Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πως θα χάσουμε τα νερά στην Τήνο




Η Τήνος υπήρχε πολύ πριν την σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και τοπική αυτοδιοίκηση υπήρχε, αλλά ήταν "τοπική". Δεν περίμενε λεφτά και κονδύλια από το Κράτος. Υπήρχε για τις τοπικές ανάγκες και με τοπικά μέσα.

Πριν το 1999, τα χωριά υπήρχαν μόνο όπου υπήρχε πηγή με νερό. Ούτε εύκολα τεχνικά έργα υπήρχαν ούτε υπήρχαν εύκολα λεφτά. Αν ήθελε το χωριό να φέρει το νερό από κάποια πηγή, μάζευε λεφτά από τους χωριανούς για υλικά, έκαναν οι άνθρωποι και εθελοντική εργασία, και ερχόταν το νερό. Και για να μην τσακώνονται πολύ, συμφωνούσαν μεταξύ τους με τι σειρά θα ποτίζουν τα περιβόλια τους. Ακόμα θυμάμαι, το νερό που "είχαμε" στον Άγιο Λευτέρη, μεταξύ 1 και 3 την νύχτα, ή το νερό στο Κάτω Κλείσμα από την στιγμή που θα πήγαινε ο ήλιος στην Αγία Υπακοή, μέχρι να ανέβει "δύο καλάμια".

Τότε, δεν υπήρχε Δήμος. Δεν είχαμε υπαλλήλους ύδρευσης, δημοτικά αυτοκίνητα, δημοτικούς ταμίες, δημοτικούς προϊσταμένους, και δημοτικούς υπεργολάβους. Η ζωή ήταν φτηνή και απλή (και φτωχή, αλλά χωρίς δημοτικά χρέη). Τώρα, όλα αυτά υπάρχουν, και είμαστε σε περίοδο περιορισμού των υφισταμένων δανείων, εξαιρετική στενότητα, και περίπου χρεοκοπημένοι σαν χώρα.

Ο Δήμος ωστόσο έχει τα τρέχοντα έξοδά του. Κάποια στιγμή, θα συνειδητοποιήσει, ότι δεν μπορεί να έχει ελλείμματα, ή δεν θα έχει μετρητά για τρέχουσες υποχρεώσεις. Ή δεν θα βρίσκει λεφτά για κάποια βλάβη στο δίκτυο νερού που εν τω μεταξύ έχει φτιαχτεί. Και όσοι καλομάθαμε να έχουμε νερό στα σπίτια μας θα γκρινιάζουμε, και οι υπάλληλοι στον Δήμο θα γκρινιάζουν που δεν πληρώνονται ή δεν παίρνουν αύξηση, και σε όλη αυτή την γκρίνια, θα εμφανιστεί μία εταιρία που θα προτείνει να πάρει αυτή την διαχείριση των νερών, θα χρεώνει πιο πολύ και πιο αυστηρά από τον Δήμο, θα πάρει και 2-3 από τους 5-10 υπαλλήλους, θα δώσει και κάποιο τέλος στον Δήμο, και θα έχει "ιδιωτικοποιηθεί" το νερό της Τήνου, και θα είναι κρίμα, γιατί το νερό εκτός από κοινό αγαθό, ήταν μια χαρά μέχρι που η διαχείρισή του έφυγε από τις Κοινότητες και πήγε σε υπαλλήλους που το βλέπουν το πράγμα και λίγο επαγγελματικά και απομακρυσμένα.

Αν λοιπόν δεν θέλετε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, 1) πρέπει να το πείτε. 2) Πρέπει να απαιτήσετε να μειωθούν τα διοικητικά Δημοτικά έξοδα που σχετίζονται με αυτό. 3) Πρέπει να ζητήσετε τη ευθύνη των νερών σε κάθε Κοινότητα να την έχει η Κοινότητα και όχι ο Δήμος, γιατί ο Δήμος, κάθε Δήμος, όχι μόνο ο δικός μας, ΜΗΝ αρχίσετε τα κομματικά σας, είναι λίγο Δημόσιο, με ότι αυτό σημαίνει. Και πολύ φοβάμαι ότι και να το πείτε, θα σας αγνοήσουν.

Βέβαια, μάλλον δεν θα προλάβουμε. Κάποια παράγραφος στο Μνημόνιο ή σε κάποιο μνημόνιο για κάποια δόση δανείου, θα έχει ψιλά γράμματα που θα λένε για εκχώρηση των νερών, θα το λένε και απελευθέρωση, ή Ευρωπαϊκή Οδηγία, θα μας λένε για καλύτερη ποιότητα και παραμύθια. Ή θα έρθει δήθεν από την Περιφέρεια απόφαση ότι η Τάδε εταιρία θα φτιάξει τους βιολογικούς καθαρισμούς που είμαστε εμείς δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε, αλλά σε αντάλλαγμα θα πάρει και τα νερά. Βασικά θα πληρώνουμε το νερό 3, 5 και 10 φορές πιο ακριβά από ότι σήμερα. Η απογραφή είναι η προεργασία.

Αυτό, το ξαναλέω, δεν είναι Τηνιακό φαινόμενο, είναι Πανελλήνιο. Η ανικανότητα, η ολιγωρία, ο γιαλαντζί σοσιαλισμός, και τα κεκτημένα μας, μας στοιχίζουν την ελευθερία μας.

Η φωτογραφία της πηγής στον Φαλατάδο είναι από το http://imaginarytinos.blogspot.com/2010_05_01_archive.html

Δείτε και το http://www.youtube.com/watch?v=3H91Qqtzp5A, όπως είπε ο ανώνυμος σχολιαστής, "άκρως διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ για το τι συνέβει στης μπανανίες που το ιδιωτικοποίησαν".

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τοξικά, επικίνδυνα και ρυπογόνα τα αιολικά πάρκα!


Τα αιολικά πάρκα αποδεικνύονται σοβαρός κίνδυνος για το περιβάλλον σύμφωνα με έρευνα της Οργάνωσης Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe-FNR (Agency for Renewable Resources)!
 

Τα συνθετικά και ορυκτά έλαια, που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση τόσο των γιγαντιαίων περιστρεφόμενων πτερύγων όσο και για τη συντήρηση των υδραυλικών τμημάτων τους, θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικά και αποδομούνται πολύ δύσκολα σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση βλάβης μιας αιολικής γεννήτριας έως 1.000 λίτρα αυτών των ιδιαίτερα τοξικών υλικών είναι δυνατόν να διαρρεύσουν και να μολύνουν το φυσικό περιβάλλον.

Κατά τον ειδικό σε θέματα τοξικότητας υλικών, Ρολφ Σνάιντερ, που διεξάγει έρευνες ειδικά για το Θέμα αυτό στα Αιολικά Πάρκα της Βόρειας Θάλασσας για λογαριασμό της «Υπηρεσίας Αντικατάστασης Βλαβερών Πρώτων Υλών» (FNR), οι διαχειριστές των αιολικών εγκαταστάσεων αγνοούν εδώ και χρόνια τις εκκλήσεις επιστημόνων και οργανώσεων να αντικαταστήσουν τα τοξικά λιπαντικά που χρησιμοποιούν τουλάχιστον με ηπιότερα βιο-υλικά! Ο υπεύθυνος σχεδιασμών της FNR, Ντερκ Κέμπκε σε σχετική συνέντευξη που δόθηκε για το Θέμα αυτό ήταν κατηγορηματικός: «Ο τομέας παραγωγής αιολικής ενέργειας βασίζεται κατά 90% σε συμβατικά έλαια, που κατατάσσονται στις πλέον επικίνδυνες ουσίες για τη μόλυνση κάθε είδους υδάτινου περιβάλλοντος», και τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων ώστε τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι διαχειριστές των αιολικών εγκαταστάσεων να εναρμονιστούν με τις Γερμανικές αλλά και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και την Προστασία της Υγείας των Ανθρώπων! Να σημειώσουμε ότι η Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe υπάγεται απευθείας στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών και παίζει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της Πολιτικής στα θέματα αρμοδιότητας αυτού του Υπουργείου .  Από το http://konstantinosdavanelos.blogspot.com/2011/12/blog-post_4001.html


Και όταν φυσάει πολύ, γίνονται πυροτεχνήματα (θα τα πηγαίνει και ο αέρας βόλτα, καλά θα περνάμε).  Και από ρεύμα, μην φοβάστε καθόλου. Σε όλο τον κόσμο, δουλεύουν από 18%-25% του χρόνου. Αλλά πληρώνονται 100% το χρόνου, με καπέλο 200% πάνω από την κανονική τιμή του ρεύματος. Άντε να κουνηθεί λίγο χρήμα (το δικό σας που θα φεύγει από την τσέπη σας).

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Θα μας διαλύσουν, επειδή τους βολεύει και επειδή μπορούν

Από την εποχή που ανώνυμοι σχολιαστές με μπακλαβάδες, πανηγύριζαν για δήθεν νίκη στις Δημοτικές Εκλογές, το φθινόπωρο του 2010, μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί τα εξής κοσμοϊστορικά:

1)  Όποιος αμφέβαλε ότι φαλιρίσαμε και παραδώσαμε την κυριαρχία της χώρας σε ξένους, τον Απριλη-Μάη του 2010, νομίζω ότι τώρα το έχει εμπεδώσει. Και μην πιστεύετε τα περί ΔουΝουΤου... Σε άλλους παραδώσαμε.

