Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Είναι οι ΑΠΕ αξιόπιστη και βιώσιμη λύση; (Περίπου όσο και ο κεφαλικός φόρος)


Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχω συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις κατά των αιολικών, πχ. στην Σκόπελο, στην Καρδίτσα, στην Άρτα και στην Νεάπολη Λακωνίας.  Και ενώ δεν συμμετείχα, παρακολούθησα την εξαιρετική ημερίδα που έγινε στην Τήνο, τον Ιούνιο του 2014 (με ομιλητές, μεταξύ άλλων, την κα Καραμανώφ του ΣτΕ,  τον καθηγ. Στουρνάρα και την την κα Παπαδέδε).

Προχτές πήγα σε μια άλλη εκδήλωση, δεν ήταν κατά των αιολικών, αλλά το ερώτημα ήταν κατά πόσον μπορούν οι ΑΠΕ, γενικά, να είναι αξιόπιστη και βιώσιμη λύση  στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό.

Είχε τέσσερις ομιλητές:  Τον κο Μανιατόπουλο (ήταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα Ενέργειας), τον κο Ζερβό, που είναι καθηγητής, έχει περάσει από την ΔΕΗ, αλλά πριν την ΔΕΗ και μετά την ΔΕΗ βασικά κάνει λόμπυϊνγκ, διαφήμιση, μάρκετινγκ, όπως θέλετε πείτε το, για αιολικά, τον κο Τσιπουρίδη που και αυτός επισήμως προωθεί αιολικά -- αλλά ο ίδιος διαρρηγνύει τα ιμάτιά, με πολλή συγκίνηση, ότι το κάνει για να μην λιώσουν οι πάγοι και πνιγούμε. Και ήμουν και εγώ. Ο πιο σοβαρός ήταν ο Μανιατόπουλος. Ρώτησε "ποια Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική;", και πολύ ευγενικά και διπλωματικά είπε ότι έχουμε κάνει τραγικά λάθη μέχρι σήμερα.

Δεν έχω αντίγραφο των άλλων παρουσιάσεων, αλλά η δική μου είναι εδώ. Για να δείτε και το κείμενο, όταν ανοίξει η σελίδα πατάτε το download" πάνω δεξιά στις επιλογές της οθόνης (όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά, που μεγαλώνει με κλικ).

Και ανέβασα το θέμα σε ξεχωριστό ιστολόγιο:  Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός: Μπορούν οι ΑΠΕ να αποτελέσουν μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση;

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα είναι "όχι". Με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά, που και αυτά μετράνε για ΑΠΕ σε όλες τις άλλες χώρες,  οι άλλες ΑΠΕ μπορεί να ξεκίνησαν σαν μια θαυμάσια ιδέα , το 1973 που είχαμε το πρώτο εμπάργκο πετρελαίου, αλλά μετά τόσα χρόνια "προόδου" εξακολουθούν και είναι
  1. Ενεργειακά και ηλεκτροδοτικά ασήμαντες
  2. Περιβαλλοντικά ατελέσφορες (δεν ρυπαίνουν οι ίδιες, αλλά δεν εξοικονομούν ρύπους και ειδικά CO2 που θεωρείται "ρύπος" (το αέριο της μπύρας) και
  3. Οικονομικά επιβαρυντικές (ευγενικός τρόπος να πω "κλοπή")
Κάτι που δεν κάνει αυτό για το οποίο επιδοτείται, μάλλον "δεν είναι βιώσιμο", εκτός εάν οι κεφαλικοί φόροι είναι βιώσιμοι.  Και κάτι που εξαρτάται από τον καιρό, δεν είναι αξιόπιστο.  Και τα στοιχεία από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και την Γερμανία, συνηγορούν σε αυτό το συμπέρασμα. Θα μου πείτε "μα χαζοί είναι; Βάζουν ΑΠΕ.  Έχει γίνει σαν θρησκεία το πράγμα, αλλά ο μόνο που σώζεται είναι οι Γερμανοί και οι Δανοί που τα εξάγουν!  Εκτός εάν υπάρξουν τσάμπα μπαταρίες, ποτέ δεν θα είνα πραγματικά βιώσιμα ή αξιόπιστα. Και σε ένα παράδειγμα που έδειξα για κάτι που λέγεται "αντλησιοταμίευση" και εκεί, λίγο ακριβή μάπα το καρπούζι.

Δεν άρεσαν καθόλου αυτά στους δύο αιολικούς προωθητές.  Ένας είπε "αν το ήξερα δεν θα ερχόμουν". Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται την πραγματικότητα επειδή τους χαλάει την δουλειά.  Και οι δουλειά είναι να πουλάνε αιολικά (τα φωτοβολταϊκά δεν τους αρέσουν και τόσο).  Ο άλλος ψάχνει να βρει αν είμαι ο ένας ή ο άλλος μπλόγκερ (έχει 2-3 που γράφουν σχετικά).

Το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε θα ήταν να γίνω "ακτιβιστής" κατά των αιολικών.  Ωστόσο προέκυψε, όταν ανακάλυψα το 2010 ότι θα ερχόταν αιολικά στην Τήνο και πάνω από το κεφάλι μου σε κάτι χωράφια που αγόρασα μεταξύ 2005 και 2007.


Δυστυχώς ειδικά τα αιολικά είναι μία απάτη. Δηλαδή επιδοτούνται, υποχρεωτικά, από εμάς, με 3-4 διαφορετικές επιδοτήσεις, δήθεν για καθαρή ενέργεια, ή για να μάς σώσουν από κάποια καταστροφή (που την έχουν κάνει πιπίλα), ή επειδή έτσι ερμηνεύουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απάτη επειδή, αποδεδειγμένα, 1) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (το λέει και η ΡΑΕ), 2) δεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος (το λέει ο ΑΔΜΗΕ) και αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, είναι απλό: Δεν ξέρουμε εάν θα φυσάει το Πάσχα, ή εάν θα έχει ήλιο τα Χριστούγεννα. 3) Χρειάζονται υποστήριξη και επεμβάσεις στα δίκτυα για αποφυγή μπλακάουτ (η Ρόδος είχε πρόσφατα), και 4) δεν φαίνεται να εξοικονομούν άλλα καύσιμα!  Αυτό το είπε μέχρι και το μάλλον "Πράσινο" econews. Αλλά πληρώνονται και ακριβαίνουν το ρεύμα. Μια ματιά στον λογαριασμό σας, θα σας πείσει.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Περιτριγυρισμένος από ...τοπωνύμια, στου Πολέμου τον Κάμπο

Προχωρώντας με κατεύθυνση Δυτικά-Βορειοδυτικά, έχω φτάσει στα "Λιχνόβουρλα" (εδώ αρχίζει η "Λαγκάδα", δεξιά κάτω, που γίνεται λαγκάδι Ζωδεμένης.  Αριστερά ίσα που φαίνονται οι δυο όρθιες πέτρες στις "Άλώνες". Δεξιά το Σούναρο, κι από κάτω η Παλιοκλησιά.



Αυτή είναι η Βορινή θέα. Στο βάθος ο "Πλανήτης" στον όρμο Πανόρμου. Αριστερά, κάτω, το Γλυφάρι.


Κοιτώντας Νοτιοδυτικά, οι Αλώνες.  Νότια, τα Πλακάκια, πάνω από την Καρδιανή.


Πίσω μου, από εκεί που έρχομαι, το ύψωμα Μαραγκού, Ανατολικά, (κι ακριβώς από πίσω σγκούρα του Ζαννή, και η Βαθειά Λίμνο).


Αν δεν κάνω λάθος (δεν έχω GPS μαζί μου), είμαι εδώ, περίπου στο κίτρινο Χ



Είμαι περίπου 500 μέτρα από την διάνοιξη του Στέφα (για να βάλει αιολικά στα Πράσα). Και 1 χλμ περίπου από την Β' Εύρεση. Αλλά θα γυρίσω μπρος πίσω στην Βαθειά Λίμνο (περίπου 1,5-2 χλμ Ανατολικά-Βορειοανατολικά, και ελπίζω να μην κατεβάσει κι άλλο σύννεφο... Ναι, χάνεσαι εδώ πάνω με σύννεφο ή ομίχλη.

Οι εικόνες μεγαλώνουν με αριστερό κλικ, ή με δεξί κλικ και επιλογή open in a new window.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Οι εμπρηστές, ο τρελός και η μαύρη τρύπα



Κανένας δεν έχει δει μια μαύρη τρύπα. Οι μαύρες τρύπες υπάρχουν στην θεωρία της σχετικότητας, αν θέλετε να διαβάσετε κάτι στα γρήγορα, εδώ, και το πιο χαριτωμένο με τις μαύρες τρύπες είναι ότι εικάζουμε την παρουσία τους επειδή γύρω γύρω από την μαύρη τρύπα φαίνονται διάφορα ουράνια (ή κοσμικά) σώματα, ενώ τίποτα δεν φαίνεται εκεί που είναι η μαύρη τρύπα, γιατί εκεί χάνονται τα πάντα. Και το φως και η πληροφόρηση.  Η εικόνα είναι καλλιτεχνική ερμηνεία μαύρης τρύπας, από την Wikipedia.


