Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011
1981-2011, 30 χρόνια ..."Αλλαγή"! Χρόνια μας Πολλά
Με 155 ψήφους (και αρκετή προβοκάτσια στην Πλατεία Συντάγματος), ψηφίστηκε, βασικά από τους Πασοκικούς βουλευτές, πλην ενός, η δεύτερη φάση αυτού που θεωρώ λανθασμένη -- έως προδοτική -- υποθήκευση και ξεπούλημα της χώρας σε ξένους. Δίνουμε τό σπίτι για να πληρώνουμε την υπηρέτρια για λίγους μήνες ακόμα. Πήραμε αναβολή του αναπόφευκτου, έχοντας όμως στο μεταξύ δώσει πράγματα που δεν θα έπρεπε να μην είναι δικά μας. Τα κάναμε όλα αυτά, όχι για το δικό μας συμφέρον, αλλά για το συμφέρον και την βολή των ξένων πιστωτών μας.
Η φωτογραφία είναι από το http://netakias.wordpress.com/2011/06/29/efialtis/ όπου θα δείτε ποιοί ψήφισαν αυτό (και ποιοί το προηγούμενο) "Μνημόνιο".
Δεν γκρινιάζω κατά της λιτότητας, θα έπρεπε να ζούμε με βάση τις δυνατότητές μας και θα έπρεπε να βασιζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα για την "Ανάπτυξη" και όχι στην δημόσια και επιδοτούμενη παρασιτολογία. Για να το βάλω στα τοπικά μέτρα του νησιού, και μόνο, φανταστείτε τον Δήμο Τήνου να ζει μόνο από τα έσοδα από τους δημότες και τις επιχειρήσεις τους... Θα ήταν ...άλλος Δήμος.
Επειδή αρκετοί από εμάς λατρέψαμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, δείτε την προεκλογική του ομιλία το 1981:
Αν αντέξετε δηλαδή... Αξίζει να την δείτε...
Το γράφημα αυτό είναι πια ...παλιό. Πρέπει να είμαστε κοντά στο 150%
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011
Κουβέντες με ένα φιδάκι
Είχε αράξει το φιδάκι στην μέση του δρόμου, και εγώ έκανα τον ...τροχονόμο να μην το πατήσει κανένα αυτοκίνητο. Και σκεπτόμουν... Τι γίνεται εδώ και 20 μήνες στην Ελλάδα;
Θα σας πω τι γίνεται... Τίποτα... Περιμένουμε να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τι θα κάνουν με την περίπτωσή μας... Χρωστάμε πολλά λεφτά σε Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες. Λεφτά που δανειστήκαμε για να κάνουμε αεροδρόμια και υποβρύχια και γέφυρες και Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρωστάμε πολλά λεφτά και σε Ελληνικές Τράπεζες. Και, βασικά, δεν έχουμε ούτε να αποπληρώσουμε, ούτε μπορούμε να δανειστούμε για να "αναχρηματοδοτήσουμε" τα υπάρχοντα δάνεια, ούτε βγαίνουν λεφτά όπως έβγαιναν (ή μας φαινόταν ότι έβγαιναν) πριν 5 ή 10 χρόνια, και εάν πριν 5 ή 10 χρόνια δανειζόμαστε με 5%, τώρα αυτό έχει γίνει ...20%. Όποιος από εσάς έχει μαγαζί, θα καταλαβαίνει τι σημαίνουν όλα αυτά.