2) Όποιος αμφέβαλε ότι το άθλιο πολιτικό σύστημα που μας κυβερνά από -- εδώ ζορίζομαι... Από πότε έχουμε άθλιο πολιτικό σύστημα;  Αν είστε Πασόκ, από το ...1960 μέχρι το 1981, και από το 2004 μέχρι το 2009.  Αν δεν είστε Πασόκ, από το 1981 και μετά -- εν πάσει περιπτώσει, μάλλον κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα.  Μας κυβερνούν οι Γερμανοί, έχουν και ονοματεπώνυμο, αλλά με άξιους Κυβερνητικούς εκπροσώπους, βασικά τον Σκάι και το Μέγα.  Μέχρι να σας βάλουν χέρι και σε εσάς, προσωπικά, θα νομίζετε ότι είναι και καλοί άνθρωποι. Θα σας βάλουν...

3) Όποιος αμφέβαλε ότι άρχισε να γράφεται Ιστορία από το 2008, του θυμίζω: Γράφεται Ιστορία. Η Ιστορία είναι ότι οι δήθεν τεμπέληδες και διεφθαρμένοι Έλληνες ήταν μόνο η αφορμή. ΟΛΗ η Ευρώπη είναι ένας πύργος από τραπουλόχαρτα, αλλά τους βολεύει να λένε ότι φταίμε εμείς. Αλλά επειδή τους βολεύει, και επειδή μπορούν, θα μας διαλύσουν.

4) Αυτό που μάθαμε από το 1981 και μετά είναι να ζούμε με δανεικά, με κλεμμένα, με παροχές και με επιδοτήσεις. Σε αυτό, θα μου πείτε, φταίμε και εμείς. Μμμμ... να μου επιτρέψετε να σας πω ότι αν πάτε σε έναν ζαβό και νηστικό και του τάξετε φαγητό και λεφτά, φτάνει να κάθεται και να μην κάνει τίποτα, εύκολα τον φτάνετε εκεί που είμαστε εμείς σήμερα. Βάλτε και πολιτικούς που λαδώνονται και Γερμανούς που λαδώνουν και έδεσε η σούπα.

5) Τον Γιώργο τον χάσαμε. Πήγε να το παίξει ...δημοκράτης, παρεξηγήθηκαν οι ...εκσυγχρονιστές (οι Γερμανοί) του Πασόκ, παρεξηγήθηκαν και οι Γερμανοί και τον χάσαμε τον Γιώργο, και καπάκι οι Ιταλοί έχασαν τον Μπερλουσκόνι.  Ακόμα και εάν είστε φανατικοί αντι-Παπανδρεϊκοί, μην χαίρεστε, πραξικόπημα ήταν. Τα κόλπα του μπαμπά του Γιωργάκη, το 1965-1967, παρόμοια αποτελέσματα είχαν. Και μετά τον Γιώργο, μας προέκυψε Οικουμενική. Όποιος θυμάται την Οικουμενική πριν τον Μητσοτάκη, θα θυμάται ομορφιές. Αν αυτή η Οικουμενική υπογράψει την δανειακή σύμβαση, θα παρακαλάμε να ξαναγυρίσει η Τουρκοκρατία.  Όχι επειδή θα φτωχύνουμε (θα φτωχύνουμε ούτως ή άλλως) αλλά επειδή και θα φτωχύνουμε και θα χάσουμε κάθε αξιοπρέπεια. Κάθε δόση, θα έχει καινούργιους εκβιασμούς.

6) Η Ευρώπη πάει για διάλυση από το καλοκαίρι, και ΔΕΝ φταίμε εμείς. Απλά είδαν οι πάντες ότι η Ευρώπη βασίζεται πολύ στην αδιαφάνεια και τον ...φασισμό.  Κανείς δεν κάνει δουλειές με κέφι σε φασιστικές καταστάσεις, άσχετα τι σας λένε. Τώρα το τι συμφωνούν στις διασκέψεις κορυφής, θα το δείξει ο καιρός.

7) Εμφανίστηκαν οι αιολικοί στην Τήνο. Λες και δεν φαινόταν από τότε που φτιάχτηκε το Προεδρικό Διάταγμα, λες και δεν ξέρουμε ποιοι τα προωθούν.  Δεν πειράζει... Θα έρχονται λιγότεροι τουρίστες, και η Τήνος θα γίνει σαν την Νότια Εύβοια.  Αν μάλιστα πάνε εκεί που μαζεύονται τα νερά της βροχής, θα κάνουν χρυσές δουλειές οι έμποροι εμφιαλωμένου νερού. Άντε, να κινηθεί λίγο χρήμα... Αχ καημένα παιδιά... Πιστεύετε και αυτά που σας τάζουν... Και στην Κατοχή έταζαν στους κουκουλοφόρους...

Ξέρω ότι πολλοί ζορίζονται. Όλοι ζοριζόμαστε. ΜΟΝΟ οι παλιοί, αυτοί που θυμούνται την Κατοχή, μπορούν να σας περιγράψουν τι ενδέχεται να περάσουμε.  Μέχρι τώρα ρωτούσα φίλους από το νησί εάν έχουν χωράφια με νερό... Και αυτό δεν βοηθάει. Θα φορολογήσουν ΚΑΙ το νερό. Αυτή είναι η έννοια των δηλώσεων πηγαδιών και γεωτρήσεων. Και το ρεύμα, και τον αέρα, και την άπνοια. Και άντε να κρυφτείς.

Μπακλαβά γωνία κανείς;

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρέος

Tου Δημήτρη Μπριασούλη, Καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αν και η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει επισιτιστική αυτάρκεια, να παράγει φτηνά ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και να κάνει εξαγωγές, το 2009 πλήρωσε 6,5 δισ. ευρώ για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων. Το 2010 δαπανήθηκαν 6,3 δισ. ευρώ για εισαγωγές τροφίμων. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 δαπανήθηκαν για εισαγωγές πατάτας 59,8 εκατ. ευρώ, οσπρίων 14,0, κοινών λαχανικών 59,65, ενώ το 2010, 11,4 εκατ. ευρώ για κρεμμύδια και σκόρδα.

Tο 1990 το έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου ήταν 446.660 ευρώ, το 2002 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2006 έφτασε τα 2,1 δισ. ευρώ. H αξία των εισαγωγών το 1990 ήταν 1,6 εκατ. ευρώ, το 2002, 4,7 δισ. ευρώ και το 2006, 5,9 δισ. ευρώ. Η μεγάλη πληγή σ' αυτό το έλλειμμα είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το 2010, η αξία των εισαγωγών για κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος (99% από Ε.Ε.) έφτασε το 1,085 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ήταν μόλις 56,7 εκατ. ευρώ...

Παρά τη διαπίστωση του προβλήματος και τις κυβερνητικές εξαγγελίες, επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά αντικαθιστούν καλλιέργειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καταστροφή των λιγοστών παραγωγικών πόρων της χώρας, της γεωργικής γης και του αγροτικού και φυσικού τοπίου, αλλά κυρίως του ήθους των ήδη εκμαυλισμένων από τις στρεβλές επιδοτήσεις αγροτών.


Η Ελλάδα πρέπει φυσικά να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Πώς όμως; Καταστρέφοντας τη γεωργική γη και διατηρώντας τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα; Και γεωργική γη δεν είναι μόνο η γη υψηλής παραγωγικότητας. Είναι και η παραγωγή αρωματικών φυτών σε «υποβαθμισμένα» εδάφη και η μεταποίησή τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι επίσης η ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων που μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και να ενισχυθούν οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων ΠΟΠ.

Οι υπολογισμοί των εσόδων από τις ΑΠΕ φαίνονται εντελώς αποσπασματικοί και προβληματικοί. Γιατί φωτοβολταϊκά σε γεωργικές εκτάσεις (ανεξαρτήτως παραγωγικότητας); Η απώλεια της δυνητικής γεωργικής παραγωγής έχει υπολογιστεί; Το κόστος των επιπλέον δικτύων για τα ήδη υψηλού κόστους παραγωγής ενέργειας φωτοβολταϊκά ποιος το πληρώνει; Η απάντηση είναι πρόσφατη: «αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ».


Ολα αυτά δείχνουν τη στρεβλή αντιμετώπιση του θέματος των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ γενικότερα. Μια τεράστια έκταση πανάσχημων ταρατσών των ελληνικών πόλεων, με το δίκτυο της ΔΕΗ έτοιμο χωρίς πρόσθετο κόστος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μη παραγωγική επιφάνεια διαθέσιμη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Οσο για το σχέδιο «Ηλιος», παραγωγής «φτηνής» ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά για εξαγωγή στη Γερμανία, είναι προφανές ότι ούτε γη διαθέτουμε για να την υποβαθμίσουμε σε νεκρό τοπίο φωτοβολταϊκών, ούτε επάρκεια γεωργικής παραγωγής έχουμε, ούτε φτηνή ούτε επαρκής είναι η παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ώστε να διαθέσουμε την πλεονάζουσα στη Γερμανία. Αντιθέτως, μέχρι κρεμμύδια και σκόρδα εισάγουμε από τη Γερμανία.