Οι πυρκαγιές στην Τήνο, τα τελευταία 3 χρόνια είναι ανεξιχνίαστο μυστήριο. Οι περισσότερες (αλλά όχι όλες) έχουν συμβεί πάντα κοντά στην άσφαλτο, 1) στον δρόμο από Καλλονή προς την Αγία Μαρίνα (είναι η 4η ή 5η φορά σε τρία χρόνια)  2) στον δρόμο από Αγία Μαρίνα προς Καρδιανή, και 3), προχτές, στον δρόμο από Αετοφωλιά προς Πλατιά, κοντά στο Μοναστήρι της Καταπολιανής (είναι η δεύτερη φορά σε δύο χρόνια).  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η #1 και η #3 είναι εμπρησμοί, με πρόθεση να κάνουν εκτεταμένη ζημιά.  Μπήκαν νύχτα, με πολλαπλές εστίες και με δυνατό Βοριά, μέσα Ιουλίου. Πιο εμπρηστής, πεθαίνεις.

Στον δρόμο Καλλονής-Αγίας Μαρίνας,μέχρι την τελευταία φορά είχε γίνει περίπου ανέκδοτο. Όλοι έλεγαν για κάποιον τρελό που θέλει να κάψει τις πικροδάφνες στον δρόμο, μια φορά η φωτιά μπήκε κάτω από τον δρόμο, και όλες τις άλλες πάνω από τον δρόμο, και την τελευταία κατάφερε και έκαψε όλους τους λόφους πάνω από τον δρόμο.  Ο τρελός, αφού μας διασκέδασε τα τελευταία 2 χρόνια, τώρα την έκανε την δουλίτσα.

Οι απόψεις στο χωριό διίστανται. Κανείς δεν ξέρει, ή κανείς δεν μιλάει. Οι θεωρίες είναι ότι α) είναι τρελός, β) κάποιος θέλει να διώξει βοσκούς, κυνηγούς και μελισσοκόμους από την περιοχή, γ) ειδικά κάποιος δεν θέλει μέλισσες γιατί τον ...ενοχλούν (έχουμε και τέτοιους!), δ) κάποιος θέλει να σημαδέψει την περιοχή για δική του... Δεν βγάζεις άκρη. Η φωτό είναι της aerial.

Δεν ξέρω τι λένε στα Ιστέρνια...  Αλλά ξέρω τι βλέπω στον χάρτη:


Ο χάρτης είναι από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μπορείτε να τον δείτε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια (χωρίς τις φωτιές, βέβαια). Οι φωτιές είναι κατ' εκτίμηση.  Οι φωτιές στο ΒΔ άκρο της φωτό πάντα μπήκαν με ισχυρούς ΒΔ ανέμους.

Εγώ, όπως θα ξέρετε όσοι με γνωρίζετε, έχω αγοράσει κάτι χωράφια στο κέντρο της φωτό, εκεί που έχει περισσότερο πράσινο και εκεί που έχει ένα αιολικό "πάρκο" η εταιρία ΕΝΕΛ με τους κκ. Κοπελούζο/Σαμαρά. Ναι, είμαι σε αρκετά έντονες δικαστικές διαμάχες με τους κυρίους, όπου εγώ έχω προσφύγει κατά των αδειοδοτήσεων από την ΡΑΕ και (με τον Δήμο Τήνου) κατά της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που ο καθηγ. Στουρνάρας χαρακτήρισε "μαϊμού").  Οι αιολικοί από την άλλη έχουν βάλει την Δασική Υπηρεσία Σύρου να βγάλει κάτι εκτάσεις μου, που είναι μεσ' στην μέση του "πάρκου", για να περάσουν. Και έχουν και ένα θίασο 2-3 πρόθυμων ντόπιων ηλιθίων να κάνει καταγγελίες, είτε για να με μαλακώσουν, είτε για έρεισμα. Ναι, έχω διασταυρώσει, συνεννοούνται με τους αιολικούς, με κοινό παρονομαστή ή συντονιστή, τον απίθανο και ..."ανεξάρτητο" Συνήγορο του Πολίτη και ίσως έναν κοινό γνωστό δικηγόρο.  Αλλά αυτά δεν έχουν σημασία.

Σημασία έχει ότι ξέρω πόσο εύκολα τα κάνουν όλα στάχτη.  Με μία διαφορά:  Με δημοσιοποιημένες τις δικαστικές διαμάχες, ένας εμπρησμός που στοχεύει εμένα, εύκολα χρησιμοποιείται εναντίον τους, ακόμα κι αν δεν πιάσουμε τον φουκαρά που ανάβει το σπίρτο.  Αλλά, με πολλές φωτιές?

Έτσι, υπάρχουν οι εξής δύο εκδοχές:

1) Όλα είναι τυχαία, οι εμπρηστές που ανάβουν πολλαπλές εστίες στις 2 ή 3 την νύχτα, τρελοί. Παλαβοί.   Ή,

2) Όλα δεν είναι τυχαία, και μερικές φωτιές έχουν καθαρίσει πεδίο (ΒΔ της Αγίας Μαρίνας), μερικές δεν έφτασαν στον προορισμό τους, και μερικές θα μπουν, στο μέλλον -- κάτι που είδαμε και στις άλλες φωτιές. Και τότε, δεν θα στοχοποιείται κανείς, αφού τις φωτιές τις βάζουν τρελοί, την νύχτα του καλοκαιριού με πολλά μποφόρ.

Η μαύρη τρύπα δεν φαίνεται, αλλά "φαίνεται" επειδή φαίνονται πράγματα γύρω από αυτήν αλλά ποτέ μέσα σε αυτήν., αν καταλαβαίνεται τι λέω.   Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε...

Το ερώτημα "εμπρηστές ή τρελός?" το έθεσε ο tinos on the run, και τα περί μαύρης τρύπας τα σκέφτηκα όταν είδα τις φωτιές στον χάρτη.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Άλλη μία νυχτερινή φωτιά (χωριό Κρόκος)

Τελικά το έχουμε ως καθιερωμένο: κάθε βδομάδα και μία φωτιά!
Έχει καταντήσει πια τραγελαφικό και άκρως επικίνδυνο...

Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί και να πιαστεί ένας (ή πολλοί) εμπρηστές. Και όσο είναι ελεύθερος(οι) τόσο κάθε φορά θα έχουμε και χειρότερα.

Καθώς φαίνεται και από τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Tinos today, η φωτιά ήταν κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια των κατοίκων του Κρόκου! Ευτυχώς που οι πυροσβέστες για άλλη μια φορά κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν και να την σβήσουν έγκαιρα!

Τίθενται πολλά ερωτήματα: Γιατί τόσες πολλές φωτιές, γιατί πάντα νύχτα, ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτές, και σε τι αποσκοπούν;

Και το κυριότερο ως πού θα φτάσουν;

Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο των νυχτερινών περιφρουρήσεων από πολίτες; Αν δεν προστατέψουμε εμείς το νησί μας, ποιος θα το κάνει;



φωτογραφία δημοσιευμένη από το Tinostoday.gr


http://www.tinostoday.gr/2016/07/blog-post_57.html

ΥΓ: Για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε τους γενναίους και ακούραστους πυροσβέστες μας για την κατάσβεση ΚΑΙ αυτής της φωτιάς..!

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα, Κυριακή πρωί μας δείχνει την καπνισμένη και καψαλισμένη όψη της.



Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που αντικρίζει κάποιος όταν περνάει από τον δρόμο Καλλονής-Αγ. Μαρίνας.



Η μυρωδιά καμμένου διάχυτη παντού και η ψυχή να βουλιάζει βλέποντας το μαυρισμένο τοπίο ολόγυρα.




Άραγε όποιες και να'ναι οι βλέψεις του οιουδήποτε ιθύνοντος, αξίζει τέτοια καταστροφή και μιζέρια; Η ψυχή του είναι το ίδιο μαύρη και 'χαλασμένη';




Σημ: Ένα μεγάλο όμως ΜΠΡΑΒΟ χρωστάμε στα παλληκάρια της πυροσβεστικής που επί ώρες πολεμούσαν με την φωτιά, με αυτοθυσία και γενναιότητα!

