπ, που βλέπουν ότι ο "παράδεισος" των ΑΠΕ είναι στην πραγματικότητα μια περιβαλλοντική κόλαση. Δεν είναι θησαυρός για όλους τους Έλληνες κατασκευαστές Φ/Β πάνελ, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους και κλείνουν.

Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο του ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ παρομοίασε τα ορυκτά καύσιμα σαν την -κακή φυσικά- Μαύρη Αυτοκρατορία του Πόλεμου των Άστρων και τις ΑΠΕ σαν τον -καλό φυσικά- Λούκ Σκάιγουόκερ!. Πήγε να πουλήσει ένα παραμύθι και χρειαζόταν και δράκο. Τι μας έλεγε λοιπόν τότε; Ότι "όποιος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή δεν είναι στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος" κι ότι το κόστος των ΑΠΕ και η καταστροφή του περιβάλλοντος από τις ΑΠΕ είναι "μύθοι καλοδουλεμένοι από τα media της Αυτοκρατορίας". Ότι "πολιτικοί, δήμαρχοι και φυσιολάτρες ακούσια και εκούσια πυροβολούν αδιακρίτως τις ΑΠΕ, λες και είναι στην υπηρεσία της Αυτοκρατορίας". "Όμως ο Λουκ Σκάιγουόκερ (η Πράσινη Ενέργεια) δεν το βάζει κάτω και παλεύει με τις αντιξοότητες μιας άνισης μάχης, αφού η Αυτοκρατορία ελέγχει όλους τους διοικητικούς μηχανισμούς του σύμπαντος και όλα λειτουργούν υπέρ της". "Η Αυτοκρατορία έχει ολόκληρη στρατιά προθύμων σε κυβερνητικές, διοικητικές και ακαδημαϊκές θέσεις που στηρίζουν τις θέσεις της".

Όλοι "κακοί" λοιπόν, μόνο οι πράσινοι ΑΠΕτεώνες "καλοί". "Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας!" Καταρχήν όλο και περισσότεροι τεκμηριωμένα διαφωνούν με την υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή, που παρουσιάζει πολλά κενά. Μάλλον η ΕΛΕΤΑΕΝ δεν έχει πάρει είδηση ότι το παραμύθι δεν πείθει πλέον, όλο και περισσότεροι καθηγητές ΑΕΙ παγκοσμίως απομακρύνονται απ' την πράσινη παράνοια.

Ο "μύθος για το κόστος" καταρρίπτεται -κατά την ΕΛΕΤΑΕΝ- "με την ενσωμάτωση όλων των εξωτερικών στοιχείων κόστους (ρύπανση, καταστροφή υγείας κτλ.) όλων των πηγών ενέργειας, που σήμερα δεν λαμβάνονται υπόψη, σε ένα ενιαίο και συνολικό κόστος". Ξέχασε βέβαια να πει ότι το "εξωτερικό" κόστος της φτώχειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης, που φέρνουν μαζί τους οι εισαγόμενες ΑΠΕ, είναι τελικά για αυτούς που το βιώνουν πολύ χειρότερο απ' την όποια ρύπανση. Ζήτημα οπτικής για τους χορτάτους των οικονομικών ελίτ. Και ισχυρίζεται ότι η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ήδη οικονομικότερες μορφές ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που είναι ξεκάθαρο ψέμμα: ας μας πει πόσο είναι το κόστος των αιολικών ΜΑΖΙ με τις επενδύσεις, που χρειάζονται στα δίκτυα υψηλής για να αντιμετωπιστούν τα σκαμπανεβάσματα ισχύος, και ΜΑΖΙ με την αντλησιοταμίευση, που χρειάζεται για να μετατραπεί η τυχαία και στοχαστική αιολική σε αξιοποιήσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια, και ΜΑΖΙ με τη συμβατική ενέργεια που πρέπει να υπάρχει συνεχώς παρούσα για την αξιοπιστία του δικτύου. Ας μας πει για ποιό λόγο η ΔΕΗ έκανε 20 χρόνια να τελειώσει το υδροηλεκτρικό Ιλαρίωνα στον Αλιάκμονα, αφού η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι τόσο φθηνή. Ναι, είναι φθηνό το μεταβλητό κόστος. Όμως να μην μπερδεύουμε σκόπιμα και υποβολιμαία το μεταβλητό κόστος με το συνολικό κόστος! Το υδροηλεκτρικό είναι πανάκριβο για να γίνει!