Εδώ και 20 μήνες λοιπόν, ψάχνουν οι ΞΕΝΟΙ πολιτικοί να βρουν με ποιον τρόπο δεν θα φανεί ότι θα φάνε φέσι οι Τράπεζές τους... Βασικά ψάχνουν να βρουν πώς θα πληρώσουν οι ΞΕΝΟΙ φορολογούμενοι την ζημιά των Τραπεζών τους. Και αυτό, γιατί οι Τράπεζές τους δεν θέλουν ή δεν αντέχουν την ζημιά από την αδυναμία μας να ξεπληρώσουμε. Δεν αντέχουν την λογιστικοποίηση της ζημιάς, γιατί θα πάει ντόμινο το πράγμα και θα ξετινάξει πολλές ξένες τράπεζες... Και το ξέρουν και απλά κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο και φοβούνται τους δικούς τους ψηφοφόρους (που νομίζουν ότι εδώ περνάμε καλά, και ΓΙΑ ΑΥΤΟ επιμένουν για λιτότητα, για δική ΤΟΥΣ εσωτερική κατανάλωση.
Φυσικά, και οι δικές μας Τράπεζες έχουν το ίδιο πρόβλημα: Πολύ χαρτί που αξίζει μόνο ...στα χαρτιά. Τέτοιες καταστάσεις έχουν κάθε πιθανότητα να σκάσουν και να καταρρεύσουν τα τραπουλόχαρτα και όσοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι είμαστε στα τελευταία των ψευδαισθήσεων, θα έχουν απότομη και άσχημη προσγείωση... Και, θα μου πείτε, "τι να κάνουμε"; Δεν έχω ιδέα... Σίγουρα να μην χαλάμε λεφτά που δεν έχουμε...
Όσο για την ...συναίνεση... Προφάσεις και δικαιολογίες... Βασικά δεν τολμάει το Πασόκ να διαλύσει την επί 30 χρόνια πελατεία του... Ούτε τολμάει να πει ότι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, και ότι ΔΕΝ υπήρχαν. Για αυτό θέλει ...συναίνεση. Και μαντέψτε ποιός θα πληρώσει την νύφη...
Και όσο σκεφτόμουν αυτά, το φιδάκι ζεστάθηκε και αποφάσισε να φύγει...
Κυριακή 19 Ιουνίου 2011
Πλατεία Συντάγματος
"Υπέρ της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ώστε να πάμε αμέσως σε εκλογές τάσσεται το 47,5% των ερωτηθέντων σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Kapa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα». Το 34,8% ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου ώστε να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου και το νέο πακέτο βοήθειας".
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1997200
Προσωπικά είμαι κατά οποιουδήποτε νέου δανείου μας σερβίρουν σαν δήθεν βοήθεια. Δανειζόμαστε για μικρή μόνο παράταση, και για να μας επιβάλουν οι πιστωτές μας γενικό ξεπούλημα. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνειά μας, ούτε μπορούμε να στηρίξουμε τον σημερινό τρόπο ζωής, και κακώς δεν μας το λένε έτσι σκέτα και απλά οι πολιτικοί μας.
Οι φωτογραφίες είναι από το http://www.antinews.gr/2011/06/19/107533/
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011
Παραιτείται - Δεν παραιτείται
Θα έπρεπε να είχα μάθει ότι ο ΓΑΠ άλλα λέει, όταν λέει ότι "παραιτείται", και άλλα εννοεί... Όχι ότι είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά, πρόσφατα, έχει προτείνει δύο ανοησίες: H πρώτη ήταν το "δημοψήφισμα". Η δεύτερη ήταν η προσφορά του να παραιτηθεί για να βοηθήσει την Κυβέρνηση Συνεργασίας. Η τρίτη ήταν η προσφορά του να υποθηκεύσει το σπίτι του εάν χρειαστεί (μόνο που είναι της αδερφής του, λένε). Για την πονηρή και μάλλον αντισυνταγματική υπογραφή του Μνημονίου ούτε κουβέντα.
Προσωπικά, πιστεύω ότι μόνο οι εκλογές βγάζουν από αδιέξοδα (και λίγη ειλικρίνεια δεν θα έκανε κακό).
Πάντως, παραιτείται-δεν παραιτείται, η έκλειψη της σελήνης λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήταν εντυπωσιακή. Μου τα χάλασε το σύννεφο προς το τέλος...