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Φωτιά στον δρόμο Καλλονής - Αγ. Μαρίνας (2)

Δυστυχώς, κατά πως φαίνεται φέτος, κάποιοι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν εντελώς το τοπίο και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βλάστηση, ζώα, καλλιέργειες και περιουσίες στην περιοχή μεταξύ Καλλονής - Αγ. Μαρίνας.




Σήμερα τα ξημερώματα Κυριακής 3 Ιουλίου, δύο φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη και απ'ότι φαίνεται η κατάσβεσή τους θα είναι πολύ δύσκολη καθώς και αέρα έχει και οι φωτιές εκτείνονται σε μεγάλη έκταση.




Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι πυροσβέστες μαζί με τους γύρω κατοίκους να τα καταφέρουν εγκαίρως παρ'όλες τις αντιξοότητες. 




Είναι άξιο λόγου ότι στο ίδιο αυτό σημείο μία εβδομάδα πριν είχε ξαναξεσπάσει πυρκαγιά πάλι μεταμεσονύκτιες ώρες, που όμως κατάφεραν οι πυροσβέστες μαζί με κατοίκους της Καλλονής να σβήσουν έγκαιρα και να μην επεκταθεί.




Φαίνεται όμως ότι κάποιος/οι δεν ικανοποιήθηκαν με την ζημιά της προηγούμενης εβδομάδας και είπαν να αποτελειώσουν το έργο τους...

Σημ: οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες  από δημοσιευμένες εικόνες της καταστροφής συντοπιτών μας στο facebook.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Φωτιά στον δρόμο Καλλονής- Αγ.Μαρίνας

  
 Και φυσικά δεν γινόταν να περάσει καλοκαίρι χωρίς τις γνωστές μας "τυχαίες" φωτιές στο ίδιο πάντα σημείο κάθε χρόνο σχεδόν.
                                  

Έτσι και φέτος ξημερώματα Κυριακής 26 Ιουνίου κάποια στιγμή μετά τις 2:30 η φωτιά φούντωσε και γρήγορα εξαπλώθηκε.
/
 
Ευτυχώς η πυροσβεστική έφτασε έγκαιρα και έσβησε την φωτιά μετά από αρκετή ώρα και την συμβολή δύο πυροσβεστικών οχημάτων.
 


Τα αποτελέσματα φαίνονται και στις εικόνες..Για άλλη μια χρονιά να βλέπουμε καμμένα και μαυρισμένα χώματα και περιοχές. Να πω και του χρόνου;;;

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ο Αλέξανδρος Μαβής στην Σκόπελο


 
Ο Αλέξανδρος είναι από τους πρώτους αντι-αιολικούς, αν και, όπως λέει και ο ίδιος ήταν αρχικά οπαδός και υποστηρικτής των αιολικών, μέχρι που κατάλαβε τι ζημιά κάνουν χωρίς να προσφέρουν ο,τιδήποτε θετικό.
 
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μία σημαντική και καθόλου διαφημισμένη μελέτη που έδειξε, μετά από μελέτη πολλών χωρών και σε μεγάλο χρονικό διάστημα, με πραγματικά στοιχεία, ότι οι ΑΠΕ και τα αιολικά δεν έχουν μειώσει εκπομπές CO2, δηλαδή δεν έχουν μειώσει κατανάλωση καυσίμων.

Η μελέτη, είναι του 2012, του Richard York και μπορείτε να την δείτε εδώ, και σε περιληπτική μετάφραση εδώ..

Αυτό, για όσους πιστεύουν, αφελώς, ότι βάζοντας αιολικά (ή άλλες ΑΠΕ) ότι θα μειώσουν την χρήση λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, ή πετρελαίου στην Αθήνα.  Δεν μειώνουν. Δεν γίνεται. Μπορεί να βλέπετε την ανεμογεννήτρια να γυρίζει, αλλά όσο γυρίζει, δουλεύουν, αναγκαστικά και οι συμβατικές μονάδες, και όσο δυναμώνει ή πέφτει ο άνεμος, αναγκάζονται να κόψουν ή να ανεβάσουν αυτές οι συμβατικές μονάδες, με αποτέλεσμα, λόγω αυτού του ανεβοκατεβάσματος, να καίνε περισσότερα καύσιμα, αντί να εξοικονομούν καύσιμα.


Ο Αλέξανδρος μίλησε, στο τέλος, για τα μονοπάτια της Άνδρου και πώς έχουν γίνει τρόπος ανάδειξης και πόλος έλξης...   Ο τόπος μας είναι πολύ πολύτιμος να τον καταστρέφουμε...

Η Μαργαρίτα Καρλαύτη στην Σκόπελο


"Πράσινη" Αιολική Ανάπτυξη
Παρουσίαση για την Αιολική Ενέργεια

Η Μαργαρίτα Καρλαύτη έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις για τα αιολικά, ανά την Ελλάδα και έχει γράψει και την σχετική "εγκυκλοπαίδεια" με τίτλο "Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Β.ΑΠΕ) με ...κριτική ματιά".




Πέρα από το γεγονός ότι τα αιολικά είναι ενεργειακά ατελέσφορα και οικονομικά επιβαρυντικά άδικα για τους καταναλωτές, η Μαργαρίτα Καρλαύτη ανέφερε  την οικτρή εμπειρία από την εγκατάσταση αιολικών στην Λακωνία και την Εύβοια, με φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής όχι μόνο από τα αιολικά, αλλά και από τα λεγόμενα "συνοδά έργα" (για κάτι εντελώς άχρηστο, ή ...χρήσιμο μόνο για να ροκανίζουν επιδοτήσεις οι λεγόμενοι "επενδυτές").

Η Φλώρα Παπαδέδε στην Σκόπελο


Παρουσίαση (διαφάνειες)
Ομιλία "Θα δώσουμε γη και ύδωρ;"

Η Φλώρα Παπαδέδε ήταν ομιλήτρια και στην ημερίδα του ΙΤΗΠ για τα αιολικά (YouTube και εδώ:  "Τα αιολικά θα σας ακριβύνουν το ρεύμα, και ρεύμα δεν θα έχετε από αιολικά") τον Ιούνιο του 2014.

Στην Σκόπελο, χτες, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:



Ήδη υπάρχουν χιλιάδες εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες από την τελευταία φορά που ήταν της "μόδας".  Στην Ελλάδα, έχουμε βάλει πολλά αιολικά, η συμμετοχή τους στην ηλεκτροδότηση είναι μικρή, και έχουμε υποκαταστήσει τον λιγνίτη με ακριβό αέριο και με εισαγωγές. Η Γερμανία, που μας παρουσιάζουν σαν "πράσινη" εξακολουθεί και ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο.

Στην Ελλάδα, μετά την επίσημη παραδοχή ότι είμαστε χρεωκοπημένοι, υπερδιπλασιάσαμε τις επιδοτήσεις για αιολικά, και το μέσο κόστος των ΑΠΕ είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος του ρεύματος από κάρβουνο ή και αέριο.

Πιο σημαντικό για όσους στην επαρχία γίνονται αποδέκτες υποσχέσεων από αιολικούς ότι δήθεν θα έχουν εκπτώσεις στο ρεύμα, έδωσε παραδείγματα που δείχνουν ότι οι εκπτώσεις είναι ασήμαντες, ακόμα κι αν καταβληθούν, που δεν καταβάλλονται, απλά επειδή δεν υπάρχουν λεφτά.

Το κόστος των επιδοτήσεως σε ΑΠΕ και των επιδοτήσεων φυσικού αερίου (που επιδοτείται και αυτό εξ αιτίας των ΑΠΕ είναι περίπου 4% του ΑΕΠ ή 2,5% του χρέους της χώρας μας. Αυτά είναι απίθανα μεγάλα νούμερα. Το ρεύμα έχει ήδη διπλασιαστεί, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα.

Τόνισε ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν και δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, απεναντίας επιβάλλουν περισσότερες μονάδες, και μάλιστα μονάδες αερίου "ανοικτού κύκλου" που σε αντίθεση με τις μονάδες "διπλού κύκλου" σπαταλάνε φυσικό αέριο αφού το καίνε με αποδοτικότητα 25% έναντι αποδοτικότητας 45% με τις "διπλού κύκλου".  Το πάρα πολύ απλό αλλά θεμελιώδες πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται και το ρεύμα από τα αιολικά είναι τυχαίο και μεταβλητό και παντελώς άχρηστο έως βλαπτικό για ηλεκτροδότηση δικτύου.

Η παρουσίαση (διαφάνειες) της Φλώρα Παπαδέδε είναι εδώ, και το κείμενο της ομιλίας της ("Θα δώσουμε γη και ύδωρ;") εδώ.