Και την καταστροφή του περιβάλλοντος στα βουνά, την ξεπερνάει με το "έλα μωρέ, τοπικό είναι!"

Εκείνο που παραλείπει να μας πει ο αυτόκλητος υπερασπιστής του ...Λουκ Σκάιγουόκερ, που βλέπουμε στη φωτογραφία, είναι ότι ΝΑΙ στα αιολικά σημαίνει ταυτόχρονα ΝΑΙ στο ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ και ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο, που είναι απαραίτητο για να μπορεί να παρακολουθεί τις αυξομειώσεις της ενέργειας που "παράγουν" τα αιολικά. Παραλείπει να μας πει ότι στη Γερμανία που γέμισαν με αιολικά τις παραλίες της Βόρειας Θάλασσας δημιούργησαν τόσο μεγάλο πρόβλημα στα δίκτυά τους, που εξάγουν το πρόβλημα στις γειτονικές χώρες: ήδη οι Τσέχοι ψάχνουν τρόπους να κλείσουν τα σύνορα των δικτύων με τη Γερμανία για να περισώσουν τα δικά τους δίκτυα απ' τις αυξομειώσεις που προκαλούν τα αιολικά του ...Λουκ Σκάιγουόκερ. Παραλείπει να μας πει ότι το φυσικό αέριο είναι κι αυτό ορυκτό καύσιμο. Παραλείπει να μας πει ότι όταν δεν φυσάει δεν υπάρχει παραγωγή ρεύματος κι όταν φυσάει η αυξομείωση είναι τόσο μεγάλη που το ρεύμα δεν είναι πρακτικά αξιοποιήσιμο. Παραλείπει να μας πει ότι οι συμβατικές μονάδες φυσικού αερίου και κάρβουνου συνεχίζουν να λειτουργούν ακριβώς επειδή τα αιολικά έχουν πολύ μεγάλη στοχαστικότητα και πολύ χαμηλή αξιοπιστία, και τελικά δεν μειώνονται οι εκπομπές CO2! Παραλείπει να μας πει πόσο θα κοστίσουν όλα τα δίκτυα που απαιτούνται για να μπορούν να συνδεθούν τα αιολικά που ονειρεύεται και να αντέξουν τις αυξομειώσεις. Παραλείπει να μας πει πόσα MW ορυκτών καυσίμων αντικατέστησαν τα αιολικά εκεί όπου ήδη έχουν εφαρμοστεί, γιατί η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑ. Παραλείπει να μας πει ότι η Γερμανία επιστρέφει στο λιγνίτη και στον -εισαγόμενο πλέον- λιθάνθρακα επειδή με τα αιολικά και τα Φ/Β δεν έλυσε κανένα πρόβλημα και πολλοί εκεί φωνάζουν ότι πέταξαν τα λεφτά τους. Παραλείπει να μας πει ότι χωρίς τις γενναίες επιδοτήσεις οι ΑΠΕ δεν είναι βιώσιμες και ότι πλέον οι επιδοτήσεις κόβονται σε όλη την Ευρώπη, επειδή αποδείχτηκε ότι οι πανάκριβες ΑΠΕ όχι μόνο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά διαλύουν τα δίκτυα. Παραλείπει να μας πει ότι τώρα, που χάρη στις επιδοτήσεις βάλαμε σε 2 χρόνια τόσα Φ/Β όσα θα βάζαμε μέχρι το 2020, απ' το Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη έχουμε παραγωγή ρεύματος στη διάρκεια της μέρας, αλλά ΔΕΝ έχουμε στη διάρκεια της νύχτας κι αυτό απαιτεί να συνεχίζουν να δουλεύουν οι μονάδες ορυκτών καυσίμων, που είναι οι μόνες που παράγουν ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ και ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ρεύμα. Παραλείπει να μας πει ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα και ΔΕΝ σκοπεύουν να απεξαρτηθούν απ' αυτά. Παραλείπει να μας πει για τη μεγάλη στροφή των ΗΠΑ στο σχιστολιθικό φυσικό αέριο, που είναι βεβαίως ορυκτό καύσιμο. Παραλείπει να μας πει πόσο αυξήθηκε η παραγωγή και κατανάλωση κάρβουνου στην Κίνα, την Ινδία, την Αυστραλία, τη ΝΑ Ασία. Παραλείπει να μας πει πόσο αυξήθηκε η παραγωγή ορυκτών καυσίμων στον Καναδά. Παραλείπει να μας πει για το φιάσκο των ΑΠΕ στην Ισπανία.