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011
Πανελλαδική Επιτροπή κατά των Βιομηχανικών Αιολικών
Διακήρυξη
της Πανελλαδικής επιτροπής
κατά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων (ΒΑΕ)
ΟΤΙ ΓΥΑΛΙΖΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ…..
Είμαστε οικολογικά ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι φορείς, συλλογικότητες, επιστήμονες, καλλιτέχνες μα πάνω απ’όλα πολίτες που ενδιαφερόμαστε για τα τοπικά προβλήματα πάντα εντασσόμενα στα ευρύτερα.
Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα ενός- δυστυχώς απατηλού-οικολογικού οράματος, είμαστε μάρτυρες μιας άκριτης εισβολής βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων (ΒΑΕ), σε βουνά, νησιά, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιοχές απόλυτης προστασίας, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τις τελευταίες δηλαδή αδιατάρακτες περιοχές.
Αμφισβητούμε την συνεισφορά των ΒΑΕ στον ουσιαστικό περιορισμό, πόσω μάλλον τη δυνατότητα για υποκατάσταση των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών , καθώς δεν είναι σε θέση, να καλύψουν τις ανάγκες φορτίων βάσης ή των φορτίων αιχμής. Αμφισβητούμε συνεπακόλουθα και τα περί δήθεν σημαντικής μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει τεκμηριωθεί στην διεθνή βιβλιογραφία, σε σχετικές δημοσιεύσεις και κυρίως στην πράξη π.χ. από το γεγονός ότι η Γερμανία, με δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες αδυνατεί να θέσει εκτός λειτουργίας πυρηνικούς ή λιθανθρακικούς σταθμούς ακόμη και υπό τη σκιά του ατυχήματος στην Ιαπωνία.
Εκτιμούμε ακόμη ότι οι ΒΑΕ, όπως προωθούνται, αντίθετα με την εξαγγελλόμενη άποψη (δυστυχώς η ενημέρωση των πολιτών έχει υπάρξει μονομερής και προκατειλημμένη), προσκρούουν στην κατοχυρωμένη αρχή της αειφόρου ανάπτυξης και ότι με την εγκατάστασή τους τίθεται επίσης συχνά θέμα παραβίασης του άρθρου 24 του Συντάγματος (δασικές εκτάσεις).
Η πολιτεία εξακολουθεί να αγνοεί, στην πράξη, τη θεσμοθετημένη (ν. 2773/1999, άρθρο 3, παρ. 1) υποχρέωσή της για τη διαμόρφωση και εφαρμογή μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. «Εναποθέτοντας» αυτό το έργο στις δυνάμεις της αγοράς, περιορίζεται στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση των όσων διαμορφώνονται με βασικό κριτήριο τη λογική του εύκολου κέρδους (οι πρωταγωνιστές είναι συμμαχίες μεγάλων, συχνά πολυεθνικών, ενεργειακών ομίλων με μακρά παράδοση στην καταστροφή του περιβάλλοντος). Σε αυτά τα πλαίσια, χωρίς να έχει υπάρξει συνεκτίμηση οφελών και κόστους από την ένταξη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων στο ενεργειακό μείγμα, πριμοδοτείται μονομερώς η εγκατάσταση τους. Η νομοθεσία για τις ΒΑΕ συνιστά ατυχώς μια μηχανιστική μεταφορά, στον ελληνικό χώρο, της νομοθεσίας άλλων χωρών, με εντελώς διαφορετικά οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Η έμφαση σε της πολιτικές μείωσης εκπομπών, προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, θα είχε πολλαπλάσια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Με την πολιτική της επιδότησης μιας ατελέσφορης μορφής συμπληρωματικής ενέργειας, οι ΒΑΕ συντελούν στην σημαντική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που ισοδυναμεί με άδικη έμμεση φορολόγηση και η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τόσο το συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, όσο και την ανταγωνιστικότητα της πολύπαθης οικονομίας της. Ακόμη, απαιτούνται πανάκριβες δημόσιες επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς, αυτοματισμούς, συντήρηση υπολειτουργουσών εφεδρικών συμβατικών θερμικών μονάδων, για την ομαλή απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν με αβεβαιότητα και με μη καθορισμένο ρυθμό οι αιολικοί σταθμοί και για την εξισορρόπηση του δικτύου μεταφοράς.