Θα το πω άλλη μία φορά:  Είτε μπουν 3, είτε μπουν 1.013 ανεμογεννήτριες στην Σκόπελο, ή οπουδήποτε, ΔΕΝ θα κάνει διαφορά ούτε στην ηλεκτροδότηση, ούτε στην Πτολεμαΐδα, ούτε θα εξοικονομήσει οποιονδήποτε λιγνίτη, ούτε θα μειώσει οποιοδήποτε CO2.  Απλά, γιατί το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα των αιολικών είναι ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση -- και έδειξα στην δική μου παρουσίαση γιατί, και πώς καταφέρνει η Γερμανία να έχει πολλά αιολικά.  Επίσης, ακόμα κι αν ήταν δωρεάν, τα αιολικά πάλι θα ακρίβαιναν το ρεύμα αφού αναγκάζουν τα πάντα να δουλεύουν μη αποδοτικά και απαιτούν ένα σωρό έξοδα και παρεμβάσεις για να μην κάνουν ζημιά στα δίκτυα.

Τα αιολικά είναι για κορόϊδα, μόνο που αυτοί που τα θέλουν είτε παριστάνουν ότι κόπτονται για την Πτολεμαΐδα, είτε για την σωτηρία του Πλανήτη, είναι είτε λίγο αφελείς, ή λίγο ...πιασμένοι.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Παρουσίαση για τα αιολικά στην Σκόπελο



Τον περασμένο Απρίλιο είχα αναφερθεί σε κάποια εκδήλωση για κάτι αιολικά στην Σκόπελο (κατά σύμπτωση του ιδίου που θέλει να βάλει αιολικά γύρω και μέσα από χωράφια μου στην Τήνο).  Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα και παραπομπές που θεώρησα χρήσιμες για κάποιον που θέλει επιχειρήματα κατά των ΑΠΕτζήδων "επενδυτών".  Ξέρω ότι δεν είμαι "κολακευτικός", αλλά αυτός ο κλάδος και οι τύποι που παριστάνουν τους "επενδυτές" βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψεματάκια ή ψεματάρες, σε παραπλάνηση και σε περιπτώσεις που γνωρίζω σε σχεδόν δόλια μέτρα για να ...κονομήσουν. ΔΕΝ είμαι κατά των επενδύσεων ή του κέρδους, αλλά αυτοί οι τύποι, παίρνουν, παίρνουν , αρπάζουν και συνεχίζουν να παίρνουν χωρίς να προσφέρουν, στην περίπτωση των αιολικών,  ο,τιδήποτε χρήσιμο. Είναι κάτι σαν μεσίτες εισπράκτορες μη-ανταποδοτικών φόρων. 

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε μείνει στην προπαγάνδα των Ελληνικών ΜΜΕ που ανήκουν σε ή ελέγχονται από τους λεγόμενους «ΑΠΕτζήδες». Ωστόσο η αιολική φούσκα έχει σκάσει.

Αυτό που ήταν «αιρετικές απόψεις», κατά των αιολικών, είναι πλέον σε κρατικές αποφάσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Δανία, που δεν αντέχουν πια οι ίδιες το κόστος της απάτης που προωθούν τόσα χρόνια.

Αυτό που ήταν «αιρετικές απόψεις» είναι μέχρι και σε «οικολογικά» περιοδικά και ιστοσελίδες που διαφήμιζαν ΑΠΕ επί σειρά ετών.

Οι «ΑΠΕτζήδες», βέβαια, επιμένουν, αλλά ακόμα κι αν καταφέρουν να κλέψουν ακόμα λίγα θύματα και να καταστρέψουν κι άλλα βουνά, κι άλλα νησιά, για να αρπάξουν ακόμα λίγες επιδοτήσεις, μάλλον θα χαθούν με την φούσκα τους.  Ή, το πιθανότερο, θα πάνε σε ...άλλα.

Αυτό που αναρωτιέμαι... Όσοι είναι κολλημένοι στο ότι ψάχνουν για ...εναλλακτική λύση ηλεκτροδότησης της Σκοπέλου (ναι, άκουσα 2-3), ο ένας μάλλον έχει ...συμφιλιωθεί με την ιδέα αιολικών στην Σκόπελο.  Οι άλλοι μάλλον δεν πιστεύουν, ή δεν καταλαβαίνουν, ότι το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν είναι ηλεκτροδότηση, είναι ασύμβατο με ηλεκτροδότηση και επιβαρύνει και την ηλεκτροδότηση, και τις τσέπες τους, χωρίς κάποιο όφελος, κάπου, ή για οποιονδήποτε, πλην του επενδυτή.



Καλοί μου άνθρωποι, θα σας το πω απλά, (σε περίπτωση που τα γραφήματα της παρουσίασης, ή η ομιλία, ή οι ομιλίες των άλλων, δεν σας έλυσαν τις απορίες:

1.  Είτε 3 είτε 13 αιολικά μπουν στην Σκόπελο, δεν θα κάνουν καμία διαφορά στην ηλεκτροδότηση του νησιού, ΟΥΤΕ θα κάνουν διαφορά στην Πτολεμαΐδα.  Η Πτολεμαΐδα δεν επηρεάζεται από αιολικά. Δεν καίει και δεν πρέπει να καίει λιγότερο λιγνίτη όταν φυσάει. Δεν εξοικονομείται λιγνίτης από αιολικά. Κι αν ακόμα αναγκαζόταν να "κόψει" η Πτολεμαΐδα λόγω πολύ αέρα, δεν θα μειωνόταν η κατανάλωση και οι ρύποι, ό,τι θα κερδίζαμε όσο φυσάει, θα το χάναμε από την μεταβλητότητα και την μειωμένη αποδοτικότητα.

2.  Τα αιολικά, είτε 3 είτε 10.013, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μονάδες λιγνίτη. ΟΥΤΕ μονάδες αερίου. Αυτό που κάνουν τα αιολικά, είναι να απαιτούν μονάδες αερίου για εφεδρεία και σταθερότητα, μόνο που δεν θα είναι οι "αποδοτικές" (45%) μονάδες διπλού κύκλου, αλλά οι σπάταλες, μη αποδοτικές (25%) μονάδες ανοικτού κύκλου. Άρα, εάν βάλετε αιολικά, θα αυξήσετε την ζήτηση για αέριο, μόνο που θα αναγκαζόμαστε να καίμε ακόμα περισσότερο αέριο για τα αιολικά σας, και να το επιδοτούμε, επιπροσθέτως για να μην χάνει λεφτά όταν φυσάει.

3.  Εάν εξακολουθείτε να είστε δύσπιστοι και να ψάχνετε για εναλλακτική λύση, στην ουσία λέτε ότι δεν θέλετε ρεύμα (ΟΚ, μερικοί θέλουν να ζουν σαν να είναι σε άλλες εποχές), ή θέλετε γεννήτριες πετρελαίου -- παλαβό, αφού είστε διασυνδεδεμένοι.

4.  Ηλεκτροδότηση με κύματα, κουτσουλιές από κοτόπουλα κλπ, παίζουν εάν είστε λίγο μαζοχιστικοί, και πολύ πλούσιοι.

5.  Τέλος, άκουσα ότι "δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μόνο με το κόστος". ΟΚ. Να βάλουμε φόρους στα πάντα, εάν σας αρέσουν τα ακριβά. Τα αιολικά, δεν είναι μάπα επειδή ακριβαίνουν το ρεύμα. Είναι μάπα επειδή ακριβαίνουν το ρεύμα, χωρίς να παράγουν χρήσιμο ρεύμα, και χωρίς να κάνουν ο,τιδήποτε θετικό για το περιβάλλον.  Δεν ρυπαίνουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν κιόλας... Και πληρώνονται για αυτό. Εάν σας αρέσει, χρειάζεται ...κάτι άλλο.

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν βολεύουν, ρίξτε άλλη μια ματιά στο άρθρο του καταπράσινου econews... Δεν υποκαθιστούν καύσιμα και είναι πανάκριβα και ανεδαφικά:   http://www.econews.gr/2016/06/03/ape-anthrakas-apexartisi-130524/

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Διαδρομές (Αρχαιολογικές και άλλες)


Αυτό το απόσπασμα χάρτη (η εικόνα μεγαλώνει με κλικ) είναι από το χειρόγραφο και άλλα κείμενα και φωτογραφίες του π. Αντώνη Φόνσου. Ήξερα, από μισόλογα, είτε της γιαγιάς μου, είτε της Μαριεττώς ότι υπάρχουν περίεργα και ξεχασμένα μέρη στο οροπέδιο με την ονομασία Πολέμου Κάμπος.  Μου είχαν κολλήσει πχ τα "Γράμματα".   Κι ο παπα-Αντώνης που τα περπάτησε, πάει καιρός, μας έλεγε ιστορίες σχετικά, ώρες ατέλειωτες. Μετά αποφάσισε να τα γράψει. Προσπάθησα να τα βάλω σε μία σειρά στις "Αρχαιολογικές και άλλες Διαδρομές" και στο "Οδοιπορικό στα Κάτω Μέρη".  Όταν το πρωτοέκανα, δεν υπήρχαν δορυφορικοί χάρτες, ούτε είχα μελετήσει τις αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ούτε ήταν εύκολα τα φορητά GPS.