Οπως και με τα φωτοβολταϊκά, η μαζική εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών και ιδιαίτερα απαιτητικών υποδομών (δρόμων, σταθμών) έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Το τοπίο, το σημαντικότερο φυσικό πλεονέκτημα αυτών των περιοχών όσον αφορά στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας ήπιων μορφών τουρισμού και αγροτουρισμού, αλλοιώνεται ανεπιστρεπτί. Πολίτες και τοπικές αρχές αναζητούν αναπτυξιακή «λύση» στην ήσσονα προσπάθεια της «παραχώρησης» γης, έναντι «μισθώματος», σε επιδοτούμενο (και από τους ίδιους!) «επενδυτή».

Οι συνέπειες της πολιτικής των τελευταίων χρόνων είναι οδυνηρές. Ο Ελληνας έχει γίνει μεταπράτης της γης, του φυσικού τοπίου και των φυσικών πόρων, του ήθους, της ιστορίας του…

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα;



Προσκάλεσε ο Άλκιμος για μια "κοινή έρευνα, που θα μπορούσε ίσως να φέρει στην επιφάνεια την αλήθεια".

Το κοιτάω το ερώτημα εδώ και μια εβδομάδα, και δεν ξέρω τι να πω... Πολλά συμβαίνουν. Πολλά που ίσως δεν καταλαβαίνουμε, και σίγουρα δεν μας λένε, αυτοί που νομίζουν ότι κάτι διαχειρίζονται, αλλά έχουν χάσει τον έλεγχο του παιχνιδιού, γιατί μέχρι τώρα υπήρχε ex machina Deus, και στον αδυσώπητο φαύλο κύκλο που έχουμε μπει εδώ και καιρό, δεν υπάρχει ex machina Deus. Υπάρχει Deus, αλλά προϋποθέτει να ξέρουμε να κουνάμε και τα χεράκια μας.

Το έχω πει σε φίλους στο χωριό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ΠΟΛΛΟΙ δεν θα έχουν ΠΟΛΛΑ από αυτά που έχουν μάθει να θεωρούν δεδομένα.  Και όσο πιο πολλά είναι αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η προσαρμογή. Και όσο πιο πολλοί μαζί είναι αυτοί που θα το υποστούν, τόσο ή προσωπική δυστυχία (που στο κάτω κάτω ξεπερνιέται με τον χρόνο) θα γίνει κρίση, και οι κρίσεις, λέει η Ιστορία δεν είναι πάντα ελέγξιμες.

Η περικοπή πολυτελειών είναι εύκολη. Φοβάμαι όμως ότι πολλοί δεν θα έχουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση, και δεν θα ξέρουν που να τα βρουν. Αυτοί που ήξεραν να επιβιώνουν μέχρι το 1960 ή 1970 στην Τήνο, φτωχοί και αυτάρκεις, έχουν φύγει, ή έχουν γεράσει, και τα παιδιά τους δεν έμαθαν και δεν ξέρουν πως γινόταν αυτό το θαύμα. Κι όμως γινόταν. Η Τήνος ήταν ένα σχεδόν απομονωμένο μέρος που συντηρούσε 10 και 20 χιλιάδες κόσμο, όχι με τις σημερινές ανέσεις, αλλά οι περισσότερες εικόνες που έχετε δει σε αυτή την οθόνη είναι απόδειξη ότι γινόταν.


Η μουσική, αν ακούγεται, είναι ...Λατινική αλλά αυτήν ξέραμε εδώ.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Περί αιολικών και περί ενέργειας»


Μου ζήτησε ο "Έλληνας Ναύτης" μια ωραία ανάρτηση, και βρήκα μια ωραία ανάρτηση:

Του Νίκου Στεφανή

Η ιδέα ότι υπάρχουν "δεξιοί" και "αριστεροί" στο θέμα των αιολικών είναι επιεικώς ανόητη - βλακώδης θα έλεγα….Ο ακτιβισμός έχει πολιτικάντικες χροιές, αλλά η αριθμητική και η στοιχειώδης επιστήμη δεν έχουν. Η άποψη ότι το κλίμα αλλάζει από ανθρωπογενείς λόγους, είναι άποψη. Αλλά το ότι με αιολικά θα διορθώσουμε το κλίμα ή την Πτολεμαΐδα, είναι "θρησκευτική πίστη" και παραλογισμός. Ή επιστήμη μαϊμού και σχήμα οξύμωρον

Το 1+1=2 δεν έχει "πολιτική" και σε αντίθεση με διλήμματα χωροθέτησης λιγνιτικών ή, ...θου Κύριε, πυρηνικών μονάδων, δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα περί χωροθέτησης βιομηχανικών ΑΠΕ, όπου η απάντηση είναι: ΠΟΥΘΕΝΑ! Ή, εάν "πρέπει" να βάλεις κάπου βιομηχανικά αιολικά, μπορεί μόνο κοντά σε Υδροηλεκτρικές μονάδες και κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, ώστε να είσαι κοντά σε δυνητική αντλησιοταμίευση.

Για το τελευταίο, την αντλησιοταμίευση, υποτίθεται ότι με όχι αμελητέο κόστος, ξεπερνάει την εγγενή αδυναμία της χαμηλής διαθεσιμότητας των αιολικών. Αλλά είναι η Ευρυτανία για πέταμα;;; Να ρωτήσουμε τους Ευρυτάνες. Η ιδέα να κατασκευάζουμε τεχνητές λίμνες σε νησιά ή στην Κρήτη για αντλησιοταμίευση είναι μόνο ψυχανώμαλη, και αντιοικονομική, αλλά οι Μουράτογλου ή οι Μυτιληναίοι του κόσμου δεν νοιάζονται, όσο οι επιδοτήσεις τρέχουν πλουσιοπάροχα.

ΟΛΑ τα αιολικά, σε όλο τον κόσμο, στην Δανία και στην Γερμανία είναι μία «απάτη» από οικονομικής και ενεργειακής άποψης. Σίγουρα ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν υποκαθιστούν μονάδες βάσης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, και εάν έχεις αέριο, μειώνουν ίσως την κατανάλωση αερίου - αν και αυτό αποδείχθηκε μάλλον μαϊμού και στην Ισπανία. Η ιδέα ότι θα καις αέριο για ισχύ βάσης είναι μόνο για το Κατάρ.

Η ιδέα περί αυτονομίας και κάλυψης τοπικών αναγκών είναι επίσης ουτοπική ή ρομαντική. Οι e-φίλοι μου στην Ικαρία θα είναι πιο ευτυχείς χωρίς ρεύμα, παρά με αιολικό ρεύμα, που θα είναι άχρηστο εάν δεν έχουν ΚΑΙ γεννήτρια. Που στην πράξη, αυτή θα τους τροφοδοτεί, αλλά με διπλασιασμένο κόστος λόγω αιολικού. Όποιος από εμάς έχει αυθαίρετο εκτός δικτύου (εγώ έχω !) το ξέρει αυτό. Μπορείς να ζήσεις, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας…

Άρα , παρακαλώ όλους τους οικολόγους και τους οικολογίζοντες, να βοηθήσουν ώστε οι χωροθετήσεις να μην είναι απόλυτα καταστροφικές, αλλά να σημειώσουν ότι ΔΕΝ υπάρχει σωστή χωροθέτηση βιομηχανικού αιολικού πάρκου, απλά γιατί κανένα αιολικό πάρκο ΔΕΝ θα υπήρχε εάν δεν επιδοτείτο. Γιατί επιδοτούνται από το υστέρημα ανθρώπων , με την εντελώς οξύμωρη δικαιολογία ότι σώζουν από καρκίνους ή ότι υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα! Να το βροντοφωνάξετε: 10.000 αιολικά δεν προλαμβάνουν ούτε έναν καρκίνο. 100.000 αιολικά δεν υποκαθιστούν ούτε μία ανθρακική μονάδα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζω χωρίς ρεύμα στο χωριό μου αλλά η ιδέα ότι η πόλη ή ότι το εργοστάσιο κάπως χρησιμοποιούν αιολικό ρεύμα είναι ΜΟΝΟ στα παραμύθια και ΜΟΝΟ για εξαγωγείς αιολικών.

Αυτή η άποψη μπορεί να σας ακούγεται ακροδεξιά, την συμμερίζεται ο ...Πούτιν και ο Πρίγκηπας Φίλιππος της Αγγλίας (αλλά όχι ο Κάρολος) και αρκετοί ακροδεξιοί, και αρκετοί αριστεροί, και, προσωπικά, δηλώνω αναρχοαυτόνομος. ΔΕΝ υπάρχει αειφορία. Είναι φτιαχτός όρος. Υπάρχει φτώχεια, υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ζωής, ιατρική με βότανα κλπ, αλλά αειφόρο νοσοκομείο, ή αειφόρο Πονστάν, ή αειφόρο χυτήριο, δεν υπάρχει. Και φυσικά υπάρχει στοχευμένη και πληρωμένη προπαγάνδα. Τα ανά τον κόσμο Πράσινα κόμματα δεν είναι τυχαία. Είναι επιδοτούμενα ώστε να επηρεάζουν κοινοβουλευτικές ισορροπίες προς όφελος της Γερμανικής εξαγωγικής πολιτικής. Η σωτηρία του Πλανήτη είναι σαν την προ πολλών αιώνων σωτηρία της ψυχής. Όσο σωζόταν η ψυχή από την αμαρτία με συγχωροχάρτια το 1011 μΧ, άλλο τόσο σώζεται ο Πλανήτης με δικαιώματα άνθρακα και με αιολικά το 2011.