Επιπροσθέτως, η ως επί το πλείστον απαράδεκτη χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων, έχει προκύψει στην ουσία από της ενδιαφερόμενους επενδυτές ανατρέποντας υφιστάμενους χωροταξικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς ή ενεργειακούς σχεδιασμούς καθώς και της εναλλακτικές βιώσιμες πολιτικές. Συνειδητοποιούμε την πρωτοφανή απειλή που αποτελεί για το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας η χωρίς κανένα ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο εξάπλωση πολυάριθμων αιολικών σταθμών παραγωγής αιολικής ενέργειας, αποτελούμενων από χιλιάδες ανεμογεννήτριες (Α/Γ), με ύψος που φτάνει τα 140 μέτρα, σε πλήρη αντίθεση με την κλίμακα του ελληνικού τοπίου, πλήττοντας τον τουρισμό και της (με οποιοδήποτε τρόπο νοούμενες) αξίες της γης.
Θεωρούμε αδιανόητο να καταστρέφονται μοναδικά και αναντικατάστατα ποιοτικά χαρακτηριστικά, της η βιοποικιλότητα και το τοπίο, για αμφίβολα ποσοτικά ενεργειακά οφέλη, σε πλήρη δυσαρμονία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, που το Φεβρουάριο του 2010 κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή, όσο και με την αντίστοιχη για τη βιοποικιλότητα.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι η κριτική αυτή έχει αποκτήσει ένα γενικευμένο χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πληθαίνουν τα κινήματα διαμαρτυρίας που τεκμηριωμένα απαιτούν το σταμάτημα της εξάπλωσης των αιολικών σταθμών βιομηχανικού τύπου, σε όλο τον κόσμο, ακόμη και της Χώρες που πρωτοστατούν της ενεργειακές επιλογές αυτού του είδους. Όταν υπάρχει σφαιρική ενημέρωση, η αρχική εκ της άγνοιας ανοχή μετατρέπεται σε ολοένα ογκούμενη αντίδραση.
Συμπερασματικά οι τεράστιες, εισαγόμενες ανεμογεννήτριες εξελίσσονται σε εργαλείο μη αντιστρέψιμης υποβάθμισης και ομογενοποίησης του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος της Χώρας αλλά και καταβύθισης της οικονομίας της, στην καταστροφικότερη ίσως φούσκα ως τώρα.
Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αποφασίζουμε τη συγκρότηση
Πανελλαδικής επιτροπής κατά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων (ΒΑΕ) και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της αξιόπιστου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα προτάσσει την εξοικονόμηση, τη συγκράτηση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατά το δυνατό επιτόπου παραγωγή – κατανάλωση, ζητάμε:
• Την ανάσχεση της δρομολογημένης διαδικασίας μαζικής ανάπτυξης των ΒΑΕ
• Ανάλυση κόστους – οφέλους και ιεράρχηση για κάθε πολιτική μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.
• Εκτίμηση συνολικού οικολογικού αποτυπώματος (όχι μόνο άνθρακα) στον κύκλο ζωής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
• Οικονομικοτεχνική εκτίμηση των θετικών και των αρνητικών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αιολικών σταθμών ειδικότερα.
• Τέλος, ουσιαστικό χωροταξικό σχεδιασμό, που:
-- Θα είναι προσαρμοσμένος της περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
-- Θα προκύπτει από διευρυμένη και ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή και όχι από της μονομερείς επιδιώξεις και τα συμφέροντα επιχειρηματιών.