Τώρα, με το Google Earth (αν δεν το έχετε εγκαταστήσει, να το κάνετε), πολλά από τα αναφερόμενα μέρη έχουν αποτυπωθεί (και έχω ανεβάσει και σχετικές φωτογραφίες, που φαίνονται, στην επιλογή "Panoramio" στο Google Earth).


Δεν έχω πάει και δεν έχω δει το "1", "της Κορασίδας την Σπηλιά". 

Αυτά έχουν αξία γιατί είναι η κληρονομιά μας.  Ή δεν έχουν αξία και δεν βαριέσαι, άστα να ξεχαστούν.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Γιορτή Αγκινάρας Κώμη Τήνου 04/06/16


Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος η γιορτή Αγκινάρας στην Κώμη της Τήνου. Για 11η συνεχή χρονιά οι κάτοικοι της Κώμης, μικροί-μεγάλοι, συνέβαλαν στο μεγάλο αυτό πανηγύρι της αγκινάρας. 




Θεσμός πια στα δρώμενα της Τήνου η γιορτή της αγκινάρας θεωρείται ως η αρχή του καλοκαιριού και η εναρκτήρια γιορτή του πολυποίκιλου φεστιβάλ της.



Ο κόσμος φέτος ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων και με αδημονία περίμενε ο κόσμος την έναρξη της βραδιάς η οποία μετά τους χαιρετισμούς της Προέδρου της κοινότητας Κώμης κ. Δενεκαρίας Μαρίας και του Δημάρχου Τήνου κ. Σίμου Ορφανού ξεκίνησε με τραγούδια από την χορωδία της Κώμης που τα τελευταία χρόνια συντροφεύουν την γιορτή.




Ο κόσμος χειροκρότησε με ενθουσιασμό την αξιόλογη παρουσία της χορωδίας της Κώμης που φέτος διανθίστηκε με ένα μικρό δείγμα χορευτικών ικανοτήτων των κατοίκων του χωριού! (το οποίο μπορείτε να απολαύσετε σε ολιγόλεπτο βίντεο - δείτε το εδώ: https://youtu.be/hbh3XOTZzYY )




Εδέσματα και συνταγές ευφάνταστες στόλιζαν τον μπουφέ και μαρτυρούσαν την αξία και την ευελιξία της αγκινάρας που όχι μόνο είναι άκρως ωφέλιμη αλλά και δένει με πολλά υλικά. Εδώ φαίνεται και η αξία της φαντασίας και της δημιουργικότητας μερικών δεκάδων ανθρώπων που δούλεψαν ακούραστα επί εβδομάδες για να παρουσιαστεί χθες Σάββατο 04/06/16 το θέαμα που προσφέρεται στις φωτογραφίες. 




                                           Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας! 




                                                         Και του χρόνου !!!

 


Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Μπλακ-άουτ εξ αιτίας αστάθειας που προκαλούν αιολικά. Στην Ρόδο


https://www.dei.gr/el/i-dei/kentro-tupou/deltia-tupou/deltia-tupou-2016/aprilios-2016/sunantisi-gia-tin-rodo

Την Πέμπτη στις 14.4.2016, στα γραφεία της ΔΕΗ Α.Ε. , πραγματοποιήθηκε, σε συνέχεια υποβολής σχετικού αιτήματος, συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Φορέων της Ρόδου με τη Διοίκηση της ΔΕΗ...

...Οι εκπρόσωποι της Ρόδου ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία ανέγερσης του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ν. Ρόδο και για τις αιτίες των πρόσφατων διακοπών ρεύματος στο νησί, καθώς και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΗ για τη Ρόδο...

Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών (Α/Γ). Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιος για τη λειτουργία του Δικτύου της Ρόδου εκπονεί σχετικές μελέτες με προοπτική την εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις Α/Γ.
Το μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνει το αδιέξοδο της αυξανόμενης διείσδυσης των αιολικών και Φ/Β

Στις 9 Μαρτίου έγινε στη Ρόδο και τη Χάλκη μπλακ άουτ και το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΕΗ φωτογράφιζε πως η διακοπή οφειλόταν στην αδυναμία απορρόφησης απ' το δίκτυο του ρεύματος, που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα του νησιού, σε μια χρονική στιγμή που η διείσδυση των αιολικών έφθανε στο πολύ υψηλό 33%.   Τι είναι αυτό που τρομάζει το ΔΕΔΔΗΕ για το Πάσχα? Ευτυχώς δεν προβλέπεται αέρας για το τριήμερο...

Αυτοί που διαφημίζουν αιολικά εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

1.  Αυτούς που έχουν ανακαλύψει έναν πανεύκολο τρόπο να βγάζεις τζάμπα λεφτά.  3-4 ημέτεροι σε Υπουργεία, σε σκοτεινές "Ανεξάρτητες" Αρχές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μία ή 10 άδειες και μετά θα ...κάαααθεσαι.

2.  Αυτούς που έχουν ιδιοτελή συμφέροντα από αυτούς που ανακάλυψαν τον πανεύκολο τρόπο να ...κλέβουν, νόμιμα, και με "άδειες".  Κανένα χαρτζιλίκι, κανένα μεροκάματο, "θα σου διορίσω τον γιό σου", "θα σου νοικιάσω την γη σου"...

3.  Τους αφελείς που έχαψαν το παραμύθι ότι ο Πλανήτης καίγεται, και με πολλά αιολικά θα έχουμε άπλετο ρεύμα από το ανεξάντλητο αιολικό δυναμικό (και άλλα παραμύθια για μωρά παιδιά)

Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, δεν εξοικονομούν καύσιμα, δεν αντικαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ακριβαίνουν το ρεύμα και αποσταθεροποιούν δίκτυα.

Τα καλώδια της διασύνδεσης δεν είναι για να "εξάγουμε" ρεύμα, είναι για να ξεφορτωνόμαστε άχρηστο και βλαπτικό, τυχαίο, μεταβλητό ρεύμα.  Οι μονάδες που λέει ότι θα βάλει η ΔΕΗ στην Ρόδο, είναι για να ηλεκτροδοτούν, και για να εξαλείψουν το πρόβλημα που δημιουργούν τα αιολικά.

Το "ανεξάντλητο αιολικό δυναμικό" που τσαμπουνάνε οι ΑΠΕτεώνες δεν είναι για ηλεκτροδότηση, είναι για είσπραξη ανεξάντλητων επιδοτήσεων --  από τους ίδιους ΑΠΕτεώνες.

Και μαντέψτε ΠΟΙΟΣ πληρώνει τις επιδοτήσεις:

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ρεπορτάζ, δεύτερο χέρι, απο τα Ι(Υ)στέρνια


Το Ξάνεμο έχει αναφερθεί στο παρελθόν στις ανεμογεννήτριες και τις ανεμογεννήτριες στα Πράσσα. "Έτσι στήνεται μια ανεμογεννήτρια", "Ανεμογεννήτριες Πολέμου Κάμπος"  και "Ανεμογεννήτριες Πολέμου Κάμπος συνέχεια".

Τώρα το Ξάνεμο είναι λίγο ...τιμωρία γιατί δεν ξέρω τι, και η συνέχεια του σήριαλ της "ενημέρωσης" προφανώς καθυστερεί.  Εγώ άκουσα (δεύτερο χέρι -- δεν ήμουν την Κυριακή στην "ενημέρωση", αφού το καράβι φεύγει το μεσημέρι) τα εξής:

Σήμερα το απόγευμα, βρεθήκαμε στα Υστέρνια, δυο Τριποταμιανοί και ένας Φαλαταδιανός, σε ενημέρωση που θα γινόταν από τον επενδυτή που θέλει να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες στην θέση Πράσα στου Πολέμου τον Κάμπο.  Την ενημέρωση είχε προκαλέσει και προσκαλέσει ο κύριος Στέφας (ο "επενδυτής").

Ο Κύριος Στέφας, για μια ακόμα φορά (η άλλη ήταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου) επανέλαβε τις θέσεις , υπερασπίζοντας το «μικρό εργάκι του, από τα πιο μικρά που αδειοδοτούνται», «δεν έχει καμιά σχέση με τα ογκώδη έργα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο» (ναι, παίρνει αντίστοιχα μικρότερες επιδοτήσεις, αλλά πάντα από εμάς)  και ότι είναι «μικρής περιβαλλοντικής κλίμακας» (τι είναι πάλι η "περιβαλλοντική κλίμακα";).