Κουράγιο στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που μοιάζει να είναι η μόνη καθαρή από τις επώνυμες...(οικολογικές οργανώσεις)


http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2011/11/blog-post_5799.html

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μάθημα επενδύσεων για τον Απόστολο Γκλέτσο (και λοιπούς Δημάρχους)


Το ότι πάμε για εξαιρετικά δύσκολες περίεργες και πρωτόγνωρες, μου λένε ότι έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό και στο νησί. Και επειδή ο πνιγμένος από τα μαλλιά του δεν μπορεί να πιαστεί, και επειδή μερικοί από εσάς φαντάζεστε δουλειές και πλούτη από αιολικά, νομίζω ότι το αυτό το μάθημα (που έγινε για τον Απόστολο Γκλέτσο Δήμαρχο Στυλίδας) μπορεί να είναι επίκαιρο -- αν και τέλειωσαν για την ώρα οι διαβουλεύσεις:

"Δήμαρχε, είσαι λίγο καινούργιος στις επενδύσεις, να σου κάνω ένα γρήγορο μάθημα.

Επένδυση είναι όταν βάζει κάποιος λεφτά, φτιάχνει κάτι (μόνος του ή με εργάτες που προσλαμβάνει και πληρώνει) και το πουλάει σε πελάτες που το θέλουν. Σε μια επένδυση, (πχ, ένα παγωτατζίδικο) κερδίζουν 1) οι πελάτες, που αγοράζουν κάτι που θέλουν να αγοράσουν (ωραίο το παγωτό), 2) οι εργάτες που βρήκαν απασχόληση, 3) οι κτηνοτρόφοι που πουλάνε γάλα, 4) η βιομηχανία ζάχαρης που πουλάει ζάχαρη (αν και εμείς την εισάγουμε) 4) ο Δήμος που εισπράττει τέλη, 5) το Κράτος που εισπράττει φόρους, 6) η Τράπεζα που εισπράττει τόκους και 7) φυσικά, ο επενδυτής που κερδίζει Όλοι κερδίζουν, Απόστολε, αλλά δώσε βάση, κερδίζουν επειδή θέλουμε και αγοράζουμε και απολαμβάνουμε το παγωτό.

Τα αιολικά είναι διαφορετικά. Κανείς δεν θέλει το ρεύμα από τα αιολικά γιατί είναι ακριβότερο από το συμβατικό ρεύμα. €35 την μεγαβατώρα είχε χοντρική το ρεύμα όταν ήρθε το Πασόκ, €90-€100 το δίνουν χοντρική οι αιολικοί “επενδυτές”. Την διαφορά, Απόστολε,την πληρώνεις εσύ, και οι δημότες σου και εγώ και όλοι, στο “τέλος υπέρ ΑΠΕ. Και για να μην το πάρεις χαμπάρι, φούσκωσαν την χοντρική τιμή στα €60 για να μην πολυφαίνεται το καπέλο. Και είναι υποχρεωτικό! Είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις το καπέλο. Σαν να πουλιέται παγωτό στην ωραία Στυλίδα για €2, αλλά να είσαι υποχρεωμένος να πας στην Λαμία, με δικά σου έξοδα, και να το αγοράσεις, το ίδιο ακριβώς παγωτό για €4, ή €5 (συν την βενζίνη πήγαινε-έλα). Ανώμαλο!! Φαντάσου λοιπόν 5.000.000 νοικοκυριά να πληρώνουν, υποχρεωτικά, καπέλο στο ρεύμα. Αυτό δεν είναι επένδυση, είναι φόρος!

Ποιος κερδίζει;; Κερδίζει ο “επενδυτής”" που εγώ τον αποκαλώ “νόμιμο κλέφτη”. Κερδίζει ο Δημοτικός Σύμβουλος που στο έφερε και τα έχει πιάσει για να το σπρώχνεις. Θα κερδίσει ο χωματουργός και ο μπετατζής που θα καταστρέψουν την Σκύρο. Θα κερδίσει ο εργάτης στην Δανία ή την Γερμανία ή την Ισπανία που τα φτιάχνει. Θα κερδίσει η Δανία, η Γερμανία και η Ισπανία που τα εξάγουν.

Ποιος χάνει; Πρώτα από όλα η τσέπη ολονών μας. Εμείς πληρώνουμε, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, χειρότερα από διόδια, μπαίνει στο ρεύμα το καπέλο. Χάνει η Σκύρος που θα γίνει σαν καναπεδάκι με μεταλλικές οδοντογλυφίδες, και εγώ που δεν θα ξαναπάω στον μαγευτικό όρμο της με φουρφούρια πάνω από το κεφάλι μου. Χάνουν τα γεράκια που θα αλέθονται από τις φτερωτές (αν δεν κάνω λάθος έχει μαυροπετρίτες η Σκύρος). Χάνουν τα παιδιά σου Απόστολε, γιατί αυτά θα μεγαλώσουν περιτριγυρισμένα από σαβούρες στα νησιά και στα βουνά.

Οι “εκατοντάδες εκατομμύρια” επενδύσεις δεν είναι για μας, για τους ξένους που μας εξάγουν τις σαβούρες είναι. “Σαβούρες” επειδή 1) θα τις βλέπεις, 2) θα τις ακούς, 3) θα τις μοσχοπληρώνεις, και 4) θα παράγουν ασήμαντο ρεύμα.

Δεν τον ξέρω τον Γκλέτσο, νόμιζα ότι δεν του άρεσαν τα διόδια αλλά προφανώς άλλαξε γνώμη. Παρακαλώ να του προωθήσετε το μάθημα μπας και ξεστραβωθεί. Και εάν θέλει να το μελετήσει,εδώ".


Από το http://sagini3.blogspot.com/2011/11/blog-post_2675.html της Άνδρου.  Μην θέλετε κάνενα αιολικό στην Τήνο. Και το ένα που υπάρχει, ζημιά κάνει.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

...οργάνωσαν η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και το Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και πραγματοποιήθηκε στις 28/10 στη Χώρα της Άνδρου...

Στη συζήτηση που ακολούθησε τις προβολές και κράτησε περίπου τρεις ώρες, εκτός των προσκεκλημένων και εκπροσώπων των οργανωτών παρέστησαν και συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γιάννης Γλυνός, ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Θεοδόσης Σουσούδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και περίπου 80 πολίτες.

Το περιεχόμενο και των τριών ταινιών που προβλήθηκαν φώτιζε τις λιγότερο γνωστές πτυχές των βιομηχανικής κλίμακας εφαρμογών αιολικής ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όσο αφορά την αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα καθώς και τις τοπικές επιπτώσεις τέτοιων τεράστιων εγκαταστάσεων.

Σε ολιγόλεπτες παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν με επιχειρήματα οι αντιθέσεις σε επικείμενα εκτός κλίμακας-φαραωνικά έργα στην Κρήτη (4000MW), στη Σκύρο (330 MW) στην Ικαρία (330MW) και φυσικά στην Άνδρο (άνω των 550MW). Κοινά σημεία ο γιγαντισμός των έργων, η απουσία τοπικών μελετών υπολογισμού φέρουσας ικανότητας και χωροταξίας, η απειλή προστατευόμενων περιοχών και η πλήρης παράκαμψη των τοπικών κοινωνιών κατά τους σχεδιασμούς.

Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι από την Άνδρο ξεκινάει ο μη αναστρέψιμος και χωρίς προηγούμενο μετασχηματισμός του μοναδικού χώρου του Αιγαίου με τα βασικά ερωτήματα- προϋποθέσεις κάθε σχεδιασμού: τι ; πως ; που;- πόσο;- για ποιόν; - Αναπάντητα. Στην πράξη εφαρμόζεται μία στρατηγική με μοναδικό γνώμονα την παραγωγή επιδοτούμενης και υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς εξαγωγή, καταστρέφοντας τους τουριστικούς πόρους των νησιών.

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γλυνός τόνισε με τη σειρά του την απουσία χωροταξίας και σχεδιασμού και παρομοίασε με εισβολή τις επικείμενες εξελίξεις στην Άνδρο. Έθεσε ως προϋπόθεση τον τοπικό σχεδιασμό και την υλοποίησή του με κατά προτεραιότητα δημοτική συμμετοχή . Ακόμη επισήμανε την σημασία του προγράμματος LIFE ούτως ώστε να προσδιοριστούν σαφώς οι ζώνες αποκλεισμού.