-- Θα αποκλείει, εκ προοιμίου, της τεράστιες, εκτός κλίμακας, μηχανές, και
-- Θα εξαιρεί περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (NATURA, IBA, Τοπία κ.ά.) βασιζόμενος στην αρχή της προφύλαξης.
ΜΑΪΟΣ 2011
Υπογράφουν:
• Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου στο οποίο συμμετέχουν οι ακόλουθες οργανώσεις:
- Περιβαλλοντική Ομάδα Κυκλάδων «Γαία»
- Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας
- Ναυτίλος εν Δράσει (Νομός Λέσβου)
- Ένωση Πολιτών Σύρου «Εύπλοια»
- Σύλλογος Οικολογίας Χίου
- Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας
- Αρχίλοχος Πάρου
- Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου
- Ένωση Πολιτών Σκύρου
- Ένωση Πολιτών Τήνου
- Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης
- Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς
• Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κόρης Πύργος» (Τήνος)
• Πρωτοβουλία Κατοίκων χωριών Αποπηγαδιού (Κρήτη)
• Πρωτοβουλία Κατοίκων από το Νομό Χανίων (Κρήτη)
• Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την υγεία και το περιβάλλον
• Διαδημοτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες Τεχνολογίες»
• Περιβαλλοντική παρέμβαση η Αντινιώτη (Κέρκυρα)
• Σύλλογος Προστασίας του περιβάλλοντος Νοτιοδυτικής Λευκάδας ΣΑΠΦΩ
Τρίτη 7 Ιουνίου 2011
Η πρωτογενής παραγωγή
Ο νεοπλουτισμός, που σε όλους μας αρέσει, είναι καινούργιο φαινόμενο στο νησί. Από το 1999-2000. Μόλις 10 χρόνια. Μέχρι το 1990 ή Τήνος ήταν ένα ήσυχο μέρος που ζούσε από τα αγροτικά της, τον προσκυνηματικό τουρισμό (δηλαδή οι μη προσκυνητές τουρίστες μετριόταν στα δάκτυλα) και τα λεφτά που μάζευαν οι Τηνιακοί δουλεύοντας κυρίως στην Αθήνα. Μέχρι το 1980, η Τήνος ήταν ακόμα …μεσαιωνική, με δικαιώματα νερού με βάση Ενετικές ή Βυζαντινές πρακτικές, και με άφθονες εγχώριες γεωργικές δραστηριότητες. Μέχρι το 1970, τα γαϊδουράκια έκαναν σειρά στους δρόμους από τα χωριά προς την Χώρα και τα χωράφια ήταν σχεδόν όλα καλλιεργημένα. Μέχρι το 1960 δεν είχαμε καν ρεύμα.
Ας ρωτήσουν οι νεώτεροι τους παλιούς. Η ζωή δεν ήταν εύκολη, ούτε έλειπαν οι τσακωμοί και οι τριβές. Αλλά ο κόσμος πατούσε στα πόδια του και αυτό έδινε μια μοναδική και αναντικατάστατη αξιοπρέπεια. Φυσικά, τα λεφτά ήταν δύσκολα… Και μόνο εάν έφευγες μόνιμα ή προσωρινά εκτός νησιού.
Ούτε εύχομαι, ούτε αντεύχομαι να γυρίσουμε σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά εάν οι συνθήκες μας αναγκάσουν, θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα από πολλούς.
Προτιμήστε τα Τηνιακά γεωργικά προϊόντα. Μπορεί οι Γαλλικές πατάτες να είναι πιο όμορφες από τις Τηνιακές, αλλά για τις Τηνιακές δουλεύει κάποιος Τηνιακός. Εάν οι Τηνιακοί προτιμάνε τα προϊόντα του τόπου τους, η απασχόληση στα χωράφια δεν θα είναι ατελέσφορη. Μερικοί θα βρούνε δουλειά. Θα ζωντανέψει η ενδοχώρα. Θα ενθαρρυνθεί η παραγωγή.