Είπε ακόμα ότι δεν κάνουν θόρυβο (υπογράφεις ρήτρα μεγάλε;), είναι πιο ομαλές στην λειτουργία τους, δεν χρειάζονται να διανοιχτούν άλλοι δρόμοι (έεε... δεν μπορώ να ακούω ανοησίες...  Του πληρώσαμε την διαπλάτυνση μέχρι την εκκλησία, και χρειάζεται άλλο τόσο αεροδρόμιο για να φτάσει στον χώρο του από την διάνοιξη που ...ποιός ξέρει ποιός έκανε)  ενώ η βάση τους θα είναι κύκλος διαμέτρου 14 μέτρων και βάθους «λίγο πάνω από το ενάμιση μέτρο».

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κύριος Στέφας, παραδέχτηκε ότι κάνουν λίγα πράγματα για την ποιότητα του ρεύματος, ότι δεν θα σταματήσουν τις διακοπές ρεύματος αλλά μόνο βοηθούν στην σταθεροποίηση του δικτύου, «στις βυθίσεις τάσεις» (παραμύθι -- δημιουργούν αστάθειες στο δίκτυο) όπως είπε.

Οι συνεχείς αντιρρήσεις μας, εμπεριστατωμένες με νούμερα και παραδείγματα, εκνεύρισαν τον παριστάμενο δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Σώχο, ο οποίος από την ώρα που ήρθε, αργοπορημένος και τελευταίος, προσπαθούσε να παζαρεύσει με τον κ, Στέφα, τα «οφέλη που θα αποκομίσουν οι Υστερνιώτες από την καλή επένδυση» (καλή για τον κύριο Στέφα που θα έχει τζάμπα λεφτά για το τίποτα πληρωμένα από εμάς), εμφανώς αλλαγμένος από την στάση και θέση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά, που λέει όχι στο έργο.

Είπε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόφαση- αν θέλουμε ή όχι τις ανεμογεννήτριες- είναι απόφαση που πρέπει να παρθεί «ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΤΕΣ» εμείς να πάμε στα χωριά μας και προέτρεψε τον κ. Στέφα «να πας και στον Τριπόταμο να κάνεις και κει ενημέρωση» (Μπορώ να παρευρίσκομαι;)

Μετά από αυτό οι δυο Τριποταμιανοί και ο Φαλαταδιανός αποχώρησαν.

Όποιος έχει όρεξη να κάνει ενημέρωση, είτε για την "φιλική προς το περιβάλλον αιολική ενέργεια", είτε για τα "κέρδη της τοπικής κοινωνίας" από τα αιολικά, ας την κάνει με μένα στο ακροατήριο. Θα φροντίσω να φέρω ένα προτζέκτορα, για λίγες κατανοητές διαφάνειες, και θα γελάσουμε, ή συμβόλαια τήρησης των διαφημιζομένων, για υπογραφή για να είμαστε ...σίγουροι ότι θα κερδίζουμε.

Η κοροϊδία με τις επιδοτούμενες από εμάς ΑΠΕ, έστω και νομιμοποιημένη (από τον Νόμο Μπιρμπίλη) δεν παύει να είναι κοροϊδία.  Να τα λέμε με το όνομά τους.  Λυπάμαι, αλλά δεν θεωρώ τους κάθε μεγέθους αιολικούς, "επενδυτές".  Βάζουν λεφτά να βγάλουν από μία ή 10 άδειες ο καθένας και τους πληρώνουμε όλοι υπόλοιποι, με το ζόρι, εγγυημένα, μέσω ΔΕΗ για να κάθονται χωρίς να μας δίνουν κάτι χρήσιμο. Αυτό δεν είναι επένδυση. Είναι ιδιωτική φορολογία.  Σέβομαι την ανάγκη του Δήμου για έσοδα, αλλά είναι πολύ πιο φτηνό και τίμιο να υπάρχουν Δημοτικά τέλη, από το να σέρνονται παραμυθιένες υποσχέσεις για ανύπαρκτα ανταποδοτικά τέλη απο φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, με δήθεν "επενδύσεις" μόνιμης υποβάθμισης του νησιού.

Το τι θα κάνουν και δεν θα κάνουν (κατά την γνώμη μου) τα αιολικά του οποιουδήποτε, πάνω από τα Ιστέρνια και την Καρδιανή, το έγραψα προχτές.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Κι άλλα αιολικά μαργαριτάρια (και διαβολικές συμπτώσεις) από την όμορφη Σύρο


Το άκουσα (εγώ και άλλοι 5-6) χτες στην Δασική Υπηρεσία στην Σύρο και κουφάθηκα:

"είναι συνηθισμένες οι αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες ενάντια σε αιολικά, και είναι πιο έντονες εκεί που υπάρχει χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, πχ στην Θράκη δεν έχουμε πολλές αντιδράσεις, ενώ στην Κρήτη έχουμε περισσότερες αντιδράσεις. Εκεί που υπάρχουν διαφωνίες, δεν προχωράμε, ή προχωράμε και μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές πληρώνουμε μισθωτήρια"

Εδώ γελάμε περίπου όπως και με την επιστολή της ΕΛΙΚΑς, που ατυχώς έστειλε η Εταιρία σε πολύ κόσμο στις Κυκλάδες, και ήταν τόσο φαιδρή, που κάποιοι στην Άνδρο χαρακτήρισαν αυτόν που υπέγραφε την επιστολή ...μεθυσμένο! Εγώ απλά σχολίασα την επιστολή, κάθε παράγραφος και από 1-2 αρλούμπες... Αλλά οι αρλούμπες είναι σήμα κατατεθέν όλων των αιολικών "επιχειρηματιών", ανά την υφήλιο... Οι Κρητικοί λοιπόν πιο αγράμματοι από τους Θρακιώτες, και σίγουρα οι Κυκλαδίτες, και εγώ ο πιο αγράμματος από όλους -- για αυτό αντιδρούμε κατά της μεγαλύτερης ενεργειακής, οικονομικής και περιβαλλοντικής απάτης που έχει υπάρξει μέχρι τώρα!...(*)

Αυτά είπε εκπρόσωπος του Αιολικού Πάρκου Γκάγκαρη στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, όπου είχα πάει και εγώ για να αμφισβητήσω μία "Πράξη Χαρακτηρισμού" που βγήκε, χωρίς να το πάρω χαμπάρι, περί το 2013, από την Δασική στην Σύρο, μετά από αίτημα του Αιολικού Πάρκου Γκάγκαρη, το φθινόπωρο του 2012 -- λίγες εβδομάδες αφού μού είχε τηλεφωνήσει κάποιος από την Εταιρία (έχω τα στοιχεία του), και με είχε ρωτήσει "γιατί θα είχα αντίρρηση εάν έπαιρνα κάποιο νοίκι από αιολικά στα χωράφια μου" και μάλλον εξεπλάγη όταν του είπα ότι "δεν ήθελα νοίκι, ευχαρίστως θα του έδινα κάτι εγώ να φύγει από την περιοχή, και ότι θεωρούσα τα αιολικά, γενικά, κάτι μεταξύ κοροϊδίας και απάτης". Ήταν η ίδια περίοδο που ο Δήμος Εξωμβούργου είχε παίξει ένα θέατρο με καταγγελίες ότι δήθεν κλείνω δρόμους (και ίδια περίοδος που ο ΔΕΔΔΗΕ, από την Αθήνα, είχε προσπαθήσει να περάσει να βάλει κολώνες ΔΕΗ προς την ...ερημιά, και δεν τους άφησα. Κατά σύμπτωση, ήθελαν να βάλουν κολώνες εκεί που δείχνει η άδεια των ENEL-Κοπελούζου-Σαμαρά "θα περάσει υπόγειο καλώδιο". Γιατί να βάλουμε υπόγειο καλώδιο αφού υπάρχουν κολώνες; Λογικό...  Εδώ παραμυθιάσαμε τον κόσμο ότι θα πληρώσουμε για την διασύνδεση των Κυκλάδων, και θα κολλήσουμε σε 20-25 ψωροκολώνες μεσαίας τάσης;  Ίδίως όταν οι αγράμματοι δεν πουν τσιμουδιά αν περάσουν μέσα από τα χωράφια τους...