Πιο συγκεκριμένα τα 2 μεγαλύτερα και άμεσα υλοποιήσιμα έργα στην Άνδρο είναι:

- μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 119,6 MW και Δικτύου Διασύνδεσης, στις θέσεις «ΚΙΛΙΖΑ, ΛΟΥΚΟ, ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ, ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ, ΑΓ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ» (ευρύτερη περιοχή Ακρ. Καμπανός), Νήσου Άνδρου, Ν. Κυκλάδων, συμφερόντων γερμανού επιχειρηματία και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, πού έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων που σημαίνει ότι το εν λόγω έργο, πήρε το τελικό πράσινο φως από τον υπουργό «περιβάλλοντος» και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελείται από 52 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW και ύψους 100μ η κάθε μία. Συνολικά θα αναπτυχθούν σε μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για κάθε μία χρειάζεται η δημιουργία πλατώματος περίπου τριών στρεμμάτων. Θα διανοιχθούν 13 χιλιόμετρα νέων δρόμων και θα «βελτιωθούν» άλλα 18 χιλιόμετρα για να περάσουν φορτηγά μήκους 40 μέτρων και οι μεγαλύτεροι γερανοί που υπάρχουν. Το έργο συνοδεύεται από νέα υποβρύχια διασύνδεση με την Αττική και θα διαθέτει κτίριο ελέγχου 500 τ.μ. και υποσταθμό 700 τ.μ. Η παραπάνω εγκατάσταση καταστρατηγεί όλους τους όρους της σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων και έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί Στην περιοχή έχουν αδειοδοτηθεί άλλες 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12 MW ανεβάζοντας το σύνολο της περιοχής σε 64 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος περίπου 130 MW. Η ανάπτυξη αυτή προτείνεται δίπλα σε φωλιές μαυροπετρίτη, προστατευόμενου είδους και είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ασύμβατη με την προστασία του. Σχήμα οξύμωρο μια και έχει εγκριθεί πρόγραμμα LIFE για την προστασία του μαυροπετρίτη στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο Δήμος Άνδρου.

- μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 140 MW (75 ανεμογεννήτριες) , στον κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου, εντός προστατευόμενης περιοχής, συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου, υποέργο ευρύτερου έργου συνολικής ισχύος 320 MW σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο. Αρνητική (μη δεσμευτική) γνωμοδότηση για τα υποέργα και στα τέσσερα νησιά έδωσαν όλα τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια (στην Άνδρο βάσει της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με ημερομηνία 26/10/2011). Δυστυχώς όμως η προθεσμία γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου παρήλθε και σύμφωνα με το νόμο Fast Track νοείται ως θετική, πράγμα που αφήνει και εδώ μόνη οδό ακύρωσης το ΣτΕ.

Τελική διαπίστωση ότι για να εμποδιστεί ο πλήρης μετασχηματισμός της φυσιογνωμίας της Άνδρου, του Αιγαίου και της Ελλάδας σε ένα απέραντο ομοιογενές, εκχερσωμένο βιομηχανικό τοπίο με χιλιόμετρα τεράστιων δρόμων και διάσπαρτες εκατοντάδες ανεμογεννήτριες άνω των 100μ, με τεράστιες περιοχές να απαξιώνονται για άλλες χρήσεις γης όπως αγροτική, οικιστική, παραθεριστική, (αγρο)τουριστική κ.α. είναι απαραίτητο το πάγωμα των δρομολογημένων εξελίξεων και ο επανασχεδιασμός από μηδενική βάση αφού προηγηθεί ανάλυση κόστους- οφέλους των τεχνολογιών από ανεξάρτητο φορέα.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η προσυπογραφή της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την αναστολή εργασιών για το έργο του Καμπανού, στην οποία προβαίνουν διοργανωτές της εκδήλωσης, από πολίτες και φορείς του νησιού καθώς επίσης και η δημιουργία ολιγομελούς τοπικής επιτροπής.

Οι παραπάνω, καλούμε τον Δήμο να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την συμμετοχή και του Δήμου στην προσφυγή, όπως συμβαίνει στη Σκύρο, την Πάρο και αλλού.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η μπάλα του 1965



Μπάλα δεν είχα, και πού να την βρω; κανείς άλλωστε δεν είχε. Δεν είναι ότι ζήλευα τους άλλους που είχαν, όλοι την ίδια μπάλα είχαμε. Μια την είχαμε και την προσέχαμε σαν τα μάτια μας.




Όταν έσφαζε ο μπαμπάς τον χοίρο παίρναμε την φούσκα του και την φτιάχναμε μπάλα για να παίζουμε.



Την τρίβαμε με αλάτι,



tην φουσκώναμε, μετά την δέναμε καλά και την κρεμάγαμε επάνω σε ένα δέντρο για να μας την ξεράνει ο ήλιος.



Eπειτα από αρκετές μέρες η μπάλα μας ήταν έτοιμη για ποδόσφαιρο.

Το παιχνίδι μας, η κοκάλα



Κοντεύει να φύγει και ο Οκτώβριος 25 έχουμε, αρχές Νοέμβρη ξεκινάνε και οι πιο χειμωνιάτικες δουλειές, μία από αυτές και τα χοιροσφάγια.



Τα χοιροσφάγια για μένα δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για πανηγύρι στο σπίτι μας γιατί έρχονταν όλο το χωριό να πολεμήσουμε το χοίρο, αλλά εκτός από τους μεγάλους έρχονταν και τα παιδιά οι φίλοι μου δηλαδή.



Εναγωνίως περιμέναμε να γίνουν τα βραστά για να πάρουμε το σαγόνι του χοίρου, την κοκάλα. Αυτό ήταν στην ουσία το παιχνίδι μας, το δέναμε με έναν σπάγκο και το τραβούσαμε στον κήπο για να κάνουμε ζευγάρι όπως λέγαμε, να οργώσουμε δηλαδή.



Μετά τον κήπο σειρά είχε ο δρόμος από το πάνω χωριό μέχρι τον καλοζάδο, τρέχαμε σαν τους τρελούς κρατώντας την κοκάλα.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ

Δεν ξέρω εάν θα πούμε το ψωμί ψωμάκι (που μάλλον θα το πούμε) αλλά εμείς προς το παρόν λέω να το φτιάξουμε.
Όπως φαίνεται η χώρα βουλιάζει, όλα βρίσκονται σε ένα τέλμα.
Παρόλο που πολύ καιρό είχα να γράψω είπα να ξεκινήσω με ένα θέμα ευχάριστο και εύγεστο.

Σήμερα λοιπόν θα σας φτιάξω ψωμί μιας που το έτοιμο έχει γίνει πανάκριβο. Έλεος δηλαδή το μισό κιλό, ο θεός να το κάνει μισό 380 γραμμάρια ζυγισμένο στοιχίζει στην Τήνο 1 ευρώ, αλλά τι να κάνουμε αφού τόσο το πουλάνε.
Λίγο καιρό πριν έκαναν έρευνα στην τηλεόραση (στο καλημέρα Ελλάδα) για το που πωλείτε το ακριβότερο ψωμί. Μετά από τηλεφωνήματα τηλεθεατών ανακοίνωσαν ότι το ακριβότερο ψωμί είναι στην Τήνο.


Τέλος πάντων ας πάμε και στην συνταγή, δεν είναι μυστική άλλωστε. Εύκολα το φτιάχνεις θέλει βέβαια προζύμι λίγο μαγιά χλιαρό νερό και αλεύρι ανάλογα με την ποσότητα του ψωμιού που θέλουμε να φτιάξουμε, λίγο αλάτι και μπόλικο ζύμωμα.


Αφού το ζυμώσουμε καλά το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες σκεπασμένο, όταν φουσκώσει το ζυμάρι τότε το πλάθουμε και το μοιράζουμε σε πανέρια και περιμένουμε <να ανέβει> όπως λέμε και εμείς στο χωριό.



Όση ώρα περιμένουμε δεν καθόμαστε αλλά ετοιμάζουμε τον φούρνο, τον ανάβουμε ρίχνοντας μέσα ψιλά ψιλά κλαδάκια κατά προτίμηση αγρέλια, κάνουν βέβαια και οι σπαρτόριζες αλλά τα αγρέλια κάνουν το καλύτερο ψωμί.




Όταν πυρώσει ο φούρνος παίρνουμε ένα γερό πανιστή και τον πανίζουμε,



κατόποιν ετοιμαζόμαστε να βάλουμε τα ψωμιά στο φούρνο, παίρνουμε το φτυάρι (όχι το κλασικό που ξέρουμε), ένα επίπεδο ειδικό ξύλινο φτυάρι και σειρά σειρά γεμίζουμε το φούρνο με ψωμιά.
Τελειώνοντας σφραγίζουμε το φούρνο και περιμένουμε για 2 ώρες.


Έτοιμα και τραγανά τα φρέσκα ψωμάκια μας.Καλή μας όρεξη.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Είμαστε πόρνες από το 1981, αλλά δεν το θυμόμαστε


«Ήμασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά» εξομολογείται στέλεχος της κυβέρνησης για την ψυχολογική κατάσταση των μελών του Υπουργικού την ημέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του μνημονίου στις 5 Μαΐου, 2010

Η πολιτική δεν με πολυνοιάζει (και χόρτασα πολιτική της δεκαετίας του '60, της δεκαετίας του '70, της δεκαετίας του '80, της δεκαετίας του '90, και της δεκαετίας του 2000-2010, και βαριέμαι να κάνω ανασκοπήσεις 50 χρόνων.