Γνωρίστε την αγροτική παραγωγή του νησιού όσο υπάρχουν ακόμα αγρότες που κάνουν αυτό που πάντα έκαναν. Μαζέψτε καμιά ντομάτα, νοικιάστε κανένα περιβόλι. Κόψτε κανένα σταφύλι. Οργανώστε τα αρδευτικά νερά, αν δεν έχουν χαθεί, κι αν έχουν χαθεί ρωτήστε τους παλιούς και βρείτε τα. (Να δουλειά για τα Τοπικά Συμβούλια). Η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία είναι ο κατ’ εξοχήν πρωτογενής παραγωγικός τομέας, και εκτός από λίγη και δύσκολη απασχόληση, ταΐζει κόσμο. Είναι ασφάλεια ενάντια σε απρόβλεπτους καιρούς. Είναι αυτό που συντήρησε τους δικούς μας στο πρόσφατο παρελθόν.
Δεν είναι δυνατόν η Τήνος να εισάγει ντομάτες Σύρου ή Ημαθίας, ή πιπεριές Ολλανδίας. Δεν χρειάζονται επιδοτήσεις, ούτε πολλά κεφάλαια για λίγα θερμοκήπια, ή για νέες καλλιέργειες. Η Τήνος παράγει γαλακτοκομικά. Προτιμήστε τα και μερικοί ντόπιοι θα έχουν δουλειά. Αυτό που χρειάζεται είναι να στηρίξουμε εμείς τα προϊόντα του νησιού, και να προβάλουμε και να εκτιμήσουμε την παραδοσιακή, έστω χειρονακτική, δουλειά. Μπορεί να μην έχει το γόητρο δουλειάς γραφείου, μπορεί να μην βγάζει λεφτά, αλλά δεν χρειάζεται να φοβάσαι, ή να κρύβεσαι ή να παρακαλάς… Και όταν άλλοι δεν θα έχουν λεφτά, τουλάχιστον θα υπάρχουν τα προς το ζην. Αυτή είναι η έννοια της αξιοπρέπειας.
Είναι 3-4 χρόνια που κάνω αυτή την άσκηση, και ξέρω πόσο δύσκολη είναι και πόσο δεν βγάζει λεφτά. Αυτό που μέχρι τώρα έκανα για χόμπυ ή για αισθητικούς ή μεταφυσικούς λόγους, μπορεί να αποκτήσει άλλη διάσταση. Ξεκινήστε καμπάνια μεταξύ σας… Προτιμάτε τα Τηνιακά προϊόντα. Προτιμάτε τα Ελληνικά προϊόντα…
Αυτά, τα έλεγα με ένα φίλο από την Τήνο στο τηλέφωνο, και είπα να τα γράψω. Στην φωτογραφία, κρεμμύδια...
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011
Κατοχή ΚΑΙ χρεοκοπία
Λοιπόν, αυτό τα Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά, είδα σκηνικό φόβου και άγχους στην Τήνο. Μαγαζάτορες σε δύσκολη θέση, νοικοκύρηδες που φοβούνται για τα σπίτια τους , μειωμένη κίνηση σε μαγαζιά. Λυπάμαι που το λέω, φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν γίνουν καλύτερα, και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις για να μπορέσω να φανταστώ πού και πώς θα εξελιχτεί. Λένε ότι λόγω της κατάστασης στην Βόρεια Αφρική, υπάρχουν ελπίδες για τον τουρισμό φέτος, αλλά για το εάν θα πιάσει την Τήνο, δεν το ξέρω.