Θα μου πείτε "τι δουλειά έχει η Δασική της Σύρου με όλα αυτά";   Είναι απλό: Προσπαθούν να βγάλουν Άδεια Εγκατάστασης (προεξοφλώντας ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις προσφυγές που έχουν γίνει εναντίον των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και για να βγάλουν Άδεια Εγκατάστασης, ή πρέπει να έχουν συμβόλαια για την γη που θα χρησιμοποιήσουν, ή πρέπει να βρουν Δημόσια γη, όπου με βάση τον Νόμο Μπιρμπίλη, την νοικιάζουν για μια αιωνιότητα έναντι ...30 ευρώ το στρέμμα -- όσο και οι ...μελισσοκόμοι. Θα ρωτήσετε "και πού θα βρουν Δημόσια γη στις Κυκλάδες (και ειδικά στην Τήνο) όπου τα πάντα περίπου έχουν ιδιοκτήτη; Εύκολο: Παρακαλούν γονυπετείς να χαρακτηριστούν εκτάσεις "χορτολιβαδικές" και, καπάκι, με λίγο τέντωμα της νομοθεσίας "δημόσιες". Και όποιος αντέξει... "Ασ' τον να τρέχει στα δικαστήρια" ειπώθηκε αρμοδίως ενώπιον τρίτων, για μένα. Και με λίγες μεθοδευμένες καταγγελίες, και πολλά, ατέλειωτα, τηλέφωνα από βαλτούς αφελείς προς τις υπηρεσίες, για ...μαλάκωμα, γίνεται και πιο ...διασκεδαστικό.

Το Αιολικό "Πάρκο" Γκάγκαρη σας αφορά περισσότερο από όσο φαντάζεστε γιατί οι περισσότερες ανεμογεννήτριές τους είναι πάνω από το Βρυσί και τον Άγιο Ρωμανό, αν και ακούω ότι ψάχνουν να τις τρυπώσουν λίγο πιο πίσω -- τότε θα είναι χάρμα για την Καλλονή και την Αετοφωλιά. Και μερικές είναι μπαμ γύρω γύρω ή μέσα από τα χωράφια μου στην Βαθειά Λίμνο. Περιττό να σας πω, ότι με στενοχωρεί λιγάκι αυτό.  Δεν τα αγόρασα για σκουπιδότοπο... Όπως κανένας από εσάς δεν έφτιαξε το σπιτάκι του για να ακούει φουπ-φουπ-φουπ γκρρρ-γκρρρ-γκρρρ...

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ. Από αυτή την ιστοσελίδα πήρα χαμπάρι το 2010 ότι κάτι ψήνεται. Όλοι μου έλεγαν "μπάα, δεν θα γίνει, ή μπάαα, θα πάνε στον Τσικνιά":

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Μάς πιάνουνε τα Πράσσα και όχι μόνο... Συζήτηση στο καφενείο...


Τα Πράσσα είναι μια τοποθεσία, πάνω (περίπου 550 μέτρα) από την Β' Εύρεση, 1.000-1.100 μέτρα Ανατολικά από τα Ιστέρνια και 1.500 μέτρα από την Καρδιανή.

Εκεί, στου Πολέμου τον Κάμπο και στην Βαθειά Λίμνο, ακούγεται ότι "θα πάνε αιολικά" από περίπου το 2008. Δεν ακουγόταν τόσο στην Τήνο, αλλά ακουγόταν στην Αθήνα.  Η  ...μη πληροφόρηση ή η παραπληροφόρηση με κάθε θέμα που έχει σχέση με αιολικά, δεν είναι του παρόντος, μόνο, κατά σύμπτωση, η συζήτηση στο καφενείο των Ιστερνίων για "ενημέρωση" των κατοίκων έγινε Κυριακή βράδυ που όλοι οι "Αθηναίοι" θα έχουν φύγει, για να γλυτώσει ο κύριος Αιολικός λίγο κράξιμο.

Κατ' αρχάς, ο κύριος Πράσσα είναι γνωστός στην Τήνο. Έχει αυτό το έργο τέχνης που μάλιστα φωταγωγεί την νύχτα,  στην Αγία Μαρίνα. Επίσης, αν το ψάξετε, ο χωματόδρομος φάρδους 10-12 μέτρων από τους ανεμόμυλους των Ιστερνίων έγινε για αυτόν. Ίσως και για τον Κοπελούζο.  Η Β' Εύρεση δεν χρειαζόταν χωματόδρομο πλάτους 12 μέτρων, ούτε σύνδεση με μεσαία τάση. Ο Δήμος Εξωμβούργου (και τα διάφορα "αγροτικά" προγράμματα που διαχειριζόταν) και η ΔΕΗ, φρόντισαν να είναι όσο "πληρωμένες από άλλους" οι υποδομές, όσο γίνεται.


Σε αυτή την ανάρτηση θα σας πω τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν τα αιολικά του κυρίου Στέφα στην θέση Πράσσα. Είναι εύκολο, γιατί έχει και την ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα.

Τι θα κάνουν τα αιολικά στα Πράσσα:

1.  Ο μηχανικός θόρυβος από τα γρανάζια και τις φτερωτές θα ακούγονται σε απόσταση 1.000 μέτρων.  Ανάλογα με τον σχεδιασμό των φτερωτών και των αέρα, οι υπόηχοι (ήχοι χαμηλής συχνότητας που δεν "ακούγονται", αλλά "αισθάνονται" θα ενοχλούν μέχρι και σε 2.000 μέτρα, αναλόγως καιρού, θέσης κλπ.  Το ότι είναι "μικρότερες" οι ανεμογεννήτριες δεν κάνει διαφορά, λυπάμαι.

2. Θα μετατρέψουν τον χώρο σε μόνιμο σκουπιδότοπο -- εκτός πια και αν σας αρέσουν τα αιολικά, οπότε η λέξη "σκουπιδότοπο" αντικαθίσταται από "μόνιμο εκθεσιακό χώρο".  Μάρτυρας μου οι 14.000 ανεμογεννήτριες που σκουριάζουν και σαπίζουν στην Αμερική, και δεν ξέρω πόσες  στην Νότια Εύβοια, τα αιολικά, εκεί που φυτεύονται, εκεί θα μείνουν μέχρι την Β' Παρουσία. Δεν συμφέρει να αποξηλωθούν σε πλούσιες χώρες, πόσο μάλλον στην Τήνο ή στην Εύβοια. Ρωτήστε τον αν υπογράφει συμβόλαιο με ρήτρες για την αποξήλωση...

3.  Θα ρίξουν την αξία κάθε ακινήτου, σπιτιού, κελιού, κατ΄κιού, βίλας, χωραφιού στην περιοχή. Μια ματιά στην Αγία Μαρίνα θα σας πείσει:  Όλη η περιοχή είναι περίπου μηδενισμένη. Μόνο για σκουπίδια, μπάζα, ...βιομηχανίες, και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε. Εγώ δεν θα αγόραζα, κι αν είχα, θα έλεγα "ωχ, τώρα τι κάνουμε".  Θα πέσει η αξία των ιδιοκτησιών σε Ιστέρνια και Καρδιανή?  Δεν έχω ιδέα, θα το μάθουν οι ιδιοκτήτες, αργότερα... Αλλά όσοι επισκεύασαν κελιά στον δρόμο της Β' Εύρεσης, θα ανακαλύψουν ότι δεν θα έχουν όρεξη να ακούνε το βρουμ-βρουμ-βρουμ, φουπ-φουπ-φουπ... Μικρές ή μεγάλες ανεμογεννήτριες, δεν κάνει διαφορά... Αλλά γούστα είναι αυτά...

4. Ναι, θα χαλάσουν κανένα γεράκι, θα στάξουν λίγα λάδια, θα επιταχύνουν την διάβρωση του εδάφους, και δεν ξέρω εάν είναι λεκάνη απορροής ή πάνω από υδροφόρο ορίζοντα, ή από πηγές, αλλά ο καθηγ. Στουρνάρας ήταν σαφέστατος και απόλυτα τεκμηριωμένος:  Τα αιολικά, σε κλίματα και εδάφη και πετρώματα όπως αυτά της ορεινής Τήνου, ενδέχεται να μειώσουν τα νερά. Τόσο απλό. Δεν μας νοιάζει βέβαια αυτό, έχουμε εμφιαλωμένο...

5.  Θα ακριβύνουν το ρεύμα. Ο κύριος Στέφας, και κάθε Αιολικός "επιχειρηματίας" βάζει αιολικά μόνο επειδή επιδοτείται και μόνο για την επιδότηση.  Θα πληρώνεται 90 ευρώ για κάθε χίλιες κιλοβατώρες που "παράγει", μόνο που α) το κανονικό ρεύμα δεν κάνει 90 αλλά 40-50 ευρώ, και, πιο σημαντικό, β) Τα 90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα, δεν εξοικονομούν κάποιο άλλο, πραγματικό, καύσιμο, ούτε μειώνουν άλλη πραγματική ηλεκτροπαραγωγή.  Τα 90 ευρώ είναι "καπέλο" στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουμε εμείς:  Εσείς, εγώ και η βιομηχανία.   Μια ματιά στον λογαριασμό σας, παρακαλώ:  1) ΕΤΜΕΑΡ (το νέο όνομα του "τέλους υπέρ ΑΠΕ", σημαίνει "Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων", λιγότερο ειλικρινής ονομασία από τα "συγχωροχάρτια". 2) Τέλη διασύνδεσης (ναι, καλοί μου άνθρωποι, εμείς πληρώνουμε την διασύνδεση του κάθε αιολικού και φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα...).  Σάς περισσεύουν?  Δεν νομίζω.