Θα σας πω μόνο ένα πράγμα: Το 1981, με ελπίδα για κοινωνική δικαιοσύνη και τέτοια καλά, μοιράστηκαν λεφτά σε κόσμο που μέχρι τότε ήταν στερημένος. Δανεικά και επιδοτήσεις.  Αυτοί που τα μοίραζαν (ξένοι και ντόπιοι), το έκαναν για να είμαστε εμείς χαρούμενοι όσο εκείνοι έκαναν τις δουλειές τους.  Μην σας εντυπωσιάζουν οι γραβάτες και οι δακρύβρεχτες δηλώσεις. Απλά έπιασε αδιέξοδο ο ΓΑΠ (που δεν του αμφισβητώ ότι ήταν και καλοπροαίρετος, αλλά από παραμύθι...) και τώρα ετοιμάζουν τον επόμενο. Και αυτοί που κάνουν τώρα τις μετανιωμένες πόρνες, απλά ψάχνουν για άλλους πελάτες, και για άλλες πόρνες. Πολλοί σωστοί και τίμιοι νοικοκύρηδες που ωφελήθηκαν το 1981, ή τα παιδιά τους, σήμερα, νοιώθουν σύγχυση... Λυπάμαι.

Στις 5 Μαΐου 2010, ήξεραν ακριβώς τι υπέγραφαν.

Όποιος και εάν είναι ο επόμενος, εάν δεν διώξουμε από πάνω μας το στάτους του προτεκτοράτου, ένα δεν μας πούνε με την γλώσσα της αλήθειας, που είμαστε, και που πάμε, λυπάμαι, αλλά μόνο χειρότερα θα γίνεται, όποια μορφή και εάν πάρει αυτό, και για εμάς, και για τον επόμενο.

Η Διαμαντοπούλου, ο Λοβέρδος και ο Ραγκούσης είπαν σήμερα "Λάθος, σόρρυ, δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Με 24 μήνες καθυστέρηση...   Αύριο θα μας πούνε ότι έχουμε και Κατοχή. Με 18 μήνες καθυστέρηση. Άκου πράγματα...Ο κόσμος το 'χει βούκινο εδώ και καιρό. Ο Παπανδρέου θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, αυτός θα φταίει για όλα αυτά. Και δεν περιμένω να αλλάξει τίποτα.

Όποιος διαφωνεί με αυτά που έχει υπογράψει, φτιάχνει νέους Νόμους και επανορθώνει. Σιγά τα αυγά.

Οι εικονιζόμενοι δεν μίλησαν για πόρνες. Είπαν μόνο αυτό που λένε στον σύνδεσμο που έχω βάλει, στην Καθημερινή.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

TINOS on the run


Ευτυχώς που κάποιος βολτάρει και φωτογραφίζει

Κελλιά - Καρδιανή

Βρυσί

Ο αφρός της θάλασσας

Ασύδοτες καταστάσεις

Η πρώτη ανάρτηση με έκανε να νοιώσω τύψεις που έχω περιφράξει τα χωράφια μου και του στερώ είτε πιο εύκολη πρόσβαση, είτε ότι άλλο

Η τελευταία ανάρτηση...  Το τι γίνεται,  είναι κοινό μυστικό... Τα συνεταιράκια από την περιοχή, επίσης.  Οι παραδόσεις και παραλαβές έξω από το Μαντροκλήσι... πω πω τι γρήγορο σκάφος...  Το τι εντύπωση κάνει στα ντόπια πιτσιρίκια, ας ρωτήσουμε κανένα κοινωνιολόγο, ή την αστυνομία...  Και με την ευλογία του Δήμου Τήνου (ή δεν το ξέρουν;  Ξέρω... θα πούνε "εμείς μόνο νοικιάζουμε").

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Περιμένοντας τι θα αποφασίσουν οι βάρβαροι


Δεν γράφω, δεν γράφω... γιατί δεν έχω τίποτα καλό να πω.  Με εξαίρεση ότι τα σταφύλια ήταν επιτυχία (πρέπει να είμαι από τους λίγους που είχαν σταφύλια φέτος, μην με ματιάσετε παρακαλώ) και τα αχλάδια, το καλαμπόκι και οι πατάτες επίσης (να' να καλά ο φίλος μου που τις έβαλε).  Επειδή η κατάσταση προβλέπεται ζοφερή, είπαμε να βάλουμε και ρεβίθια φέτος, και κριθάρι για χρήση και όχι μόνο για φωτογράφιση.

Τι σας έλεγα... Δεν έχει σημασία που εάν είχαμε επιτόκια θα ήταν εκεί που ήταν τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχαμε δραχμές.  Ούτε το ότι το Χρηματιστήριο είναι κάτω από 800 μονάδες.  Ούτε το ότι οι Τράπεζες ζορίζονται ζορίζονται και ζούνε χάρη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.. Ούτε έχουν σημασία τα "μέτρα". Ο τόπος έχει κάνει τρομερά λάθη από τουλάχιστον το 1990, και σχεδόν σίγουρα από το 1981 ή το τέλος της Χούντας, δηλαδή πάμε πίσω στο 1949, και τον Μεγάλο Διχασμό, και την Επανάσταση.

Τα τρομερά λάθη είναι το εξής ένα: Επειδή τρωγόμαστε μεταξύ μας, και επειδή εύκολα μας εξαγοράζουν οι ξένοι, δεν κουμαντάρουμε την χώρα μας εμείς. Νομίζουμε πότε πότε ότι κάνουμε  κουμάντο εμείς αλλά δεν είναι έτσι.  Κουμάντο κάνουν οι Μεγάλες Δυνάμεις, άλλοτε πιο ευγενικά και άλλοτε πιο χυδαία, και που και που τσακώνονται και μεταξύ τους επ αυτού, την τελευταία φορά, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ο Μεγάλος Διχασμός ήταν για το εάν προτιμάμε την Μεγάλη Δύναμη Α ή την Β. Και ο Εμφύλιος όταν κούνησε την ουρά της η Γ.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις λοιπόν τσακώνονται και για το πώς θα σωθούμε. Δεν έχω πολυκαταλάβει τι θέλει ο καθένας τους.  Και να είχα, δεν έχει σημασία γιατί άλλα λένε και άλλα εννοούν μέρες που είναι.  Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ΕΜΕΙΣ δεν ξέρουμε τι θέλουμε, κι αν ακόμα ξέραμε, ποτέ κανείς δεν μας ρώτησε ώστε να πάει παραπάνω.  Το ότι μας άρεσε περισσότερο ο Χ από τον Ψ δεν μου λέει τίποτα.

Σήμερα, παζαρεύουν εάν θα φαλίρουμε με αυτό με τον άλλο τρόπο. Μη ακούτε κανέναν. Όταν φαλίρει ο γείτονας, και ο γείτονας του γείτονα και έρθει η σειρά μας, έχουμε όλοι φαλίρει.  Ένα είναι βέβαιο. Θα υπάρξει μία βίαιη και άσχημη προσαρμογή προς τα κάτω, σε κάθε περίπτωση  Οι δύο εκδοχές, παρεμπιπτόντως, που παίζουν, είναι εάν θα είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε εμείς στην φτώχεια μας, ή εάν θα αποφασίζει άλλος για εμάς, πάντα στην φτώχεια μας.  Εάν πιστεύετε ότι ο άλλος θα είναι γαλαντόμος και θα αφήνει καλά δωράκια... ε τι να πω... Εγώ δεν θα παραχωρούσα την ελευθερία μου για δωράκια (άσε που ΚΑΝΕΙΣ δεν θα μας δίνει δωράκια, και όταν μας δίνουν να ξέρετε θα τα πληρώσουμε ακριβά).

Όσοι από εσάς είστε γεννημένοι πριν το 1960, δεν έχετε λόγο να φοβάστε. Ζούσαμε και τότε.  Όχι εύκολα, αλλά ζούσαμε.  Όσοι είστε γεννημένοι μετά το 1990, θα αναρωτιέστε τι στην ευχή λέω (και δεν θα σας αρέσουν καθόλου οι επόμενοι μήνες). Όσοι είστε μεταξύ 1960 και 1990 θα αισθάνεστε λίγο μπερδεμένοι, λίγο απογοητευμένοι ή λίγο προδομένοι.  Μπορεί να γενικεύω, ή να κάνω λάθος, αλλά αυτή την εντύπωση έχω.  ΜΗΝ σας τρομοκρατούν, ιδίως όσους είστε μόνιμα στο νησί.  Μια χαρά ζούσε το νησί. Όχι όπως σήμερα, αλλά μια χαρά. Και σε κάθε κακό σενάριο, εάν έχεις λίγα αγροτικά και λίγα τουριστικά, είσαι καλύτερα από πολύ κόσμο στην Αθήνα.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Δευτεριάτικες προφητείες


Το τέλος το έχω προαναγγείλει (και δεν χαίρομαι για αυτό) από τον Δεκέμβριο του 2008 (και δείτε και το Κύκνειο Άσμα του Εξάκτινου, την ίδια περίοδο -- κάτι ήξερα που το υπέκλεψα) και από τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010. Δεν θέλει φιλοσοφία... Ο ζαχαροπλάστης κάτι ξέρει από κανταΐφια... Στην δουλειά μου, του "τέλος" το έχω δει από τον Μάρτιο του 2008.