Δεν ξέρω τι ακούτε για τα «δημοσιονομικά» μας. Βασικά διαφωνούν οι πιστωτές μας για το πώς θα μας «σώσουν», που και αυτό κοροϊδία είναι. Βασικά δεν θέλουν να γράψουν τις ζημιές από τα δάνεια που χρωστάμε και που, λογικά, δεν θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε. Θα έλεγα την λέξη «ποτέ», αλλά το «ποτέ» είναι βαριά κουβέντα. Εξ άλλου έχουμε ακόμα πρωτογενές έλλειμμα (δηλαδή το Κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει) και αρνητικό ισοζύγιο συναλλαγών (δηλαδή εισάγουμε περισσότερα από ότι εξάγουμε – αν και 2-3 εταιρίες που σφίχτηκαν από πρόπερσι, κάτι κάνουν).
Το ότι έχουμε ακόμα πρωτογενές έλλειμμα είναι δείγμα ολιγωρίας, και με μαθηματική ακρίβεια σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε και απλά δεν θα υπάρχουν χρήματα, και νομίζω ότι έχει να κάνει και με την κατάσταση των τραπεζών, που, μεταξύ μας, απορώ πως δεν έχουν σκάσει ακόμα. Βασικά δεν έχουν σκάσει γιατί έχουν μεταφέρει το πρόβλημά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που, αν η Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη, αυτή θα είχε αρχίσει να είναι λίγο προβληματική… Το αρνητικό ισοζύγιο φαίνεται στην Τήνο: Εισάγουμε τρόφιμα, αλλά δεν βλέπεις Έλληνες σε μεροκάματα ή αγροτικές εργασίες...
Αυτά που ακούτε περί δεύτερου ή μεσοπρόθεσμου Μνημονίου, εγώ τα ερμηνεύω ότι βασικά μας εκβιάζουν για να βάλουν περισσότερες υποθήκες. Ξέρουν ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε. Αλλά κανείς δεν τολμάει να το παραδεχτεί. Επειδή, εάν το παραδεχτούν , θα χάσουν οι ίδιοι (οι τράπεζές τους) πάρα πολλά λεφτά, και θα πάει ντόμινο το πράγμα, άσε που θα χαθούν και πολλά λεφτά από ασφάλιστρα που έχουν πουληθεί, έξω, έναντι πιθανής χρεοκοπίας μας. Και στην καθυστέρηση, προσπαθούν να γράψουν όσες παραπάνω υποθήκες μπορούν, να τους μείνει και κάτι…
Το δίλλημα, λοιπόν, ΔΕΝ είναι «Κατοχή ή Χρεοκοπία» που έλεγε σήμερα το Πρώτο Θέμα. Η χρεοκοπία, με συγχωρείτε, είναι αναπόφευκτη (εκτός εάν έχουμε ΠΟΛΥ πετρέλαιο ή αέριο στο Αιγαίο ή στην Κρήτη). Και η Κατοχή είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Δεν πρόλαβα την προηγούμενη και αυτή θα είναι αλλιώτικη από την προηγούμενη, αλλά σχεδόν το ίδιο δυσάρεστη σε μερικούς τομείς. «Κατοχή ΚΑΙ χρεοκοπία» είναι, νομίζω, αυτό που γίνεται (και μεθοδεύεται). Εγώ σας το λέω εδώ και καιρό ότι κλείσαμε... αλλά μερικοί πιστέψατε σε ...μπακλαβάδες. Λυπάμαι... Και αυτοί, με δανεικά ήταν.
Όσο για τον Τσόκλη… Άκουσα ότι θα του κάνουμε ...Μουσείο. Δεν βάζετε κανένα πιτσιρικά να το ψάξει λίγο στο διαδίκτυο;… Ποιο διαδίκτυο… Καμιά εφημερίδα να διαβάσει… Προβολή της Τήνου; Είστε σίγουροι; Ούτε το σπίτι μου θα υποθήκευα για αυτόν, ούτε θα ήθελα να βγω φωτογραφία μαζί του, αλλά περί ορέξεων... κολοκυθόπιττα...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)