Αν ο ίδιος δέχεται να έχει ρεύμα είτε όποτε φυσάει είτε όταν βγει ο ήλιος, 7 το πρωί με 7 το απόγευμα και μόνο απ' το Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη, δικαίωμά του, αλλά δεν μπορεί να το επιβάλλει στους υπόλοιπους. Ας βάλει και γκαζόλαμπα, ας πλένει τα ρούχα στο ποτάμι. Και στο τέλος ας μας πει, πόσες επενδύσεις προώθησε, ως διευθύνων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, απ' αυτές που είχαν ανακοινωθεί μέχρι το 2011.

Και θριαμβολογεί τώρα ο "ανεμοπαρμένος" Λούκ Σκάιγουόκερ : "Oι δεσμευτικοί στόχοι που τέθηκαν την προηγούμενη δεκαετία στον πυρήνα των πολιτικών της ΕΕ εκτόξευσαν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και χάρη σε αυτές τις πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηγούνται παγκοσμίως στην τεχνολογία αιολικής ενέργειας και έχουν ηγετικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, και ο κλάδος της αιολικής ενέργειας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της Ευρώπης. Ήδη το 6,3% της ηλεκτρικής της ενέργειας της ΕΕ παράγεται σήμερα από εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Η συνταγή, για να συνεχιστεί η θετική αυτή πορεία και να συνεχίσει η ΕΕ να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αιολική ενέργεια και να παραμείνει παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη, είναι πάρα πολύ απλή και γνωστή και εφαρμοσμένη ήδη με επιτυχία: Είναι η υιοθέτηση φιλόδοξων και δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ για το 2030, οι οποίοι πρέπει να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για μετά το 2020".

"Ξεχνάει" ο Τσιπουρίδης ότι δεν ήταν "οι δεσμευτικοί στόχοι", αλλά οι εξωφρενικές επιδοτήσεις που εκτοξευσαν τις ΑΠΕ. "Ξεχνάει" ο Τσιπουρίδης ότι τώρα πια μέχρι και οι Γερμανοί εγκαταλείπουν το Νόμο EEG για τις ΑΠΕ. "Ξεχνάει" ότι στη Γερμανία τα αιολικά πάρκα βουλιάζουν και χάνονται οι αποταμιεύσεις των Γερμανών. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του δεν είναι "στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος ..."

Και, κυρίως, εκείνο που επιμελώς αποσιωπά ο Τσιπουρίδης είναι ότι οι "ευρωπαϊκές" επιχειρήσεις, για τις οποίες "κόπτεται", ΔΕΝ είναι ελληνικές. Είναι Γερμανικές, Δανέζικες, Ισπανικές, αλλά ΔΕΝ είναι ελληνικές. Για τον Τσιπουρίδη προφανώς οι Έλληνες είναι καλοί για να πληρώνουν τους Γερμανούς και να εισάγουν ανεμογεννήτριες. Κι ο ίδιος προφανώς ίσως αισθάνεται περισσότερο Γερμανός παρά Έλληνας. Κάτι σαν το Χριστοφοράκο ίσως;

Έλεος πια με τους διάφορους "περιβαλλοντικούς τρομοκράτες" και τους λαδιάρηδες μιζαδόρους, που βουτάνε το χέρι βαθιά στην τσέπη μας.