Η αγορά τον τελευταίο καιρό (Γενικός Δείκτης στα 960-970 και spread δεκαετούς ομολόγου στα 1450-1500) λέει έξοδο από το ευρώ, στάση εξωτερικών πληρωμών και τέτοια κακά. Αν ο ΓΔ ήταν στα 700-800 και το spread στα 1700-1800, θα σας το έλεγα με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Πολλοί λένε ότι η ισοτιμία των 350 δρχ ανά ευρώ ήταν "λάθος" και ότι 700 θα ήταν πιο ...σωστό.  Δεν έχω ιδέα.  Οι πατάτες Γαλλίας στο σουπερμάρκετ Τήνου είναι φτηνότερες από τις πατάτες Τήνου, άρα η ισοτιμία είναι λάθος, ή κάτι αντίστοιχο... Με πολλή λιτότητα, αυτό διορθώνεται (αλλά μπορεί να πεθάνει και ο καταναλωτής και δεν θα χρειάζεται πατάτες).

Θα κάνουμε μπητς πάρτυ με τον ΓΔ στα 700-800 και το spread στα 1800;  Μπορεί, αλλά θα πηγαίνουμε με γαϊδούρια, και θα καταναλώνουμε κρασί ντόπιο (κάτι σαν το παλιό πανηγύρι του Αγίου Φύλακτου μετά το Πάσχα -- ποιός το πρόλαβε;)

Μην τρώγεστε λοιπόν ποιός Δήμος χρωστούσε πιό πολλά... Κι αν τρώγεστε, φωνάξτε μια εταιρία ορκωτών ελεγκτών να σας κάνει μία έκθεση. Κουκιά μετρημένα.  Σας έχω πει περί αυτού, και πιστέψτε με, σήμερα, δεν έχει σημασία.  Να τρώγεστε αν σήμερα ξοδεύουμε λεφτά που δεν έχουμε...  Στις μουσικές καρέκλες πάντα κάποιος μένει όρθιος όταν σταματάει η μουσική...

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Εξελίξεις 15αύγουστου


Όσο μεγάλωνε το φεγγαράκι και κάναμε πάρτυ στα μπητς (καλά... πόσα μπητς πάρτυς σηκώνει ένα νησί σε πέντε μέρες;) οι εξελίξεις έτρεχαν.  Εκτός από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ (έεε... λογικό ήταν, οι μισοί Αμερικάνοι δεν θέλουν να γίνουν και αυτοί Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δεν θέλουν άλλους φόρους), άρχισε να φαίνεται και στα ΜΜΕ το Ευρωπαϊκό πρόβλημα.  Το Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι απλό:  Οι φτωχές χώρες δανείζονται τόσο καιρό για να κάνουν έργα, πάρτυ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αγοράζοντας τα συστατικά για τα έργα και τα πάρτυ από τις πλούσιες Ευρωπαϊκές χώρες.  Και τώρα που δεν έχουν να πληρώσουν τα δανεικά, όλοι κοιτάζονται να δούνε ποιός θα πληρώσει τον λογαριασμό.  Εμάς, εδώ, μας παραμυθιάζουν οι ξεδιάντροποι, που παριστάνουν τους πολιτικούς, ότι λεφτά υπάρχουν και ότι "σωθήκαμε".  Οι ειδήσεις του 15αύγουστου είναι ότι λεφτά έχουν οι πλούσιοι (αυτοί που παράγουν και που εξάγουν) και καμία όρεξη δεν έχουν να τα δώσουν σε αυτούς που χρωστάνε.  Από αύριο θα μαθαίνουμε ότι και οι επόμενες "δόσεις σωτηρίας μας" δεν είναι σίγουρες και ότι οι Ευρώπη δεν είναι αυτό που νομίζαμε.  Όχι ότι πρόκειται για "είδηση", οι πιο κυνικοί το υποψιάζονταν αυτό, εδώ και χρόνια, απλά τώρα θα μας το πει και η ...Κυβέρνηση.

Ο μηχανισμός του εξευτελισμού μας λέγεται "επιδοτήσεις", "παροχές από δανεικά" και τέτοια.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η Άμυνα της Τήνου δια μέσου των αιώνων -- Καρδιανή, 11 Αυγούστου, 20:00



Όπως είχα γράψει στις Ιστορίες για τα μονοπάτια της Τήνου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ξώμπουργο. Τον μεσαίωνα, όταν φαίνονταν στην θάλασσα ύποπτο πλοίο, το μήνυμα έφτανε στο Κάστρο και τα χωριά, με σύστημα φωτιών και καπνού, και ενεργοποιούσε τους 5 λόχους των 250 ή 300 ανδρών (και μάλλον έστελνε τους υπόλοιπους να κρυφτούν). Σίγουρα αυτή η ενεργοποίηση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς οδικό δίκτυο. Κάπου στα Τηνιακά Ανάλεκτα το είχα διαβάσει...

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Τρία χρόνια μετά το 2008


Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την S&Ρ δεν ήταν ούτε απροσδόκητη, ούτε έκπληξη, ούτε θα αλλάξει πολλά πράγματα – για την Αμερική. Τυπικά, οι εταιρίες αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να απεικονίζουν και να αναφέρουν αυτά που ξέρουν, ή περιμένουν ήδη οι αγορές. Έτσι, ο φόβος των συνεπειών της υποβάθμισης από ΑΑΑ σε ΑΑ+ έχει, και θα έχει, μεγαλύτερο παγκόσμιο αντίκτυπο από την ίδια την υποβάθμιση.

Τα περί ανάγκης νέου παγκοσμίου νομίσματος που ψελλίζουν διάφοροι τα ακούω βερεσέ. Τα νομίσματα αντανακλούν εμπορικές συναλλαγές, την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών, και, σε τελική ανάλυση, την ίδια την ελευθερία. Το Ελβετικό φράγκο, π.χ. ακούγεται καλό και σίγουρο, αλλά οι συναλλαγές της Ελβετίας με τον υπόλοιπο είναι απειροελάχιστες, και το Ελβετικό φράγκο είναι εκ προοιμίου ασήμαντο. Η Κίνα έγινε κολοσσός (υποκαθιστώντας βιομηχανική παραγωγή της Δύσης, και εξάγοντας στην Αμερική) και οι παγκόσμιες εμπορικές της συναλλαγές δεν είναι καθόλου αμελητέες, αλλά η Κίνα δεν είναι ακριβώς …δημοκρατική, ούτε, ιστορικά, προβλέψιμη, και ενώ δικαιολογημένα «ανησυχεί» (αφού της χρωστάνε πολλά δολάρια), ούτε μπορεί να αλλάξει τις απαιτήσεις της από δολάρια σε άλλο νόμισμα, ούτε μπορεί να υποκαταστήσει τις εξαγωγές της προς την Αμερική με εξαγωγές σε άλλη χώρα… Απεναντίας, ελάχιστες χώρες δεν θα έβαζαν εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα, και σίγουρα η Ευρώπη ή η …Αφρική, δεν καταναλώνουν όπως η Αμερική.

Η Ευρώπη είναι πάλι άλλη περίπτωση. Ευρώπη, κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει. Υπάρχει η Γερμανία (σε οικονομία και βιομηχανική παραγωγή) και η Γαλλία σε άμυνα και πυρηνική ενέργεια. Οι μισοί Άγγλοι είναι αγορασμένοι από τους Γερμανούς, και οι υπόλοιποι είναι με το ένα πόδι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η Ευρώπη (εάν υπάρχει) έχει το πρόβλημα ότι 2-3 χώρες έχουν φαινομενική ευημερία από εξαγωγές σε άλλες χώρες που όμως έχουν γίνει με δανεικά που ίσως είναι αγύριστα. Και οι επιλογές δεν είναι πολλές: Ή τα διαγράφουν και τα χαρίζουν ή τυπώνουν χρήμα και πληθωρίζουν. Και το πρόβλημα, όπως θα έχετε ίσως καταλάβει, δεν είναι πια η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, και σε τελευταία ανάλυση και η Γερμανία. Τα περί «συντονισμένων προσπαθειών» τα ακούω βερεσέ. Οι γεωπολιτικές διαφορές που υπάρχουν όσα χρόνια υπάρχει ο κόσμος δεν έχουν εξαλειφθεί, και οι πολιτικοί σήμερα δεν είναι ούτε ικανότεροι ούτε σοφότεροι των πολιτικών το 1914 ή το 1939. Ούτε είναι η Ευρώπη ή η «Ευρώπη» σε μια γυάλα, χωριστά από τους υπόλοιπους.