6.  Μπορεί τώρα ο κύριος Στέφας να σας πει το βράδυ ότι θα πάρετε εκπτώσεις και επιστροφές και κέρδη, εσείς στον λογαριασμό σας και ο Δήμος Τήνου στα ταμεία του.  Εδώ γελάμε. Θα σας αυξήσουν το ρεύμα 50% ή 100% (μα τόσο δεν έχει ήδη πάει;) για να σας δίνουν επιστροφές και εκπτώσεις 3% ή 1%... Που δεν θα τις δίνουν απλά γιατί το κεντρικό ταμείο είναι μείον.  Ή θα μειωθούν οι επιδοτήσεις (που ήδη μειώνονται) και θα σας πουν, "συγγνώμη, δεν βγαίνει".

7.  Θα ρίξουν λίγο τον τουρισμό.  Αυτό είναι δύσκολο να υπολογισθεί, αλλά σε όποια τουριστική περιοχή έχουν μπει αιολικά, πέφτει ο τουρισμός. Έχει αναφερθεί μέχρι 40%, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει για την Τήνο. Ένα είναι σίγουρο. Κανείς δεν πάει στην Αγία Μαρίνα να δει την ανεμογεννήτρια, και οι κάτοικοι ή ιδιοκτήτες στο Βρυσί και στον Άγιο Ρωμανό τραβάνε τα μαλλιά τους με το ενδεχόμενο των αιολικών του Κοπελούζου από πάνω... Όχι, δεν υπάρχουν περιπατητές σε σκουπιδότοπους που κάνουν φασαρία.

8.  Θα δώσουν δουλειά, ίσως, σε κανένα χωματουργό, ίσως σε μπετά, και σε καμιά ταβέρνα, κατά την εγκατάσταση. Πρόσκαιρες, περαστικές, δουλειές. Θα δώσουν μόνιμη δουλειά στους πυροσβέστες. Ναι, καίγονται πού και πού, τα ίδια τα αιολικά, ή οι μετασχηματιστές στους στις ερημιές.  Μια πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Τήνο ήταν από φωτιά σε αιολικά στην Εύβοια!...

9.  Θα τσοντάρουν στο μεροκάματο του κυρίου Στέφα.  Δεν θα έβαζε αιολικά αν δεν κέρδιζε λεφτά. Αλλά τα λεφτά που κερδίζει (ο κάθε αιολικός) δεν είναι για κάτι που προσφέρει ή που θέλουμε. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να τον πληρώνει όταν φυσάει, και εμείς υποχρεωμένοι να πληρώνουμε την ΔΕΗ. Όχι, τα λεφτά που παίρνει δεν είναι για ηλεκτροδότηση. Είναι για (νόμιμη) αρπαχτή.  Αν δεν υπήρχαν οι υποχρεωτικές επιδοτήσεις κι αν δεν ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αγοράζει, δεν θα υπήρχε ούτε ένα αιολικό. Πουθενά.  Ούτε μικρό ούτε μεγάλο.  ΕΜΕΙΣ τους πληρώνουμε και δεν παίρνουμε κάτι χρήσιμο σε αντάλλαγμα.

Τι δεν θα κάνουν τα αιολικά στα Πράσσα

1.  Δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με ηλεκτροδότηση στην Τήνο ή με ενεργειακή επάρκεια, ή με εξοικονόμηση ρεύματος ή καυσίμων. Όποιος σας πει ότι είναι ενεργειακά χρήσιμες είναι αγράμματος ή λαμόγιο (ή απλά ζει από επιδοτήσεις ανεμογεννητριών).  Η Ελλάδα έχει 2.000 αιολικά μεγαβάτ (περίπου 1.500 ανεμογεννήτριες) και δεν έχει εξοικονομήσει ούτε ένα κιλό λιγνίτη από αυτές, Τίποτα. Μηδέν. Η τυχαία και κουτουρού λειτουργία τους (έτσι είναι ο αέρας, τι να κάνουμε...) όχι μόνο τις κάνει άχρηστες σε ηλεκτροδότηση δικτύου, αλλά και βλαπτικές στο ίδιο το δίκτυο. Για το προνόμιο να έχουμε τόσα πολλά αιολικά στην Ελλάδα, πληρώνουμε όλοι μαζί 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Και σ' ανώτερα... Και, όχι, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, δεν έχουν μειώσει την κατανάλωση λιγνίτη... Η ύφεση, οι εισαγωγές (εισάγουμε πλέον μέχρι και 33% του ρεύματος, από "μηδέν" πριν το 2009) και το πανάκριβο αέριο (και αυτό επιδοτούμενο) έχουν μειώσει την χρήση λιγνίτη... Όλα δημόσιες πληροφορίες.

2.  Δεν θα μειώσουν ούτε ένα γραμμάριο ρύπων. Το παραμύθι ότι "δεν ρυπαίνουν" έχει ξεφτίσει. Δεν ρυπαίνουν όπως ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν.  Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά όλα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά της Γερμανία, (γεμάτη από ΑΠΕ) δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2!   Δεν το λέω εγώ, το λένε οι ίδιοι!

Σερβίρεται το παραμύθι για δήθεν οικολογία από δήθεν οικολόγους.  Το κυνικό όμως είναι ότι η "μη μείωση εκπομπών" δεν είναι τίποτα άλλο από "μη μείωση χρήσης καυσίμων".   Απόλυτη κοροϊδία.

3.  Δεν θα μας γλυτώσουν από περισσότερα και μεγαλύτερα αιολικά όπως ακούω ότι διαρρέεται. Απεναντίας. Μετά την  διάνοιξη του πρώτο χωματόδρομου και την αναγκαστική του διαπλάτυνση για να περάσουν τα σκουπίδια, ανοίγει ο δρόμος (κυριολεκτικά και μεταφορικά για να πάει και ο Κοπελούζος τα δικά του, μόνο 700 μέτρα πιο πέρα... Να μου κάνουν και μένα παρέα... Η "νόμιμη" και νομότυπη διάνοιξη τέτοιου δρόμου είναι πανάκριβο εγχείρημα... Αλλά για την διάνοιξη αιολικών δρόμων έχω ξαναγράψει, δεν είναι του παρόντος.

4.  Δεν θα αυξήσουν καμία θέση εργασίας (ίσως θα βοηθήσουν τις εξαγωγές της Γερμανίας ή της Δανίας, ή όπου φτιάχνουν τα αιολικά του).  Οι πρόσκαιρες θέσεις εργασίας με αντίτιμο το πέταμα ενός κομματιού του νησιού είναι λίγο ...κοντόφθαλμες.

Για τα αιολικά έχει γίνει μια ημερίδα στην Τήνο με καταρτισμένους και σοβαρούς ομιλητές, ρίξτε μια ματιά στην προηγούμενη ανάρτηση, έχει ένα βίντεο με μετάφραση από το Κοινό Τηνίων (νομίζω) και συνδέσμους για όλα τα θέματα που ανέφερα παραπάνω, καθώς και παρουσιάσεις στις διάφορες ημερίδες.

ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ. Όποιος τις θέλει να βάλει μια στην αυλή του (αν τον αφήσουν οι γείτονες), και να βγει από την ΔΕΗ για να δει το τζάμπα ρεύμα από τον αέρα.

Αυτά, να περάσετε καλά, όποιος θίγεται από αυτά που γράφω, να κάνει μια "ενημέρωση" ένα Σαββατόβραδο να του τα πω λίγο πιο χύμα.   Η παρακάτω εικόνα (μεγαλώνει, ελπίζω, με κλικ)  δείχνει που είναι τα αιολικά που θα ...συζητήσετε.  Είναι από τον χάρτη της ΡΑΕ.  Οι λεπτομέρειες για το έργο είναι από το energyregister.  Ναι, όλη η Ελλάδα πάει για πέταμα... Το ΜΟΝΟ που τους σταματάει, είναι λιγότερο οι "λαϊκές αντιδράσεις" και περισσότερο η φαλίρα των τραπεζών μας.  Αλλά αυτό, φοβάμαι, το ξέρετε. Και δεν είμαι κατά των επενδύσεων... Τα αιολικά δεν είναι επένδυση. Είναι κάτι σαν ιδιωτικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, για μη ανταποδοτικούς φόρους.