Στην Ελλάδα νέα αιολικά πάρκα, ενώ στην Γερμανία κλείνουν



(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
και παραθέτω γνωστές παραπομπές στο τέλος)

Η ...ΣΚΟΤΕΙΝΗ υπόθεση της «πράσινης ανάπτυξης» -- με αιχμή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) -- στη χώρα μας, οφείλει να έρθει στο φως τουλάχιστον μέσω της Βουλής για να διαλευκανθεί αυτή η χρονική περίοδος. Στην οποία και πολλά λεφτά δαπανήθηκαν τη στιγμή που η χώρα έχει ξεμείνει από ρευστό, αλλά και φρούδες ελπίδες αποδείχθηκε το όλο εγχείρημα στην αγορά εργασίας.

Το παράδειγμα της Ισπανίας στις ΑΠΕ είναι κολοσσιαίο, για να αποδειχθεί το μέγεθος της «φούσκας» στον τομέα αυτόν. Είναι απίστευτο πάντως το γεγονός ότι η Ελλάδα ενώ έπρεπε να καλύψει τις ανάγκες της από ΑΠΕ έως το 2020, έφθασε μόνο μια πρωθυπουργική θητεία του κ. Παπανδρέου για να καλυφθεί σχεδόν ολόκληρο το ποσοστό των ΑΠΕ.

Αναμφίβολα η κυβέρνηση είχε επιδείξει πρωτοφανή ζήλο για τις Ανανεώσιμες Πηγές. Με βάση τα ως τώρα στοιχεία, μάλλον προς αποτυχία βαίνει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της τότε κυβέρνησης. Αλλά αυτό θα το εξετάσουμε χωριστά σε κάποιο άλλο άρθρο μας.

Ωστόσο, ειδικά για το θέμα των αιολικών πάρκων, το Γερμανικό περιοδικό Spiegel σκιαγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα το παρόν και το μέλλον,αναφορικά με τις αποδόσεις στους επενδυτές αλλά και εν γένει ως παραγωγή ενέργειας. Στο θέμα των αποδόσεων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, «υπάρχει μαύρη μελαγχολία στους επενδυτές» ιδιώτες που είχαν επενδύσει σε αιολικά πάρκα. Τώρα ζητούν τις υποσχεθείσες αποδόσεις αλλά δυστυχώς δεν παίρνουν θετική απάντηση. Και αρχίζουν να αποσύρουν τις επενδύσεις. Έπεα πτερόεντα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Εδώ βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, την περασμένη εβδομάδα, σε μια πανγερμανική συνέντευξη Τύπου, το κορυφαίο στέλεχος και διευθύνων της εταιρίας Prokon (από τις μεγαλύτερες εταιρίες αιολικών πάρκων στην Γερμανία) έλεγε με στόμφο ότι η εταιρία του μπήκε σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης. Ωστόσο οι επενδυτές οι οποίοι είχαν επενδύσει 1,4 δις ευρώ (!) δεν πείστηκαν και του έθεσαν το δίλημμα: Είτε τις αποδόσεις του 6% που τους είχαν υποσχεθεί είτε τα λεφτά τους πίσω. Και η εταιρία κήρυξε πτώχευση! Μετά από αυτή τη σοβαρή εξέλιξη υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην αγορά της Γερμανίας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χρεοκοπίες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ειδικά στην Γερμανία υπήρχε μεγάλη σε χρονική διάρκεια προπαγάνδα, για την «πράσινη ενέργεια» και ειδικά στα αιολικά πάρκα, τα οποία θεωρούσαν ως το επιχειρηματικό μοντέλο που θα αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένο, με πολύ καλές αποδόσεις και βέβαια «θα σώσει και το περιβάλλον». Αυτό ακρι΄βως που έλεγαν και στη χώρα μας στη διάρκεια της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο», έλεγαν τα διαφημιστικά που έπεφταν βροχή!