Είμαστε σε μία περίεργη κατάσταση που ξεκίνησε με το κραχ του 2008 και είναι σε εξέλιξη. Τις συνέπειες αυτού του κραχ, δύσκολα τις καταλαβαίνουμε, ακόμα και εάν είμαστε ξεφτέρια στα του 1929, πρώτα από όλα γιατί ελάχιστοι ζούσαν το 1929, και οι συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν αλλάξει από τότε. Αυτό που μας έμαθαν στο σχολείο είναι ότι η ύφεση μετά το 1929 ήταν «κακή» επειδή δεν υπήρχε αρκετή ρευστότητα. Η ρευστότητα, σε καταστάσεις όπως η σημερινή, επιτυγχάνεται ή με τύπωμα, ή με αναδιανομή, και σίγουρα με οικονομία σε σπάταλες μη παραγωγικές δραστηριότητες. Ένα θεωρώ σίγουρο: Θα φτωχύνουμε. Πόσο θα κρατήσει, και τις άλλες συνέπειες, μικρές και μεγάλες, θα τις βλέπουμε στην πορεία. Τα γραφήματα (από εδώ και εδώ) είναι μόνο για την ψυχαγωγία σας. Η Ιστορία ΔΕΝ επαναλαμβάνεται, αλλά όλοι ψάχνουν το φλιτζάνι του καφέ για προφητείες

Τα πολλά λεφτά δεν χάθηκαν το 1929, αλλά το 1931 ή 1932… Λέμε τώρα. Και όλα αυτά για τον στόκο που περιμένει προφητείες για το τέλος του κόσμου το 2012, ή οποτεδήποτε.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

1981-2011, 30 χρόνια ..."Αλλαγή"! Χρόνια μας Πολλά


Με 155 ψήφους (και αρκετή προβοκάτσια στην Πλατεία Συντάγματος), ψηφίστηκε, βασικά από τους Πασοκικούς βουλευτές, πλην ενός, η δεύτερη φάση αυτού που θεωρώ λανθασμένη -- έως προδοτική -- υποθήκευση και ξεπούλημα της χώρας σε ξένους.  Δίνουμε τό σπίτι για να πληρώνουμε την υπηρέτρια για λίγους μήνες ακόμα.  Πήραμε αναβολή του αναπόφευκτου, έχοντας όμως στο μεταξύ δώσει πράγματα που δεν θα έπρεπε να μην είναι δικά μας.  Τα κάναμε όλα αυτά, όχι για το δικό μας συμφέρον, αλλά για το συμφέρον και την βολή των ξένων πιστωτών μας.

Η φωτογραφία είναι από το http://netakias.wordpress.com/2011/06/29/efialtis/  όπου θα δείτε ποιοί ψήφισαν αυτό (και ποιοί το προηγούμενο) "Μνημόνιο".

Δεν γκρινιάζω κατά της λιτότητας, θα έπρεπε να ζούμε με βάση τις δυνατότητές μας και θα έπρεπε να βασιζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα για την "Ανάπτυξη" και όχι στην δημόσια και επιδοτούμενη παρασιτολογία.  Για να το βάλω στα τοπικά μέτρα του νησιού, και μόνο, φανταστείτε τον Δήμο Τήνου να ζει μόνο από τα έσοδα από τους δημότες και τις επιχειρήσεις τους... Θα ήταν ...άλλος Δήμος.

Επειδή αρκετοί από εμάς λατρέψαμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, δείτε την προεκλογική του ομιλία το 1981:



Αν αντέξετε δηλαδή... Αξίζει να την δείτε...


Το γράφημα αυτό είναι πια ...παλιό.  Πρέπει να είμαστε κοντά στο 150%

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κουβέντες με ένα φιδάκι


Είχε αράξει το φιδάκι στην μέση του δρόμου, και εγώ έκανα τον ...τροχονόμο να μην το πατήσει κανένα αυτοκίνητο. Και σκεπτόμουν... Τι γίνεται εδώ και 20 μήνες στην Ελλάδα;


Θα σας πω τι γίνεται... Τίποτα... Περιμένουμε να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τι θα κάνουν με την περίπτωσή μας...  Χρωστάμε πολλά λεφτά σε Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες. Λεφτά που δανειστήκαμε για να κάνουμε αεροδρόμια και υποβρύχια και γέφυρες και Ολυμπιακούς Αγώνες.  Χρωστάμε πολλά λεφτά και σε Ελληνικές Τράπεζες. Και, βασικά, δεν έχουμε ούτε να αποπληρώσουμε, ούτε μπορούμε να δανειστούμε για να "αναχρηματοδοτήσουμε" τα υπάρχοντα δάνεια, ούτε βγαίνουν λεφτά όπως έβγαιναν (ή μας φαινόταν ότι έβγαιναν) πριν 5 ή 10 χρόνια, και εάν πριν 5 ή 10 χρόνια δανειζόμαστε με 5%, τώρα αυτό έχει γίνει ...20%.  Όποιος από εσάς έχει μαγαζί, θα καταλαβαίνει τι σημαίνουν όλα αυτά. 


Εδώ και 20 μήνες λοιπόν, ψάχνουν οι ΞΕΝΟΙ πολιτικοί να βρουν με ποιον τρόπο δεν θα φανεί ότι θα φάνε φέσι οι Τράπεζές τους... Βασικά ψάχνουν να βρουν πώς θα πληρώσουν οι ΞΕΝΟΙ φορολογούμενοι την ζημιά των Τραπεζών τους.  Και αυτό, γιατί οι Τράπεζές τους δεν θέλουν ή δεν αντέχουν την ζημιά από την αδυναμία μας να ξεπληρώσουμε.  Δεν αντέχουν την λογιστικοποίηση της ζημιάς, γιατί θα πάει ντόμινο το πράγμα και θα ξετινάξει πολλές ξένες τράπεζες...  Και το ξέρουν και απλά κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο και φοβούνται τους δικούς τους ψηφοφόρους (που νομίζουν ότι εδώ περνάμε καλά, και ΓΙΑ ΑΥΤΟ επιμένουν για λιτότητα, για δική ΤΟΥΣ εσωτερική κατανάλωση.

Φυσικά, και οι δικές μας Τράπεζες έχουν το ίδιο πρόβλημα:  Πολύ χαρτί που αξίζει μόνο ...στα χαρτιά. Τέτοιες καταστάσεις έχουν κάθε πιθανότητα να σκάσουν και να καταρρεύσουν τα τραπουλόχαρτα και όσοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι είμαστε στα τελευταία των ψευδαισθήσεων, θα έχουν απότομη και άσχημη προσγείωση... Και, θα μου πείτε, "τι να κάνουμε";  Δεν έχω ιδέα... Σίγουρα να μην χαλάμε λεφτά που δεν έχουμε...

Όσο για την ...συναίνεση... Προφάσεις και δικαιολογίες... Βασικά δεν τολμάει το Πασόκ να διαλύσει την επί 30 χρόνια πελατεία του...  Ούτε τολμάει να πει ότι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, και ότι ΔΕΝ υπήρχαν.  Για αυτό θέλει ...συναίνεση.  Και μαντέψτε ποιός θα πληρώσει την νύφη...

Και όσο σκεφτόμουν αυτά, το φιδάκι ζεστάθηκε και αποφάσισε να φύγει...

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πλατεία Συντάγματος


"Υπέρ της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ώστε να πάμε αμέσως σε εκλογές τάσσεται το 47,5% των ερωτηθέντων σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Kapa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα».  Το 34,8% ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου ώστε να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου και το νέο πακέτο βοήθειας".

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1997200



Προσωπικά είμαι κατά οποιουδήποτε νέου δανείου μας σερβίρουν σαν δήθεν βοήθεια.  Δανειζόμαστε για μικρή μόνο παράταση, και για να μας επιβάλουν οι πιστωτές μας γενικό ξεπούλημα.  Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνειά μας, ούτε μπορούμε να στηρίξουμε τον σημερινό τρόπο ζωής, και κακώς δεν μας το λένε έτσι σκέτα και απλά οι πολιτικοί μας.

Οι φωτογραφίες είναι από το http://www.antinews.gr/2011/06/19/107533/

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Παραιτείται - Δεν παραιτείται



Θα έπρεπε να είχα μάθει ότι ο ΓΑΠ άλλα λέει, όταν λέει ότι "παραιτείται", και άλλα εννοεί... Όχι ότι είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά, πρόσφατα, έχει προτείνει δύο ανοησίες:  H πρώτη ήταν το "δημοψήφισμα". Η δεύτερη ήταν η προσφορά του να παραιτηθεί για να βοηθήσει την Κυβέρνηση Συνεργασίας.  Η τρίτη ήταν η προσφορά του να υποθηκεύσει το σπίτι του εάν χρειαστεί (μόνο που είναι της αδερφής του, λένε).  Για την πονηρή και μάλλον αντισυνταγματική υπογραφή του Μνημονίου ούτε κουβέντα.

Προσωπικά, πιστεύω ότι μόνο οι εκλογές βγάζουν από αδιέξοδα (και λίγη ειλικρίνεια δεν θα έκανε κακό).

Πάντως, παραιτείται-δεν παραιτείται, η έκλειψη της σελήνης λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήταν εντυπωσιακή. Μου τα χάλασε το σύννεφο προς το τέλος...