Παρά τις δυσμενείς για τις ΑΠΕ εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι την «πράσινη ενέργεια»

Πρέπει να προσέξουμε το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει χαρακτηρίσει ως ελάχιστης αξιοπιστίας τα αιολικά πάρκα (για 10% κάνει λόγο), για τα οποία είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει γεμίσει ΑΠΕ μέχρι το 2020, ρεύμα όμως θα συνεχίσει να εισάγει!

Τώρα όμως που ο ΑΔΜΗΕ «φεύγει από την μέση» μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της «πράσινης ανάπτυξης». Δια του λόγου το αληθές: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου 2013: 7 αιολικά πάρκα 204,2 MW, στις 20 Δεκεμβρίου 2013: 9 πάρκα 218,5 MW, στις 8 Ιανουαρίου 2014: 7 πάρκα 465 MW. Δηλαδή, σε διάστημα τριάντα ημερών υπέγραψε συνολικά 23 πάρκα με 878 MW.

Αν κάνουμε την απλή αριθμητική πράξη για να δούμε την πραγματική ενέργεια που θα έχει παραχθεί από το σύνολο των αιολικών πάρκων, σύμφωνα με όσα λέει ο ΑΔΜΗΕ έχουμε 878MW x 10% = 88MW. Κάτι δηλαδή σαν την πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του ΑΗΣ Κοζάνης που έκλεισε η κ. Μπιρμπίλη το 2010.

ΡΑΦ

Και, προσθέτω εγώ, τα 878 αιολικά MW δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα περίπτερο (αφού δεν φυσάει πάντα), ενώ θα μάς κοστίσουν τουλάχιστον 1-1,5 δις ευρώ που θα αποπληρώνουμε από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς όμως να ηλεκτροδοτούμαστε από αυτά.

Ελευθεροτυπία 16 Μαϊου 2010 Οικογενειακή υπόθεση η «πράσινη ανάπτυξη»
REUTERS Jan 22 2014 -- German wind parks group Prokon files for insolvency
SPIEGEL Jan 30 2014 -- Gone with the Wind:  Weak Returns Cripple German Renewables
ΑΔΜΗΕ Οκτ. 2013 -- Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την Περίοδο 2013 - 2020
Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: το λέει και ο ΑΔΜΗΕ!

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Στουρνάρα



Oι Εκδόσεις Δίαυλος και ο Γεώργιος Κ. Στουρνάρας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου:

Θέματα Υδατικής και Οικολογικής Πολιτικής Υδροσχιζοφρένεια, Υδροηγεμονία, Υδροδιπλωματία

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη, Πανεπιστήμιο Αθηνών - κεντρικό κτήριο (Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30,  στάση μετρό: Πανεπιστήμιο, είσοδος από οδό Ρήγα Φεραίου)

Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: το λέει και ο ΑΔΜΗΕ... Τα αιολικά είναι πεταμένα λεφτά



Μέσα στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, δημοσιεύτηκε η μελέτη του για την επάρκεια ισχύος στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα στην περίοδο 2013-2020. Ρίξαμε μια ματιά και τι βρήκαμε; Πλήρης επιβεβαίωση αυτού που λέμε : το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι ο λιγνίτης, όχι το φυσικό αέριο, ούτε βέβαια οι ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ τα λέει, δεν τα λέει αυτό το ιστολόγιο. Ο ΑΔΜΗΕ, που είναι δημόσια επιχείρηση κι όχι φαιδρή ΜΚΟ, που είναι υποχρεωμένος να ... εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση με σοβαρότητα κι όχι επικοινωνιακούς όρους, γιατί, πολύ απλά, αυτός έχει και την ευθύνη απέναντι στην πολιτεία.


Πάμε λοιπόν στη σελίδα 30: "Για τον υπολογισμό της Μη Διαθέσιμης Ισχύος είναι απαραίτητο να γίνουν υποθέσεις για τη συνολική μείωση της Καθαρής Ισχύος των μονάδων λόγω περιορισμών στην αποδιδόμενη ισχύ των μονάδων". Στο κάτω μέρος διαβάζουμε : "Σε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους"! Δηλαδή, βάζουμε 100 για να πάρουμε 10; Πόσο είπαμε κοστίζει τελικά αυτό το 10;

Πάμε στη σελίδα 40 και διαβάζουμε: "Παρά τη μεγάλη αναμενόμενη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020, λόγω του στοχαστικού χαρακτήρα της παραγωγής τους, η συμβολή των μονάδων ΑΠΕ στην επάρκεια του συστήματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης έχει θεωρηθεί ένα δυσμενές σενάριο συμβολής των ΑΠΕ, ώστε τα συμπεράσματα να είναι από την ασφαλή πλευρά. Ειδικότερα, το σενάριο συμβολής των μονάδων ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής: Η ωριαία παραγωγή των αιολικών λαμβάνεται υπόψη ίση με το 10% της εγκατεστημένης ισχύος τους.    Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων του Πιν. 4.8 θεωρείται ως η μέση εγκατεστημένη ισχύς κατά τη διάρκεια του υπό εξέταση έτους και η ετήσια παραγωγή τους είναι 3.500, 4.850 και 6.200 GWh για τα έτη 2013, 2016 και 2020 αντίστοιχα. Είναι απόλυτα λογικό μια μελέτη να επιδιώκει να έχει τα συμπεράσματα απ' την ασφαλή μεριά, αλλά να που πάλι πέφτουμε πάνω στο 10% των αιολικών. Και ο ΑΔΜΗΕ δεν θεωρεί δεδομένη τη ασφάλεια ενός συστήματος που έχει μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ! Και θα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά και το σύστημα δεν εξασφαλίζεται! Ωραία πράγματα, σε μια χρεοκοπημένη χώρα!

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Δεν θα σας πούνε τέτοια πράγματα οι αιολικοί "επιχειρηματίες"



Δεν παίρνουν φωτιά όλες, ούτε σπάνε και χάνουν φτερά όλες. Μόνο 1-2%. Και στα 100 μέτρα ύψος, θα είναι και εντυπωσιακό θέαμα, θα αρέσει στους τουρίστες. Στην πυροσβεστική και σε κανέναν γείτονα δεν θα αρέσει πολύ... Και στα βουνά της Τήνου, θα θυμάστε, οι πυρκαγιές συνήθως συνοδεύονται από ξηρασίες, αφού όπως είπε και ο καθηγ. Στουρνάρας, τα νερά μας είναι νερά που μαζεύονται στα βουνά μας, και τα φρύγανα τα βοηθούν να κρατηθούν...

Μην περιμένετε βέβαια να δείτε τέτοιες επισημάνσεις στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Κοπελούζου/Σαμαρά/ΕΝΕΛ.

Ούτε να περιμένετε ηλεκτροδότηση από ανεμογεννήτριες. Δεν ηλεκτροδοτούν, πουθενά στον κόσμο. Δεν παράγουν ρεύμα όταν δεν φυσάει, και όταν παράγουν ρεύμα είναι συνήθως άχρηστο αφού είναι τυχαίο, μεταβλητό, δεν αποθηκεύεται και απλά αναγκάζει και τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να ανεβάζουν και να κατεβάζουν ισχύ, καίγοντας έτσι περισσότερα καύσιμα. Για αυτό, και μετά 40 χρόνια ύπαρξης και 20 χρόνια αδρών επιδοτήσεων, ενεργειακά, τα αιολικά είναι ακόμα ανύπαρκτα. Πολλά αιολικά, ασήμαντο ρεύμα.

Ακριβές, ενοχλητικές, βλαπτικές... Όπου και να πάνε.